• 2 apr. 2014
  • Raspunsuri: 11
  • Vizualizari: 7.707

Epicondilita laterala, cunoscuta sub numele de cotul tenismenului, nu se limiteaza doar la jucatorii de tenis. Lovitura de reverului in tenis poate solicita muschii si tendoanele de la cot, intr-un mod care duce la cotul tenismenului. Dar multe alte tipuri de activitati repetitive pot duce, de asemenea, la aparitia aceastei  afectiuni: vopsitul peretilor, utilizarea unui ferastrau cu lant, si folosirea a  mai multe tipuri de unelte de mana. Orice activitati care suprasolicita in mod repetat aceiasi muschi ai antebratului, pot provoca simptomele cotului tenismenului.

Ce parti ale cotului sunt afectate ?

e3Cotul tenismenului provoaca durere care incepe de la epicondilul lateral, practic extremitatea inferolaterala a hymerusului. Muschii antebratului care mobilizeaza incheietura pumnului spre spate ( muschii extensori) se ataseaza pe epicondilul lateral, si sunt inserati printr-un singur tendon.

Tendoanele sunt alcatuite din colagen. Firele de colagen sunt aliniate in manunchiuri unul langa altul. Deoarece firele de colagen din tendoane sunt aliniate, tendoanele au o rezistenta mare la tractiune. Acest lucru inseamna ca pot rezista la forte mari care trag la ambele capete ale tendonului. Atunci cand efectuati anumite miscari, muschii se contracta si  trag de un capat al tendonului pentru a imprima miscarea dorita. Mai exact, cand va indoiti incheietura mainii sau prindeti ceva cu mana, muschii extensori ai incheieturii antebratului se contracta. Muschii contractati trag de tendonul extensor care se insera la nivelul cotului pe epicondilulu lateral. Fortele care trag aceste tendoane se pot mari atunci cand prindeti lucruri, loviti o minge de tenis cu reverul, sau faceti alte actiuni similare.

De ce se dezvolta cotul tenismenului ?

Suprasolicitarea muschilor si tendoanelor antebratului si cotului, sunt principalul motiv pentru care oamenii dezvolta cotul tenismenului. Repetarea unor tipuri de activitati iar si iar, pune presiune prea mare pe tendoanele cotului. Aceste activitati nu sunt, in mod necesar, competitii sportive la nivel inalt. Batutul de cuie, ridicarea de galeti grele, sau taierea unor obiecte diferite, zugravitul, vopsitul, toate aceste activitati pot provoca durere in cotul tenismenului.

e12Intr-un traumatism acut, organismul sufera un raspuns inflamator. Celulele inflamatorii speciale isi croiesc drumul spre tesuturile vatamate pentru a le ajuta sa se vindece. Cu toate acestea, cotul tenismenului nu prezinta inflamatie in cele mai multe cazuri. Mai degraba, problema este in celulele tendonului. Medicii numesc aceasta conditie tendinoza. In tendinoza, se pare ca uzura si leziunile din tendoane, duc la degenararea tesutului. Un tendon degenerat are, de obicei, un aranjament anormal de fibre de colagen. In loc de celule inflamatorii, organismul produce un tip de celule numite fibroblaste. Cand se intampla acest lucru, colagenul isi pierde puterea. El devine fragil si se poate rupe sau poate fi usor lezat. De fiecare data cand colagenul se descompune, organismul raspunde prin formarea de tesut cicatricial in tendon. In cele din urma, tendonul devine ingrosat din cauza tesutului cicatricial care este in plus. Nimeni nu stie exact ce cauzeaza tendinoza. Unii medici cred ca tendonul antebratului dezvolta leziuni mici, pe fondul unor suprasolicitari. Leziunile incearca sa se vindece, dar miscarea constanta si suprasolicitarea afecteaza in continuare tendonul. Dupa un timp, tendoanele nu mai incearca sa se vindece. Tesutul cicatricial nu are nici o sansa de a vindeca locul, complet, lasand zonele fragile, inflamate  si dureroase.

Simptome

e4Principalele simptome ale cotului tenismenului sunt sensibilitatea si durerea, care pornesc de la epicondilul lateral al cotului. Durerea se poate raspandi pe antebrat si poate ajunge pana la partea din spate a mijlocului degetelor. Muschii antebratului pot, de asemenea, sa fie incordati si inflamati. Durerea de obicei, devine mai rea atunci cand va indoiti incheietura mainii inapoi, intoarceti palma in sus, sau cand tineti ceva in mana si puneti presiune pe articulatiile pumnului si cotului. Apucand lucruri de asemenea, accentuati durerea. Chiar si o activitate simpla precum deschiderea frigiderului pentru a lua o cutie cu lapte, poate cauza durere. Uneori, cotul se simte rigid si nu se va indrepta complet.

