• 21 apr. 2014
  • Raspunsuri: 5
  • Vizualizari: 10.457

Oasele centurii scapulare (clavicula si scapula) se articuleaza intre ele prin articulatia acromio-claviculara, iar cu scheletul trunchiului prin articulatia sterno-claviculara.

 

 

 

 

ARTICULATIA STERNO-CLAVICULARA

Componente osoase:

-Incizura claviculara de pe manubriul sternal, concava cu axul mare vertical.

-Fata articulara sternala a claviculei este usor convexa, mai larga decat scobitura sternala.

shoulder_stclav_anatomy02Componente cartilaginoase:

-Cartilajul articular, acopera suprafete articulare ale componentelor osoase si este format dintr-un strat subtire de cartilaj fibros.

-Discul articular, este o formatiune fibro-conjuctiva, biconcava, subtire sau chiar perforata pe partea centrala, interpus intre suprafetele articulare incongruente, asigurand congruenta dintre acestea.

 

Mijloace de unire:

Capsula articulara, fibroasa, stramta, inconjoara intreaga articulatie si este atasata suprafetelor articulare;

-Extremitatea sternala a claviculei se afla intraarticular.

Ligamentul sterno-clavicular  anterior si posterior intins pe fata anterioara si posterioara a extremitatii sternale a claviculei si manubriul sternal. Ligamentul este format din benzi fibroconjunctive puternice, cu directie oblica in jos si medial, de la clavicula la stern.

Ligamentul interclavicular este intins intre cele doua extremitati sternale a claviculei. Este situat pe partea superioara a capsulei articulare si a incizurii jugulare a sternului si fortifica fata superioara a capsulei.

Ligamentul costo-clavicular se afla intre prima coasta C1 si impresiunea costo-claviculara rugoasa, de pe fata inferioara a claviculei. Este o bandela fibroasa puternica, situata pe partea mediala a articulatiei. Limiteaza elevatia claviculei si compenseaza partea mai slaba a partii inferioare a capsulei articulare.

Biomecanica:

Morfologic, nu este o articulatie tipica (articulatie intermediara intre cea plana si cea in sea).

Functional se comporta insa ca o enartroza cu urmatoarele miscari:

-Ridicarea 50˚ si coborarea 5˚ a claviculei in jurul unui ax sagital, care trece prin extremitatea sternala a claviculei.

-Proiectia inainte si inapoi a claviculei 30-30˚ in jurul unui ax vertical care trece de asemenea prin extremitatea sternala a osului.

-Circumditia claviculei rezulta din succesiunea miscarilor precedente.Clavicula descrie un con a carui baza se afla la extremitatea sternala a osului.

Cavitatea articulara:

-Este divizata de discul articular in doua compartimente: disco-clavicular si disco-sternal.

Fata interna a capsulei articulare este tapetata de membrana sinoviala in cele doua compartimente inchise.

 

ARTICULATIA ACROMIOCLAVICULARA

p1p2

Componente osoase:

Fata articulara acromiala a claviculei este elipsoidala cu axul mare transversal

Fata articulara de pe acromion, elipsoidala dar mai plata.

 

 

Componente cartilaginoase:

Cartilajul articular fibros acopera in strat subtire suprafetele articulare de contact.

Discul articular fibros, cartilaginos, mai atasat in partea superioara a capsulei. Divizeaza partial cavitatea articulara. Lipseste in 60% din cazuri.

p5

Mijloace de unire:

Capsula articulara fibroasa, stransa, cu rezistenta mai mica, se insera pe marginea suprafetelor articulare.

Ligamentele articulare sunt:

p3Ligamentul acromio-clavicular este situat pe fata superioara a articulatiei, intre acromion si clavicula; intareste si fixeaza capsula articulara.

Ligamentul coracoclavicular asezat intre apofiza coracioda si fata inferioara a extremitatii acromiale a claviculei, intareste legatura intre scapula si clavicula.

Este format din:

-Ligamentul trapezoid, situat antero-lateral de ligamentul conoid. Se intinde intre fata superioara a apofizei coronoide si linia trapezoida a claviculei, devenind mai larg si cu asezare antero-laterala.

-Ligamentul conoid, situat postero-medial de precedentul, intre apofiza coracoida si tuberculul conoid al claviculei. Posterior pe apofiza coracoida cele doua ligamente se contopesc, iar spre anterior au un traiect divergent.

p4

Ligamentele proprii scapulei apartin in intregime osului. Ligamentul transvers superior al scapulei inchide incizura scapulei, transformand aceasta intr-o gaura.

Biomecanica :

-Este o articulatie plana, actionand simultan cu articulatia sternoclaviculara si contribuie la efectuarea miscarilor centurii scapulare, reprezentate prin miscari ale umarului si miscari ale scapulei.

-Umarul datorita miscarilor claviculei si alunecarii omoplatului pe peretele toracic, executa miscari de ridicare si coborare, miscari de proiectie inainte, inapoi si miscari de circumductie.

-Scapula suspendata de articulatia acromioclaviculara este prinsa de muschi la peretele toracic si executa miscari de alunecare mediala, laterala in sus si jos. O miscare caracteristica a omoplatului este cea de basculare a unghiului inferior. In miscarea de bascula axilara, unghiul inferior se deplaseaza inainte, indepartandu-se de coloana vertebrala, concomitent unghiul lateral proiectandu-se in sus. In miscarea de bascula spinala, deplasarile se petrec invers. Aceste miscari servesc pentru amplificarea miscarilor bratului.

4.5 2 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua, Am 2 ani de cind m am trezit cu o durere in umar ca nu puteam ridica bratul. Dupa tot acest timp in care am facut 2 radiografii unde nu iesea nimic am mai facut fisioterapie la indicatia doctorului de familie si acum am sa merg la un quiropractic. Nu ma mai doare ca acum 2 ani dar a ramas ceva de genul caci seara cind ridic miinile in sus sa ma schimb de haine face trosc in zona sternului apoipot ridica fara nici o durere dupa acest mic zgomot care il simt. Dimineata nu ma doare deloc… Read more »

Anonymous

Buna ziua, baiatul emu a facut un RMN la umarul drept si are ca si concluzii:
Apofizioliza acromiala.
As dori sa stiu ce inseamna.
Multumesc.

Anonymous

Buna seara dle doctor. Am si eu urmatoarea problema: de aproximativ 1 luna am descoperit o “umflatura” chiar la unirea claviculei cu sternul, iar cand tin palma acolo si misc umarul se simt crepitatii. Eu joc tenis de camp de 2 ori pe saptamana si banuiesc ca ar avea legatura.
Nu am dureri dar stau cu grija ca nu stiu daca o fi ceva rupt sau deplasat de se simte asa. O sa ma programez si la un medic ortoped aici in galati dar am zis sa va intreb si pe d umneavoastra..
Va Multumesc

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x