• 2 apr. 2013
  • Raspunsuri: 121
  • Vizualizari: 22.731

Echipa noastra este specializata in infiltratii la nivelul genunchiului. In principiu facem 3 tipuri de infiltratii: cu corticosteroizi, cu acid hialuronic si terapii regenerative (PRP, celule STEM).

Articulatia genunchiului

Indicatii: Capsulita acuta sau cronica

Cauze si simptome: osteoartrita, artrita reumatoida, guta sau traumatisme – durere la nivelul articulatiei, posibil inflamatie, tegumente calde, limitare a mobilitatii, durere la miscare, durere mai ales la flexia pasiva decat la miscarea de extensie.

Se foloseste o seringa de 10 ml cu un ac de 40 mm (40 mg Adcortyl, 6 ml Lidocaina 1%).

Ca si capacitate (spatiu) de stocare, spatiul articular al genunchiului este de aproximativ 120 ml sau chiar mai mult la adultii supraponderali.

Tehnica: cu pacientul in sezut pe masa de examinare, cu piciorul aflat in extensie, se identifica si se marcheaza marginile laterale ale rotulei (patelei); marcarea nu este neaparat necesara, dar daca totusi se face este necesara o carioca sterila; se introduce acul lateral, indreptat usor in sus sub rotula; se injecteaza solutia in bolus, daca este necesar se aspira inainte.

Injectia va duce la disparitia temporara a durerii, daca genunchiul nu este suprasolicitat. Repetarea acestei infiltratii nu este recomandata sub 3 luni si se recomanda anual un examen clinic si o radiografie fata-profil pentru a vedea eventualele modificari degenerative. Ca si la articulatia soldului, la pacientii care asteapta (sunt programati) o interventie chirurgicala, se recomanda ca aceasta infiltratie sa nu fie facuta mai devreme de 6 saptamani pana la interventie.

Exista mai multe aborduri recomandate pentru aceasta infiltratie articulara, cum ar fi: suprapatelar, abordare mediala (descrisa mai sus), lateral de patela, inferior de rotula.

Pacientul evita efortul timp de aproximativ o saptamana, dupa care urmeaza un program de recuperare (un studiu arata ca repausul total timp de 24 de ore post infiltratie este foarte eficient in cazul genunchiului reumatic).

978-0-7020-3565-4_0104 978-0-7020-3565-4_0105

Articulatia tibioperoniera superioara

Indicatii: Capsulita acuta sau cronica

Cauze si simptome: de obicei traumatisme (de exemplu: cadere de la inaltime cu rotatie interna fortata si genunchiul in flexie) – durere pe partea laterala a articulatiei genunchiului, durere si rezistenta la miscarile de flexie, durere si rezistenta la rotatia interna a genunchiului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 16 mm (20 mg Kenalog, Lidocaina 1 ml 2%).

Articulatia tibiofibulara coboara medial de-a lungul marginii laterale a tibiei. Abordul anterior al acestei articulatii este cel mai sigur pentru ca nu expune lezarii nervul peronier aflat posterior de articulatie.

Tehnica: cu pacientul in decubit dorsal cu genunchiul in flexie la 90 de grade, se identifica capul fibulei; se introduce acul la mijlocul liniei articulare, tintind oblic lateral pentru a penetra capsula; se introduce solutia in bolus.

Ocazional articulatia este subluxata si este necesar sa fie redusa inainte de infiltratie. Se recomanda repaus relativ cel putin o saptamana, iar apoi reluarea activitatilor zilnice. De multe ori este necesara intarirea musculaturii (biceps femural) prin recuperare.

978-0-7020-3565-4_0106 978-0-7020-3565-4_0107

Bursa iliotibiala

Indicatii: Bursita cronica

Cauze si simptome: suprasolicitare (in special la maratonisti) – durere in partea laterala a genunchiului mai exact in dreptul condilului lateral al femurului; durere si restrictionarea mobilitatii in abductie, si adductie pasiva a piciorului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 25 mm (20 mg Kenalog, Lidocaina 1,5 ml 2%).

