• 26 dec. 2012
 • Raspunsuri: 306
 • Vizualizari: 24.218

După o intervenţie chirurgicală înainte de a părăsi sala de operaţie o imobilizare de genunchi şi o punga de gheaţă vor fi aplicate pe genunchi. Este foarte important ca in primele 10 zile sa faceti exercitii pentru mentinerea extensiei si sa tineti gheata pe genunchi. Recuperarea efectiv incepe a doua zi dupa operatie.

-Punga cu gheata va contribui la  reducerea durerii şi umflăturii. Crioterapia  ar trebui să fie utilizata continuu pentru primele 3-4 zile dupa operatie.  Ulterior gheata ar trebui să fie folosita pentru aproximativ 30 de minute,  între sesiunile de kinetoterapie.
-Imobilizarea in orteza ajută la menţinerea extensiei şi trebuie purtata in mod continuu la inceput, ulterior in timpul mersului si somnului, în rest  aceasta poate fi înlăturata.

In primele 7 zile este foarte important sa lucrati pentru a va recapata extensia.

Obiective:

-controlul  durerii şi al tumefactiei
-efectuarea imediata a unei  game variate de exerciţii de mişcare
-atingea şi menţinerea  complet pasiva a extensiei
-prevenirea atrofierii muschiului cvadriceps
-reluarea mersului
-controlul durerii şi al tumefactiei

1) Perioada imediat interventiei chirurgicale trebuie sa stati cu piciorul ridicat (pozitie procliva si sa puneti gheata pe genunchi)
2) Nu stati perioade lungi de timp cu piciorul într-o poziţie fixa (mai jos decât restul corpului), ca acest lucru va duce la cresterea in volum a genunchiului si a piciorului.  Când sunteti aşezat pentru o  perioadă semnificativă de timp, ridica-vă piciorul pe un scaun.
3) Conbaterea durerii presupune administrarea de altialgice si antiinflamatoare in cursul spitalizarii.
4) In primele 10 zile va sfatuim sa nu calcati cu toata greutatea pe piciorul operat.
5) Puteti sa faceti dus, dar suturile trebuie protejate de apa.In prima zi şi noapte, după o ligamentoplastie, vă puteţi aştepta ca pansamentele sa se imbibe cu sange.  Acest lucru este normal! Vrem ca sângele să se scurgă din genunchi in pansamente, mai degrabă decât sa se acumuleze în genunchi şi sa produca tumefactie şi dureri. Dupa 2 zile, timp in care durerile si tumefactia s-au ameliorat, pacientul va incepe kinetoterapia prin inlaturarea imobilizarii din 3 in 3 ore:

3 reprize/zi a cate 3 seturi de 10 repetari: contractii izometrice ale  ms. cvadriceps. Fiecare contractie are o durata de 6 secunde.

3 reprize/zi a cate 8 seturi de 10 repetari:flexia coapsei pe bazin la 45-60 grade. In decubit dorsat, cu genunchiul in extensie, pacientul ridica piciorul la 45-60 de grade si mentine pozitia 6 secunde. Excercitiile se executa cu multa blandete. Dupa fiecare ridicare pacientul isi poate relaxa musculatura 2-3 secunde.

p10

3-4 reprize/zi a cate 10-15 minute: extensia completa. Extensia o puteti recastiga prin 2 tipuri de exercitii pe care trebuie sa le alternati. In decubit dorsal, plasati un prosop strans sub tendonul achilean (sub glezna), si lasati piciorul sa se relaxeze. In decubit ventral, stati cu 1/3 inferioara a coapsei pe marginea mesei de kinetoterapie si relaxati membrul pelvin. Hiperextensia trebuie evitata.

p13

4-6 reprize/zi a cate 10 minute de flexie pasiva si extensie activa 0-90 grade: la marginea mesei de kinetoterapie piciorul este lasat in jos pasiv sub actiunea fortei gravitationale, si ridicat  prin contractia ms cvadriceps, ajutat cu piciorul controlateral (neoperat) in ambele faze.

