Osteoporoza

o1Osteoporoza reprezinta o maladie difuza a scheletului care se caracterizeaza prin scaderea masei osoase si afectarea microarhitecturii tesutului osos, ceea ce duce la fragilitate osoasa crescuta si risc crescut de fracturi. Gradul osteoporozei se stabileste prin evaluare la nivelul coloanei lombare si a colului femural, care reprezinta teritoriile cele mai expuse fracturilor si a tasarilor de vertebre. La nivel mondial osteoporoza este o mare problema de sanatate, afectand in principal persoanele de varste inaintate. Astfel, incidenta osteoporozei va creste proportional cu cresterea sperantei de viata. Studiile actuale ne indica o prevalenta a osteoporozei la femeile de 60 de ani de 80% iar la cele de 80 de ani de 100%.

Factorii de risc pentru masa osoasa maxima sunt:

1.   Sexul: femeile au densitate osoasa mai mica decat barbatii
2.   Rasa: albii au o densitate osoasa mai mica decat negrii
3.   Factori genetici: femeile al caror mame sufera de osteoporoza au o densitate osoasa mai mica
4.   Nivelul GH (hormonul de crestere)
5.   Pubertatea si momentul instalarii ei: o menarha intarziata predispune la un risc crescut de aparitie a osteoporozei
6.   Aportul de calciu din exterior: cresterea osoasa este stimulata prin suplimentarea in cantitati moderate a calciului in perioada dinaintea instalarii pubertatii
7.   Cantitatea de efort fizic
8.   Factori hormonali: PTH si calcitonina, estrogeni, androgeni, glucocorticoizi, hormoni tiroidieni. Secretia de PTH(parathormon) este stimulata de un nivel scazut al calciului seric. Parathormonul actioneaza prin diverse mecanisme de crestere a nivelului de calciu dintre care amintim: a) resorbtia osoasa la nivelul osteoclastelor; b) reabsorbtia calciului si stimularea excretiei de fosfor la nivel renal; c) stimularea indirecta a absorbtiei intestinale de calciu si fosfor prin intermediul vitaminei D
9.   Nivelul vitaminei D serice

Localizare: Osteoporoza se regaseste in mod frecvent la nivelul coloanei vertebrale si a colului femural. Prin urmare, testele care stabilesc diagnosticul si care urmaresc evolutia bolii in cauza se focalizeaza pe aceste zone anatomice.

a)  Osteoporoza la nivel vertebral – in acest caz sunt intalnite tasari si deformari ale vertebrelor determinate de o rarefiere a matricei componentei osoase. Cel mai des sunt afectate coloana lombara si vertebrala de catre osteoporoza vertebrala, care poate determina afectiuni precum fractura sau chiar colapsul corpilor vertebrali, hernie de disc. Clinic la acest nivel osteoporoza se caracterizeaza prin dureri localizate sau difuze si impotenta functionala.

b)  Osteoporoza la nivelul colului femural este mai des intalnita la indivizii de varsta inaintata care la traumatisme minime isi pot fractura colul femural. Inainte de a se produce o fractura la acest nivel, osteoporoza nu se manifesta clinic.

o6

Clasificare. Cauzele ce duc la osteoporoza sunt reprezentate de cresterea resorbtiei osoase la care se asociaza o rata scazuta de formare a tesutului osos.
Histologic se diferentiaza 2 mari tipuri de osteoporoza:
Osteoporoza tip 1–afecteaza osul trabecular, spongios. Este intalnit mai des la femei in perioada postmenopauza. Are la baza modificari ale hormonilor sexuali care se poate corecta prin suplimentare de hormoni. Din cauza acestui tip de osteoporoza apar mai frecvent fracturi si tasari ale vertebrelor.
Osteoporoza tip 2—este afectat in egala masura si osul trabecular dar si osul cortical. Incidenta acestui tip de osteoporoza este apropiata la femei comparativ cu barbatii, a carui cauza de aparitie este considerat a fi secretia crescuta de PTH. Sunt observate mai frecvent fracturile de sold.

 o5

Etiologic diferentiem osteoporoza primara de osteoporoza secundara unor boli sistemice.

1.  Osteoporoza primara: cauza este idiopatica (necunoscuta). Forma cea mai des intalnita este cea involutiva, fiind intalnita cu precadere la persoanele tinere.

