Protocol de recuperare dupa refacerea disjunctiei acromio-claviculare

  • 31 dec. 2014
  • Raspunsuri: 6
  • Vizualizari: 5.510

Leziunile acromio-claviculare stadiile IV, V VI au indicatie absolut chirurgicala.

Totusi uneori s-a observat o evolutie favorabila si prin tratamente ortopedice, dar numai in leziunile AC gradul V. Indicatia chirurgicala depinde si de varsta pacientului, sexului, tipul si gradul de activitate zilnica, meserie, etc. Acesti pacienti au urmat acelasi protocol de tratament si de recuperare ca si pacientii cu disjunctii AC stadiile I, II, III. Rezultate favorabile prin tratament ortopedic s-a observat in special la femei, mai varstnice de 55 de ani, care au activitati zilnice care nu implica foarte mult articulatiile umarului.

In istorie, au fost descrise foarte multe tehnici chirurgicale, unele s-au adresat direct articulatiei acromio-claviculare, altele au incercat refacerea ligamentelor coraco-claviculare.

p5

p5Scopul interventiei chirurgicale este de a reface anatomia umarului si stabilitatea articulatiei acromio-claviculare. Dr. Andrei Ioan Bogdan efectueaza aceasta interventie chirurgicala, combinand doua tehnici chirurgicale diferite: stabilizarea articulatiei AC cu AC TightRope Kit Repair(Arthrex), refacerea ligamentelor coraco-claviculare cu autogrefa hamstring (tendonul ms. Gracilis). Tendonul este recoltat de la nivelul genunchiului printr-o incizie de cca 2 cm in partea antero-mediala a genunchiului, prin care se descopera insertia tendonului, ulterior tot muschiul fiind recoltat prin aceasi incizie. Grefa este trecuta apoi la nivelul umarului pe sub procesul coracoid si prin clavicula, prin 2 tunele de 4 mm, in locul de insertie nativ al ligamentelor. Fixarea ligamentului se face fie prin 2 ancore in clavicula, sau prin sutura supraclavicular. Prin refacerea ligamentelor coraco-claviculare, se poate obtine o vindecare cat mai aproape de anatomia normala a umarului, restabilidu-se functia naturala si mobilitatea articulatiilor umarului.

Programul de recuperare dupa interventia chirurgicala este esential pentru vindecarea corecta si completa a tesuturilor moi si pentru integrarea autogrefei.

Exista un studiu efectuat in 2007 de dr. Rodeo si colaboratorii, in care s-a testat perioada de vindecare/integrare a unui tendon muscular in urma trecerii printr-un tunel osos. Studiu a fost realizat la caine, si s-a observat esecul vindecarii la 4-6-8 saptamanii. Testul a constat in aplicarea unei forte de tractiune pe tendonul respectiv. Dupa 12 saptamani, s-a observat vindecarea la nivelul interfetei os-tendon. Au fost efectuate numeroase studii in continuare, care au demonstrat lucruri similare.

Ultrasling-ER-low-resImedita dupa operatie pacientul i se monteaza o orteza speciala pentru 6-8 saptamani. Aceasta imobilizarea are ca scop inlaturarea stresului de la nivelul articulatiei acromio-claviculare. Trebuie sa amintim ca articulatia AC este singura care face legatura intre torace si membrul superior. Imobilizarea este continua, cu exceptia momentelor in care pacientul face exercitiile programului de recuperare, sau isi face igiena corporala.

După o intervenţie chirurgicală înainte de a parasi sala de operaţie o orteza de abductie şi o punga de gheaţă vor fi aplicate la nivelul articulatiei umarului. Punga cu gheata va contribui la  reducerea durerii şi umflăturii. Crioterapia  ar trebui să fie utilizata continuu pentru primele 3-4 zile dupa operatie.  Ulterior gheata ar trebui să fie folosita pentru aproximativ 30 de minute,  între sesiunile de kinetoterapie. Dupa 24 de ore, pacientul va fi externat, cu un tratament din care nu vor lipsi:
-un antibiotic  Zinnat (3 zile), un antiinflamator Arcoxia 90 mg (7 zile), un antialgic Zaldiar (la nevoie).