p14

-pacientul poate folosi pasiv o bicicleta ergonomica, pedaland doar cu piciorul sanatos.

p6

Protocol de recuperare in zilele 8-14 dupa ligamentoplastie:

 Obiective:

-mentinerea extensiei complete
-reintegrarea psiho-sociala si familialaPacientul trebuie sa continuie sa scoata imobilizarea de 4-6 ori pe zi a cate 10-15 minute, sa continuie kinetoterapia: contractii izometrice, ridicarea membrului la 60 de grade, extensie pasiva, extensie pasiva asistata prin contractia ms. cvadriceps, flexie pasiva si activa. Toate exercitiile se fac dupa acelasi program. Ordinea lor nu are importanta, doar numarul de repetari si timpii de odihna.Fiecare perioada a zilei de kinetoterapie trebuie sa cuprinda toate exercitiile enumerate in programul anterior. Daca pacientul are o munca de birou, i se permite reintegrarea  dupa 14 zile. Daca are un job care presupune activitate fizica intensa, perioada de repaus este de 8-12 saptamani.

Protocol de recuperare in zilele 15-21 dupa ligamentoplastie:

Obiective:

mentinerea extensiei completep3
-atingerea unei flexii de 100-120 de grade
-tonifierea musculaturii coapsei, astfel incat pacientul sa poata renunta la imobilizare. Pacientul trebuie sa continuie sa scoata imobilizarea de 4-6 ori pe zi a cate 10-15 minute, sa continuie kinetoterapia: contractii izometrice, ridicarea membrului la 90 de grade, extensie pasiva, extensie pasiva asistata prin contractia ms. cvadriceps, flexie pasiva si activa. Flexia trebuie sustinuta cu piciorul controlateral pana se ating 100-120 de grade.

p4

 

In plus, pacientul trebuie sa stea in ortostatism (in picioare), cu membrele in usoara rotatie externa, sa se sprijine cu mainile de o masa pentru a avea stabilitate si saflecteze usor genunchii. Flexia trebuie mentinuta 6 secunde si exercitiul trebuie efectuat pe parcursul a 3 seturi de 10 repetari.

Pacientul va incepe sa se ridice pe varfuri: 3 seturi a 10 repetari, 6 secunde fiecare exercitiu.

Pacientul va continua sa lucreze la bicicleta astfel:

-la intensitate micap5
-rezistenta se va mari dupa 5-6 saptamani postoperator
-timpul petercut pe acest aparat va creste progresiv de la 3 reprize a cate 5 minute in prima saptamana la 3 reprize a cate 20 de minute in a treia.
-dupa 4 saptamani nu exista o restrictie legata de timpul petrecut pe bicicleta.

Dupa 3 saptamani, pacientul poate renunta la carje si la imobilizare. Masina poate fi condusa dupa 4-6 saptamani, daca piciorul operat este dreptul si dupa 3 saptamani daca este stangul. Daca masina are cutie automata, in cazul piciorului stang dupa 7 zile.

Protocol de recuperare in zilele 22-40 dupa ligamentoplastie:

-Pacientul trebuie sa continuie kinetoterapia: contractii izometrice, ridicarea membrului la 90 de grade, extensie p9pasiva, extensie activa asistata prin contractia ms. cvadriceps, flexie activa. Flexia trebuie sa atinga 125 de grade. Practic pacientul trebuie sa castige toate gradele de mobilitate.
-In continuare se poate adresa unei sali de gimnastica pentru a lucra cu greutati sub indrumarea unui profesor de kinetoterapie. Este foarte important innotul in aceasta etapa. Pacientului i se permite dupa 4 saptamani sa mearga cu bicicleta in aer liber, fara merge pe diferente de nivel.
-Jokingul este permis dupa 12 saptamani, iar alergarea cu schimbarea directiei dupa 16 saptamani.
-Reintegrarea sportiva este permisa dupa 9 luni.

