Corpul nostru e format din milioane de celule. Cele mai multe celule contin un set complet de gene. Genele actionează ca un set de instrucţiuni care controlează creşterea şi funcţionarea corpului omenesc. Genele sunt responsabile pentru multe din trasaturile noastre, cum ar fi culoarea ochilor, grupa sangvina sau inaltimea. Oamenii au mii de gene. Fiecare din noi mosteneste cate doua copii din majoritatea genelor, o copie de la mama si una de la tata. Acesta este motivul pentru care noi avem adesea caracteristici similare cu parintii nostrii. Genele sunt situate pe structuri filiforme numite cromozomi. Oamenii au 46 de cromozomi în majoritatea celulelor. Fiecare dintre noi mosteneste cromozomii de la parinti, 23 de la mama şi 23 de la tata, asa ca avem doua seturi de cate 23 de cromozomi, deci 23 de “perechi”. Testele genetice reprezinta o tehnologie de ultima ora, nu foarte ieftine, neinvazive (adica nu presupun manevre care sa atenteze la integritatea corporala a individului) care ne arata date certe despre amprenta (harta) genetică a dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră.
In prezent au aparut teste genetice care ne pot preciza daca avem capacitate la efort si ne pot orienta catre ce sport suntem mai daruiti de la natura. S-a dezvoltat o tehnologie genetica, prin care cu ajutorul unui test care arata prezenta unei variante a genei ACTN3 (R577X variant), se poate preciza un tip de activitate sportiva la care persoana ar putea face performanta. Acesta gena produce in mod normal proteina -actinin-3, care participa la formarea fibrelor musculare cu contractie rapida, adica acele fibre care sunt utilizate cu precadere in eforturi intense, cum ar fi in probe de viteza in atletism, sprint, si sporturi de forta, cum ar fi judo. Prin procentul mai mare de fibre musculare cu contractie rapida, individul ar putea avea rezultate mai bune in culturism, deoarece se cunoaste ca aceasta caracteristica contribuie la dezvoltarea mai eficienta a masei musculare, comparativ cu persoanele care au procent mai mare de fibre cu contractie lenta.
R577X variant este o versiune a acestei gene care induce producerea unei cantitati mai mici din aceasta proteina, iar oamenii care prezinta aceasta versiune vor avea mai putine fibre cu contractie rapida in muschi. O persoana cu doua copii ale acestei gene ar trebui sa fie mai buna in cazul unor sporturi de rezistenta, iar cineva cu o copie din fiecare varianta va fi plasata undeva intre cele 2 extreme. Acest test ne permite sa facem aceasta orientare inca inainte de a se naste copilul (in perioada de viata intrauterina), sau ne permite sa indrumam copilul catre sportul care il caracterizeaza. Cu toate acestea, testul ACTN3 nu garanteaza ca o anume persoana are intr-adevar abilitatea de a deveni un atlet de performanta, ci doar arata ca exista un potential biologic. Acest test nu inlocuieste munca enorma depusa de sportiv, necesara pentru a avea rezultatele dorite.
Specia umana a dovedit o adevarata obsesie pentru masuratori si teste, insa singurul test care conteaza in sport este performanta. Indiferent cat de mult s-ar dezvolta stiinta sportului si indiferent cat de mult vom intelege biologia din spatele activitatii fizice, probabil ca niciodata nu va fi inteles cu exactitate ce il diferentiaza pe invingator de cel care pierde.