• 26 apr. 2013
  • Raspunsuri: 129
  • Vizualizari: 43.021

Leziunile musculare sunt rezultatul unor macrotraumatisme produse de o contractie brusca a unui muschi, in anumite conditii favorizante. Intinderea reprezinta o leziune a muschilor sau a tendoanelor. In functie de severitatea leziunii, putem avea o simpla suprasolicitare a muschiului sau tendonului (in limbaj curent intindere) sau o ruptura partiala sau totala a muschiului sau tendonului. Unii sportivi, în special cei amatori neglijează accidentările de mică amploare, care astfel întârzie să se vindece şi uneori chiar se cronicizează.

Intinderea musculara mai este denumita si spasm muscular sau crampa musculara, si reprezinta o leziune indirecta aparuta pe fond de oboseala si suprautilizarea a muschiului. Poate sa apara in timpul oricarui tip de activitate fizica: alergat, ridicare de greutati, catarare, innot, etc. Intinderile musculare ca care apar in afara antrenamentului sau unor eforturi fizice sunt denumite ocupationale. Spre exemplu, adoptarea de pozitii anormale la locul de munca pentru perioade lungi de timp fara pauze sau postura anormala a corpului poate determina intinderi musculare cronice ale gatului, umerilor si spatelui.

Rupturile musculare apar spontan datorita unei contractii puternice sau a unei activitati normale, efectuata pe un muschi epuizat; pot fi provocate prin lovitura directa, mai ales cand directia de actiune este tangentiala cu muschiul. Alti factorii care pot favoriza producerea leziunilor musculare sunt eforturile bruste si violente fara o incalzire prealabila, in conditiile unui climat rece si umed.

Investigatii paraclinice

In general diagnosticul este printr-o anamneza amanuntita si pe baza examenului clinic local. Este utila si ecografia musculara mai ales in cazul sportivilor de performanta. Ecografia mio-entzo-osteo-articulara se efectueaza pentru a decela gravitatea leziunii (stabilirea gradului intinderii) in functie de care se stabileste si conduita terapeutica secundara.

Clasificare:

Grad 1: leziune usoara care afecteaza un numar redus de fibre musculare (sub 5%). Este o leziune fibrilara (afecteaza cateva fibre musculare), practic o intindere musculara. Clinic: durere localizata, fara impotenta functionala, redoare si crampe la 2-5 zile posttraumatism.
Gradul 2: leziune medie care afecteaza un numar extins de fibre musculare dar muschiul nu este complet rupt. Leziunea este de tip fascicular (sunt interesate cateva fascicule ale muschiului). Clinic: durere intensa, tumefiere, echimoza moderata (hematom subcutanat), redoare si crampe cu durata de o saptamina.
Grad 3: leziune severa cu ruptura musculara completa. Clinic: durere brusca, intensa, imposibilitatea de a contracta muschiul, echimoze si tumefiere importante, la inspectie muschiul se observa proeminent.

Tratamentul leziunilor musculare

În prima fază, scopul tratamentului este de a reduce edemul (umflarea) şi durerea. SE recomandată aplicarea formulei “RICE”, dar numai în primele 24-48 de ore. Pe lângă aceasta, utilizarea unui antiinflamator nesteroidian sub formă de unguent (Fastum Gel, Diclofenac, Diclac, Voltaren, Keto-spray) sau comprimate (aspirină, diclofenac), poate fi utilă pentru reducerea durerilor şi inflamaţiei, ridicarea membrului afectat, gheata local, fasa elastica. Repausul este obligatoriu, mai ales in cazul sportivilor, deoarece continuarea antrenamentelor determina agravarea leziunii.

Va reamintim ce este formula RICE:

R (rest) = repaus, adică reducerea sau chiar oprirea activităţii sportive şi a activităţilor casnice mai solicitante. Se poate folosi o cârjă dacă este vorba de o accidentare la nivelul membrului inferior. În unele cazuri se recomandă chiar repausul total la pat. Durata repausului de la efort este stabilită de un medic.

I (ice) = gheaţă, adică aplicarea acesteia pe zonele traumatizate timp de 20 de minute de 4-8 ori pe zi. Nu se aplică direct pe piele, ci se înfăşoară într-un prosop.

C (compression) = comprimare, adică menţinerea unei presiuni constante cu ajutorul faşei elastice pe glezna, genunchiul, cotul sau umărul afectat.

E (elevation) = ridicarea membrului afectat de la planul orizontal. Practic, în poziţie declivă (culcat) se ridică membrul traumatizat pe o pernă, deasupra planului inimii.

