Afectiunile mainii si pumnului

Mana si pumnul sunt segmente ale membrului superior situate distal de  antebrat. Scheletul incheieturii mainii  este constituit din 8 oase, denumite oasele carpului, repartizate in doua randuri: cele 4 oase ale primului rand se articuleaza cu oasele antebratului; celelalte 4 oase din cel de al doilea rand se articuleaza cu metacarpul. Exista pe fata palmara a articulatiei mainii un tunel denumit canalul carpian, care lasa loc de trecere tendoanelor flectoare ale degetelor si nervului median. Artera radiala (artera pe care se ia pulsul) trece prin incheietura mainii, pe la baza policelui, in lungimea unui spatiu denumit tabachera anatomica, unde ea este la suprafata si este usor palpabila.

Patologie
– Fracturile incheieturii mainii sunt deosebit de frecvente, indeosebi fracturile de scafoid si cele ale extremitatii inferioare a radiusului.
– Alte traumatisme sunt, pe de alta parte, entorsele si rupturile ligamentare, care pot antrena o instabilitate cronica a incheieturii mainii, pe de alta parte ranile cutanate, care deterioreaza uneori tendoanele si nervii.
– Principalele afectiuni ale incheieturii mainii sunt sindromul canalului carpian si artroza radacinii policelui (rizartroza). De altfel, unele reumatisme inflamatorii afecteaza in mod predominant incheietura mainii (condrocalcinoza, poliartrita reumatoida etc.).

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestor afectiuni:
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasa un comentariu ⇒