• 22 aug. 2014
  • Raspunsuri: 6
  • Vizualizari: 13.679

Chisturile mucoase sunt saculeti mici, plini cu lichid, care se formeaza pe degete. Ele sunt asociate cu osteoartrita si, de obicei, apar la pacientii cu varste cuprise intre 50 si 70 de ani. Aceste chisturi apar intre ultima articulatie a degetului, si marginea unghiei. Cu exceptia cazului in care un chist mucos este dureros, sau in pericol de a fi rupt, el poate fi lasat in pace, pentru ca nu va provoca nici un rau pacientului. Chiar si eliminarea chirurgicala a unui chist mucos nu poate atenua durerea, in cazul in care cauza principala a durerii este osteoartrita.

Anatomie – Ce parte a degetului este implicata?

Oasele degetelor se numesc falange. Fiecare deget (inafara de police) are trei falange, separate prin doua articulatii interfalangiene (articulatii IF). Cea mai apropiata de incheietura mainii este numita articulatia proximala interfalangiana (articulatia PIF). Articulatia situata aproape de capatul degetului, este numita articulatie distala interfalangiana (articulatia DIF).

Ligamentele sunt benzi de tesut conjunctiv care conecteaza doua oase. Mai multe ligamente sustin fiecare deget. La nivelul articulatiilor aceste ligamente se unesc pentru a forma capsula articulara a articulatiei degetului. Capsula articulara este un sac etans care se afla in jurul articulatiei. Suprafetele articulare sunt acoperite cu un material numit cartilaj articular. Acest material este fin la suprafata si spongiosin interior, si permite unei articulatii sa alunece pe cealalta suprafata articulara cu usurinta. Cand acest material se uzeaza, articulatia dezvolta osteoartrita (OA). Un chist mucos este un tip de ganglion, un sac mic, inofensiv, umplut cu un lichid clar, lipicios. Lichidul este un amestec de substante chimice gasite in mod normal in organism. Un chist mucos este un ganglion al articulatiei DIF. Chistul este atasat la articulatie printr-o tulpina de tesut. De obicei apare doar un chist, desi mai poate fi gasit un chist ascuns mai profund catre articulatie.

Cauze 

Chisturile mucoase sunt de obicei gasite la pacientii cu osteoartrita. Cauza si modul aparitiei acestor chisturi nu este cunoscuta. O teorie sugereaza ca aceste chisturi mucoase se formeaza atunci cand tesutul conjunctiv degenereaza. Colagenul este o proteina care se gaseste in tesutul conjunctiv. Se crede ca resturile de colagen se colecteaza in niste saci mici, iar acestia formeaza chisturi. Fluidul pare sa se deplaseze de la articulatie catre chist, dar nu si invers.

hand_anatomy_intro01      hand_anatomy_intro01

Simptome – Cum se simte un chist mucos?

Un chist mucos este de obicei vizibil chiar sub pielea de pe deget. Poate fi dureros. Este posibil sa observati o cavitate in unghie chiar deasupra chistului. Aceasta cavitate este un rezultat al presiunii din chist, pe patul unghial. Pielea de deasupra chistului poate fi subtiata.

Cum diagnosticheaza medicii aceasta stare?

Medicul dumneavoastra va cere o istorie medicala, si va va examina degetele. O radiografie a articulatiei DIF poate arata leziuni degenerative corelate cu osteoartrita, cum ar fi: osteofite, ingustarea spatiului articular, si intarirea osului subcondral, stratul de os care se afla chiar sub cartilajul articular. Un pacient poate avea, de asemenea noduli Heberden. Acesti noduli sunt pur si simplu niste pinteni ososi care ies din articulatia degetului, din cauza osteoartritei.

Tratamentul nechirurgical

Tinerea sub observatie este de multe ori un tratament suficient pentru chisturile mucoase. Chisturile mucoase nu sunt daunatoare si, de obicei, nu se inrautatesc daca nu se aplica nici un tratament. Cu toate acestea, uneori, un chist mucos se poate rupe. Cand se intampla acest lucru, se creeaza o cale directa in articulatie, si astfel bacteriile pot intra si pot cauza o infectie grava in interiorul articulatiei. Cand se intampla acest lucru, antibioterapia locala este recomandata iar degetul mansat regulat. Sunt de asemenea prescrise si antibiotice orale. In cazul in care in articulatie se dezvolta o infectie, in ciuda acestor masuri, este necesara o interventie chirurgicala. In timpul interventiei chirurgicale, zona, inclusiv articulatia DIF, este atent curatata, si se aplica un pansament.

Chirurgie

Tratamentul chirurgical este recomandat daca simtiti durere semnificativa, sau daca chistul si pielea risca sa se rupa. Punctia cu ac este o optiune. In aceasta procedura, chistul este intepat si aspirat. Cu toate acestea, procedura are o rata de succes mai mica de 50%. O alta optiune implica excizia (eliminarea) chistului, si tulpina acestuia care se conecteaza la articulatia DIF. Pacientii ar trebui sa fie constienti de faptul ca indepartarea unui chist mucos nu poate elimina durerea, in cazul in care aceasta este un simptom al osteoartritei. In aceasta procedura, chistul, tulpina, si orice osteofite prezente, sunt eliminate din articulatia DIF. Daca pielea de pe deget este prea strans atasata de chist, poate fi necesar ca o parte din piele sa fie indepartata de pe deget. In cazul acesta, o grefa mica de piele se adauga apoi in zona respectiva. Chirurgia poate fi, de obicei, efectuata sub anestezie regionala, ceea ce inseamna ca doar bratul sau degetul este amortit cu lidocaina. Complicatii pot aparea in ambele proceduri. Un risc redus de infectie exista in orice interventie chirurgicala. Chiar si dupa o interventie chirurgicala de excizie, un chist mucos poate reapare, desi acest lucru se intampla foarte rar.

hand_anatomy_intro01 hand_anatomy_intro02

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Reabilitarea nechirurgicala

Medicul dumneavoastra va poate cere pur si simplu sa raportati orice modificari pe care la sesizati in legatura cu chistul. In aceasta perioada de observatie, anuntati medicul in cazul in care vedeti cresteri semnificative sau scaderi in dimensiunea chistului.

Dupa operatie

Daca ati suferit o interventie chirurgicala pentru a elimina un chist mucos, si s-a folosit si o grefa de piele, atunci veti purta o atela pentru deget, timp de aproximativ doua saptamani.  Medicul sau un fizioterapeut, va va invata sa faceti cateva exercitii specifice, pentru a va ajuta sa recastigati miscare deplina in deget. Exercitiile pentru deget trebuie sa continue pana cand puteti misca degetul in mod normal, fara sa simtiti nici un fel de durere.

Alte articole de specialitate:  http://www.eorthopod.com/content/mucous-cysts-fingers

 

4.3 3 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Bună Ziua! Am 14 ani, iar tata este asistent medical..i-am aratat ca am ceva tare la baza degetului mijlociu…si mi-a zis ca e un chist…eu sunt chitarist si acum imi e frica sa mai cant…nu prea este vizibil, in zona unde e chistul pielea e putin mai alba..in rest nu se observa dar e tare si se întinde pe toata baza degetului si putin in palma. Ce pot face?

Anonymous

Nodulii Heberden se pot opera? Mulțumesc!

Anonymous

Foarte explicit articol. Va Multumesc
Sunt posesoarea unui chist ( inelar) si programată la operatie, iar articolul dumneavoastra ma lămurit.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x