Tendinita calcificanta a umarului

Tendinita calcificanta apare atunci cand exista o acumulare de calciu pe tendoanele de la umar. Acest fenomen de depunere de calciu pe tendon, are loc numai pe coafa ms rotatori, el negasindu-se nicaieri altundeva in organism. Depozitele sunt mici de obicei, nu mai mari de un centimetru, dar prezenta lor declanseaza o reactie chimica care duce la inflamare si durere.

Cauzele tendinitei calcificante

shoulder_calcific_anatomy02aCauza depozitelor de calciu, care la randul ei, duce la tendinita calcificanta nu este inteleasa pe deplin, si nici oamenii de stiinta nu pot spune de ce acest lucru se intampla doar in coafa rotatorie. Presupunerea generala este ca varsta joaca un rol important, dar, de asemenea, ca zona cu probleme nu este foarte bine vascularizata.

Simptomele tendinitei calcificante

Durerea este simptomul principal asociat cu tendinita calcificanta. Durerea este adesea mai severa decat la alte forme de tendinita si este mai intensa atunci cand bratul este ridicat deasupra capului. Persoanele cu tendinita calcificanta vor experimenta cel mai probabil o miscare limitata a bratului, din cauza durerii, si nu vor putea dormi pe umar.

Progresul tendinitei calcificate

Acest tip de tendinita are 3 etape distincte de progresie. Acestea sunt:

Etapa de pre-calcifiere – zona in care se produce in general calcifiere experimenteaza anumite modificari la nivel celular, care permite formarea de depozite de calciu. Nu exista simptome la acest stadiu.

Etapa de calcifiere – calciu este secretat de celule si astfel incep sa se construiasca depozite de minerale. La inceput, aceste depozite sunt albicioase dar in timp devin ca un os solid. Nu exista simptome in timpul acestui proces, dar odata ce depozitele de calciu s-au intarit in oase, simptomele dureroase vor fi resimtite.

Etapa post-calcifiere – depozitele de calciu incep sa se dezintegreze si sunt inlocuite cu tesut normal. In timpul acestei faze, simptomele dureroase vor incepe sa scada.

Tratament pentru tendinita calcificanta

In majoritatea cazurilor de tendinita calcificanta, depozitele de calciu vin si pleaca in mod natural, fara a fi nevoie de vreun tratament specific. Durerea de obicei dureaza 3-4 saptamani pana trece, si se diminueaza  treptat, o data ce depozitele de calciu dispar. Unele cazuri sunt mai grave si au nevoie de tratament.

Cazurile de tendinita calcificanta difera de alte tipuri de tendinita, care au nevoie sa fie tratate de catre un cadru medical. Tratamentul la domiciliu nu este eficient, cu posibila exceptie de a aplica pachete de gheata pentru a calma durerea pe termen scurt.

Metodele de tratament includ:

shoulder_calcific_intro01-Medicamente pe baza de prescriptie medicala pentru ameliorarea inflamatiei si durerii.
– Fizioterapia poate ajuta pentru a mentine puterea musculara, flexibilitatea, si pentru a reduce durerea .
– Lavajul este procesul medical in care un anestezic local si un corticosteroid sunt injectate in tendon, sub indrumarea ultrasunetelor, pentru a reduce depozitul de calciu. Este metoda de electie in stadiile incipiente ale afectiunii, iar rezultatele sunt remarcabile.
– Injectiile cu cortizon pot fi recomandate in cazul in care durerea este foarte severa. Acestea ofera ajutor pe termen scurt, dar pot provoca reactii adverse.
– In cazurile severe sau recurente, chirurgia poate fi o optiune. Procedura elimina depunerile de calciu si mareste, de asemenea, spatiul dintre tendoanele  rotatorului banta pentru a preveni viitoare evenimente asemanatoare.

shoulder_calcific_surgery01

Prevenirea Tendinitei Calcificante

Din pacate, pentru ca aceasta cauza nu este pe deplin inteleasa, nu se pot lua masuri preventive. Este important ca orice durere de umar care nu dispare in cateva zile, sa fie investigata si diagnosticata de catre un personal medical calificat, astfel incat tratamentul corect sa poata incepe.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasa un comentariu ⇒