• 31 mart. 2013
 • Raspunsuri: 38
 • Vizualizari: 4.896
Articulatia soldului

IndicatiiCapsulita acuta sau cronica

Cauze si simptome: osteoartrita, artrita reumatoida, capsulita traumatica cu dureri nocturne si radiere severa in membre, fara raspuns la fizioterapie – durere, limitare a mobilitatii cu durere pe sfarsitul miscari (mai ales rotatie interna).

Se foloseste o seringa de 5 ml cu un ac de 90 mm (40 mg corticosteroid, lidocaina 4 ml 1%).

Ligamentul capsular al soldului se ataseaza de baza colului chirurgical al femurului asa ca daca acul atinge colul, solutia injectata va fi depozitata in capsula. Cea mai buna abordare este cea din lateral.

Tehnica: pacientul asezat in lateral cu soldul afectat in sus cu membrul pe care se sta flectat si un sul intre cele doua membre inferioare;  se palpeaza marele trohanter cu policele si indexul identificandu-se varful acestuia; in timp ce pasiv se fac miscari de abductie a piciorului, se identifica punctul de intrare deasupra varfului trohanterului mare; se introduce acul perpendicular pana ce atinge osul, injectandu-se in bolus.

Abordul lateral este simplu si sigur, nu este dureros. Nu exista senzatie de penetrare a capsulei. Aceasta injectie se face la pacientii care urmeaza sa fie operati dar nu cu mai putin de 6 saptamani inainte de interventia chirurgicala pentru a evita riscurile de infectare. Aceasta infiltratie are rezultate foarte bune in cea ce priveste durerea dar nu trebuie repetata mai des de 3 luni. Se recomanda o radiografie anuala pentru a evidentia modificarile degenerative.

Pentru pacientii supraponderali se recomanda o cantitate mai mare de infiltrat (8-10 ml), 40 mg Adcortyl este un steroid mai indicat in aceasta articulatie, se prefera si un ac mai mare (spinal). Post infiltratie se recomanda recuperare.

978-0-7020-3565-4_0090 978-0-7020-3565-4_0091
Bursa gluteala

Indicatii: Bursita cronica

Cauze si simptome: suprasolicitare – durere si slabiciune deasupra cadranului supero-lateral al fesei, durere la flexia pasiva, abductie si adductie, rezistenta la abductie si extensie.

Se foloseste o seringa de 5 ml cu un ac de 90 mm (40 mg corticosteroid, lidocaina 4 ml 1%).

Bursa gluteala este variabila ca marime, forma si pozitionare. Se poate afla profund la nivelul muschiului gluteus pe lama ilionului si de asemenea intre straturile celor trei muschi. Prin palparea regiunii, se deceleaza zona dureroasa unde se recomanda sa se faca infiltratia.

Tehnica: pacientul asezat pe partea sanatoasa, cu piciorul pe care este asezat in extensie iar cel care urmeaza sa fie infiltrat in flexie; se identifica zona sensibil dureroasa si se introduce acul perpendicular pana ce atinge osul iliac; se injecteaza in zona unde nu se simte rezistenta, acest lucru facandu-se prin miscari circulare ale acului deja introdus.

Zona de infiltratie nu are vase sau nervi importati care pot sa fie lezati, asa ca riscurile infiltratorii sunt minore. Post infiltratii se recomanda repaus si evitarea efortului 7 zile. Durerea provenita din coloana lombara sau durerea articulatiei sacroiliace este des confundata cu bursita gluteala.

978-0-7020-3565-4_0092  978-0-7020-3565-4_0093
Bursa psoasului

Indicatii: Bursita cronica

Cauze si simptome: suprasolicitare (in special activitati care implica flexia soldului, de exemplu: alergatul); durere inghinala, durere la flexia pasiva, adductie, abductie, extensie; rezistenta la flexie si adductie; testul Scoop (compresie pasiva a femurului din flexie totala in adductie).

Se foloseste o seringa de 5 ml cu un ac de 90 mm (20 mg corticosteroid, lidocaina 2 ml 2%).

Bursa psoasului se intinde intre tendonul muschiului iliopsoas si fata anterioara a capsulei, deasupra colului femurului. Este situata in profunzime cu trei mari structuri anatomice (vena femurala, artera si nervul). Este deci o regiune expusa din punct de vedere al complicatiilor. Acul trebuie introdus neaparat oblic pe langa manunchiul neurovascular.

Tehnica: pacientul asezat in supinatie, se identifica pulsul pe artera femurala, la trei degete distal de artera femurala si trei degete lateral, in linie cu spina iliaca anterosuperioara la marginea mediala a muschiului sartorius se introduce acul la un unghi de 45 grade spre medial si 45 de grade superior; se introduce acul pana la os, apoi se scoate incet pana in tendon unde se injecteaza in bolus.