Aceasta bursa se gaseste profund in ligamentul iliotibial chiar in dreptul condilului lateral al femurului si este de marimea unei mingi de golf.

Tehnica: cu pacientul in decubit dorsal cu genunchiul in extensie, se cauta punctul de sensibilitate dureroasa la nivelul condilului femural, se introduce acul perpendicular in bursa, trecand prin tendon pana ce se atinge osul; solutia se depoziteaza in bolus.

Repausul absolut trebuie impus pentru aproximativ 10 zile, dupa care se recomanda recuperare. Incaltaminte adecvata poate fi recomandata.

978-0-7020-3565-4_0110 978-0-7020-3565-4_0111

Bursa infrapatelara

Cauze si simptome: suprasolicitare, lovitura directa; durere pe fata anterioara a genunchiului, mai axact inferior de patela; durere si rezistenta la extensia genunchiului, flexie pasiva a genunchiului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 30 mm (20 mg Kenalog, 1,5 ml Lidocaina 2%).

Exista 2 burse infrapatelare, una superficiala si una situata profund in tendonul patelar. Tehnica descrisa este pentru bursa situata profund, ea fiind mult mai des afectata.

Tehnica: cu pacientul in sezut cu genunchiul fixat in extensie, se identifica zona dureroasa la nivelul tendonului; acul se introduce intr-o pozitie orizontala din partea laterala a genunchiului, proximal de tuberculul tibial; acul nu trebuie sa patrunda in tendon, solutia se introduce in bolus.

Se recomanda repaus relativ 7 zile.

978-0-7020-3565-4_0112978-0-7020-3565-4_0113
Ligamentele coronare

Indicatii: Intindere ligamentara

Cauze si simptome: traumatism, o rotatie puternica a genunchiului, cu sau fara leziune de menisc – durere aparuta medial pe linia ligamentara, durere la rotatia laterala pasiva, posibil ca examenul clinic al meniscului sa fie pozitiv.

Se foloseste o seringa de 1 ml cu un ac de 16 mm (10 mg Kenalog, Lidocaina 0,75 ml 2 %).

Ligamentele coronare sunt niste benzi fibroase fine si mici, ce ataseaza meniscul de platoul tibial. Ligamentul coronar medial este de obicei cel mai des afectat, el putand fi gasit prin flexia genunchiului la un unghi de 90 grade cu rotatie laterala a piciorului.

Tehnica: cu pacientul in sezut cu genunchiul flectat la 90 de grade si rotatie laterala a piciorului; se identifica zona dureroasa si se infiltreaza solutia cu seringa vertical, perpendicular pe platoul tibial.

Leziunea este des confundata cu ruptura de menisc. Recuperarea post infiltratie se incepe imediat.

978-0-7020-3565-4_0116 978-0-7020-3565-4_0117

Ligamentul colateral medial

IndicatiiCronic, sau acut (rar) intindere ligamentara

Simptome si cauze: traumatism, tipic flexie, valgus si rotatie laterala a genunchiului (de exemplu: cadere la schi); durere de-a lungul ligamentului medial, durere la valgus pasiv, rotatie laterala pasiva a genunchiului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 30 mm (20 mg Kenalog, Lidocaina 1 ml 2 %).

Ligamentul medial colateral al genunchiului trece distal de condilul medial al femurului pe partea mediala a tibiei. Este destul de greu de palpat pentru ca este subtire si face parte din capsula articulara, de obicei se intinde la nivelul liniei articulare.

Tehnica: pacientul in decubit dorsal cu genunchiul usor flectat (se poate pune un sul in posteriorul spatiului articular pentru a mentine flexia); se identifica zona de sensibilitate dureroasa; acul nu trebuie sa patrunda in capsula articulara, solutia se injecteaza in ligament.

