• 16 apr. 2014
  • Raspunsuri: 14
  • Vizualizari: 21.773

Articulatia cotului este o articulatie complexa, formata din trei articulatii:

-Articulatia humero-ulnara

-Articulatia humero-radiala

-Articulatia radio-ulnara

Articulatia propriu-zisa este formata de partea inferioara a humerusului si partea superioara a radiusului si ulnei. Articulatia radioulnara proximala se va descrie separat.

Componente osoase:

elbow_interpos_anatomy01a– Trohlea humerala, are forma unui ceas de nisip, asezat orizontal si putin oblic;

–  Capitulul humeral de forma sferoidala;

– Fosa oleocraniana;

– Incizura trohleara a ulnei pentru trohlea humerala;

– Foseta capului radial;

 

 

Componente cartilaginoase:

– Suprafetele cartilaginoase sunt acoperite de un strat de cartilaj hialin, asigurand un contact perfect intre oase.

elbow_anatomy03

Mijloace de unire:

Capsula fibroasa imbraca complet articulatia, este mai laxa posterior si mai subtire pe fata laterala. Capsula articulara este formata din fibre conjunctive cu urmatoarea dispozitie:

-Pe fata anterioara a capsulei predomina fibrele longitudinale.

-Pe fata posterioara, capsula este mai laxa, iar in partea mijlocie a suprafetei, fibrele sunt mai profunde si mai intinse intre marginile fosei oleocraniului. Unele fibre formeaza benzi transversale superficiale ce traverseaza oleocranul.

anatomy-of-the-elbow

Capsula este fortificata de insertia fibrelor tendonului tricepsului brahial.Pe partile laterale ale fetei posterioare, fibrele capsulare trec pe fata posterioara a epicondilului lateral, pe partea posterioara a incizurii radiale ulnare si a ligamentului anular. Insertia humerala a capsulei fibroase, trece deasupra fosetelor radiale si coronoide si pe marginile fosei oleocraniene, toate fiind inglobate in cavitatea articulara .Lateral si medial trece dedesubtul epicondililor medial si lateral, care raman extrascapsular. Insertia ulnara se afla pe marginile incizurii trohleare, astfel varful oleocraniului si apofiza coronoida sunt situate intracapsular. Insertia radiala trece in jurul gatului acestuia, circular.

Ligamentele articulare:

MedCollLig

– Ligamentul colateral ulnar este format din trei benzi conjunctive iradiate in forma de evantai de la epicondilul medial la marginea mediala a incisurii trohleare.

elbow_anatomy04a

– Ligamentul colateral radial  este o banda puternica, triunghiulara, asezata intre epicondilul lateral, formeaza o chinga pentru capul radiusului si se termina pe extremitatea superioara a ulnei si pe ligamentul inelar al radiusului.

elbow_anatomy05

Cavitatea articulara:

– Membrana sinoviala urmareste linia capsulei fibroase, se reflecta pe humerus, pentru a margini fosa radiala si coronoida, iar pe fata posterioara fosa oleocraniana. Distal pe radius, captuseste fata interna a ligamentului anular si se termina in jurul gatului radiusului.Pe ulna este ancorat la marginea incizurii trohleare. Formeaza pliuri sinoviale.

elbow_anatomy08

Miscarile:

Privita ca o articulatie humero-antebrahiala, se comporta ca o trohleartroza in care miscarile de flexie si extensie sunt imprimate de articulatia humero-ulnara, miscari desfasurate in jurul unui ax transversal ce traverseaza trohleea humerusului. Datorita faptului ca acest ax are o orientare oblica, axul antebratului nu va continua axul bratului nici in flexie si nici in extensie. Flexia atinge 40˚ masurata intre axul bratului si al antebratului.

Antebratul, cu ocazia flexiei se deplaseaza usor medial de brat. Miscarea este limitata de interpunerea partilor moi intre brat si antebrat si de patrunderea apofizei coronoide in fosa omonima.

Extensia se executa pana la 180˚ antebratul fiind dus usor in afara cu ocazia acestei miscari.Miscarea este limitata pe mai departe de patrunderea oleocranonului in fosa olecraniana.

elbow_anatomy07c

                      ARTICULATIA RADIO-ULNARA PROXIMALA

Componente osoase:

-Incizura radiala a ulnei, concava antero-posterior, plata in sens vertical.

-Circumferinta articulara a capului radial

Componente cartilaginoase:

-Cartilajul articular hialin, care acopera suprafetele articulare ale oaselor, apartine articulatiei cotului.

Mijloace de unire:

-Capsula fibroasa, este comuna cu articulatia cotului.

