• 28 mart. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 3.282

Articulatia cotului

Indicatii: Capsulita acuta sau cronica

Cauze si simptome: cauze degenerative, inflamatorii, ocazional suprasolicitare – durere intra- si periarticulara, limitarea  mobilitatii, mai frecvent  pe miscarea de flexie decat pe cea de extensie.

Echipament folosit: seringa de 2,5 ml cu ac de 30 mm, 30 mg corticosteroid cu lidocaina 1,75 ml 2%.

Articulatia cotului poate fi structurata, in functie de rapoartele osoase, in 3 articulatii si anume: articulatia radio-humerala (radius si humerus), radio-ulnara (radius si ulna) si articulatia ulno-humerala (ulna si humerus).
Abordul, posterior in spatiul dintre varful capului radial si portiunea distala a humerusului, este cel mai usor si sigur.Tehnica: cu pacientul in decubit dorsal cu cotul in pronatie la 45 de grade, flectat, se identifica spatiul articular dintre capul radial si humerus (prin miscari pasive ale cotului, miscari de flexie, extensie); se penetreaza cu acul capsula articulara la mijlocul spatiului articular, injectandu-se in bolus.

Aceasta nu este o infiltratie foarte comuna, dar poate fi extrem de folositoare in cazul traumatismelor sau fracturii de cap radial. In cazul in care acest abord posterior nu poate fi facut (sa zicem din cauza osteofitelor), se incearca o alta abordare si anume deasupra olecranului.

Dupa infiltratie, la cateva zile, pacientul incepe miscari de mobilizare mai ales pe miscarea de flexie. Miscarile de mobilizare pasiva sunt extrem de importante si trebuiesc facute cu grija pentru a nu traumatiza suplimentar articulatia.

 978-0-7020-3565-4_0027 978-0-7020-3565-4_0028

Capsula muschiului biceps si insertia tendonului muschiului biceps

Indicatii: Tendinita cronica sau bursita cronica

Cauze si simptome: suprasolicitare – durere la nivelul cotului pe fata anterioara, durere si redoare la miscarea de flexie si supinatie a cotului, iar in cazul in care este afectata capsula, miscarea de extensie si pronatie.

Se foloseste o seringa de 1 ml pentru tendon, ac de 25 mm, 10 mg corticosteroid, lidocaina 0,75 ml 2%. Pentru capsula se foloseste o seringa mai mare, respectiv de 2 ml, ac de 25 mm, 20 mg corticosteroid, lidocaina 1,5 ml 2%.

Totusi, muschiul biceps poate sa fie afectat pe toata lungimea lui, dar partea cea mai vulnerabila este zona de insertie a sa pe tuberozitatea radiala. La acest nivel se intinde capsula, care poate si ea sa fie inflamata impreuna cu tendonul bicepsului.

Tehnica: pacientul intins cu fata in jos si bratele in extensie pe langa corp, palmele pe masa de tratament, se fixeaza umerii urmand sa se proneze antebratul pentru a se scoate in evidenta tuberozitatea radiala; se identifica tuberozitatea radiala la doua degete distal de capul radial si se introduce acul perpendicular, pana atinge osul; in bursa se injecteaza in bolus.

Diagnosticul diferential intre bursita si tendinopatie este destul de greu de facut (daca este mai multa durere la miscarile pasive de flexie si pronatie a cotului decat rezistenta la flexie impreuna cu sensibilitate marcata la palpare, atunci se considera ca bursa este cea implicata).

Daca se suspecteaza o leziune dubla, bursa este prima abordata, urmand sa se faca o reevaluare la o saptamana postinfiltratie, tendonul putand fi infiltrat ulterior. Se recomanda repaus o saptamana postiinfiltratie.

 978-0-7020-3565-4_0029 978-0-7020-3565-4_0030
Bursa olecraniana

Indicatii: Bursita cronica sau acuta

Cauze si simptome: suprasolicitare sau lovitura directa, artrita reumatoida sau guta, infectii – deformare locala (la nivelul articulatiei cotului in posterior), durere la acest nivel, durere la miscarea de flexie pasiva a cotului, uneori durere si rezistenta la miscarea de extensie.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu ac de 25 mm, 20 mg corticosteroid, lidocaina 1,5 ml 2%.

Bursa se intinde subcutan pe partea posterioara a cotului si este de marimea unei mingi de golf (aproximativ).