Intinderea acestui ligament are rar indicatie de infiltratii, tratamentul de prima intentie fiind: gheata local, antiinflamatoare, masaj, imobilizare. Totusi injectarea ligamentului se face atunci cand aceste metode nu sunt la indemana sau cand pacientul acuza dureri foarte mari.

978-0-7020-3565-4_0118 978-0-7020-3565-4_0119

Tendonul infrapatelar

Indicatii: Tendinita cronica

Cauze si simptome: suprasolicitare (saritori, alergatori) – durere la polul inferior al patelei, durere si rezistenta la extensia genunchiului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 30 mm (20 mg Kenalog, lidocaina 1,5 ml 2%).

Tendonul rotulian are originea pe polul inferior al rotulei si se insera pe tuberozitatea tibiala. Este contraindicata injectarea de corticosteroid in corpul tendonului (slab vascularizat).

Tehnica: pacientul in decubit dorsal cu genunchiul fixat in extensie; cu o mana se blocheaza polul superior al patelei, se identifica zona dureroasa si se introduce acul aproape de originea tendonului pe patela la un unghi de 45 grade; la injectare trebuie sa existe o rezistenta pentru a fi siguri ca nu este infiltrat spatiul articular.

In perioada de atac nu sunt permise mai mult de 2 infiltratii. La pacientii in etate se recomanda o ecografia a partilor moi din acea zona, pentru a exclude schimbarile degenerative posibile in tendon. Se recomanda repaus absolut pentru 10 zile, dupa care program de recuperare.

978-0-7020-3565-4_0120 978-0-7020-3565-4_0121

Intinderea muschiului qvadriceps femural

Indicatii: Intindere musculara

Cauze si simptome: suprasolicitare – durere superomedial de rotula, durere la urcat si coborat de scari; durere si rezistenta la extensia genunchiului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 16 mm (10 mg Kenalog, lidocaina 1,75 ml 2%).

Muschiul qvadriceps femural se insera pe treimea superioara a patelei prin tendonul sau. Locul cel mai frecvent al leziunii tendonului este pe polul superomedial al patelei.

Tehnica: cu pacientul cu piciorul afectat intins pe masa de examinare, se identifica durerea in general pe marginea mediala a polului superior al patelei; se introduce acul perpendicular dinspre medial pana atinge osul patelar.

Pacientul nu trebuie sa suprasolicite articulatia cel putin 7 zile, dupa care este recomandat un program de recuperare.

978-0-7020-3565-4_0122 978-0-7020-3565-4_0123

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

121 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna seara.
Stimate domnule doctor,
Am o rugaminte la d-voastra, de fapt sa – mi confirmati ce banuiesc deja, dar….in urma RMN-ului efectuat acesta este rezultatul:
Condromalacie tibio-femurala grad III
Menisc intern extruziv, cu ruptura oblic-orizontala grad III; Ruptura partiala LIA.Condromalacie patelara. Epansament fluid articular. Cu stima.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Ce doriti sa aflati?
Aveti o gonartroza. Tratamentele sunt multiple. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua stimate domn doctor ,soțul meu a fost operat la ambii genunchi de ruptura fe menisc, acum după vreo 5sni are dureri ce părere aveți de infiltrații cu acid hialuronic.Ne puteți ajuta cu o consultație are rmn făcut recent.Mulțumesc anticipat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, se pot face infiltratii.
Pentru programari: 0755055216.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua domnule doctor.Am o problema cu un copil vârstă 16 ani sportiv de performanță. A suferit o accidentare la genunchi iar în urma rmn-ului sa constatat urmatoarele:leziune MICP dr grd llla:sd femuro-patelar dr.I sa recomandat infiltratii cu acid hialuronic concentrat și kinetoterapie.este în regula mai.ales pt vârsta lui pt ca am auzit și păreri contra.am dori și părerea dv ca specialist pt ca ne interesează foarte mult și viitorul lui ca sportiv (am dorit o consultație la dv dar ne programa abia pe la jumătatea lunii decembrie și doream ceva mai urgent.ce ne puteți spune sau dacă ați putea… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Pentru consultatie va rog sa sunati la 0755055216.
Daca leziune de menisc este gradul III, teoretic are indicatie chirurgicala, dar trebuie sa.l vad si sa ma uitnpe RMN.
O zi buna!

