• 10 dec. 2012
  • Raspunsuri: 51
  • Vizualizari: 21.040

Este cea mai frecventa luxatie si, in 96% din cazuri apare in urma unui traumatism. Luxatia anterioara se produce prin mecanism de abductie,retroflexie,si rotatie externa fortata a bratului, practic printr-o cadere pe mana cu bratul in aceasta pozitie.Varietatea antero-interna este cea mai frecventa, in timp ce luxatia posterioara, produsa prin hiperrotatie interna,adductie si anteflexie este cea mai rara.

Luxatia glenohumerala are o incidenta de 2% in populatie, si 7% la atleti. Poate fi anterioara –inferioara (90%),  posterioara (4%), inferioara sau erecta (1%). In 1% din cazuri se asociaza cu fractura capului humeral sau cavitatii glenoide.

Simptomatologie. Durerea vie, tumefactia si impotenta functionala totala a bratului, deformarea si atitudinea vicioasa caracteristica: semnul epoletului (depresiune la nivelul cavitatii glenoide a omoplatului), bombarea santului deltoido-pectoral,se poate palpa capul humeral in axila,semnul Berger (bratul este in abductie ireductibila).

l15 l18

l17 l16

Diagnostic. Examenul radiologic este indispensabil pentru diagnosticul de luxatie cu sau fara fractura asociata si este obligatoriu inainte si dupa reducere.Sunt 2 incidente:

-anteroposterioara (AP)
-axilara. Uneori, in cazul unor leziuni asociate, se pot efectua radiografii transtoracice,radiografie de scapula in Y.

l1 l2 l3

l4 l6 l13

Leziuni asociate.

Fracturile capului humeral apar in 38-47% din cazuri.

Fracturi ale cavitatii glenoide

Leziuni ale coafei ms. Rotatori apar in 15% din cazuri.

Elongatia plexului brahial .In acest caz pacientul va primi un tratament cu vitamine Milgamma si Tiogamma 1tb/zi 60 zile, iar daca dupa acest tratament nu apar semne de recuperare,optiunea terapeutica consta in explorarea plexului nervos.

Lezarea arterei axilare este mult mai rara.

La pacientii care au suferit o luxatie de umar pentru prima data,rata de instabilitate care apare dupa traumatism este de 26-48%.La dezvoltarea acestei instabilitati contribuie foarte multi factori,dar cel mai important este varsta: cu cat pacientul este mai tanar, cu atat rata de instabilitate este mai mare.

Tratament:Luxatia de umar, ca orice luxatie, reprezinta o urgenta ortopedica si trebuie redusa cat mai repede. Reusita depinde de gradul de relaxare musculara, care se obtine prin anestezie intravenoasa sau generala.In functie de gradul de complianta al pacientului,reducerea se poate realiza si in camera de garda.Recent s-a stabilit un protocol care presupune efectuarea unei anestezii locale intraarticulare  cu lidocaina,prin care se urmareste relaxarea musculaturii umarului, conditia necesara reducerii acestei luxatii.Reducerea se efectueaza cu blandete prin  una din urmatoarele metode:

-procedeul Hipocrates(medicul isi plaseaza piciorul in axila pacientului,si trage in acelasi timp in ax bratul pacientului)
-procedeu Milch( trectiune blanda in ax a bratului,cu membru in elevatie)
-procedeul Stimson(pacientul este asezat pe burta-decubit ventral- si se monteaza o tractiune in axul bratului)
-procedeul Von Artl (tractiune in axul bratului,axila pacientului sprijinindu-se pe spatarul unui scaun)
-procedeul Kocher (manevre succesive)

r4 r3

r1 r6

-Daca reducerea inchisa nu se poate obtine,pacientul trebuie dus in sala de operatii,unde se reiau manevrele  de reducere sub o analgezie mai puternica, sub atenta supraveghere a medicului anestezist.
-Daca nici in acest mod nu se obtine reducerea, se practica reducere deschisa.
-Dupa reducere,  membrul superior se imobilizeaza intr-un bandaj Dessault.

    d1

-Perioada de imobilizare este inca controversata.

-Timpul si durata  imobilizarii influenteaza gradul de instabilitate pe care il poate dezvolta ulterior pacientul.In mod normal durata de imobilizare este de 3 saptamani,dar in cazul pacientilor vastnici se poate reduce la 2 saptamani.

-La pacientii tineri, o perioada de imobilizare mai mica de 3 saptamani are o incidenta a luxatiei recidivante de 2 ori mai mare decat la pacientii cu o perioada de imobilizare normala.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

4 2 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

51 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
51
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x