• 17 feb. 2013
  • Raspunsuri: 101
  • Vizualizari: 52.359

a2Sunt fracturi extrem de comune, apar prin lovire, rasucire sau strivire. Falanga distala este, de regula, cel mai des afectata. “Intepenirea” falangei este o problema foarte comuna. Mobilizarea cat mai rapida si terapia ocupationala sunt necesare pentru a obtine rezultate cat mai bune. Fracturile intraarticulare pot duce destul de rapid la osteoartrita.

Clinic: traumatism, durere, inflamatie cu sau fara deformare, sensibilitate; se verifica deformarile rotationale si integritatea neurovasculara.

  a1

Diagnostic: Radiografia mainii in doua incidente este suficienta. Se verifica angulatiile sau scurtarile.

f1 f2 f3

a6Clasificarea se face dupa traiectul fracturii (transverse, oblice, spiralate), pozitia fata de articulatie (intraarticulare, extraarticulare) sau dupa pozitia fragmentelor (deplasate, nedeplasate), dupa locatie (diafiza, col, baza, varf). Fracturile falangei distale pot fi: longitudinale, transverse fara deplasare, angulate transverse, cominutive.

a4 a5

Tratament

Indicatie de tratament ortopedic au: fracturile extraarticulare stabile, fracturile intraarticulare de baza a falangelor care sunt fara deplasare si stabile. Acestea pot fii tratate prin imobilizare in banda, tinute sub observatie si cu reluarea miscarilor active cat mai repede posibil. In cazul fracturii de baza a falangei mijlocii, se recomanda atela in extensie 2-3 saptamani, in cazul in care este stabila.

Tratamentul chirurgical se aplica fracturilor instabile, intraarticulare, si consta in reducere inchisa si fixare cu brose percutanate sau reducere deschisa si fixare interna cu placute si suruburi, sau doar cu suruburi. Postoperator pacientul va incepe kinetoterapia cat mai repede, recuperarea definitiva obtinandu-se in 30 de zile.

t1 t3

t4 t2

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

101 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
101
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x