Fizioterapia este utilizata cu bune rezultate – laserterapia in primele zile, ultrasunet sau ultrasonoforeza (dupa primele 48 ore) iar dupa ziua a 8-a curenti diadinamici, TENS. Masajul nu este recomandat in primele 15 zile.

Kinetoterapia este indicata dupa initiala cicatrizare si consta intr-o prima faza in exercitii de stretching pentru a intinde tesutul cicatriceal fibros, urmate de exercitii de crestere progresiva a fortei musculare – initial exercitii pasive, pasivo-active si active; treptat se va trece la exercitii active cu incarcare progresiva. Urmatoarea etapa este inceperea antrenamentului specific, de asemenea, gradat ca intensitate si incarcare, ideal sub supraveghere medicala.

A două fază a tratamentului este recuperarea, al cărei scop final este restaurarea funcţiei musculare. Cei mai mulţi ajung direct la această fază, tocmai fiindcă au neglijat complet prima fază.

Când durerea acută şi edemul s-au redus, terapeutul sau medicul curant vor instrui pacientul să execute o serie de exerciţii, de câteva ori pe zi. Aceste exerciţii sunt speciale pentru fiecare tip de accidentare şi sunt cunoscute în special de către kinetoterapeuţi. Durata programului de exerciţii depinde de gravitatea accidentării, şi durează de ordinul a câtorva săptămâni sau chiar mai mult.

Un alt obiectiv al recuperării fizice este creşterea forţei şi flexibilităţii. Scopul final este reluarea tuturor activităţilor zilnice, inclusiv cele sportive. Este necesar ca pacientul să se consulte cu terapeutul înainte de a reîncepe să facă anumite tipuri de efort specific. În unele cazuri, cel accidentat este tentat să reia complet activitatea fizică, chiar înainte ca durerea să fi dispărut complet, amplitudinea mişcărilor nu este completă, ca şi forţa şi flexibilitatea, ceea ce poate conduce spre cronicizare.

In general perioada de vindecare pentru intinderile musculare este de 2 pana la 3 saptamani, pentru ruptura musculara partiala este de 3 pana la 6 saptamani iar in cazul rupturii musculare totale de aproximativ 3 luni.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

4.5 2 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

129 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua, Am 40 ani, 51kg si 1,53 înălțime, ma confrunt cu o problema la care nu stiu la ce specialist sa merg. Am fost la neurolog si ortoped dar am incontinuare probleme. De ceva ani am dureri de oase in timpul zilei dar si seara, trec cu un ibuprofen si altceva …..dar seara la culcare ma deranjeaza si o amorțeala , picături la picioare ,nu stiu cum sa le mai descriu care dau o stare de neliniște. De câteva luni mi-au apărut pe pulpe, fese si alte zone niște găuri in muschi( nu stiu cum sa descriu) , sunt… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuim sa faceti o consultatie la un medic reumatolog.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Acum cam o luna in timp ce jucam fotbal, nefiind incalzit inainte de joc, la un moment dat cand am dat un sut puternic am simtit o trosnitura la nivelul muschiului coapsei si timp de 20 de secunde m-a durut foarte rau. Atunci nu m-am tratat cu nimic si acum muschiul este destul de bine dar nu pot sa-l indoi la maxim sau sa joc fotbal(adica sa sutez cat de tare pot) ca ma doare rau si iara imi trosneste. Ce pot face ca sa imi treaca de tot incat sa pot juca fotbal adica sa il pot… Read more »

Anonymous

Buna ziua,
Vin si va rog a-mi da si mie un sfat. Acum 3 zile am aluecat în baie și am căzut cu pieptul in partea dreapta de marginea cazi de baie. Leziunea este îndreaptă chiar sub piept. Am făcut radiografie , nu sunt lezate oasele , dar eu am o impotență funcționale . Nu pot sa merg ,sa tusesc, sa ma ridic din pat. Am luat ca medicamente doar Vimovo 500mg.cate 2 cpr pe zi
Va multumesc anticipat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca nu aveti nicio fractura costala, aveti o contuzie toracica, care este destul de pacatoasa, simptomele pe care le aveti, putand sa le simtiti pana la 3 luni.
Luati antiinflamatoare, repaus.
Numai bine!

