• 9 aug. 2014
  • Raspunsuri: 3
  • Vizualizari: 23.953

Componentele osoase:

Extremitatea distala a femurului – reprezentata de cei doi condili femurali, orientati oblic, cel medial fiind mai proeminent si mai lung decat cel lateral.
-Fetele articulare ale celor doi codili femurali sunt curbate si divergente in directie dorsala si separate prin fosa intercondilara.
-Fata articulara patelara, uneste anterior condilii femurali si este divizata de un sant vertical, intr-o parte mediala mai mica si intr-o parte lateral mai mare.
-Fata articulara posterioara a patelei este ovalara, divizata deasemenea de o creasta verticala, intr-o arie mediala mai mica si o arie laterala mai mare.

Extremitatea proximala a tibiei – prin prezentta celor doua suprafete articulare excabate ale platoului tibial, situati medial si lateral de eminenta intercondiliana.

Componente cartilaginoase:

Cartilajul articular hialin – este prezent pe fata articulara a condililor femurali si pe fata articulara posterioara a patelei avand grosimea de 2-3mm, iar pe suprafetele articulare superioare a tibiei, are grosimea de 6-7mm in partea centrala si mai subtire in partea periferica.

Meniscurile intraarticulare – sunt doua formatiuni fibrocartilaginoase de forma inelara incompleta, situate intraarticular si fixate la periferia suprafetelor articulare superioare ale tibiei, asigurand congruenta intre suprafetele condililor femurali si fetele articulare superioare ale tibiei. Fiecare menisc are un corn anterior si posterior, cu insertia pe iminenta intercondiliana. Pe sectiunea verticala are forma triunghiulara cu baza spre exterior si varful orientat spre centrul suprafetei articulare ale tibiei prezinta:
-Fata superioara concava vine in contact cu condilul femural.
-Fata inferioara plata priveste pe fata articulara a tibiei.
-Baza sau fata externa a discului, mai groasa, adera pe capsula articulara.

Meniscurile anterioare sunt unite prin ligamentul transvers. Ele dispun de o mobilitate redusa alunecand pe platoul tibial, in timpul miscarilor genunchiului.
Meniscul lataral – are forma unui inel aproape complet (aspect de „O”) interupt la nivelul eminentei intercondilare.
Meniscul medial – are forma de semiluna cu o interupere mai larga (aspectul literei „C”).
Cornul anterior se insera pe marginea anterioara a platoului tibial; iar cornul posterior pe aria intercondiliara posterioara.

k1

Mijloace de unire:

Capsula articulara fibroasa are forma unui manson care uneste cele trei oase: Femurul,Tibia si Patela, si este intrerupta de fata articulara a patelei. Capsula este mai subtire si mai slaba pe fata anterioara si mai puternica pe fata posterioara. Este formata din fibre longitudinale puternice, de fibre transversale si oblice. Insertia femurala, anterior se afla deasupra fetei articulare patelare, cu 10-15mm, dupa care trece medial si lateral, sub epicondili, iar posterior are o invaginare intercondiliara, patrunde pana la ligamentele incrucisate. Insertia tibiala, urmareste configuratia condililor tibiali, respectiv marginile suprafetelor articulare. Insertia patelara se afla la marginea suprafetei articulare. Capsula articulara se fixeaza pe fata externa a meniscurilor. Articulatia tibio-fibulara este extra-capsulara.

Ligamentele genunchiului:

Ligament patelar sau rotulian, este tendonul fibros de insertie al muschiului quadriceps femural, situat pe fata anterioara articulatiei. Are o lungime de 5-6 cm, o latime de 3cm, de forma triunghiulara cu baza in sus si cuprinde patela care astfel devine un os sesamoid. Se insera pe partea inferioara a tuberozitatii tibiei.

Retinaculul medial si lateral al patelei, au aspectul de lame fibroase, expansiuni ale quadricepsului femural. Sunt intinse intre condilii tibiali si marginea laterala a rotulei, numite si aripioarele rotulei.