O supraveghere medicală săptămânală în timpul primei faze de reeducare este de dorit deoarece poate ameliora rezultatele, permiţând respectarea mai riguroasă a programului de recuperare şi ajustarea sa în funcţie de fiecare pacient, precum şi depistarea precoce a eventualelor complicaţii.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul instabilitatilor de genunchi, dupa aplicarea tratamentului chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

306 Comments

 1. Ovidiu spune:

  Buna ziua, am fost operat in noiembrie 2016 de ruptura de lia si menisc iar acum cateva zile am facut un nou rmn deoarece piciorul inca doare. Imi puteti spune ce reprezinta:
  -menisc intern cu hipersemnale moderate mixte T1 si PD, in plan meniscal de rupturi fibrilare si de tip degenerativ la nivelul bureletului posterior aparent fara ruptura completa.
  -cartilaj articular discret angulat si subtiat la nivelul condilului femural intern antero-inferior
  -usor edem osos parcelar la nivelul diafizei femurale distale supra metafizar.
  -LIA cu aspect postplastie usor elongat fara semnale patologice de ruptura.

 2. Andreea Larisa spune:

  Bună ziua…am fost operata acum 2 luni și jumătate de LIA și în prezent încă mai am dureri sub și deasupra rotulei…fac recuperare merg și la sala ….nu pot merge încă normal….mersul e puțin șchiopătat….care este motivul?

 3. Dany spune:

  Buna ziua…
  Intreb..urmez sa fiu operat saptamana viitoare..problema cu ligamet incrucisat si menisc…
  Care ar fi timpul necesar pt a calca normal pe picior?..multumesc

 4. Paroiu spune:

  Am avut ligamentoplastie(LIA) cu recoltare de tendon din Pes anserinus in urma cu mai bine de 2 ani.
  Recuperarea a mers bine, am reinceput activitatile sportive dupa vreo 6 luni si totul a mers foarte bine.
  Recent am observat ca am o mica proeminenta,rotund-ovalara, sub genunchi, medial, exact in drept cu locul inciziei.
  Este posibil sa fi iesit cumva acel surub?

 5. Bucur Mariana spune:

  Am fost operată de ruptura de menisc grad 4 și ruptura de ligamente cu reconstructie liae prin metoda os-tendon-os în data de 22 noiembrie. Până acum mi s-a spus că nu am voie să calc în picior timp de 6 saptamani. Intrebarea mea este:imi voi reveni în 30 de zile că atât mai am voie la medical sau intru în comisie de prelungirea medicalului și 2: o să mai pot sta la munca 8ore în picioare sau îmi va da medicul schimbareA locului de munca???

 6. Cristina Joldea spune:

  Buna ziua. Am facut operatie de sutura de menisc si reconstructie de lia cu tendon de la muschiul gracilis si semitendinos in urma cu 10 zile. Cand ma ridic in picioare sa merg, ma doare foarte tare toata partea posterioara a gambei si retropopliteal, incat nu pot sa calc pe picior. Cand revin in clinostatim , trece durerea. Am echimoza pe toata fata posterioara a gambei si coapsei. Posibil chiar hematom retropopliteal. Este normala aceasta durere si cat persista? Mentionez ca fac kinetoterapie si nu e influentata durerea de exercitii. Ar trebui da fac si fizioterapie?

 7. Marinescu spune:

  Bună ziua,

  Soțul meu a suferit o operație de tendon patelar genuchiul drept in data de 14 noiembrie 2017. După aproape 2 luni a ajuns la extensie aproape de maxim, conduce fara probleme, merge chiar și fără cârje dar mai prezintă stări de oboseala manifestate prin simt de greutate al piciorului și dureri usoare sub genuchi. Mai are 9 ședințe de recuperare( efectuate la Sanador) după care se va întoarce la serviciu. Având în vedere că este un job ce presupune aproximativ 12 ore de stat în picioare cu mici pauze, credeți că este in regula? Menționez că are și LIA rupt.