Anonymous

(Postarea de mai jos este cea corecta)

Anonymous

Buna ziua!!! Acum cam 2-3 luni in timp ce jucam fotbal, nefiind incalzit inainte de joc, la un moment dat cand am dat un sut puternic am simtit o trosnitura la nivelul muschiului coapsei si timp de 20 de secunde m-a durut foarte rau. Atunci nu m-am tratat cu nimic si acum muschiul este destul de bine dar , daca-l indoi la maxim ma cam doare putin ,dar nu pot sa joc fotbal(adica sa sutez cat de tare pot) ca ma doare rau si iara imi trosneste. Ce pot face ca sa imi treaca de tot incat sa pot juca… Read more »

Anonymous

Buna ! De doua luni jumate ma doare ultima coasta pe partea dreapta la palpare intr o anumită poziție si la întindere intr o parte si palpare! Am si o durere de fesa si inghinal pe partea dreapta ! Care Ar putea fii cauza ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie. Nu ma pot pronunta pe baza acestei descrieri. Numai bine!

Anonymous

Salut am jucat fodbal și mi-am traumat Mușchii după o saptamina am mers din nou la fodbal și am întins piciorul sa lovesc mingea și am simțit ca mi sa rupt ceva la picior partea de sus a pictorului sa auzit un pârâit și m-a durut foarte tare a doua zi sa înroșit dar acuma sa învinețit și m-a doare atunci cind desfac picioarele sau când apăs cu mâna

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa faceti o ecografie de parti moi si un tratament complex de fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Salut,am facut o întindere musculara la membru superior stâng (umăr ) am stat in repaus 2 luni si tot ma doare cand ridic umărul in sus, doctorul mi a spus ca normal trebuia sa se vindece. .si s a mai stau 1 sapt . Tin sa precizez ca am 16 ani si respectiv 3 ani de sala ,întrebarea mea e daca pot sa ma duc la sala ..totuși am 2 luni de pauza si m a slăbit ceva .

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc faceti un RMN si sa urmati un program complex de fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

dupa un efort continuuu la sfarsitul zilei la ridicarea unui sac cu ciment sa simtint o trosnitura la umar iar dupa circa 30 minute a inceput durerile si nu mai puteam tine mana nici macar putin ridicata apoi o luam cu cealalta mana so mut sa facut o radiografie si sa constata o periartrita scapulo humerala sa urmat cu antinflamatoare 10 zile mana sia revenit totusi la anumite miscari apare durere iar la incordarea bicepsului humeral a aparur o groapa sai zic asa in partea superioara aproape de umar ce poate fi si cum se trareaza

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la ortopedie, in vederea unui diagnostic clar, si sa faceti un program complex de recuperare bazat pe fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Pentru inceput am 23 ani. Acum 3 saptamani a trebuit sa car un colet greu, iar dupa cateva ore mi s-a umflat o vena in palma dreapta si mi-a amortit bratul pana la cot. Mergand la doctor, dupa o ecografie mi s-a pus diagnosticul de mic hematom prin ruptura microfibrilara la antebratul drept care fuzeaza prin canalul carpian (in palma s-a umflat o vena si este destul de vizibila). Recomandarea a fost sa folosesc un unguent de 2 ori pe zi. Am momente cand ma trezesc din somn cu dureri spontane la antebrat. As dori sa stiu in… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de recuperare bazat pe fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Bună seara, Am 40 de ani, 1, 68 cm și 90Kg. Surplusul de greutate nu constă numai în grăsime, ci și în masă musculară. De ceva timp m-am apucat de alergat și nu am avut probleme, însă acum vreo lună, în urma unei alergări ușoare de încălzire, am simțit un junghi puternic sub gamba stângă și nu am mai putut alerga vreo 3-4 zile. În acest timp, am aplicat Ale-Gel și am luat Neo-Endusix. După ce m-am apucat din nou de alergat, am observat că gamba stângă se întărește foarte mult și mă doare. De asemenea, a apărut o vânătaie… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa va opriti, sa faceti o ecografie de parti moi si sa intrati intr.un program complex de fizio si kinetoterapie. Probabil e o ruptura musculara.
Numai bine

Anonymous

Buna zIua! Ma confrunt cu o mica problema si nu stiu incotro sa ma indrept. Am 57 de ani, 120 de kg si am facut un efort fizic extrem pentru varsta si greutatea mea. Am facut un traseu montan de o durata si dificultate marita (9 ore, 5 urcat, 4 coborat) dupa care am avut febra musculara cateva zile, si acum , dupa o luna ma confrunt cu dureri deasupra genunchiului cand ma misc in anumite pozitii, si simt o portiune de muschi deasupra genunchiului umflata. Cand o apas radiaza o durere usoara in muschi. Va rog sa-mi spuneti la… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa mergeti la ortopedie la o consultatie si sa faceti o ecografie de parti moi sau un RMN.
Numai bine!

