• 16 apr. 2014
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 13.942

Este o articulatie elipsoidala, situata intre extremitatea distala a radiusului si randul proximal de oase al carpului.

Componente osoase

– Fata articulara carpiana a radiusului, cavitate de receptie concava, ovalara, cu axul orientat transversala, este impartita printr-o creasta antero – posterioara intr-o o arie articulaara mediala si una laterala: reprezinta 2/3 din suprafata articulara totala.
– Fata superioaraa scafoidului, semilunarului si piramidalului, alcatuiesc o suprafata convexa semiovalara

wrist_tfcc_anatomy06

Componente cartilaginoase

– Suprafetele articulare sunt acoperite de un cartilaj hialin.

– Discul fibrocartilaginos articular, al articulatiei radioulnare se intinde si in aceasta articulatie, interpus intre capul ulnei si osul piramidal.

Mijloace de unire:

1. Capsula articulara
Este un manson fibros lax posterior. Superior se insera pe marginea suprafetei articulare a radiusului si a discului articular, iarinferios pe periferia fetei articulare carpiene.

2.Ligamente:
– Ligamentul radiocarpian palmar, puternic se insera pe marginea anterioara a suprafetei articulare a radiusului si a apofizei stiloidei, fibrele trecand sub forma de evantai pe oasele carpiene, semilunar, piramidal si osul mare.
– Ligamentul ulnocarpian palmar este situat intre discul articular, apofiza stiloida a ulnei, osul semilunar piramidal si osul mare.
– Ligamentul radiocarpian dorsal mai slab  decat cele palmare; fibrele au un traiect oblic. Este asezat intre marginea posterioara a fetei articulare radiale si fata posterioara a piramidalului.
– Ligamentul colateral radial al carpului este intins intre varful apofizei stiloide a radiusului si osul scafoid.
– Ligamentul colateral ulnar al carpului este situat intre apofiza stiloida a ulnei si osul piramidal respectiv pisiform.

wrist_tfcc_anatomy04 wrist_tfcc_anatomy05

Cavitatea articulara

Sinoviala tapeteaza capsula fibroasa si se termina la marginea cartilajului articular; are o prelungire proximala si comunica cu cavitatea articulatiei radioulnare distale prin intermediul orificiului situat in discul articular.

Miscarile

Se comporta ca o articulatie elipsoida cu doua axe principale. In jurul axului transversal se executa flexia si extensia iar in jurul unui ax antero-posterior miscarile de abductie si aductie.
-Flexia este apropierea palmei de fata anterioara a antebratului (flexia palmara)avand o amplitudine de 60 – 90°.
-Extensia sau mai corect retrofleia este miscarea prin care fata dorsala a mainii este apropiata de cea posterioara a antebratului,formand cu acest unghi de 60-90°.
-Abductia este miscarea prin care marginea externa a mainii este apropiata de antebrat.Datorita pozitiei joase a apofizei stiloide a radiusului are o marime de 20-30°.
-Aductia sau abductia ulnara prin care marginea mediala a mainii este apropiata de antebrat are o marimea de 40°.
-Circumductia rezulta din succesiunea miscarilor precedente

        ARTICULATIA RADIOULNARA DISTALA

Componente osoase
-Incizura ulnara a radiusului
-Circumferinta articulara a capului ulnar

Componente cartilaginoase
Suprafetele articulare sunt acoperite de un strat subtire de cartilaj hialin.
Discul articular de structura fibrocartilaginoasa, este interpus intre cele doua suprafete articulare,de forma triunghiulara, este denumit si ligament triunghiular.
Baza discului priveste in sus si se fixeaza pe marginea inferioara a incizurii ulnare a radiusului, iar varful este indreptat in jos spre baza apofizei stiloide a ulnei si osul piramidal anterior si posterior, se fixeaza pe capsula articulara.

Mijloace de unire
– Capsula articulara se insereaza superior pe marginile superioare ale suprafetelor articulare a celor doua oase: in jos pe discul articular, iar inferior se confunda cu capsula articulatiei radiocarpiene.
– Ligamentele de fortificare a capsulei articulare, sunt fibre transversale numite „Ligamente”, radioulnare anterioare si posterioare.

Cavitatea articulara:
-Discul articular imparte cavitatea articulara in doua compartimente inguste.
-Sinoviala: dupa ce tapeteaza fata interna a capsulei fibroase trimite o prelungire sacciforma spre spatiul inter-osos radio-ulnar.

Biomecanica
Cele doua articulatii radioulnare actioneaza simultan si sinergic, avand caracterul unei articulatii trocoide, in care osul mobil este radiusul.Aceasta executa miscari de rotatie interna si externa, care insa la nivelul antebratului si mainii devin miscari de pronatie si supinatie.Axul acestor miscari nu corespunde axului vertical al radiusului si are o pozitie oblica, unind centrul capului radiusului cu capul ulnei.
Pentru analizarea miscarilor de pronatie si suplinatie se pleaca de la pozitia fiziologica a antebratului care este o pozitie intermediara intre aceste doua miscari, antebratul fiind atarnat de-alungul trunchiului cu palma spre corp si cu policele inainte (pozitia „de drepti”).

PRONATIA
Este miscarea in care palma primeste inapoi iar policele este indreptat inauntru.
Cu cotul plecat, palma va privi in jos.Diferitele segmente ale radiusului se deplaseaza astfel:
-Capul se roteste medial in incisura radiala completata de ligamentul inelar fara sa se deplaseze in spatiu.
-Extremitatea inferioara se roteste in jurul capului ulnei, deplasandu-se medial fata de acesta.Deci nu se produce numai o simpla rotatie si o translatie (deplasare), a extremitatii inferioare a radiusului fata de ulna.
-Diafiza radiusului incaleca diafiza ulnei incrucisand-o.
Aceasta incrucisare este realizabila deoarece diafiza radiusului este concava spre ulna, dispunand de asa-numita „curbura de pronatie”.
SUPINATIA
Este miscarea inversa a pronatiei, in care palma priveste inainte iar policele este purtat in afara.
Cu cotul flecat, palma va privi in sus.
Miscarile segmentelor radiusului, sunt inverse celor din pronatie, cele doua oase devenind paralele.
Miscarea de pronatie si supinatie totalizeaza impreuna 140˚ (70-70˚) si poate fii amplificata pana la 300˚ prin miscarile de rotatie interna si externa ale bratului.

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x