Tendinita rotuliana

Rotula este osul sferic pe care il puteti simti in fata articulatiei genunchiului. Exista tendoane care se ataseaza in partea superioara rotulei, cum este tendonul muschiului cvadriceps al coapsei, precum si tendonul rotulian care porneste din partea inferioara a rotulei si se insera pe tibie. Tendinita rotuliana este o inflamatie a tendonului rotulian.

Tendonul rotulei face parte din mecanismul extensor al genunchiul, si este suprasolicitat in sarituri, aterizari si lovituri cu piciorul. Tendinita rotulei este adesea mentionata ca „genunchiul saritorului”, insa exista un dezacord cu privire la cei doi termeni. Tendinita rotulei indica faptul ca inflamatia este prezenta, in timp ce „genunchiul saritorului”, de obicei, se refera la o degenerare a tendonului si este, prin urmare, numit mai corect „tendonopatie”.

Factorii de risc si cauzele tendinitei la rotula

Rotula este plasata sub un grad ridicat de stres in sporturi care implica lovituri, schimbari rapide de directie si sarituri. Intensitatea acestor actiuni, precum si natura lor repetitiva, sunt cauza principala de tendinita patelara. In principal actiunile repetitive provoaca inflamarea tendonului, cauzand durere.

Dezechilibrul dintre muschiul cvadriceps si tendonul rotulian, forteaza rotula pentru ca musculatura dezvolta o forta mai mare si practic  trag mai tare. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la tendinita.

t1

Cei care practica un sport care implica sarituri, lovituri, schimbari de directie si oprire brusca, sunt cei mai expusi riscului de a dezvolta tendinita la rotula. Aceste sporturi sunt baschet, handball, volei si fotbal, dar si ciclistii si alergatorii sunt, de asemenea, predispusi la tendinita. Orice persoana care a suferit un accident la tendonul rotulei, si nu acorda suficient timp pentru o vindecare completa a leziunii, este, de asemenea, expus la un risc crescut de tendinita.

Simptomele tendinitei la rotulat2

Principalul simptom in caz de tendinita la rotula este durerea, care este de obicei simtita direct pe tendon. Durerea este resimtita in primul rand ca o intepatura usoara dupa activitate, iar daca nu este tratata, se va amplifica si va fi resimtita in timpul efortului fizic, dar si in momente de repaus. Durerea resimtita in timpul activitatii este ascutita, in timp ce durerea de repaus este deranjanta.

Datorita inflamatiei poate aparea o umflatura in zona tendonului, pielea fiind rosie si calda. Cand starea se agraveaza, urcatul scarilor poate fi dificil si dureros.

Tratament pentru tendinita la rotula

Odihna este prima masura care ar trebui luata in cazul tendinitei rotuliene, care va permite tendonului sa se vindece, insa ar putea dura mai multe saptamani pentru ca acest proces sa fie complet. Este important sa imobilizati membrul intr-o orteza de genunchi, pentru a permite vindecarea, in mod contrar riscati episoade repetate de tendinita. Orice miscare sau actiune care produce durere, ar trebui sa fie evitata.

Metodele de tratament conservator sunt, de obicei, de succes, in cazul in care ati inceput tratamentul imediat ce ati simtit durere. Asa cum am mentionat, odihna este vitala pentru o recuperare completa, si este necesar sa tineti piciorul ridicat cand stati in pat sau pe scaun. Aplicati un pachet de gheata acoperit la fiecare doua ore pentru primele cateva zile, pentru a calma durerea si umflarea, si pentru a reduce inflamatia. Continuati acest tratament pana ce durerea incepe sa dispara.

Medicamentele anti-inflamatorii pot ajuta la reducerea inflamatiei si pentru a alina durerea. Puteti lua medicamente precum aspirina sau ibuprofen, sau medicul va poate prescrie medicamente mai puternice.

Dupa ce simptomele s-au diminuat, puteti incerca sa faceti cateva exercitii fizice usoare de stretching, pentru a preveni rigiditatea. Daca simtiti durere in timpul exercitiilor, trebuie sa va opriti.

t5

In cazul in care tratamentele conservatoare nu au succes, medicul dumneavoastra ar putea lua in considerare alte optiuni, cum ar fi infiltratiile locale si chiar interventii chirurgicale. Chirurgia este de obicei folosita numai pentru cazurile grave si recurente de tendinita.

Cand va intoarceti la sport si activitate fizica, sunteti sfatuiti sa purtati o proteza de sprijin pentru rotula. Asigurati-va ca nu va bazati pe sprijinul suplimentar pentru prea mult timp, deoarece acest lucru poate slabi muschii si tendoanele.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro

Prevenirea tendinitei rotuliene

Cele mai bune masuri preventive pe care le puteti lua sunt adaptarea musculaturii si tendoanelor la efortul pe care urmeaza sa il depuneti. Faceti exercitii de fitness fara a forta limitele corpului, si cresteti intensitatea antrenamentului treptat, pentru a permite organismului sa se adapteze.

Incalzirea inainte de orice activitate sau antrenament este extrem de importanta. Este necesar sa pregatiti muschii, tendoanele si ligamentele pentru munca pe care sunt pe cale sa o faca, sa nu mai vorbim de inima si plamani.

Purtati incaltaminte adecvata pentru sport care ofera sprijin si amortizare pentru picioare si glezne; acest lucru, de asemenea, ajuta la prevenirea leziunii la genunchi, inclusiv tendinita patelara.
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasa un comentariu ⇒