 8. Ovidiu spune:

  Va salut,am 37ani, operat de lia si ruptura de menisc acum 1 an, am facut in genunchi o injectie cu genvisc gold si acum, la o zi dupa, am genunchiul umflat si resimt o oarecare redoare. Este normal? Va mulțumesc

 9. Toby spune:

  Buna ziua! Am suferit o intervenție chirurgicală de reconstrucție de LIA,dupa 5 zile de la intervenție am început kinetoterapia si după 2 zile de kinetoterapie îndoi piciorul la 90-100 de grade fără a avea dureri mari,este ok?Va mulțumesc.

 10. leonard spune:

  Va salut,am 37ani,mam operat de lia ,mi sau pus suruburi si dupa doua zile seara am niste dureri insuportabie si nu pot dormi deloc .Ce pot sa imi fac sa imi treaca aceste dureri ???

 11. Cristina spune:

  Procesul de recuperare este foarte important. Eu m-am operat de curand de ruptura LIA iar recuperarea o fac la Centrokinetic si vreau sa va spun ca sunt foarte multumita de cum decurg lucrurile acolo. Am avut parte numai de profesionisti pana acum. Va urez multa sanatate.

 12. Ralf spune:

  Bună ziua, care este motivul medical pentru care pot incepe activitatea sportivă abia după 9 luni. Am fost operat de ruptură LIA + menisc. Am făcut kinetoterapie din prima săptămână după operație și mă simt excelent… Ar fi cam 4 luni și 3 săptămâni de la operație.

 13. ardeleanu adrian spune:

  buna,am fost operat ligamentoplastie asa am inteles ligamente incrucisate acum 3 saptamani,am lasat carjele am lasat orteza merg foarte bine cobor urc scari fara nici o problema,o intrebare:cand stau pe scaun si misc genunchiu se simte foarte foarte putin cum merge intro poarte dar putin,e normal?este un anumit timp in care ligamentul se sudeaza sau strange sa nu mai cedeze la miscari stanga dreapta?

 14. Cristi spune:

  Bună ziua, am 30 de ani si am fost operat acum 2 luni si jumătate de lia semi-t si gracilis, meniscectomie 20%, sinovita, hipertrofie corp hofa si am inteles ca era afectat puțin si cartilajul; am inceput sa fac alergari usoare si ridicari cu 4kg la glezna fără probleme; după repaus pe scaun am redoare in miscari, genunchiul operat este mai umflat decat cel sanatos (tot timpul) si nu am hiperextensie (după efort, cand ma intind in pat cu piciorul drept intins, incepe sa doara) . Este normal? Cand ar trebui sa dispară aceste inconveniente? Multumesc.

 15. Auras spune:

  Buna ziua! Am 27 ani și am fost operat acum 3 săptămâni de lia și menisc, indrept piciorul aproape maxim și fac flexia la 100-110 grade. Genunchiul tot mai este umflat in partea de sus mai ales pe cursul zilei și am o porțiune cam cât o palma lângă tăietura de la lia amorțită, îmi puteți zice dacă este normal și dacă o sa-și revină? Multumesc!

 16. Pirvu Laurentiu spune:

  Buna ziua.Ma cheama Laurentiu si am suferit o interventie chirurgicala LIA la piciorul drept pe 23 octombrie 2017 si am in continuare dureri cand ma deplasez mai repede,sa nu mai zic de alergat ca nu pot..sau cand ma ridic din pat atunci imi este cel mai greu…ce sfat imi dati.

 17. Andrei spune:

  Buna ziua, am avut o operatie de LIA cu reconstructie de ligament in luna martie , recuperarea pana in prezent a mers foarte ok, dar de 2-3 saptamani cand indrept piciorul la maxim cu greutate pe le pocneste si cateodata se si blocheaza putin fiind nevoit sa il fortez iar atunci pocneste mai tare.
  Ce credeti ca s-a intamplat ?

