• 11 feb. 2013
  • Raspunsuri: 1
  • Vizualizari: 3.214

Scintigrafia osoasa este un examen non invaziv, realizabil la circa 2-3 ore dupa injectarea intravenoasa a radiotrasorului cu tropism osos (99mTc-MDP), pacientul putand manca si sa-si ia tratamentul (daca este in tratament pentru diferite afectiuni). Examinarea scintigrafica este frecvent pozitiva cu luni inainte de a se vizualiza radiografic diferite leziuni.

Pregatire si desfasurare – in general, nu este necesara nici o pregatire. Examenele care trebuie efectuate a jeun (pe nemancate) sunt rare. Produsele sunt injectate in cantitate foarte mica, de cele mai multe ori intr-o vena a bratului. Anumite examene sunt realizate dupa inhalarea sau dupa ingestia unui trasor radioactiv, care mai poate in cazuri rare (examenul vezicii, sa fie introdus cu ajutorul unei sonde). Pacientul sta asezat sau lungit pe un pat de examinare; gamma-camera este plasata in fata regiunii de studiat sau se roteste in jurul pacientului ca un scaner (tomoscintigrafie).

Tipuri de examinari scintigrafice osoase:

• Scintigrafie osoasa cu vizualizarea intregului schelet – corp intreg (whole body) sau cu vizualizarea pe segmente
• Scintigrafie osoasa dinamica trifazica cu:

a.faza angioscintigrafica – faza vasculara – in care se vizualizeaza vasculaizatia leziunii osoase si consta in achizitia de imagini secventiale rapide, seriate
b.faza interstitiala – faza de difuzie tisulara, care consta in imagine scintigrafica achizitionata la 3-5 minute dupa administrarea intravenoasa a radiotrasorului osteotrop.
c.Faza tardiva, osoasa-care consta din achizitia de imagini scintigrafice la circa 3 ore dupa injectarea iv. a radiotrasorului cu vizualizarea intregului schelet

•Scintigrafia osoasa in sistem tomografic-care consta in achizitia de cupe tomografice cu reconstructie 3D a imaginii unor arii lezionale osoase pentru o mai buna caracterizare spatiala a acestora

Indicatiile scintigrafiei osoase
•Bilantul extensiei unor neoplazii osoase primitive sau a prezentei unor eventuale metastaze a unor neoplazii cu posibile determinari secundare osoase in vederea clasificarii TNM si a monitorizarii terapeutice
•Procese inflamatorii, traumatice (fractura de „stress”) sau algoneurodistrofii
•Procese infectioase-osteomielite si osteocondrite, suprainfectia unor proteze  sau decimentari periprotetice
•Tulburari metabolice (hiperparatiroidism; hipercalcemii) si boala Paget
•Suspiciune de necroza aseptica (maladia Perthes, alte osteocondroze)
•Dureri osoase sau osteoarticulare –scintigrafia poate orienta locul de efectuare a unor investigatii suplimentare (de exemplu CT sau IRM) in vederea unui diagnostic corect.

Contraindicatii – Doza de radiatii primita de pacient este foarte mica, comparabila cu cea a unei radiografii  a plamanilor, si nu creste cu numarul de clisee realizate. Cantitatile de radioelement injectate sunt intotdeauna minime si adaptate fiecarui pacient; In plus, radioelementele alese au o durata de viata foarte scurta. Sarcina si perioada de alaptare sunt in mod obisnuit singurele imprejurari in care se iau precautii deosebite.

Efecte secundare – Produsul nu antreneaza nici o alergie, somnolenta sau stare de rau. Pacientul poate sa-si reia toate activitatile imediat dupa efectuarea examenului.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti cu ce si cum afecteaza un pacient, care tocmai si-a facut o scintigrafie ososasa, copiii si femeile insarcinate aflate in aceeasi incapere timp indelungat.
Este indicat ca un pacient, dupa ce i-a fost administrata substanta radioactiva pentru o scintigrafie osoasa, sa stea langa copii sau femei insarcinate.

Va multumesc,
Cristian PASCU

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x