Anonymous

buna ziua am un muschi rupt la mana,sa ridicat de la cot spre biceps ,doctorul spune ca trebuie operat va rog sa ma sfatuiti daca este necesar va multumesc am 51 de ani
r

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In principiu aveti chiar ruptura de biceps brahial, si da trebuie operat. Numai bine!

Anonymous

buna ziua, am 43 de ani si in urma cu 5 luni am „dobandit” o durere in spate zona toracica (in zona de sub sutien) aceasta durere a aparut ca o febra musculara si trecea la effort fizic. mentionez ca mergeam la aerobic de 4 ori/saptamana, alergare de 2 ori pe saptamana si bicicleta prin oras zi de zi cca 18km. am tinut si un regim se slabit care a inclus salate de varza cu ton la conserva (am slabit in utlimii 3 ani 12kg) aceasta durere m-a facut sa abandonez tot ce faceam si ma refer aici la sport… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Imi este greu sa ma pronunt. Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic de recuperare la clinica Centrokinetic (dr Tache sau Fatulescu).
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,
Cand eram mai mica, am facut foarte multe injectii dar in urma acestora mi-au ramas niste gauri, atat pe fese cat si pe piciorul drept. Credeti ca as putea rezolva cumva aceasta problema ?

Multumesc 🙂

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa discutati cu un medic plastician.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,
Am suferit o ruptura musculara partiala gamba, dupa 40 zile rezultatul ecog. parti moi este: leziune partiala profunda muschi gastrocnemian medial spre capatul distal cu dimensiune 35/34mm asociind aspect hipoecogen al jonctiunii mitotendinoase. Leziune partiala a jonctiunii mitotendinoase a muschiului solear cu dimensiuni 35/5mm, fara ruptura tendon ahilian fara dezinsertie.
Ce pot face pt o recuperare cat mai rapida si în cat timp se vindeca. Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa faceti fizio si kinetoterapie pentru 2 luni.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara!Acum o durere la coasta dreapta,in urma unei cazaturi pe scari!Durerea este constanta!Am facut radiografie,CT,RMN,fizioterapie,reflexoterapie,acupunctura,dar durerea nu cedeaza!In momentul de fata nu am un diagnostic!Medicul de familie nu mai stie unde sa ma trimita!Unde-mi recomandati sa mai merg?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la un chirurg toracic.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,am si eu o problema, am fost la un fotbal ca intre baieti.Probabil ca nu m-am incalzit cum trebuie, cand am intins piciorul mai mult pentru a lovi mingea am simțit cum mi-a trosnit ceva la mușchiul croitor, în spate, a fost o durere foarte mare, nu puteam sa merg, dar am facut cateva manevre pentru a ma incalzi,m-am gandit ca o sa imi treaca asa, acum ca am ajuns acasă si am dormit, este o durere constantă.Cand stau pe loc durerea nu este foarte mare,abia se simte, dar cand misc este o durere destul de mare, ce as… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti o ecografie pentru un diagnostic corect si sa incepeti un program complex de fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

VA ROG FRUMOS SA MI SPUNETI SI MIE CE TREBUIE SA FAC PT DURERILE DE GENUNCHI MA SCOL DIN PAT GREU CA MA DOARE GENUNCHIUL PINA FAC CITIVA PASI APOI LA MISCARE LA FEL AM DURERI NU POT MERGE MULT IAR ACUM MA DOARE GLEZNA ESTE INFLAMATA AM ARSURI AMORTELI IN TALPA PINA DEASUPRA GLEZNEI ZI SI NOAPTE..VA ROG SFATUITIMA CE SA FAC SI CE TRATAMENT MEDICAMENTOS SA IAU ! VA MULTUMESC DIN SUFLET!!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la spital pentru o consultatie medicala, radiografii si eventual un RMN.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua!
Fetita mea de 13 ani a primit o lovitura cu o minge de handbal in mana stanga, partea interioara, la 5 cm deasupra articulatiei cu palma. Nu a durut-o aproape deloc in prima zi, dar a doua zi se plange de dureri in acea zona. Nu pare umflata si nici nu s-a invinetit. Ce credeti ca ar putea fi?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la spital pentru o consultatie medicala, radiografii si eventual un RMN.
Numai bine!

129
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x