 18. Claudiu spune:

  Buna ziua,

  Am facut o ligamentoplastie si sutura de menisc acum o luna si 4 zile.O luna am facut o recuperare foarte superficiala.
  La o luna de zile fix am pus piciorul in pamant si am inceput sa merg ajutat de un cadru lasand 70-80% greutate pe picior.

  Merg cam 1 ora de 2 ori pe zi cu cadrul si simt dureri in partea stanga a genuchiului (este piciorul drept) chiar in zona in care am pusa placuta pentru fixare grefei.
  Acolo sta fixata o pernuta stanga a ortezei si chiar acolo ma doare cand merg.

  Va rog mult daca puteti sa ma ajutati sa-mi spuneti daca fac bine ca am inceput recuperarea mergand asa.Adica este ok sa ma las pe picior?E cumva cam devreme?

  Si daca sunt normale durerile?
  Mentionez ca acestea apar doar la mers si uneori am impresia ca orteza este de vina.

  Va multumesc mult si astept raspunsul dumneavoastra sa imi iau o grija de pe inima.

 19. Buna ziua,

  Dupa o LIA+SUTURA MENISC la 6 saptamani nu pot face flexia mai mult de 45 grade.
  Recuperarea a fost acasa fara indrumarea unui specialist.
  Acum am citit pe la dvs pe site ca la 6 saptamani trebuia sa am flexia la 90 grade si pe alt site ca daca in 6 saptamani ca pot ramane cu piciorul blocat.

  Am niste temeri foarte mari fac exercitii intense in ultima saptamana si nu reusesc sa o cresc deloc.

  Intrebarile mele sunt:

  Exista posibilitatea sa raman cu genuchiul blocat asa la 45 grade? Sau acest aspect se rezolva intr un timp mai indelungat.
  Ce ma sfatuiti sa fac?

  • Buna ziua.
   Din descrierea dstra pare ca faceti exercitiile singur, ceea ce ar fi total gresit.
   Va sfatuiesc sa mergeti sa lucrati cu personal specializat la o clinica de recuperare.
   Puteti recupera in mod cert.
   Numai bine!

 20. Liliana Cojocaru spune:

  Buna seara! Acum 6 luni am facut artroscopie la genunchiul drept la ligamentul colateral stang si acum 2 luni ligamentoplastie LIA si menisc intern. Recuperarea a mers bine, pana acum 3 saptamani, cand am exagerat cu stepperul ( 4 serii de cate 100). A doua zi am simtit o durere in genunchi si o senzatie de teaca in jurul genumchiului. O saptamana am facut pauza de la recuperare, apoi am reluat cu exercitii usoare. Genunchiul este cald, nu fierbinte, dar care dispare dupa aplicarea ghetii. Exista si o durere foarte usoara in zona de fixare a ancorei de la LCS. Sunt motive de ingrijorare?

 21. Nicoleta spune:

  Bună ziua d-le doctor,
  Sunt la 5 săptămâni de la ligamentoplastie, am început kinetoterapie după 4 zile de la operație, sunt la extensie totala și flexie 90 de grade. Credeți ca sunt în etapa corespunzătoare sau sunt în urmă? Menționez ca am durerI mari la recuperarea flexiei și simt că nu pot sa evoluez mai mult de 90 de grade.
  Va mulțumesc!

 22. Niku spune:

  Buna seara cat dureaza o recuperare dupa o interventie de ruptura de ligament incrucisat va multumesc

 23. Andreea spune:

  Buna ziua! M am operat de ligamentoplastie LIA in urma cu o luna și 3 săptămâni. Fac recuperare in continuare, dar am genunchiul constant umflat. Ma doare doar când întind piciorul, îmi ajunge la 0 grade dar cred ca am o hiperextensie de cam 5 grade, sau când ajung la flexia maxima. Nu înțeleg de ce este încă umflat si nu știu dacă organismul meu se reface greu sau dacă este ceva in neregula. Mulțumesc!