Principiile generale privind ingrijirea operatiei:

  • Pansamentul aplicat la spital trebuie sa fie curat si schimbat ori de cate ori este nevoie.
  • Pacientului ii este interzis sa faca dus sau baie inainte de scoaterea firelor de sutura la 14 zile de la interventie. Locul inciziei trebuie mentinut curat si uscat. Exista in comert plasturi impermeabili care permit efectuarea dusului.
  • Anuntati medicul daca pansamentul se pateaza, pielea isi modifica culoarea, zona este mai calda, faceti temperatura, frison, apar usturimi la mictiune, gamba sau coapsa se umfla sau apar dureri.
  • Luati-va temperatura de doua ori pe zi (dimineata si seara).
  • Luati medicamentele prescrise la iesirea din spital. Medicamentele vor fi administrate strict conform indicatiilor medicului curant. Veti primi anti-coagulante pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange in venele gambelor sau coapselor deoarece acestea pun in pericol viata. In plus veti primi un antiinflamator pentru 7 zile si un antialgic (medicament pentru durere) la nevoie. Va trebui sa luati antibiotice in plus daca exista pericolul unei infectii bacteriene, spre exemplu o faringita, bronsita, abces dentar, furuncul, panaritiu periunghial,…

 

p8

Etapa I       1-6 saptamani
-imobilizare in orteza, cu membrul superior in rotatie externa 6-8 saptamani
-imobilizarea in rotatie externa este esentiala pentru pastrarea mobilitatii normale
-este etapa in care pacientul incepe exercitiile in decubit dorsal (curcat pe un plan orizontal – pat/saltea). Toate exercitiile sunt efectuate in aceasta pozitie, initial toate fiind exercitii pasive (efectuate cu mana controlaterala/sanatoasa sau efectuate de catre kinetoterapeut). Sunt permise in limita suportabilitatii simptomelor toata gama de miscari ale articulatiei umarului: anteflexia, rotatia interna-externa, abductia-adductia. Din experienta noastra, pacientii raspund foarte bine la aceste exercitii care ii ajuta sa isi pastreze sau recapete mobilitatea articulara.
-exercitiile trebuie efectuate zilnic, cu pauze in care se pune gheata pe umar(nu direct pe operatie).

Etapa II    7-12saptamani
-pacientul trebuie sa intre in etapa a doua dupa 6 saptamani, prin efectuarea exercitiilor pe un plan semi-inclinat la 45 de grade sau la perete
-orteza este purtata intermitent, mai ales in locurile aglomerate, unde sunt posibile contacte si accidentari
-scopul saptamanilor 6-10 este ca pacientul sa ajunga la o mobilitate normala a umarului, cu execptia rotatiei interne in spatele toracelui.
-dupa 8 saptamani sunt permise exercitii de mobilizare a scapulei, pentru refacerea tonusului muscular.

p2

Etapa III   12-18 saptamani
-se adauga exercitiile izotonice pentru refacerea masei si tonusului muscular, astfel fiind inlocuite cele izometrice.

p1

Etapizarea protocolului de recuperare depinde de vindecarea naturala a tesuturilor reparate – de integrarea grefei. Recuperarea este un aspect deosebit de important in vederea obtinerii unui rezultat chirurgical favorabil. O interventie chirurgicala de succes trebuie urmata de un protocol de recuperare individual, supravegheat de un terapeut profesionist.

Dr. Andrei Ioan Bogdan efectueaza in stadiile III-VI, indiferent daca leziunea este recenta sau cronica, reducerea disjunctiei si fixarea cu un implant special TightRope si suprastabilizeaza implantul si reducerea cu tendonul ms. gracilis, pe care il recolteaza de la pacient. Aceasta metoda ofera pacientului sansa de vindecare in proportie de 92% din cazuri. Perioada de recuperare a mobilitatii este de 30-40 de zile, iar activitatile sportive sunt permise dupa 6 luni.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul disjunctiei acromio-claviculare, dupa aplicarea tratamentului chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

dl doctor am avut d,-a claviculara,grad 3,mi s-a pus in italia un fel de ham sa zic asa 30 de zile,am facut recuperarea etc,asta intamplandu-se acum 2 ani,nu s-a sudat ligamentul de la estremitate,celelalte doau par ok,ce ma sfatuiti,pot lasa lucrurile asa cum sunt ??sau sa incerc o refacere de ligament etc!!??

Anonymous

Buna ziua,
Daca disjunctia de gradul III cu care am fost diagnosticat nu este tratata chirurgical , se poate vindeca umarul in sensul pastrarii mobilitatii ? Este obligatorie operatia? Care sunt riscurile in cazul in care nu optez pentru operatie?Multumesc!

Anonymous

Buna seara. Am cazut de la aproximatin 2 metri, mi-am ferit capul dar am picat direct in umar pe o placa de ciment. Iurma cazaturii am realizat ca nu pot ridica mana stanga in sus. O durere foarte mare ma inpiedicat. Am ajuns la urgente si osul de deasuprea umarului se vedea clar ridicat prin piele. In urma unei radiografii sa constatat : o fisura mica la un os (doctorii au zis ca acea fisura se trateaza de la sine) si niste ligamente sau ceva de genu rupte sau luxate nu stiu exact sa va explic ca nu sunt doctor… Read more »

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x