• 7 apr. 2013
  • Raspunsuri: 2
  • Vizualizari: 2.238

Cauze si simptome: apare spontan sau insidios, de obicei in articulatia osteoartritica – de obicei apare un proces inflamator in fosa poplitee, o formatiune tumarala destul de voluminoasa (usor de palpat), care limiteaza flexia activa si pasiva a genunchiului.

Se foloseste o seringa de 10 ml sau chiar mai mare, sterila cu un ac de 40 mm.978-0-7020-3565-4_0109

Chistul Baker este de fapt un saculet umplut cu lichid sinovial, sac aparut datorita unui defect in peretele posterior al capsulei articulare sau prin efuzia bursei semimembranoase. Artera si vena poplitee si nervul tibial posterior trec central prin fosa poplitee, din aceasta cauza abordul chistului trebuie facut cu mare atentie.

Tehnica: pacientul intins pe burta (decubit ventral), se incadreaza intre police si indice chistul, acul se introduce intr-un unghi de 45 grade lateral si se aspira lichidul.

Daca culoarea lichidului aspirat este alta decat cea normala de lichid sinovial (clara si incolora poate usor galbuie), lichidul trebuie examinat in laborator. Invariabil, daca lichidul se va acumula din nou in saculetul deja format, se recomanda din nou aspirarea chistului la cererea pacientului. Totusi noi recomandam interventia chirurgicala pentru refacerea defectului in peretele capsulei articulare, practic indepartarea saculetului format duce la eliminarea recurentelor. Dupa aspiratie se recomanda un bandaj compresiv 1-2 zile.

978-0-7020-3565-4_0108

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

DOMNUL DOCTOR, CU RESPECT Mă ADRESEZ DUMNEAVOASTRĂ CU ]NTREBAREA : chistul BAKER poate fi și de consistență tare , adică dur la palpare ? La policlinica din Iași , doamna doctor a încercat aspirația cu seringa și nu a ieșit nimic !! Dealtfel , la palpare pare a fi ca un nodul de mărimea uni ou de porumbel, poate puțin mai mare,care persistă în aceiași mărime de aproape doi ani și jumătate . La spitalul din Iași am benificiat de o intervenție artroscopică de genunchi pentru Gonartroză stadiu II , LEZIUNE MENISC INTERN,SINOVITĂ CRONICĂ . Urmează , cred , rezolvarea… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN.
Numai bine!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x