Ligamentul colateral tibial, este o formatiune fibroasa aplanata, mai bine individualizata pe partea superioara, iar inferior se confunda cu capsula fibroasa a genunchiului. Este intins intre epicondilul medial al femurului si condilul medial al tibiei.

Ligamentul colateral fibular subtire, rotund superior, se insera pe epicondilul lateral al femurului inferior pe fata antero-laterala a capului fibulei. Nu adera pe capsula fibroasa.

Ligamentul popliteu oblic sau expansiunea recurenta a muschiului semimembranos: are un traiect oblic de jos in sus si lateral, de la tendonul muschiului pana la condilul lateral al condilului.

Ligamentul popliteu arcuat, banda fibroasa arcuata asezata transversal cu concavitatea in sus, pe fata posterioara a capsulei articulare. Se intinde intre condilul lateral si fata mediala a capsulei fibroase.

k3

Ligamentele incrucisate sunt doua ligamente puternice situate profund in fosa intercondilara, intraarticular, dar extrasinovial. Sunt intinse intre ariile intercondiliene ale tibiei, si condilii femurali. Ligamentul incrucisat anterior  pleaca de pe aria intercondiliara anterioara, oblic in sus, inapoi si lateral la suprafata intercondiliana a condilului lateral. Ligamentul incrucisat posterior are o directie oblica in sus, inainte si medial, intins intre aria intercondiliana posterioara si fata intercondiliana a condilului medial al femurului. Reprezinta cel mai important ligament de unire al articulatiei genunchiului, asigurand contactul dintre suprafetele articulare. Ruptura ligamentelor incrucisate provoaca alunecarea platoului tibial sub presiunea condililor femurali (miscari in sertar al genunchiului).

Ligamentele menisco-femurale anterioare si posterioare sunt intinse intre cornul posterior al meniscului lateral si scobitura intercondiliana a femurului, fiind atasate ligamentelor incrucisate.

k4

Corpul adipos:
Corpurile adipoase ale genunchiului au rolul de a umple golurile dintre elementele articulare si au urmatoarea dispozitie:
-corpul adipos infrapatelar se afla in partea anterioara a articulatiei asezat intre ligamentul patelar si condilii femurali. Are o prelungire adipoasa (Lig. Adipos) care traverseaza articulatia si se insera in scobitura intercondiliana a femurului.
-corpul adipos posterior este asezat dorsal de ligamentele incrucisate si umple golurile fosei intercondiliene.

Sinoviala:
Captuseste fata interna a capsulei fibroase, se insera pe marginea cartilajelor articulare de pe femur, patela si tibie, unde capsula fibroasa se indeparteaza pe marginea cartilajului articular.
Are o structura complexa cu urmatoarele particularitati.
Sinoviala este intrerupta la nivelul bordurii externe a meniscurilor articulare, impartind cavitatea in doua etaje:
-Etajul suprameniscal, corespunde articulatiei femuro-meniscale.
-Etajul inframeniscal ce corespunde articulatiei menisco-tibiale.
Anterior, sinoviala acopera fata posterioara a corpului adiopos infrapatelar si il delimiteaza astfel de cavitatea sinoviala, iar cordonul adipos ridica sinoviala formand plica sinoviala infrapatelara.
Posterior, sinoviala trece inaintea ligamentelor incrucisate si a corpului adipos posterior. Pe laturile ligamentelor incrucisate, sinoviala se reflecta anterior spre cavitatea articulara, formand doua plici verticale. Astfel cele doua ligamente au o pozitie extra-sinoviala, impreuna cu eminenta intercondiliana a tibiei, ele asa dar, intre sinoviala si capsula articulara.

k7

Prelungirile sinovialei sunt:
-Fundul de sac sau recesul suprapatelar; este o prelungire antero-superioara a sinovialei, situata deasupra bazei patelei, intre muschiul cvadriceps femural si femur. Comunica cu bursa seroasa suprapatelara. Pe acest fund de sac se fixeaza fascicole musculare dependente ale cvadricepsului femural numit tensorul sinovialei.
-Fundul de sac sau recesul posterior; este reprezentat de prelungirea posterioara a sinovialei, care comunica cu bursele periarticulare.
-Fundul de sac de sub muschiul popliteu.
-Sub muschiul geaman medial.
-Sub muschiul semimembranos.
-In general fiecare comunica cu cavitatea sinoviala.
-Plicile alare sunt doua cute simetrice  curbe, ce pleaca de pe laturile patelei, converg in jos si se termina antero-inferior, in plica sinoviala infra-patelara.

