• 23 apr. 2013
  • Raspunsuri: 11
  • Vizualizari: 9.030

knee_painUneori pacientii se adreseaza medicului ortoped, fiind foarte ingrijorati ca una sau mai multe dintre articulatiile noastre scartaie, trosnesc, pocnesc sau fac alte zgomote ciudate. Aceste zgomote articulare sunt destul de frecvente, adesea deranjante si pot deveni motiv de ingrijorare, in special pentru cei ce fac efort fizic intens si isi pun problema daca acestea nu ar putea sa fie semnele unei afectiuni in stadiu incipient.

Zgomotele articulare apar cel mai frecvent la nivelul genunchilor, insa pot fi intalnite si la nivelul gleznelor, degetelor mainii, si piciorelor, coatelor, umerilor sau la nivelul articulatiei temporomandibulare. De cele mai multe ori aceste zgomote nu indica o problema de sanatate, in special daca nu sunt insotite de durere si persista nemodificate de-a lungul anior. Ele sunt produse de catre tesuturile moi de la nivelul articulatiilor, sau de presiunea existenta in interiorul articulatiei pe baza unei incongruente intre suprafetele articulare.

La nivelul articulatiei genunchiului, daca rotula nu este aliniata perfect in santul femural, apare un coeficient de frecare, un stres fata de tesuturile adiacente, de femur, ceea ce provoaca un zgomot specific. Totusi exista si zgomotele asociate cu durere, ceea ce poate indica un grad de afectare a suprafetelor articulare, practic o leziune cartilaginoasa care determina un coeficient de frecare intre cele doua oase, ceea ce determina durere. Uneori zgomotele articulare pot fi provocate de catre rupturi ale meniscurilor, sau de catre meniscuri cu particularitati de forma, cum este meniscul discoid, care sunt „ciupite” intre capetele articulare in flexie si extensie. Alte explicatii posibile ale zgomotelor articulare ar fi mici calcificari ale ligamentelor, care trecand peste suprafete mai dure produc o „pocnitura”.

De asemenea, tensiunea superficiala ce se creaza intre capetele osoase prin intermediul lichidului sinovial din articulatie poate fi o sursa de zgomot.
Totusi, daca zgomotele nu sunt insotite de durere, tumefactie, piele rosie, deformarea regiunii, atunci nu aveti motive sa va ingrijorati, in schimb daca se instaleaza durere locala, atunci ar fi bine sa mergeti la un medic ortoped.

Daca zgomotele articulare nu sunt insotite de durere, nu se datoreaza unor leziuni cartilaginoase in stadiu incipient, atunci folosirea acestor suplimente isi gaseste putine indicatii. La nivelul articulatiilor, cartilajul articular este supus unei permanente alternari de faze de degradare si reparatie. Pentru ca reparatia sa aiba loc in parametrii optimi, trebuie sa existe suficient „material de constructie”. Dar inainte a se adminitra aceste suplimente, trebuie sa avem un diagnostic corect, obtinut printr-un RMN.

Este nevoie de suplimenti nutritivi (Artrostop, Cartilaj de rechin) pentru a trata sau prevenii zgomotele artculare?

Glucozamina este un precursor al glucozaminoglcanilor, molecule implicate in formarea si repararea cartilajelor. Condroitinul este cel mai abundent glucozaminoglican la nivelul cartilajului si este responsabil de elasticiatea sa. Utilizarea acestor substante ca suplimente nutritive se bazeaza pe teoria conform careia administrarea orala poate accelera rata formarii de cartilaj nou. Exista numeroase studii care si-au indreptat atentia asupra efectelor administrarii pe termen scurt (1-2 luni) a glucozaminei si condroitinsulfatului.

Rezultatele au fost incurajatoare: durerile celor cu artroza s-au redus intr-o masura mai mare decat la un grup care a primit placebo, iar in comparatie cu un grup care a primit un tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene (asa cum sunt aspirina, ibuprofenul) rezultatele au fost similiare. Diferenta este ca antiinflamatoarele nesteroidiene prezinta un risc mai crescut de aparitie a unor efecte secundare cum ar fi tulburarile gastrointestinale, mergand pana ulcer si hemoragii digestive superioare. Pe de alta parte, glucozamina si condroitinul nu au efecte secundare si protejeaza suprafata cartilajului, lucru care nu se intampla in cazul AINS. Totusi, cartilajul articular nu este vascularizat, de aceea suplimentele luate ajung prin difuziune intr-un procent foarte mic la nivelul cartilajului articular (1%).