Ligamentele articulare:

-Ligamentul inelar este o bandeleta fibroasa, puternica, care se insera pe marginea anterioara si posterioara a incizurii radiale a ulnei. Formeaza 4/5 dintr-un inel, care asigura mentinerea capului radiusului in scobitura ulnei: este intarit de fibrele ligamentului colateral ulnar si de partea laterala a capsulei fibroase a cotului.

-Ligamentul patrat, lama fibroasa patrulatera intinsa intre marginea inferioara a incizurii radiale si fata mediala a colului radial.

Cavitatea articulara:

-Sinoviala, dependinta a cavitatii articulare a cotului, acopera fata interna a capsulei fibroase si fata interna a ligamentului inelar.

                          SINDESMOZA RADIOULNARA

Sunt formatiuni fibroase, intinse, intre diafizele radiusului si a ulnei.

Coarda oblica este o bandeleta fibroasa oblica, intinsa intre marginea laterala a tuberozitatii ulnei si marginea inferioara a tuberozitatii radiusului. Fibrele sunt orientate in jos si lateral;

Este considerata ca o portiune degenerata a muschiului supinator.

Membrana interosoasa este o lama puternica ce inchide spatiul interosos intins inspre marginile interosoase a radiusului si ulnei.  Majoritatea fibrelor membranei sunt orientate in jos si medial de la radius spre ulna.

Marginea superioara este oblica, libera, intinsa cu 2,5 cm dedesubtul tuberozitatii radiusului la partea superioara a marginii interosoase a ulnei. Marginea inferioara este situata deasupra articulatiei radioulnare. Membrana interosoasa prezinta numeroase orificii pentru ramurile vasculare.Asigura transmiterea fortei de la extremitatea superioara a ulnei spre extremitatea distala a radiusului.

4 4 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua domnul doct Andrei am si eu o problema la mana stanga la cot am cazut din pomn si mi sa rupt oasele de la cot an fost dus la spitalu budimex mau operat dar cand mi au facut anestezia mi au facuto prea mare din aceasta cauza am facut stop cardiac timp de 1 mn cand a treb sa ma trezesc din anestezie din acest incident eu mam zbatut si mana sa miscat din ghips si sau sudat oasele gresit de atunci nu mai mam operat am fost internat la 3 ani dupa incidentu de la budimex la… Read more »

Anonymous

Bună seară am o fetița se 9 luni care nu poate duce manutele la gură

Anonymous

Buna ziua!M-am nascut cu oasele cotului sting sudate intre ele ceea ce pentru mine imi este imposibil sa fac miscarea de rotatie obisnuita a miinii.Deci practic,mina executa doar 30-40%din miscarile totale pe care le face un om obisnuit!IIncheietura miinii,de asemenea,nu executamiscarile stinga,dreapta si sus.Deci si incheietura miini este blocata.Va pot pune la dispozitie radiografii si toate cele necesare!Se mai poate rezolva aceasta situatie!Multumesc anticipat!

Anonymous

Buna ziua Domnu Doctor in luna august am avut un accident miam rupt mana dreapta la cot Si mau operat Iar de la operatie au trecut aproape 5 luni Si nu pot indrepta mana deloc am facut recuperari intruna dar nu sia dat drumu deloc Am mers la doctoru care ma operat dar nu mia zis nimic A spus sa mai fac niste recuperari nici nu prea a vrut sa vorbeasca cu mine..Iar mana ma doare tot timpul !!! Va rog un raspuns

Anonymous

Buna ziua, domnule doctor; in urma cu trei saptamani, impreuna cu fiica mea ne-am dat pe unul dintre topoganele cu apa ale renumitului strand din Szeged, iar la aterizare, mi-a cazut pe mana stanga, mai precis pe cotul stang un alt barbat . Nu s-a inflamat, nu s-a rosit, dar in schimb ma doare in dreptul cotului , undeva in partea de jos in special cand dorm destul de tare. Nu mi-am facut nicio investigatie pana in prezent in speranta ca durerea va trece dar vad ca nu se amelioreaza. Daca ma puteti sfatui ce ar trebui sa fac, vi-as… Read more »

Anonymous

Buna ziua,domnule doctor,am suferit o fractura de paleta humerala ,in cit timp credeti ca ma pot recupera?

Anonymous

Aniti-buna seara d-le doctor. Am o problema la cotul drept.Nu m-am lovit ,nu am fractura ( am facut si radiografie ) si cu toate acestea am o durere insuportabila la atingere ,zona inferioara si cea superioara articulztiei este inflamata , Care ar putea fi cauza si cum as putea rezolva problema? Durerea este practic insuportabila la cea mai mica atingere,Va multumesc.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x