• 20 ian. 2013
 • Raspunsuri: 104
 • Vizualizari: 22.943

Articulatia talocrurala (glezna) reprezinta un complex articular ce permite orientarea piciorului in toate directiile spatiului, absortia socurilor si transmiterea greutatii spre suportul de sprijin in statica si locomotie. Pentru a rezista actiunii fortelor solicitante mari, articulatia gleznei trebuie sa fie stabila atat in statica articulara, cat si in dinamica. Stabilitatea gleznei este mixta, rezultand prin actiunea combinata a elementelor osoase si ligamentare. Conformatia geometrica a suprafetelor articulare este responsabila in principal pentru stabilitatea osoasa.

Entorsa gleznei apare atunci cand ligamentele care asigura legatura intre oasele piciorului si cele ale gambei sunt rasucite. Desi frecvente, entorsele gleznei nu sunt intotdeauna leziuni minore. Aproximativ 25% din cei care fac o entorsa de glezna vor prezenta pe termen lung durere inarticulatie si o oarecare sensibilitate.

Etiologiea20
O leziune prin inversiune, cea mai frecventa cauza de entorsa de glezna, apare atunci cand glezna este rotata in exterior si talpa piciorului este adusa in interior.  Rezulta astfel intinderea sau ruperea ligamentelor dintre talus si peroneu. Este cel mai frecvent mecanism prin care se produc entorsele de glezna.

Intr-o leziune prin eversiune, glezna se roteste in interior si talpa piciorului spre exterior, lezand ligamentele din partea interna  a articulatiei.

Leziunile ligamentelor variaza de la simple intinderi pana la rupturi partiale sau complete.

e2 a17

Se va face o stadializare a leziunii de catre medicul specialist:
gradul I reprezinta intinderea  a ligamentelor, prezentand o usoara sensibilitate, edem (umflare a gleznei) si rigiditate. Apare durere la mers.

 a4 a8

gradul II reprezinta o leziune partiala a ligamentelor  cu durere, edem si echimoza (invinetire) moderate. Zonele lezate sunt sensibile la palpare si exista durere in timpul mersului.

 a12 a13

gradul III reprezinta ruperea completa a ligamentului afectat insotita de edem si echimoza severe. De cele mai multe ori mersul este imposibil, existand o durere puternica, desi durerea initiala poate sa scada imediat in intesitate.

 a18 a9

Simptome

De obicei este resimtita imediat durerea pe partea pe care s-a produs entorsa. De cele mai multe ori glezna incepe sa se umfle imediat si poate de asemenea sa apara echimoza. Zona afectata este de obicei sensibila la palpare. Intr-o e1entorsa usoara, edemul se amelioreaza in cateva zile.
Severitatea simptomelor depinde de gradul de lezare al ligametului afectat.
In entorsele mai severe apare incapacitatea de a merge si instabilitate de glezna. La inceput apare,de cele mai multe ori,co durere extrema care se amelioreaza in interval de o ora.
Daca o entorsa nu se vindeca in mod corespunzator, articulatia gleznei va deveni predispusa catre o noua leziune. Unele persoana acuza durere si edem care persista.

Se recomandaun consult ortopedic in toate situatiile dar mai daca:
-exista durere moderata sau severa, edem si echimoza severe
-exista amorteli si furnicaturi (parestezii)

Tratamentul corect si exercitiile de recuperare asigura o vindecare corespunzatoare. Daca nu sunt urmate recomandarile date de medic, glezna poate sa ramana instabila.

Investigatiia16

Medicul specialist va face o anamneza pentru a cunoaste cum s-a produs entorsa de glezna.
Apoi se va face un examen obiectiv al gleznei si piciorului, chiar si al genunchiului pentru a se observa daca sunt prezente si alte leziuni asociate. Se va testa  mobilitatea  gleznei si a piciorului de catre medic pentru a se obseva daca ligamentele sunt afectate.  Totusi daca durerea este foarte intensa, examenul clinic trebuie temporizat.
Va fi nevoie de un examen radiologic pentru a se observa daca s-a produs o fractura, lucru posibil in acelasi timp cu entorsa. Entorsele grave pot fi investigate prin RMN, pentru a cuantifica mai bine leziunile ligamentare. Noi recomandam RMN obligatoriu, in perioada acuta daca pacientul este sportiv de performanata, sau daca simptomele sunt foarte accentuate, si in toate entorsele cronice cu sechele (entorse repetate cu instabilitati de glezna).

TratamentA22

Tratamentul entorsei de glezna depinde de gradul afectiunii:

-fasa elastica in entorsele de gradul I si aparat gipsat 14-21 zile in entorsele de gradul II si III. Daca pacientul este tanar, activ in entorsele de gradul III nu este indicat tratamentul ortopedic prin imobilizare, ci tratamentul chirurgical prin refacerea aparatului ligamentar (ATFL si CFL).

A24 A21

– pozitie procliva (piciorul trebuie tinut sus, in pat pe o perna).

 A23

-gheata – in primele 24-72 de ore sau pana cand dispare edemul, se aplica pachete de gheta timp de 20-30 de minute de 3-4 ori pe zi.

A26 A25

-AINS (antiinflamatoare nesteroidiene)  trebuie administrate comform sfatului medicului.
-antiinflamatoare locale (spray, crema ,gel) in cazul entorselor care nu au necesitat imobilizareA27
-antialgice la nevoie
-anticoagulate in cazul imobilizarii in aparat gipsat.

Majoritatea entorselor de glezna se vindeca cu un tratament corespunzator si exercitii de refacere. In cazul entorselor severe care au necesitat imobilizare gipsata, dupa indepartarea gipsului, sunt  necesara: evitarea eforturilor fizice pentru 2-4 saptamani, folosirea unei glezniere, fizioterapie si aniinflamatoare locale.

Tratament chirurgical este indicat in acute la pacientii tineri sau foarte activi si in entorsele cronice, atunci cand glezna ramane instabila. Este luat in considerare tratamentul chirurgical si pentru fractura oaselor asociate.
Entorsele de glezna au nevoie de o medie de 4 saptamani pentru a se vindeca dar in unele cazuri pot sa dureze chiar mai mult in functie de severitatea acestora. Dupa vindecarea entorsei, folosirea unei glezniere ajuta la prevenirea unui nou traumatism.

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul gleznei. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

104 Comments

 1. Nicoleta spune:

  Buna ziua,
  In urma unei dureri la glezna dreapta am fost cu fiica mea de 17 ani la un control ortopedic. I s-a pus ca prim diagnostic entorsa, i s-a facut o radiografie cu rezultatul „osteocondensare neomogena la nivelul maleolei peroniere” si ni s-a recomandat RMN.
  Mentionez ca fiica mea a facut pana in urma cu cateva luni tenis (timp de 8 ani) iar de trei ani face dansuri . Ne puteti spune ce inseamna rezultatul radiografiei si daca poate face dans in continuare?
  Durerea nu este continua ci doar la anumite miscari .
  Multumesc!

 2. Cristian Moldovan spune:

  Buna ziua,
  Daca am o entorsa de gradul 2, nu am aparat gipsat, nu stau in pat, ma deplasez in carje stau mai mult la birou. Este necesar anticoagulantul?

  Multumesc!

 3. Brenda spune:

  Buna ziua ,as avea o intrebare daca ma puteti sfătui,am avut piciorul in ghips,talpa piciorului pe mijlocul talpii, am avut ghipsul până vineri acum trebuie sa ma învăț sa merg usor,dar am dureri si este umflat piciorul,ce as putea face sa se mai desumfle,si este normal sa am dureri?Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.