• 27 mart. 2013
  • Raspunsuri: 2
  • Vizualizari: 15.681

 Articulatia umarului, denumita si articulatia scapulo-humerala face parte din articulatiile membrului superior. Este articulatia care leaga extremitatea libera a membrului superior de centura scapulara. Este formata din:

– componenete osoase: capul humeral cu forma sferica, neteda, reprezentand 2/3 dintr-o sfera. Acesta prezinta in partea mediala o suprafata articulara convexa, neteda prin care se articuleaza cu cavitatea glenoida a scapulei, cu forma ovalara, concava, cu axul mare vertical. Toata cavitatea glenoida se articuleaza doar cu 1/3 din capul humeral, ceea ce il confera articulatiei umarului cea mai mare libertate de miscare. In luxatiile umarului, labrumul este desprins odata cu capsula articulara si cu periostul, capul humeral intr-un buzunar format, anterior, din capsula si muschi si posterior de scapula. In luxatiile recidivante de umar, labrumul impreuna cu capsula articulara se reinsera la marginea cavitatii glenoide.

      a1

componente cartilaginoase: cele doua componenete osoase sunt acoperite de cartilaj articular, o structura dura, neinervata, nevascularizata cu grosime de cativa mm.Acest cartilaj, prin lipsa inervatiei, asigura o mobilitate nedureroasa. Coeficientul de frecare la nivelul articulatiei umarului este aproape egal cu 0, si datorita lichidului sinovial care se gaseste in mod normal intre cele 2 suprafete articulare. Contactul dintre cele doua oase fiind redus, ca sa nu fie predispusa la accidentari, articulatia umarului este stabilizata de labrumul glenoidal, o banda inelara de tesut cartilaginos, pe sectiune triunghiulara, situata pe marginea cavitatii glenoidiene.

a4rx

a8a2

mijloace de unire: capsula articulara este un manson cilindric, fibros, lax, situat in jurul capetelor osoase, asigurand libertatea necesara miscarilor si indepartarea suprafetelor articulare cu cca 20 de mm. Este formata din fibre superficiale longitudinale si circulare mai profunde. Capsula porneste de la nivelul scapulei si se insera pe capul humerusului, astfel incat cei doi tuberculi humerali raman in afara cavitatii articulare. Partea inferioara a capsulei este subtire si laxa, aceasta zona generand o incidenta crescuta a luxatiilor antero-inferioare de umar. Deasupra capsulei se gaseste muschiul supraspinos, anterior muschiul subscapular, posterior muschii infraspinos si rotund mic. Practic in jurul ei se gaseste coafa rotatorie. Capsula articulara este strabatuta de capul lung al muschiului biceps brahial, care trece prin articulatie si se insera pe scapula.

a9

Ligamentele articulare: sunt benzi fibroase considerate ingrosari ale capsulei articulare. Dintre ele amintim: ligamentele glenohumerale (superior, mijlociu, inferior) situate pe fata anterioara a articulatiei, ligamentul coracohumeral, ligamentul coracacromial.

     a6

  Fata interna a articulatiei umarului este tapetata de membrana sinoviala. Aceasta are mai multe prelungiri: teaca sinoviala a tendonului lung al muschiului biceps brahial (inveleste ca un manson tendonul in cavitatea articulara), bursa subacromiala, bursa subcoracoidiana, bursa subdeltoidiana, bursa scapulara. Patologia care poate sa apara la acest nivel este foarte variata si poarta numele de periartrita scapulo-humerala.

b1

  La nivelul acestei articulatii exista miscari de: flexie sau proiectia inainte a bratului (100 grade), retroflexie (35 grade), abductie: indepartarea bratului de trunchi (90 grade), adductie: apropierea bratului de trunchi si poate merge pana la 10 grade in directia opusa, rotatia interna (80 grade) si rotatie externa (50-60 grade).

 

3.6 5 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Durerea muschiului supraspinos se poate rezolva cu kineto

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Durerea este un simptom, trebuie aflata cauza(eco/RMN). Ulterior se poate stabili un tratament!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x