Cum poate medicul sa fie sigur ca este vorba de cotul tenismenului?

Medicul dumneavoastra va face in primul rand un istoric medical detaliat. Va trebui sa raspundeti la intrebari despre durerea dvs., cum va afecteaza durerea activitatile obisnuite, si leziunile din trecut pe care le-ati avut la cot. Examenul clinic este adesea cel mai util in diagnosticarea cotului tenismenului:  incheieturile pumnului  si cotului trebuie pozitionate  astfel incat sa simtiti o intindere la muschii antebratului si tendoane. Acest lucru este de obicei dureros daca suferiti de cotul tenismenului. Exista, de asemenea, alte teste folosite pentru a detecta cotul tenismenului: accentuarea durerii la miscarile de supinatie si pronatie(rotatii ale antebratului), palparea directa a tendonului de insertie. Este posibil sa fie nevoie sa faceti cateva radiografii la cot. Radiografiile ajuta mai ales medicul sa excluda alte probleme ale articulatiei cotului. Radiografiile pot arata daca exista depozite de calciu pe epicondilul lateral, practic in sau in jurul tendonului muscular. Simptomele cotului tenismenului sunt foarte asemanatoare cu o afectiune numita sindromul de tunel radial. Aceasta conditie este cauzata de presiune asupra nervului radial in traiectul lui dinspre brat spre antebrat. Daca durerea nu raspunde la tratamente pentru cotul tenismenului, medicul dumneavoastra va poate sugera teste pentru a exclude probleme cu nervul radial. In cazul in care diagnosticul nu este clar, medicul poate comanda alte teste speciale. O scanare imagistica prin rezonanta magnetica ( IRM) este un test de imagistica speciala, care foloseste undele magnetice pentru a crea imagini tridimensionale ale cotului. Scanarea RMN arata tendoanele, precum si oasele. Testele cu ultrasunete folosesc unde sonore de inalta frecventa, pentru a genera o imagine a tesuturilor de sub piele (ecografie). Acest tip de investigatie poate arata, faca exista, probleme de degenerare ale  colagenului.

e9 e10

Tratamentul nechirurgical

Cheia tratamentul nechirurgical este evitarea ruperii(deteriorarii) colagenului in continuare. Scopul este de a ajuta tendonul sa se vindece. Daca problema este cauzata de inflamatia acuta, medicamentele anti – inflamatorii, pot da o oarecare usurare. De asemenea se folosesc antiinflamatoare locale (creme), fasa elastica, este indicat repausul de la activitati solicitante: 7-14 zile.

In cazul in care inflamatia nu dispare, se recomanda  injectarea  cotului cu cortizon. Cortizonul este un medicament anti – inflamator puternic. Beneficiile sale sunt temporare, dar ele pot dura o perioada de la cateva saptamani pana la cateva luni. Medicul dumneavoastra poate folosi ultrasunete pentru a ghida acul in zona inflamata. Ultrasunetele ofera o imagine clara a zonelor in care tendonul contine tesut cicatricial. Facandu-se gauri in tendon, se rupe tesutul cicatricial si provoaca o sangerare in tendon, care stimuleaza raspunsul de vindecare.

acp-therapie-schematische-darstellungIn situatia in care inflamatia persista de peste 4 luni, atunci singurul tratament care aduce imbunatatiri semnificative ale simptomatologiei sunt infiltratiile cu PRP. Procedura se bazeaza pe incercarea de a regenera tesutul inflamat, si consta in recoltarea a 7-15 ml de sange, centrifugarea si astfel se obtin trombocitele din sange, care contin factorii de regenerare. Trombocitele se injecteaza in tesutul lezat.

Terapia cu unda de soc este o forma noua de tratament nechirurgical. Se foloseste o masina pentru a genera impulsuri de unda de soc in zona inflamata. Pacientii primesc, in general, tratamentul o data pe saptamana, timp de pana la trei sau patru saptamani. Nu se stie exact de ce functioneaza pentru cotul tenismenului, dar studiile recente indica faptul ca aceasta forma de tratament poate ajuta la ameliorarea durerii, imbunatatind in acelasi timp gama de miscare si functia.