Se recomanda repaus si evitarea activitatilor pentru 7 zile, apoi recuperare.

 978-0-7020-3565-4_0094978-0-7020-3565-4_0095
Bursa trohanterica

Indicatii: Bursita acuta sau cronica

Cauze si simptome: lovitura directa sau cadere pe sold, ocazional suprasolicitare sau la indivizii slabi care dorm pe o suprafata tare pe aceeasi parte; durere si slabiciune la nivelul trohanterului mare, durere la abductia pasiva a soldului, adductie, posibil la flexie si extensie; rezistenta la abductie.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 30 mm (20 mg corticosteroid, lidocaina 1,5 ml 2%).

Bursa trohanterica se gaseste deasupra marelui trohanter si este de marimea unei mingi de golf; este sensibila la palpare.

Tehnica: pacientul asezat lateral pe partea neafectata cu piciorul flectat si piciorul de partea pe care se face infiltratia in extensie; se identifica zona sensibil-dureroasa prin palpare, se introduce perpendicular in aceasta zona acul pana ce se atinge osul; lichidul se introduce in bolus in zona fara rezistenta.

O lovitura directa asupra trohanterului cauzeaza de multe ori bursita hemoragica, in acest caz aspirarea zonei respective este prioritara unei infiltratii.

Se recomanda repaus si evitarea efortului timp de 7 zile.

   978-0-7020-3565-4_0096978-0-7020-3565-4_0097
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

38 Comments

 1. mocanu iordan spune:

  buna ziua,d-le doctor am o intrebare,la dv la spital se pot face infiltratii cu acid hialuronic pt sold, daca da ,cit costa si ce trebuie sa fac,va multumesc.

 2. stoica aura spune:

  Buna ziua, d-le doctor, sotul meu tot face infiltratii la campina de vreo 2 ani, are o coxartroza la soldul stang, ceva avansata, are deja 1.5 cm piciorul mai scurt din cauza asta si are si dureri,acum ultima oara (ieri)a facut o infiltratie cu Hialurom Hondro 3ml/90mg,nu stim cauza, dar are dureri ff.mari si nici nu poate merge dupa aceasta infiltratie….am sunat medicul si ne-a spus sa faca cateva injectii cu Refen si in 2-3 zile trece.Dvs.ce ne-ati recomanda? sa faca operatia cat mai repede? si daca da,dvs.operati?Multumim

 3. George DinmoDinmo spune:

  Buna ziua sint George am 70 de ani din bucuresti si de o viata sufăr de cocsalgie la soldul sting.Pina acum cîtva Timp nu ma durea rău desi acum 45 de ani am fost atenționat de asta. Am piciorul sting mai scurt cu 5 cm. Am dus o bine dar cum ma doare tare cînd merg mult .se poate ameliora durerea .si daca da ce trebuie sa fac. Mulțumesc.

 4. Ionut stavarache spune:

  Sa trait.. .infiltratia cu KENACORT este buna?Am NECROZA ASEPTICA CAP FEMURAL…Am facut decompresie prin foraje la soldul stâng si mi-sa tecomandat infiltatii pentru soldul drept…cu respect

 5. Fuica spune:

  Buna ziua domnule doctor! Infiltratii pentru sacroileita sunt recomandate? Mentionez ca tratamentul medicamentos cu AINS nu prea mai da rezultate, multumesc!

 6. Ema spune:

  Buna seara,domnule doctor!
  Va rog sa imi recomandati un tratament pentru ameliorarea durerilor in coxartroza.Mentionez ca am displazie de sold bilaterala si am inceput sa schiopatez.
  Va multumesc!

 7. Stela CALIVASCU spune:

  Bună ziua. Mama mea in vârsta de 82 de ani are mari dureri de șold și abia mai poate merge.Urmeaza să consult un ortoped dar bănuiesc că este vorba de coxartroză.As dori să vă întreb dacă ar putea-o ajuta infiltrațiile cu acid hialuronic și unde le-ar putea face? Mulțumesc!

 8. Iuliana Petenchiu spune:

  Buna ziua am 50 de ani si am o coxatroza la soldul stang si durelile au inceput sa fie mai dese mai ales dimineata va rog dati mi un stat pentru ca medicamentele nu mai ajuta va rog. Mulțumesc

 9. IVAS sergiu spune:

  Buna seara,
  Am 64 ani și în urma examenului CT am fost diagnosticat cu artroza sacroiliace și cocsofemurale bilaterala. Va rog să-mi spuneți dacă infiltrațiile sunt benefice și unde se pot face.
  Multumesc

 10. VICTORIA spune:

  DL DOCTOR,DVS VA CONTRZICETI IN CEEA CE PRIVESC INFILTATIILE….CAND LE RECOMDATI CAND NU…PANA LA URMA CARE ESTE ADEVARUL?