Practic, artroza fiind o boala cronica ce progreseaza lent in timp, pentru a obtine rezultate, acest tratament trebuie sa aiba o durata mai lunga de administrare, dupa noi de minim 6 luni. S-au efectuat studii pe perioade mai lungi de 3 luni care au aratat ca pacientii au simtit ameliorari in ceea ce priveste durerea. Cei care au primit glucozamina au inregistrat o scadere semnificativa a durerii, fata de cei la care a fost administrata o substanta fara efecte terapeutice. Asadar, alaturi de controlul greutatii, kinetoterapie si medicatie, utilizarea acestor suplimente poate fi de folos in prevenirea si tratamentul artrozelor, mai putin in cazul zgomotelor articulare fara implicare patologica.

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Andrei Iordanescu-1282

Buna ziua,

Numele meu este Andrei Iordanescu , 25, ani, si as dori sa stiu daca exista vreun medic la noi in tara care poate repara leziune de labrum de la nivelul soldului, prin artroscopie .
Numarul meu de telefon este 0762272004

Va multumesc,

Anonymous

Buna dimineata ! Am o problema cu umarul. Acum 3 ani, din cauza ca nu m-am incalzit, la o miscare brusca ( am rotat bratul dinspre inapoi spre inainte ca sa lovesc mingea) in timpul unui antrenament de volei, m-am accidentat la umar. Am avut durere destul de mare timp de 2 saptamani atunci; nu puteam sa imi folosesc bratul in sarcinile de zi cu zi, apoi durerea s-a redus dar nu de tot. La scurt timp dupa aceea am inceput sa ma antrenez pentru dezvoltarea masei musculare, doar cu exercitii cu propria greutate a corpului si am continuat pana… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. In primul rand trebuie sa va examinez clinic pentru a vedea exact la ce miscari apar durerile la nivelul umarului. In al doilea rand este necesar sa faceti un RMN in vederea cuantificarii leziunilor musculo-tendinoase. Va astept la o consultatie , iar pentru asta luati legatura cu asistentul meu la nr. 0786602299. O zi buna!

Dr. Andrei Ioan Bogdan

Anonymous

Buna ziua,
cam de o luna am observat ca imi scartaie gatul la miscari ale capului. Aud practic zgomote in interior. Nu am durere! Dar ma ingrijoreaza acest fenomen el nefiind prezent pana acum la mine. Am 40 de ani, sex masculin, conduc masina in medie 4 ore pe zi. Ce sfaturi imi puteti da?
Astept cu mare nerabdare raspunsul dumneavoastra. Va multumesc si sa va dea Dumnezeu multa sanatate.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa faceti o consultatie la neurologie. Numai bine.

Anonymous

Multumesc frumos. Raspunsul Dv m-a surprins total. Neurologie? Puteti sa dati mai multe detalii? La ce va ganditi mai exact? Puteti sa imi raspundeti si pe adresa de e-mail pe care am scris-o aici.
Multumesc.

Anonymous

Buna ziua! Am o fetita de 14 luni si ii pocneste frecvent articulatia soldului. Am efectuat ecografia de sold in jurul vârstei de 4 luni si ni s-a spus ca totul este in regula si ca sunt bine fixate soldurile ( avea o cută in plus pe piciorul drept). Nu s-au recomandat atunci câteva exercitii usoare pe care sa le efectuăm acasa. Acum merge in picioare fara probleme, paseste corect, nu sunt dureri sau inflamatii dar as vrea sa stiu daca sunt normale aceste zgomote. Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu am experienta cu copii atat de mici.
Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului curant.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, De aprox 3 luni imi trosnesc umerii la orice miscare si de cca 2 luni ma si dor.Mentionez ca am hipertiroidie Basedow , fara simptomele asociate acestei boli- ochi iesiti din orbite, slabire etc si lucrez in agricultură de aprox 8 luni. Am luat cartilaj de rechin fara rezultate prea mari.Ce ma sfătuiți ? Va multumesc !

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped. Numai bine!

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x