• 6 feb. 2013
  • Raspunsuri: 2
  • Vizualizari: 1.627

Osteosarcomul este o tumora maligna a scheletului caracterizata prin capacitatea de a produce tesut osos.

Frecventa si epidemiologie. Este cea mai frecventa tumora maligna primitiva a osului, reprezentand 30% din totalul tumorilor maligne osoase. Atinge in special copilul si adolescentul de sex masculin in prima si a doua decada de varsta (80% din cazuri).

Localizare. Este o tumora a oaselor lungi ce denuteaza in zona metafizara. Cel mai adesea este atinsa regiunea genunchiului – 70% din cazuri (atat la nivelul femurului cat si a tibiei). Humerusul este al treilea os, au frecventa de 15%, in special la nivelul extremitatii superioare.

Simptomatologie. La debut, durerea este localizata in vecinatatea unei articulatii, este periodica, apoi devine permanenta si creste in intensitate. Se accentueaza in timpul noptii. Uneori, la palpare se poate decela o tumefactie (umflatura). Starea generala este buna. In stadiu avansat, tumora este voluminoasa, tegumentele sunt calde, in tensiune, cu circulatie colaterala evidenta. Pot aparea pozitii vicioase. In cursul evolutiei poate surveni fractura.

osteosarcomul osteosarcomul osteosarcomul

Diagnostic. Orientativ se folosesc radiografiile de fata si profil. Radiologic,dupa aspectul leziunii  osteosarcomul poate avea trei forme: osteolitica (cu evolutie rapida si pronostic prost), osteocondensanta (evolutie lenta si pronostic mai bun), mixta. Dupa localizare: forma centrala si forma periferica (periostala).

osteosarcomul osteosarcomul osteosarcomul osteosarcomul

osteosarcomul osteosarcomul osteosarcomul

osteosarcomul osteosarcomul osteosarcomul

Biopsia: este obligatorie si confirma diagnosticul, stabileste tipul histologic, gradul de malignitate si orienteaza conduita terapeutica. Trebuie efectuata cat mai repede, in zilele urmatoare depistarii radiologice fara a astepta alte investigatii complementare (CT, scintigrafie). Biopsia trebuie efectuata de acelasi chirurg care va efectua interventia chirurgicala.

  osteosarcomul

CT, RMN si Scintigrafia: sunt necesare pentru a completa informatiile necesare interventiei chirurgical: extensia locala, extensia generala.

osteosarcomul osteosarcomul

osteosarcomul osteosarcomul osteosarcomul

Evolutie si pronostic. Inaintea aparitiei chimioterapiei, prognosticul era rezervat cu o rata de supravietuire la 5 ani sub 20%.

-Factorii de pronostic sunt urmatorii:
-Prezenta metastazelor vizibile: pronostic prost.
-Localizarea tumorala: forma centrala are pronostic prost.
-Volumul tumorii: sub 5 cm = pronostic bun.
-Intervalul de timp de la diagnostic pana la tratament.
-Gradul de diferentiere histologica.
-Varsta tanara- pronostic prost.
-Forma radiologica- tumora osteolitica are prognostic prost.
-Degenerescenta sarcomatoasa a unei boli Paget are prognostic foarte prost.

De la aparitia chimioterapiei moderne si a tratamentului complex radio-chimioterapic si chirurgical de reconstructie, rata de supravietuire la 5 ani a crescut la 40-50%  sau chiar 80%. Chirurgia reconstructiva nu creste riscul evolutivitatii bolii daca este inclusa in cadrul tratamentului complex, chimio- si radioterapic.

Tratamentul osteosarcomului nu se poate efectua decat dupa stabilirea unui plan la care contribuie chirurgul, medicul oncolog si anatomopatologul specializati in problemele tumorilor osoase.

1.Chimioterapia: este prima etapa a tratamentului, exceptand cazurile unor tumori gigante, suprainfectate, care necesita amputatie de urgenta, pentru a nu afecta prognosticul vital al bolnavului. In medie actul chirurgical se efectueaza la 10-12 saptamani dupa debutul tratamentului chimioterapic. Eficacitatea tratamentului se traduce prin disparitia durerilor, diminuarea volumului, regresia fenomenelor inflamatorii. In cazul unui raspuns nesatisfacator si al progresiei bolii sub tratament citostatic se va trece de urgenta la interventia chirurgicala.

2. Radioterapia: in trecut era folosita ca tratament local cu doze mari- 70-80 gray. Astazi radioterapia nu se mai foloseste in tratamentul osteosarcomului.

3. Tratamentul chirurgical: exista trei tipuri de interventii:

Interventii radicale:amputatiile sau dezarticulatiile se practica in cazurile unor tumori gigante, suprainfectate, in tumorile postradice sau in cazurile in care nu mai este valabila o interventie reconstructiva. Sediul amputatiei trebuie stabilit cu rigurozitate ca si in cazul unei interventii reconstructive.

Interventii cu conservarea partiala a membrului: sunt mutilante chiar daca pastreaza partial membrul si in prezent au fost abandonate.

Interventii conservatoare: este tratamentul de electie, si se aplica nu doar osteosarcoamelor, ci si celorlalte tipuri de tumori maligne. Ca principii majore ale reconstructiei trebuie alese acele tehnici si procedee care sa poata permite o reluare precoce a functiei segmentului operat si care sa nu impiedice continuarea chimioterapiei.

osteosarcomul osteosarcomul

osteosarcomul

  Contraindicatiile interventiilor reconstructive:

1.tumori gigante care inglobeaza axul vasculo-nervos
2.infectiile preexistente sau post bioptice
3.probleme tegumentare care depasesc resursele chirurgiei plastice
4.tumori operate ca urmare a unei erori de diagnostic sau a unei biopsii irelevante
5.tumorile iradiate cu doze mai mari de 30gray

Varsta foarte tanara sau prezenta metastazelor pulmonare de la inceput nu constituie contraindicatii pentru chirurgia reconstructiva.

4.Tratamentul postoperator: consta in continuarea curelor periodice de chimioterapie. Aceasta trebuie reluata in primele 2 saptamani postoperator. Durata totala a chimioterapiei pre- si postoperatorii este de aproximativ 42 de saptamani. Supravegherea  bolnavului se va face periodic la 3 luni pe o durata de 2 ani si apoi spatiat la 6 luni si un an pana la 5 ani postoperator. Evaluarea se va face pe baza examenului clinic, a radiografiei pulmonare si a scintigrafiei osoase.

Recidivele locale sunt extrem de grave. Singurul tratament ramane amputatia, iar prognosticul ramane extrem de rezervat.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna seara. Mama mea a fost diagnosticata cu osteosarcom articulatie sacroiliaca stanga postradioterapie efectuata in utma cu 15 ani pt neoplasm col uterin. Tumora are 15/8cm de la nivel L3 pana la S1. Ma puteti indruma catre un medic specialist? Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuim sa mergeti la dr. Horia Orban pentru o consultatie si eventual un tratament.
Numai bine!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x