Tehnica: cu pacientul in sezut, cu cotul fixat la un unghi de 90 grade, se identifica centrul sensibil al bursei unde se introduce acul injectandu-se in bolus. Daca bursa este inflamata, se recomanda sa se aspire lichidul din ea (in cazul in care lichidul aspirat este considerat a fi suspect, se amana infiltratia pana cand este investigat continutul lichidului). In cazul bursitelor hemoragice post traumatism, se recomanda punctie si aspiratie a continutului bursei.

Se recomanda repaus post infiltratie aproximativ o saptamana, dupa care “articulatia cotului” poate sa intre in activitatile zilnice.

978-0-7020-3565-4_0031 978-0-7020-3565-4_0032
Tendonul extensorului comun

Indicatii: Tendinopatie cronica – “cot de tenisman”

Cauze si simptome: suprasolicitare – durere pe marginea laterala a articulatiei cotului, durere agravata de rasucirea antebratului, durere si rezistenta la extensia incheieturii maini cu cotul aflat in extensie, flexie pasiva a incheieturi maini cu deviatie ulnara.

Se foloseste o seringa de 1 ml cu un ac de 16 mm, 10 mg corticosteroid, lidocaina 0,75 ml 2%.

Tendonul se intinde de pe fata laterala a epicondilului lateral al humerusului, la acest nivel fiind de marimea unei unghii.

Tehnica: pacientul in sezut cu articulatia cotului sustinuta la un unghi de 90 de grade in flexie, si antebratul in supinatie; se identifica epicondilul lateral iar anterior de acesta se introduce acul perpendicular, pana ce atinge osul.

Este o afectiune extrem de comuna si des tratata cu infiltratii. Se recomanda injectarea in locul exact al aparitiei durerii. O infiltratie este in general suficienta. Daca durerea persista si este stabilit exact un diagnostic pe baza caruia se recurge la acest tratament, la 10 zile se poate repeta procedura.

Post infiltratie se recomanda repaus de aproximativ 10 zile, activitatea cauzatoare trebuie sa fie evitata. La reluarea activitatii cauzatoare sansele de recurenta sunt probabile, deci se urmareste si cauza (de exemplu racheta de tenis, si anume greutatea acesteia care trebuie modificata).

978-0-7020-3565-4_0033  978-0-7020-3565-4_0034
Tendonul flexorului comun

Indicatii: Tendinita cronica – “cot de jucator de golf”

Cauze si simptome: suprasolicitare; durere in regiunea mediala a fetei anterioare a cotului, agravate de ridicare si rotatie, durere la flexia cu rezistenta a incheieturii mainii, ocazional durere la pronatia antebratului, tot cu rezistenta.

Se foloseste o seringa de 1 ml, cu un ac de 16 mm, (10 mg corticosteroid, lidocaina 0,75 ml 2%).

Tendonul comun al flexorului are originea pe fata anterioara a epicondilului medial, are dimensiunea de aproximativ o unghie de la degetul mic, dimensiune masurata la nivelul insertiei osoase.

Tehnica: cu pacientul in decubit dorsal cu bratul fixat in extensie, se identifica epicondilul medial al humerusului. Se introduce la nivelul tendonului acul perpendicular, pana ce acesta atinge osul.

Nu este o afectiune atat de comuna ca si “cotul de tenisman”. post infiltratie se recomanda o saptamana de repaus.

978-0-7020-3565-4_0035 978-0-7020-3565-4_0036

Articulatia radioulnara distala si meniscul triunghiular

Indicatii: Capsulita cronica sau ruptura acuta de menisc

Cauze si simptome: osteoartrita sau artrita reumatoida, traumatism (cadere cu palma deschisa sau tractiune puternica asupra incheieturii maini); durere la nivelul stiloidei ulnare, durere si limitare a mobilitatii (pronatie si supinatie pasiva la acest nivel, insotita de durere in perioada de sfarsit a acestor miscari), in cazul rupturii de menisc (durere la flexia pasiva si cu rezistenta a incheieturii maini).

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 16 mm (10 mg corticosteroid, lidocaina 1 ml 2%).

Tehnica: cu pacientul in sezut cu palma in jos, se identifica procesul stiloid ulnar, distal de acesta se introduce acul tintindu-se radiusul, se trece de ligamentul colateral ulnar penetrandu-se capsula. Se injecteaza in bolus.

978-0-7020-3565-4_0037 978-0-7020-3565-4_0038

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x