Anonymous

AM INTELES SI VA MULTUMIM PT RASPUNS…DA V-AM RUGA DIN SUFLET DACA NE-ATI PUTEA PRIMI LA UN CONSULT SAPTAMANA ACEASTA.DUPA CUM V-AM SPUS COPILUL FACE SPORT DE PERFORMANTA SI FIIND IN LOTUL NATIONAL ESTE IMPLICAT IN FOARTE MULTE COMPETITII SI PROIECTE SI ORICE ZI CONTEAZA ENORM PT NOI DE ACEEA DORIM O ITREVEDERE CAT MAI URGENTA CU DV PT A STII EXACT DIAGNOSTICUL CAT MAI CORECT CAT SI CE TREBUIE FACUT IN CONTINUARE.VA SCRIEM ACESTEA DEOARECE AM SUNAT PT PROGRAMARE SI PUTEAM FI VAZUTI ABIA LA JUMATATEA LUNII DECEMBRIE IAR CA SI AJUTOR AM PRIMIT ADRESA DV DE E-MAIL .N-I… Read more »

Anonymous

Buna seara,
Domnule doctor va rog sa-mi spuneti in cazul unei gonartroze bilaterale , ce tratament este mai eficient : medicamentos cu Arcoxia, infiltratii cu Diprofos, Antalvisc sau proceduri fizioterapie, in conditiile in care durerile sunt permanente.? Am 62 ani.
Va multumesc anticipat,
Rusu Diac M.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Toate trebuie sa le faceti. Numai bine!

Anonymous

Buna Ziua! Am o nedumerire… am o problema la picior la rotula dreapta imi lipseste o bucatica de os mi-a spus doctorul dupa ce am facut un RMN si a spus ca e de la o lovitura si m-a trimis sa imi fac infiltratie in picior acolo doctorul mi-a spus ca din nastere am rotula asa… mi-a facut inflitratia dar nu cu o substanta din sangele meu.. nu cu acid hialuronic la alegerea mea. Mama mea a auzit de la un alt doctor care era o cunostinta ca nu e bine ca am facut infiltratia si ca trebuie scos pentru… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu, nu este nici o problema.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. Pentru o gonartroza severa pot face infiltratii cu acid hyaluronic? Daca ma ajuta va rog sq mi lasati un nr de telefon. Multumesc. Am 63 ani.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fizio si kinetoterapie si infiltratii locale. Numai bine!

Anonymous

Am 70 de ani si am gonatroza bilaterala la genunchi , am auzit de LAVAJ , am fost ala medic la CLUJ se poate face numai la un genunchi dupa film ….oare este bine si ce injectii sunt recomandate dupa LAVAJ ? sau se pune in perfuzie CE ? va multumesc si daca puteti sa-mi spuneti ce sa fac…multumesc pentru intelegere.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti fiziokinetoterapie si infiltratii cu solutii vascoelastice si antiinflamatoare.
Numai bine!

Anonymous

SANATATE DOMNULE DOCTOR,AM FACUT O INJECTIE CU CINGAL,LA GHENUNCHIUL DREPT,DAR DUPA 2 SAPTAMANI NI S-A UNFLAT DIN NOU GENUNCHIUL,CE MA SFATUITI

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o reevaluare la medicul dstra. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,
Am fost diagnosticat cu condropatie grad 3 condril femural intern genunchi stang.
Ce tratamente se pot face, au efect medicamente gen GNC triflex sau collanol?
Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti fizio si kinetoterapie, si infiltratii cu PRP si acid hialuronic.
Numai bine!

121
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x