• 4 feb. 2013
  • Raspunsuri: 5
  • Vizualizari: 3.358

a1Semilunarul isi datoreaza numele formei sale. Fractura de semilunar este foarte rara, sub 1% din fracturile oaselor carpiene. Trece foarte usor neobservata, unii autori considera ca nedepistarea ei si deci netratarea acestei fracturi duce la boala Kienbock (osteonecroza a semilunarului).

Clasificare

Fractura acuta a semilunarului este clasificata in 5 grupuri:s1

-Fractura frontala a polului palmar cu implicare a arteriolelor vasculare palmare.
-Fracturi osteocondrale ale suprafetei articulare proximale, fara implicare vasculara.
-Fracturi frontale ale polului dorsal.
-Fracturi transverse ale corpului semilunar.
-Fracturi frontale transarticulare ale corpului osului semilunar.

 

Mecanismul producerii: cadere, compresie axiala, hiperextensie. Dislocarea are loc intr-un spatiu sensibil. Acest spatiu se numeste Spatiul lui Poirier. Dislocarea cea mai frecventa este cea transscafoida.

Clinic: durere, inflamatie, deformare locala, hematom local.

si1

Diagnostic: Radiologic se recomanda doua incidente: antero-posterioara si laterala. Ortopedul trebuie sa tina seama de anumite repere radiologice: supero-lateral apare un spatiu mai mare de 3 mm, un unghi mai mare de 60 de grade, sau mai mic de 30 de grade. Rezonanta magnetica este importanta pentru ca arata afectiunile ligamentare.

s2 s4

s5 s7 s3

Tratament

Majoritatea fracturilor de semilunar necesita tratament conservator. Imobilizare in atela gipsata antebrahio-palmara timp de 4 saptamani.

s8

Fracturile instabile se trateaza prin reducere inchisa sau deschisa cu brose percutanate si sutura ligamentelor lezate. Dislocarea semilunarului se trateaza prin reducere deschisa si fixare cu brose percutane.

   t1  t2

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua,
In urma unei radiografii la incheietura mainii drepte s-a evidentiat o ruptura completa a proeminentei exterioare a ulnei ("coltul" ulnei dinspre degetul mic). Fractura se pare ca a survenit cu ceva timp in urma pt ca zona osoasa este rotunjita, iar spatiul intre cele doua parti este evident. Nu am dureri sau umflaturi, limitari de miscare etc. Mi s-a spus ca nu ar fi probleme, dar doresc sa stiu care ar fi urmarile, daca acestea exista, in cazul in care coltul ramane desprins. Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu este nici o problema, nu exista complicatii. Asta reiese si din faptul ca in prezent sunteti asimptomatic.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,
in urma unei cazaturi accidentale de la 2 m inaltime suferita acum 4 luni, am suferit o luxatie pumn stang. LA inceput facand o radiografie mi-a fost recomandata o medicatie antiinflamatorie.
Trecand peste asta, cu toate ca degetele erau amortite, am facut fizioterapie si nici un rezultat.

Anonymous

Buna ziua, in urma unei cazaturi accidentale de la 2 m inaltime suferita acum 4 luni, am suferit o luxatie pumn stang. LA inceput facand o radiografie mi-a fost recomandata o medicatie antiinflamatorie. Trecand peste asta, cu toate ca degetele erau amortite, am facut fizioterapie si nici un rezultat.Acum o luna am cazut la fotbal in aceeasi mana, si dupa o radiografie mi-a fost pusa mana intro atela gipsata. Dupa 30 zile mergand sa inlatur gipsul am primit urmat. diagnostic:” luxatie os semilunar veche de 3 luni nevrita nerv median” Acum recomandarea medicului este ”extractie chirurgicala os semilunar”.Va rog sa-mi… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Tratamentul este corect, avand in vedere timpul scurs de la primul traumatism.
Numai bine!

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x