Biomecanica articulara:

Axele articulare:
-Cu toate ca este o articulatie complexa, are numai un singur ax transversal, care trece prin condilii femurali, fara o dispozitie constanta; se deplaseaza anterior in extensie si posterior in flexie.

Miscarile principale efectuate de-a lungul axului transversal sunt:
-Miscarile de flexie si extensie ale gambei, insotita de miscari secundare, pasive, de rotatie externa si interna, impusa de inegalitatile existente intre cei doi condili si de forma suprafetelor articulare ale condililor femurali.

Flexia reprezinta miscarea de apropiere a gambei spre fata posterioara a coapsei, ce se produce in compartimentul  femuro-meniscal al articulatiei cu urmatoarele faze principale:
Condilii femurali executa o miscare de invartire sau rulaj posterior, simultand o alunecare anterioara.
Rotula efectueaza o miscare de alunecare in jos parcurgand o distanta de 5-7cm, fiind situata inaintea condililor femurali.
Marimea flexiei fata de axul coapsei si gambei este de 50-70˚.

Miscarea de flexie este limitata de:
-Contactul fetei posterioare a gambei cu fata posterioara a coapsei; intinderea ligamentelor incrucisate indiferent de tipul miscarii, asigurand astfel contactul permanent dintre suprafetele articulare.
-Extensia reprezinta miscarea opusa flexiunii, adica reducerea axului longitudinal al gambei in prelungirea axului longitudinal al coapsei, asigurand astfel o puternica stabilitate a genunchiului in suportarea greutatii corpului.

Extensia are urmatoarele proprietati:
-Miscarea se desfasoara in articulatia femuro-meniscala cu momente de alunecare identice descrise in miscarea de flexiune.
-Rotula se deplaseaza in sus si se situeaza deasupra condililor femurali.
-Extensiunea maxima este de 170-180˚.

Miscarea este limitata de:
Ligamentele posterioare ale genunchiului; intinderea ligamentelor incrucisate.
Miscarile de rotatie sunt pasive, secundare si se desfasoara la sfarsitul miscarilor de flexie si extensiune, fiind miscari terminale. Reprezinta rasucirea gambei pe coapsa de-alungul unui ax longitudinal care trece prin mijlocul eminentei intercondiliare a tibiei. Miscarea are urmatoarele semnificatii:
-Este cauzata de prezenta inegalitatilor dintre cei doi condili femurali si a intinderii ligamentelor incrucisate, deci sunt miscari pasive.
-Miscarea se desfasoara in compartimentul menisco-tibial, al articulatiei, fara deplasarea meniscurilor impreuna cu platoul tibial.
-Rotatia interna apare la sfarsitul miscarii de flexie, avand marime de 5-10˚, iar rotatia externa la terminarea miscarii de extensie cu deplasare de 10˚.


4.3 3 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

DE DOUA ZILE LA GENUNCHIUL DREPT AM O SENSIBILITATE SI AMORTEALA CAND PALPEZ ZONA, MENTIONEZ CA NU AM FACUT UN EFORT DEOSEBIT SAU LOVITURA,VA MULTUMESC ANTICIPAT

Anonymous

Bună ziua! Conform rezultatelor RMN la genunchi avem următoarele diagnostice; 1.Conrdopatie st 2 compartiment intern
2.Leziune complexa corn post.menisc intern cu chist meniscal adiacent.
3
Leziune corn posterior menisc extern..4.Bursita moderata .Vă rog frumos sa mi spuneți dacă exista indicatie chirurgicala sau nu.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x