 24. barsan adrian spune:

  Buna ziua. Am 26 de ani in urma cu aproximativ 2 ani am avut ruptura de ligament anterior incrucisat si menisc am fost operat dar am inceput recuperarea dupa 4 saptamani timp in care mi s-au atrofiat muschii iar flexia in jur de 90 grade. Dupa 1 an am mers la alt medic care mi-a facut o adezioliza sperand ca o sa imi creasca flexia dar nu. Anul acesta mi-a scos ligamentul care l-am avut,iar acum urmeaza peste cateva saptamani sa imi puna alt ligament. De 2 saptamani am inceput sa fac sedinte de tecar si am schimbat si kinetoterapeutul care mi-a spus ca medicul nu trebuia sa imi scoata ligamentul si acum nu are rost sa ma operez din nou sa imi puna alt ligament pentru ca nu voi mai avea flexie completa. In momentul de fata flexia e in jur de 90 grade activ si 100 . Va rog frumos nu stiu ce sa fac imi spuneti daca are rost sa ma operez acum sa imi puna ligament?ce avantaje si dezavantaje am daca ma operez? O sa imi mai recuperez flexia completa?

 25. Nicoleta spune:

  Bună seara,
  La cât timp de la ligamentoplastie trebuie să ajungă piciorul bolnav la flexie maximă, identică cu piciorul sănătos?
  Mulțumesc!

 26. Bogdan marian spune:

  Buna ziua numele meu este Marian am 30 de ani si acum 5 zile am fost operat de menisc si ligament. Mi se pare ciudat k partea de deasupra genunchiului este tot umflata,este normal.Multumesc

 27. Claudiu spune:

  Buna ziua,
  Am facut oboperatie de ligament si o suturare de menisc acum 7luni.La 2 luni mi s-a fibrozat genuchiul intrucat nu am facut mai deloc recuperare. Am fost operat din nou acum 5luni diagnostocat fiind cu redoare.
  Dupa am inceput recuperarea dar nu am facut zi de zi adica am avut pauze.

  Acum la 5luni de la operatie am flexia la 100-110 si extensia -5 grade.
  Acum o luna aveam -10 dar pe masura ce genuchiul s-a indreptat a aparut o problema:
  AM O SCRASNIT PERMANET LA ROTULA GENUCHIULUI CA SI CUM SE FREACA DE CEVA. PRECIZEZ CA ACEASTA FRECARE A FOST TOT TIMPUL SI MAI ALES S-A INTENSIFICAT PE MASURA CE GENUCHIUL A INCEPUT SA SE INDREPTE SI SA MAI RECUPEREZ DIN EXTENSIE.
  In rest nu ma doare doar ca se simte daca tin mana pe genuchi cand indoi si indrept genuchiul se simte acolo frecusul acela.

  Vroiam sa va intreb daca este normal sau rotul mea nu mai e aliniata corespunzator?
  Va multumesc anticipat!

 28. Corina Chicu spune:

  Buna ziua. Am fost operata acum 2 zile de ligamentoplastie cu autogrefon tendon gracilis si augment cu fascicul cvadricipital superficial.
  Am inceput deja recuperarea cu aparat de flexie pasiva si criogenie intre sedinte.
  Sunt la flexie de 50. Mi s-a spus ca trebuie sa ajung la 90 la sfarsitul primei saptamani.
  E ok ? Nu fortez piciorul prea mult?

  • Buna ziua.
   Nu fortati, este foarte bine!