  • Buna ziua.
   Indicatiile depind de tipul de afectiune si de gradul ei la modul general.
   Fiecare caz in parte are particularitatile lui si in functie de asta se indica sau nu infiltratiile.
   Numai bine!

 11. IVAS sergiu spune:

  Buna seara,
  Revin și va rog să-mi spuneti, celule STEM sau PRP pentru artroza sacro-iliace?
  Multumesc

 12. Violeta spune:

  Bună seara,
  Spuneți mi va rog, ce pot face, am dureri la ambele solduri. Mă doare indiferent ca stau în pat sau fac treaba. Durerea este ca un nerv ce zvacneste mai ușor sau mai puternic. Alta data parcăa curentează. Ce pot face ? Mulțumesc.

 13. Bianca spune:

  Buna ziua ,tatăl meu a făcut injecti cu acid hialuronic la sold , nu putea sa meargă cum trebuie si piciorul stâng sa micșorat nu foarte vizibil , a făcut 3 injecti in soldul drept si 3 in cel stâng, la primele 2 injecti era foarte bine , dar acum are o săptămână de la a 3 injecție si nu se poate tine pe picioare de durere , nici nu se poate întoarce când sta in pat de pe o parte pe alta , va rog da-ti-mi un sfat , ce ar trebui să facem , multumesc frumos

 14. GEORGETA spune:

  Buna ziua ,am si eu o intrebare de doua saptamani ma doare rau soldul ,inghinala cu lasare pe piciorul stang care la urma imi amorteste piciorul pana jos la laba piciorului ,mentionez ca nu este de durata lunga ,imi trece o ora doua si iar incepe ,imi pun gheata si caldura .De vreo trei zile ma doare noaptea iar ziua este piciorul amortit.Mi sa spus sa fac infiltratie cu cortizon.si ca ar fi TROCANTERITIS ,am luat pana acum Metamizol si Naproxeno, Va rog sa-mi spuneti daca fac sau nu infiltratie cu cortizon ,si cat de grav este la diagnosticul dat.MULTUMESC MULT DACA IMI DATI UN RASPUNS.

 15. Tania spune:

  Buna ziua. Baiatul meu in varsta de 20 de ani a fost diagnostocat cu edem osos pe colul femural stang. De 2 luni nu calca pe picior, umbla cu carje, dar deocamdata fara rezultat. Va rog sa-mi spuneti daca ar fi indicat infiltratie in acest caz. Va multumesc foarte frumos pentru raspuns!

  • Buna ziua.
   Nu stiu ce inseamna fara rezultatal.
   Pe RMN? Sau ca si dureri? Nu ma pot pronunta fara sa stiu detalii.
   Numai bine!

   • Tania spune:

    Buna ziua.
    Descrierea in urma examinarii RMN:
    Examenul RM evidentiaza o arie in hipersemnal PD fat sat si T2 fat sat, cu dimensiuni globale de ~ 4,8 cm latero-latero-lateral/ 4,5 cm cranio-caudal/ 2,6 cm antero-posterior la nivelul colului femural stang, in segmentul antero-superioar la jonctiunea cap-col femural, cu extensie caudala spre marele trohanter, asociind reactie periosteala. Nu se evidentiaza traiect de fractura la nivelul leziunii descrise. Aspectul RM
    descris sugereaza o arie de edem a maduvei osoase, ce corespunde cel mai probabil unei reactii de stres prin suprasolicitare.
    Fara edem osos sau arii de osteonecroza la nivelul capetelor femurale.
    Sfericitatea capetelor femurale este pastrata.
    Colectie lichidiana intra-articulara la nivel coxo-femural bilateral in cantitate fiziologica.
    Simfiza pubiana cu aspect RM in limite normale.
    Fara atrofii ale musculaturii de la nivelul coapsei, bilateral.
    Fara formatiuni suspecte de malignitate la nivelul segmentelor osoase explorate.

    Va multumesc frumos pentru ajutor!

 16. Lazăr Ionuț spune:

  Bună seara, am fost depistat cu coxartroza dreapta și mi-a fost recomandat de către medic sa fac infiltrații cu Plasmo S P,ce părere aveți .Menționez că am fost la Foișorul de Foc acum 14 ani și mi s-au recomandat yogaflex și fizioterapie.

 17. Rodica spune:

  As dori sa stiu daca infiltratie cu cortizon la un sold afecteaza operatia ptr protezare la cela lat sold..multumesc

 18. pop ciprian spune:

  buna ziua domnule doctor.. am fost depistat cu necroza septicam, am facut niste infiltratii cu acid hialuronic… ajuta la meliorarea durerilor multumesc frumos, sunteti un om deosebit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.