• 15 feb. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 254

Mielomul este o hemopatie maligna cu localizare osoase caracterizata de o proliferare de plasmocite ce secreta cu predilectie o imunoglobulina ce poate fi regasita in sangele periferic.

Frecventa. Este o boala rara si apare cu precare intre 40 si 70 de ani, foarte rara inainte de 30 de ani. Cele doua sexe sunt atinse in proportii egale.

Localizare. Proliferarea celulelor tumorale este difuza. Sediile preferentiale sunt cutia craniana, coloana vertebrala, coastele si bazinul (60-70%) sau oasele lungi,femur, humerus, stern (40-50%).

Simptomatologie. In 80% din cazuri, debutul il constituie durerile osoase, fie difuze, fie localizate, in functie de sediul osteolizei. In localizarile vertebrale pot avea caracter radicular, insotite de tasari vertebrale. Durerile sunt rebele la medicatia curenta si pot aparea atipic, exclusiv diurne sau asociate unor miscari.

  Tumefactiile osoase cu localizare costala, sternala sau craniana apar in 10% din cazuri.

  Fractura pe os patologic apare rar la debut, dar se poate constata pe parcursul evolutiei bolii. In fazele avansate ale bolii apare alterarea starii generale, cu febrilitate si o serie de complicatii: infectioase, neurologice, renale.

Diagnostic.

  Examene biologice: VSH crescut (>100mm/h), la electroforeza se avidentiaza: IgG si IgA crescute, milograma arata o proliferare plasmocitara

mielomul mielomul mielomul

  Biopsia osoasa: este cea mai importanat metoda de diagnosticare, dar are valoare doar daca mielograma are un rezultat neconcludent.

  Radiologic: apare o rarefactie osoasa fara condensare periferica. Pe vertebre apare sub forma unei osteoporoze severe (hipertransparenta difuza).

mielomul mielomul mielomul

mielomul  mielomul

mielomul mielomul mielomul

  Mielomul este o boala generalizata. Invadarea medulara constatata atat la punctia sternala, cat si la biopsia din creasta iliaca confirma acest lucru.

   Evolutie.

  Este o boala ce evolueaza in puseuri. Dupa o remisie completa sau partiala, proliferarea plasmocitara cuprinde intreg tesutul medular, iar in fazele terminale, splina, ficatul si meningele. Apar complicatii mecanice cum ar fi fracturile sau tasarile vertebrale, si mai rara in fazele terminale complicatii metabolice: hipercalcemie (cresterea nivelul de calciu din sange), insuficienta renala.

    Tratament.

  Elementul de baza al tratamentului este chimioterapia la care se asociaza uneori radioterapia. Sanctiunea chirurgicala se impune in cazul complicatiilor (in fracturi se practica osteosinteza), iar strategia este asemanatoare cu cea din metastazele osoase. Practic tratamentul chirurgical nu vindeca cancerul, ci imbunatateste starea pacientului. Este de remarcat ca fracturile in mielom consolideaza in intervale normale de timp.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x