2.  Osteoporoza secundara: determinata de o alta boala care afecteaza scheletul sau elementele ce mentin integritatea lui. Dintre acestea amintim:

– Boli endocrine: Diabet zaharat tip 1, Hipotiroidism, Acromegalie, Hipogonadism, Hipercorticism, Hiperparatiroidism primar sau secundar, Hipertiroidism netratat, Anorexie nervoasa
– Afectiuni ale tesutului conjunctiv: Osteogenesis imperfecta (Sindromul Lobstein sau Boala oaselor de sticla) sau ale celui elastic:

– Maladie Marfan sau Sindromul Ehlers-Danlos.
– Tulburari de mineralizare osoasa: Osteomalacie si Osteodistrofie osoasa
– Boli hematologice: Leucemia, Mielom multiplu, Anemie cronica
– Afectiuni digestive: Gastrectomie sau Rezectii intestinale intinse, Boala celiaca, Maladii cronice intestinale sau hepatobiliare (ex: Ciroza biliara primitiva)
– Tratamente: Heparina, Anticonvulsivante, Glucocorticoizi, Metrotexat, Hormoni tiroidieni, Litiu, Inhibitori de aromataza
– Boli pulmonare: BPOC
– Afectiuni reumatismale: Poliartrita reumatoida, Spondilita anchilopoietica
– Imobilizare prelungita
– Deficite nutritionale: Aport redus de calciu, dieta vegetariana, malnutritie
– Fumatul
– Consumul excesiv de alcool

 o2

Osteoporoza in perioada de menopauza. Fiziologic osul incepe sa se resoarba in jurul varstei de 50 de ani, proces care este progresiv, astfel ca la 80 de ani este considerat ca mai exista aproximativ jumatate din cantitatea totala de os care exista la 30 de ani. Cercetarile au demonstrat ca femeile de 80 de ani au osteoporoza in proportie de 100%.
Se produce o resorbtie osoasa atat la nivel trabecular cat si la nivel cortical atunci cand imbatranirea este cauza, fiind caracterizata de diminuarea activitatii celulelor care formeaza osul (osteoblastele). Osteoporoza din menopauza este asociata cu marirea nivelului calciului seric si urinar. In acest caz osteoporoza atinge un varf la 10 ani de la data instalarii.
Diminuarea activarii renale a vitaminei D si marirea sintezei paratiroidiene de PTH (stimuleaza resorbtia osoasa) sunt modificari intalnite la persoanele in varsta. Resorbtia osoasa in cazul acestora este potentata si de activitatea fizica redusa. Mai intalnim de asemenea si o diminuare a absorbtiei intestinale de calciu, fapt ce contribuie la indicarea suplimentarii de pana la 1.5 grame pe zi a aportului in calciu.

o4

Osteoporoza de imobilizare. Osul sufera modificari drastice in ceea ce priveste masa sa din cauza imobilizarii complete. Masa osoasa se diminua cu aproape 1/3 dupa 6 luni de imobilizare completa. Suferintele de tip neurologic ce duc la paralizie sunt cauza frecventa de imobilizare completa. Activitatea fizica intensiva este utila pentru a preveni instalarea osteoporozei. Astfel ca un program de kinetoterapie cu mobilizari de membre si contractii ale musculaturii este necesar la bolnavii care sunt tintuiti la pat o perioada mare. In acest caz osul de tip trabecular este mai afectat.

Osteoporoza cauzata de deficitele nutritionale. Aportul deficitar de calciu, fosfor proteine sau vitamine poate duce la osteoporoza. Consumul cronic de alcool este o cauza a deficitelor nutritionale deoarece alcoolul are efecte asupra tubului digestiv determinand aparitia unei gastrite de tip atrofic , interferand in acelasi timp cu absorbtia calciului la nivel intestinal. Astfel alcoolul este o cauza de osteoporoza. In timpul sarcinii sau perioadei de alaptare este nevoie de un aport suplimentar de factori nutritivi din cauza necesarului crescut.

o8

Osteoporoza indusa de medicamente. Diverse medicamente pot conduce la osteoporoza de tip secundar, prin mecanisme diferite. Din cauza efectelor citotoxice metotrexatul produce osteoporoza. Pierderea de os este atribuita heparinei. Unele medicamente inhiba absorbtia de fosfat la nivel digestiv (fenitoina, hidroxid de aluminiu sau barbiturice). Exista insa medicamente care au efecte benefice pentru resorbtia osoasa, cum ar fi diureticele tiazidice, care au efect de sporire a reabsorbtiei de calciu la nivelul rinichilor si care sunt folosite pentru tratamentul HTA sau IC.

Osteoporoza secundara altor afectiuni. In mare parte bolile cronice care duc la imobilizare precum si malnutritia conduc la osteoporoza secundara. Amintim in acest caz si tratamentul cotizonice ce pot produce osteoporoza secundara.

Mielomul multiplu–produce secundar o osteoporoza de tip difuz gratie unei celule cu activitate anormala ce secreta un factor care activeaza osteoclastele.

Leucemia si limfoamele—determina osteoporoza printr-un mecanism similar mielomului multiplu.
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasa un comentariu ⇒