   • Corina Chicu spune:

    Multumesc.
    Revin cu o intrebare.
    Au trecut aproape 4 sapt de la operatie – ajung la 110° flexie pasiva, cam 90° activa, extensie 0 si de la 2 s merg cu o singura carja.
    Insa dimineata genunchiul e blocat pe la aprox 50° si pana nu fac din nou exercitii de flexie si extensie ramane blocat ca si cum ar fi prins intr-o teaca. E normal? Peste cat timp va fi ok genunchiul si dimineata?
    Am uitat sa mentionez ca este in continuare umflat. Evident mai putin decat la inceput, dar vizibil umflat desi pun gheata dupa fiecare serie de exercitii.
    Incep sa fiu demoralizata. Mi se pare ca nu avansez.

    Multumesc

 29. Daniel spune:

  Bună ziua, numele meu este Daniel și am făcut o ligamentoplastie acum jumătate de an. Am făcut recuperare continua după operație și încă nu pot întinde genunchiul la maxim am deficit măsurat de 10 grade și mai deranjează la mers uneori este schiopatat. Puteți sa îmi spuneți dacă mai sunt șanse sa îmi revin ca eu mi-am pierdut orice speranța?
  Încă mai fac recuperare.

 30. Corina Chicu spune:

  Multumesc.
  Revin cu o intrebare.
  Au trecut aproape 4 sapt de la operatie – ajung la 110° flexie pasiva, cam 90° activa, extensie 0 si de la 2 s merg cu o singura carja.
  Insa dimineata genunchiul e blocat pe la aprox 50° si pana nu fac din nou exercitii de flexie si extensie ramane blocat ca si cum ar fi prins intr-o teaca. E normal? Peste cat timp va fi ok genunchiul si dimineata?
  Am uitat sa mentionez ca este in continuare umflat. Evident mai putin decat la inceput, dar vizibil umflat desi pun gheata dupa fiecare serie de exercitii.
  Incep sa fiu demoralizata. Mi se pare ca nu avansez.

  Multumesc

 31. Diana spune:

  Buna ziua. Am fost operata in urma cu 15 zile pentru LIA, LAL si menisectomie partiala. Acum pot face flexie pasiva de 100 de grade si activa de aprox 60 de grade. Nu pot depasi acest prag de flexie activa, simt ca nu ma lasa fizic piciorul sa avansez si simt o durere foarte mare. Imi puteti spune daca progresele mele sunt in grafic sau daca sunt in urma si este nevoie sa ma chinui mai tare?
  Va multumesc anticipat.

  • Buna ziua.
   Sunteti in parametrii normali, dar important este sa progresati de aici inainte.
   Pana la finalul primei lui trebuie sa aveti ideal 100-110 grade, macar pasiv.
   Va sfatuiesc sa lucrati cu personal specializat (kinetoterapeuti) si dupa scoaterea firelor să faceti si hifroterapie.
   Numai bine!

 32. Patrick spune:

  Buna ziua! Am avut o operație de ligament Colateral acum 1 an ,am făcut recuperare și după 6 luni am reluat sportul(fotbal),am tot avut piciorul umflat după antrenament dar acum câteva zile am dat cu piciorul in minge mai tare și m a durut câteva zile,nu am putut calcă pe el,dar acum văd ca este mai Ok. Aveți idee ce poate fii? Este normal și la un an de la operație sa fie umflat după antrenament mai dur?Multumesc

 33. Alin spune:

  Buna ziua! Am facut operatia de ligamentoplastie cu autogrefon acum 35 de zile. Pe langa reconstructie LIA am avut si urmatoarele: Leziune corn posterior menisc intern si extern, condropatie grad 4 trohlee femurala genunchi, placa sinoviala mediopatelara, sinovita cronica hipertrofica, hematom post operator drenat. Nu pot face flexia mai mult de 70 de grade activ. Pot face toate execitiile de baza pentru recuperare LIA in afara flexiei care ma ingrijoreaza. Am facut totul la limita durerii. La kinetec nu am lucrat decat 2 zile cat am fost internat in spital. Cum pot creste felexia daca piciorul e blocat? Fac exercitii de indoire la spalier, am ajuns la treapta 3 si ma doare foarte rau. Imi puteti pune pe mail cateva poze cu exemple de exercitii? Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.