• 28 aug. 2014
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 5.180

Tendoanele care permit fiecarui deget sa se indrepte, tendoanele muschilor extensori, par la prima vedere niste structure relative simple. Totusi fiecare tendon reprezinta un mecanism complex si elegant,  echilibrat, care permite un control foarte fin al miscarii fiecarei articulatii a degetului. Cand acest mecanism este deteriorat in anumite zone, echilibrul poate fi distrus. Rezultatul este un deget care nu functioneaza corect. De-a lungul timpului, dezechilibrul poate duce la contracturi (strangere a tendoanelor) si la alte modificari care au ca rezultat un deget permanent stramb. Deformarea in butoniera este o astfel de problema, care afecteaza tendoanele extensoare ale degetului.

Anatomie – Ce parti ale degetului sunt implicate?

Tendoanele muschilor extensori isi au originea la nivelul cotului, in principiu de pe epicondilul humeral medial si poarta numele de muschi epicondilieni mediali. Au traiesc pe fata dorsala a antebratului pana la nivelul pumnului si mainii. Poarta numele de “capota extensoare”, si se insera in varful degetelor trimitand ramuri de o parte si de alta a falangei mediale si distale.

Cand muschiul extensor se contracta, se scurteaza pentru a indrepta degetul. Ligamentele mici conecteaza, de asemenea, capota extensoare cu alte tendoane care au traiect prin deget, pentru a indoi degetul. Aceste conexiuni ajuta la echilibrarea miscarii degetului, astfel incat toate articulatiile degetului lucreaza impreuna, determinand miscari de flexie si extensie. Problemele apar atunci cand aceste ligamente devin prea laxe sau prea tensionate.

Degetele sunt de fapt formate din trei oase, numite falange. Cele trei falangele din fiecare deget sunt separate prin doua articulatii, numite articulatii interfalangiene (articulatii IF). Articulatia care se afla aproape de capatul degetului, este numita articulatia distala interfalangiana (articulatia DIF). (Distal inseamna mai departe). Articulatia proximala interfalangiana (articulatia PIF), este articulatia de mijloc dintre incheietura principala si articulatia DIF. (Proximala inseamna mai aproape). Articulatiile IF lucreaza ca niste balamale atunci cand indoiti si indreptati mana. O deformare de tip butoniera apare atunci cand anumite boli sau leziuni provoaca o flexie a articulatiei PIF, si o extensie exagerata a articulatia DIF (hiperextensie).

finger_bouton_intro01

Cauze

Deformarea in butoniera apare atunci cand insertia tendonului extensor de la nivelul falangei mijlocii este afectata (rupta). Aceasta zona se numeste “alunecare central”. Acesta insertie a tendonului poate fi afectata in multe feluri. Alunecarea centrala poate fi pur si simplu deteriorata atunci cand se produce un traumatism prin taiere pe partea dorsala a articulatiei degetului mijlociu, (articulatia PIF), sau cand o cantitate mica de os este trasa o data cu tendonul, medicii o numesc fractura prin avulsie. Insertia poate fi, de asemenea, rupta atunci cand articulatia PIF este dislocata, si falanga mijlocie se disloca spre palma. Alte conditii care afecteaza insertia pe falanga mijlocie pot provoca deformarea in butoniera. De exemplu, inflamatia prelungita in articulatia PIF de la o poliartrita reumatoida, o arsura severa la mana poate deteriora insertia tendonului. O alta problema care afecteaza mana, numita maladia Dupuytren, poate slabi insertia si poate produce deformarea in butoniera. Deformarea in butoniera poate sa nu apara imediat. Este un dezechilibru care rezulta in urma rezinsertiei tendonului extensor de la nivelul falangei mijlocii a degetului si care determina o crestere a fortei tendonului flexor al degetului de pe fata palmara. Benzile laterale ale extensorilor incep sa alunece in jos de-a lungul partii laterale a degetului, si continua sa indrepte articulatia DIF. In cele din urma degetul devine rigid in aceasta pozitie.

Simptome

Initial, degetul este dureros si umflat in jurul articulatiei PIF. Articulatia PIF nu se poate indrepta in intregime prin mijloace proprii. Degetul poate fi, de obicei, indreptat cu usurinta cu ajutorul celeilalte maini. In cele din urma, dezechilibrul duce la forma tipica a degetului, cu o deformare in butoniera.

Diagnostic

De obicei, diagnosticul este evident doar de la examenul clinic. Radiografiile sunt necesare pentru a vedea daca exista o fractura prin avulsie asociata, deoarece aceasta poate schimba tratamentul recomandat. In mod normal, nu sunt necesare alte teste.

finger_bouton_cause03

Tratament – Ce se poate face pentru o deformare in butoniera a degetului?

Tratamentul pentru deformarea in butoniera depinde de cat de repede este depistata afectiunea, sau de timpul scurs de la aparitia deformarii.

