• 18 nov. 2012
  • Raspunsuri: 2
  • Vizualizari: 3.279

Anatomie. Centura scapulara alcatuieste scheletul umarului si asigura legatura dintre oasele membrului liber si toracele osos, ea fiind constituita din doua clavicule si doua scapule. Clavicula intra in contact cu scapula la nivelul acromionului scapulei.

Scapula (omoplatul) este un os lat, de forma triunghiulara, situat in partea postero-superioara a toracelui. Aceasta prezinta doua fete, trei margini si trei unghiuri.

Incidenta. Date statistice. Cauze.

Fracturile scapulei sunt relativ rare, reprezentand procentual 1% din toate fracturile si 3%-5% din toate fracturile centurii scapulare. Raritatea fracturilor scapulei se datoreaza tesuturilor moi care invelesc acest os. Un alt motiv este reprezentat de mobilitatea articulatiei gleno-humerale si a altor articulatii ce alcatuiesc centura scapulara (sterno-claviculara, interfata scapulo-toracica).

s1Fracturile glenoidale si de corp scapular sunt tipic secundare unor traumatisme puternice si sunt foarte comune tinerilor si barbatilor de varsta adulta. 19% dintre pacientii cu fractura de scapula au si alte leziuni asociate (adesea datorita celorlalte leziuni, fractura de scapula poate sa treaca neobservata).

Goss a descris un inel (SSSC – Complexul suspensor al zonei superioare a umarului). Acesta este alcatuit din: clavicula, ligamentele acromio-claviculare, acromion, procesul coracoid si ligamentele coraco-claviculare.

Traumele relativ minore pot sa duca la aparitia unei intreruperi simple a inelului, aceasta leziune fiind considerata stabila. Daca sunt implicate doua leziuni ale acestui inel (“intrerupere dubla”), acesta poate sa devina instabil. Un exemplu ar fi urmatoarea fractura: colul scapulei si treimea mijlocie a claviculei, mai exact sindromul de “floating shoulder”.

Clasificari.

-Fracturi ale corpului scapulei: fractura fosei supraspinoase, fractura fosei subspinoase, fractura spinei scapulei.
-Fracturi ale unghiului scapulei: fracturi ale unghiului intern, fracturi ale unghiului inferior, fracturi ale unghiului extern (glenei).
-Fracturi ale proceselor: fracturi de acromion, fracturi de coracoid.

s2 s3 s4

Diagnostic.

Cunoasterea mecanismului producerii ajuta atat la diagnostic, cat si la tratament. Examinarea fizica scoate in evidenta umarul aplatizat, daca fractura implica spina scapulara sau acromionul. La palparea tesuturilor moi apare durere si sensibilitate locala. Pozitia tipica in adductie a bratului si miscarile incomplete datorita durerii sunt semne diagnostice importante.Diagnosticul de certitudine se pune pe baza examenului radiologic si prin Computer Tomograf.

s8 s12

Tratament.

s10Tratamentul de electie este cel ortopedic prin imobilizare in bandaj Dessault pentru 21-30zile,urmat de kinetoterapie.

Decizia unei interventii chirurgicale este bazata pe gradul de deplasare. Recomandarea pentru o interventie chirurgicala se face cand exista o deplasare mai mare de 1 cm sau o angulare mai mare de 40 grade. Placute cu mai multe suruburi sunt necesare pt a obtine reducerea fracturii. Suruburile fara placuta nu sunt intotdeauna suficiente, din cauza grosimii osului.

s11

s5 s7

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

toata stima si respectul site ul dvs m a ajutat f mult la cursul de ortop facul de asist medicali

Andrei Ioan Bogdan

Multumim!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x