• 7 feb. 2013
  • Raspunsuri: 10
  • Vizualizari: 3.457

Condrosarcomul este o tumora maligna a scheletului caracterizata prin capacitatea de a produce cartilaj tumoral. Poate fi primitiv sau secundar, dezvoltat pe o leziune preexistenta.

Frecventa si epidemiologie. Este a doua cea mai frecventa tumora maligna primitiva a osului, reprezentand 25% din totalul tumorilor maligne osoase. Atinge in special adultul de sex masculin dupa a treia decada de varsta, varsta medie fiind de 45 de ani.

Localizare. Este o tumora a trunchiului si a oaselor lungi. Cel mai adesea apare la nivelul centurilor– 48% . Este o tumora metafizara pura, dar care se poate extinde spre epifize si diafize.

Simptomatologie.Durerea si tumefactia sunt simptomele inaugurale. Fractura pe os patologic este rara (3-4%). Tumora este ferma, putin dureroasa si mult mai voluminoasa decat se constata radiologic. Este aderenta de os.

Diagnostic. Orientativ se folosesc radiografiile de fata si profil. Radiologic,dupa aspectul leziunii  osteosarcomul poate avea trei forme: centrala , periferica (se identifica radiologic foarte greu ca o crestere a densitatii partilor moi-este caracteristica discordanta dintre apectul radiologic si aspectul perceput la examenul clinic), cu celule clare. Dupa localizare: forma centrala si forma periferica (periostala).

condrosarcomul condrosarcomul condrosarcomul condrosarcomul

condrosarcomul condrosarcomul condrosarcomul

condrosarcomul condrosarcomul condrosarcomul

Biopsia: este obligatorie si confirma diagnosticul, stabileste tipul histologic, gradul de malignitate si orienteaza conduita terapeutica. Trebuie efectuata cat mai repede, in zilele urmatoare depistarii radiologice fara a astepta alte investigatii complementare (CT, scintigrafie). Biopsia trebuie efectuata de acelasi chirurg care va efectua interventia chirurgicala.

 condrosarcomul

CT, RMN si Scintigrafia: sunt necesare pentru a completa informatiile necesare interventiei chirurgicale: extensia locala, extensia generala.

condrosarcomul condrosarcomul

condrosarcomulcondrosarcomul

   Evolutie si pronostic. Caracteristic pentru evolutia condrosarcomului este aparitia recidivelor locale. Acestea apar de obicei in primii doi- trei ani dupa tratament. Procentul de recidive depinde de tipul tratamentului aplicat:

92% dupa excizia intratumorala sau chiuretaj
15,6% dupa amputatie sau rezectie largita

Gradul histologic nu influenteaza frecventa recidivelor. Mult mai importanta este localizarea: 46% in cazul formelor situate la nivelul centurilor si 38% pentru cele de la nivelul membrelor.
Metastazele sunt tardive, localizate pulmonar si depind de gradul histologic de malignitate.

Prognosticul vital este influentat de trei factori:

1.sediul tumorii: forma periferica are pronostic bun
2.tratamentul efectuat: tratament carcinologic corect= 60% supravietuire la 5 ani
3.varietatea histologica: grad de diferentiere bun=pronostic bun

 Tratamentul de electie este chirurgical.

1.Chimioterapia: nu si-a dovedit eficacitatea.

2. Radioterapia: ineficace.

3. Tratamentul chirurgical: singurele tehnici capabile sa asigure o evolutie buna sunt rezectia largita sau amputatia ca prima intentie. Actualmente sunt preferate rezectiile, care daca sunt corect efectuate, ofera aceleasi sanse de supravietuire ca si amputatiile. Dificultatea tehnica consta in reconstructiile chirurgicale, datorita faptului ca tumorile sunt foarte voluminoase si datorita localizarii la nivelul centurilor. Condrosarcomul este tumora la care reconstructia poate fi practicata si in cazul unui ax vascular inglobat, prin rezectia in bloc a acesteia si protezarea vasculara.

  Se poate afirma ca tratamentul condrosarcomului, a doua tumora osoasa maligna ca frecventa, este eminamente chirurgical, cu un pronostic bun de supravietuire.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Va rog sa-mi spuneti daca am condrosarcom la sold, se poate opera si in Romania?
Va multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Intrebarea este putin nepotrivita, sau incompleta…cum sa nu se opereze? Legat de experienta medicala, noi nu avem un centru dedicat pentru astfel de probleme, dar exista medici cu experienta. Dr. Orban de la spitalul Elias este cel mai experimentat. Succes!

Anonymous

Prietenul meu a avut controsarcom la sold.s-a operat in oradea la doctorul cosma florin. Au trecut 3 luni si este f bine. Operatia a iesit bine.

Andrei Ioan Bogdan

Bravo. Numai bine. Urmati sfaturile medicului dstra!

Anonymous

Bună ziua! tatăl meu a fost diagnosticat cu condrosarcom mandibular, am optat pt. un tratament naturist; de cateva zile i s.a umflat piciorul stang pana la gleznă;la control ni s-a spus ca nu este tromboflebita si nici metastaze nu sunt , ce ar putea fi ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna seara.
Nu pot sa va dau un raspuns fara sa stiu absolut nimic despre caz. Mergeti la un medic ortoped la consultatie, si trebuie sa faca un Doppler arterio-venos.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, mama mea a fost diagnosticata cu condrosarcom grad 2 in urma caruia i-a fost implantata o proteza speciala la sold de fapt in femurul mediu si superior, ce tratament naturist ar putea urma sau cum ar trebui sa fie recuperarea acasa ( recomandari) deoarece de cand a venit din spital e tot acasa si vreau sa stiu cum pot sa o ajut mai bine. Acum merge in carje si oboseste repede,ce sanse de recuperere are?Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu avem experienta cu tratamentele naturiste. Va sfatuim sa discutati cu un medic oncolog. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua daca ati avea un pacient caruia in urma biopsiei si a celorlalte investigatii i ati pune diagnosticul de condrosarcom std III ce i ati recomanda ? radioterapie sau interventia chirurgicala ? din articolul dvs reiese clar ca trat chirurgical ar fi singura solutie ! Este un protocol ,cred, pt acest diagnostic adica toti medici invata acelasi lucru ? Matusei mele ( 73 ) careia i s a pus diagnosticul dupa vreo 4 luni de investigatii si 2 biopsii ( in iunie putea sa mearga cu o carja acum nu se mai poate da jos din pat si are… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Discutia este destul de complicata, pentru ca un condrosarcom presupune de fiecare data o interventie extrem de laborioasa, invaziva pentru organism. Trebuie evaluata tumora, din punct de vedere local, dar si general ca sa se cunatifice existenta sau nu a unor metastaze. In functie de toti acesti parametrii se poate lua o decizie privind tratamentul, practic care este cel mai bun compromis. In aceasta boala, de obicei, tratamentul este un compromis din pacate. Radioterapia este extrem de utila in limitarea locala a tumorii, in vederea unei rezectii cat mai radicale. Probabil matusa dstra a fost evaluata si a… Read more »

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x