Tratamentul nechirurgical. In cazul in care afectiunea rezulta de la o smulgere simpla a tendonului de la os, imobilizarea articulatiei PIF timp de sase saptamani ar trebui sa permita osului sa se vindece, si sa previna aparitia deformarii in butoniera. Articulatia DIF este libera sa se miste in toata aceasta perioada, si poate fi antrenata prin exercitii pentru a preveni rigiditatea. In timp ce o simpla atela va functiona, exista multe atele care au fost proiectate pentru a fi mai usor de purtat in orice moment. Exista, de asemenea, atele speciale, care sunt similare cu niste arcuri. Aceste atele pot fi folosite pentru a intinde usor o contractura a articulatiei PIF timp de mai multe saptamani. Arcul aplica o presiune usoara tot timpul, iar articulatia PIF se indreapta incet. O atela poate fi, de asemenea, necesara pentru a preveni articulatia DIF de la hiperextensie. Un program de exercitii riguros poate functiona chiar si atunci cand afectiunea este cronica. Multi chirurgi vor incerca sase saptamani tratament cu atela de tip arc, si exercitii pentru a vedea daca deformarea se remite pana la o limita tolerabila, inainte de a apela la o interventie chirurgicala. Acest lucru este de preferat inainte de o interventie chirurgicala pentru a intinde o contractura PIF, inainte de repararea sau reconstruirea insertiei tendonului.

Tratamentul chirurgical. Chirurgia este necesara in unele cazuri. Cele mai bune rezultate apar atunci cand articulatia PIF este flexibila, mai degraba decat blocata intr-o pozitie indoita. In cazul in care articulatia PIF este blocata intr-o pozitie indoita, chirurgii asteapta de obicei inainte de a face o interventie chirurgicala, pentru a vedea daca atela ajuta la intinderea si indreptarea articulatiei PIF.

Fixarea articulatiei

In cazul in care deformarea este rezultatul unei dislocari a articulatiei PIF, chirurgia poate fi necesara pentru a repara structurile deteriorate, si pentru a preveni dezvoltarea ulterioara a unei deformari in butoniera. O brosa este de obicei plasat in articulatia PIF, pentru a tine articulatia in loc timp de pana la trei saptamani. Pacientii poarta o atela pentru a proteja articulatia pentru inca trei saptamani dupa operatie.

Repararea tesuturilor moi

In cazurile in care echilibrul nu poate fi readus la o limita tolerabila cu atele, sau pur si simplu prin fixarea articulatiei PIF, chirurgia poate fi necesara pentru a reconstrui si reechilibra capota extensoare. Exista numeroase tipuri de operatii care au fost proiectate pentru a reechilibra capota extensoare. Nici una nu este pe deplin de succes. Interventia chirurgicala pentru a repara tesuturile moi, care contribuie la o deformare in butoniera, implica un risc relativ ridicat de esec, in incercarea de a obtine functionarea complet normala a mecanismului extensor al degetului. Toate procedurile de reparatii si reconstructie sunt dependente de un program de exercitii bine conceput si riguros, in urma interventiei chirurgicale. Un terapeut fizic va lucra indeaproape cu dvs. pe tot parcursul recuperarii.

Artrodeza

In cazul in care tratamentele anterioare, inclusiv chirurgia, nu pot opri inflamatia sau deformarea, artrodeza articulatiei poate fi recomandata. Artrodeza articulatiei este o procedura care leaga cele doua suprafete articulare ale degetului impreuna, impiedicandu-le sa se miste. Aceasta tehnica chirurgicalaare ca rezultate: scaderea durerii, stabilizarea articulatiei, si prevenirea deformarii articulatiei.

Reabilitarea nechirurgicala

Daca tratamentul nechirurgical este de succes, puteti vedea imbunatatiri in aproximativ 8-12 saptamani. Dupa ce veti purta o atela la deget timp de opt saptamani, medicii va vor recomanda, de obicei, sa continuati sa purtati atela pe timp de noapte pentru cel putin inca o luna. Este important in tot acest timp ca articulatiile de pe fiecare parte a atelei sa fie miscate. Acest lucru poate necesita ajutorul unui terapeut fizic.

Dupa operatie

Veti purta o atela sau proteza dupa interventia chirurgicala. O atela de protectie pentru deget tine articulatia PIF dreapta, si este folosita timp de cel putin trei saptamani dupa operatie. Chirurgii pot aplica o atela dinamica pentru a va ajuta sa indreptati treptat articulatia PIF. Tratamentele de fizioterapie incep de obicei la trei pana la sase saptamani dupa interventia chirurgicala. Probabil, va trebui sa participati la sesiuni de terapie timp trei-patru luni, si trebuie sa va asteptati la faptul ca recuperarea integrala poate dura pana la sase luni. Primele tratamente de terapie se vor concentra pe controlul durerii si umflarii de la operatie. Apoi, veti incepe exercitii fizice usoare de gama de miscare. Exercitiile de intarire vor incepe la 8 pana la 10 saptamani dupa operatie. Veti invata moduri de a prinde si spijinii elemente, in scopul de a face sarcinile dvs. zilnice in conditii de siguranta, si cu cat mai putin stres pe articulatia degetului. Ca la orice interventie chirurgicala, trebuie sa evitati sa faceti prea mult, prea repede. In cele din urma, veti incepe sa faceti exercitii concepute pentru a folosi mana si degetele, in moduri care sunt similare cu sarcinile de la locul de munca, si activitatile de zi cu zi. Inainte de finalul sesiunilor de terapie, terapeutul va va invata o serie de modalitati prin care puteti evita problemele viitoare. Scopul terapeutului este de a va ajuta sa pastrati durerea sub control, pentru a imbunatatii puterea si gama de miscare, si sa va recapatati abilitatile motorii ale mainii si degetului. Dupa finalul sesiunilor, terapeutul va continua sa fie o resursa de sfaturi si informatii, dar dvs. veti fi responsabil sa continuati exercitiile la domiciliu, intrucat acestea fac parte din programul de recuperare.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x