e7   e8

Se recomanda de obicei pacientilor cu cotul tenismenului sa lucreze cu un medic de recuperare. La inceput, vi se oferi sfaturi despre cum sa va odihniti cotul, si cum sa efectuati activitatile fizice fara a pune presiune suplimentara pe cot. Se poate aplica o orteza pentru a prelua o parte din sarcina exercitata pe muschii si tendoanele cotului. Sunt indicate aplicarea de gheata si stimularea electrica pentru a usura durerea, si pentru a imbunatati vindecarea tendonului. Sesiunile de terapie pot include, de asemenea, ionoforeza, care foloseste un curent electric usor pentru a impinge medicamentele anti – inflamatorii in zona inflamata. Acest tratament este util mai ales pentru pacientii care nu pot tolera preparatele injectabile. Exercitiile sunt folosite pentru a intinde si pentru a intari treptat muschii antebratului. Deoarece tendinoza este adesea legata de miscari repetitive, kinetoterapeutul va lucra cu dvs pentru a intelege si reduce miscarea repetata de la acest nivel. Atunci cand simptomele provin dintr-o anumita activitate sportiva sau de lucru, terapeutul va observa stilul dvs. si miscarea pe care o exercitati in aceasta activitate. Veti fi sfatuiti cum sa efectuati miscarea pentru a proteja cotul. Kinetoterapeutul poate verifica echipamentul de sport si instrumentele de lucru, si va poate sugera cum sa le modificati pentru a mentine cotul in conditii de siguranta.

Reabilitarea nechirurgicala. In cazul in care tendonul este inflamat, tratamentul nechirurgical este de obicei necesar doar pentru patru – sase saptamani. Atunci cand simptomele sunt de tendinoza, va puteti astepta ca vindecarea sa dureze mai mult timp, de obicei, pana la trei luni. Daca tendinoza este severa, aceasta poate dura cel putin sase luni pana la o vindecare completa.

Tratament chirurgical

e13

Uneori, tratamentul nechirurgical nu opreste durerea sau nu ajuta pacientii sa recastige functia normala a cotului. In aceste cazuri, interventia chirurgicala poate fi necesara.

Debridarea tendonului. Atunci cand problemele sunt cauzate de tendinoza, chirurgii pot alege sa scoata numai tesuturile afectate din cadrul tendonul. In aceste cazuri, chirurgul curata tendonul si scoate doar tesutul deteriorat.

Eliberarea tendonului. O interventie chirurgicala utilizata in mod obisnuit pentru cotul tenismenului, este numita eliberare de epicondil lateral. Aceasta operatie elimina tensiunea de pe tendonul extensor. Chirurgul incepe prin a face o incizie de-a lungul bratului peste epicondilul lateral. Tesuturile moi sunt mutate usor la o parte, astfel incat chirurgul sa poata vedea punctul unde tendonul extensor se ataseaza pe epicondilul lateral. Tendonul extensor este apoi taiat acolo unde se conecteaza la epicondilul lateral. Chirurgul imparte tendonul si scoate orice tesut cicatricial suplimentar. Orice pinteni ososi gasiti pe epicondilul lateral sunt eliminati (Pintenii ososi sunt umflaturi care se pot dezvolta pe suprafata oaselor). Unii chirurgi sutureaza capatul liber al tendonului la tesutul fascia din apropiere ( tesutul fascia acopera muschii si organele in tot corpul ). Aceasta operatie nu se poate face de obicei pe o baza in ambulatoriu, ceea ce inseamna ca  trebuie sa ramaneti peste noapte in spital. Pentru oastfel de  interventie chirurgicala, va fi necesara, cel mai probabil, o anastezie loco-regionala care sa amorteaza tot membrul superior operat.

Dupa operatie. Reabilitarea dureaza mult mai mult dupa interventia chirurgicala. Imediat dupa operatie, cotul este plasat intr-o atela detasabila cu cotul indoit la un unghi de 90 de grade. Primele sedinte de terapie pot implica tratamente cu gheata si de stimulare electrica, pentru a ajuta la controlul durerii si umflarii de la operatie. Fiziokintoterapeutul poate utiliza, de asemenea, masaje si alte tipuri de tratamente pentru a usura spasmele musculare si durerile. Veti lucra treptat exercitii mai active de intindere si tonifiere a musculaturii. Trebuie doar sa fiti atent si sa evitati de a face prea mult, si prea repede, practic sa incercati sa grabiti refacerea. Terapia activa incepe in aproximativ doua saptamani de la interventia chirurgicala. Terapeutul poate incepe cu exercitii izometrice usoare de tonifiere a musculaturii. Aceste exercitii lucreaza muschii antebratului, fara a afecta tesuturile de vindecare. La aproximativ sase saptamani, incepeti sa faceti tonifiere mai activa. In timp ce progresati, terapeutul va va invata exercitii pentru a tonifia si stabiliza muschii si articulatiile incheieturii pumnului, cotului, si umarului. Va va supune, de asemenea, la exercitii pentru a imbunatati controlul si dexteritatea mainii. Unele dintre exercitiile pe care le vei face, sunt concepute pentru a face mana sa lucreze in moduri care sunt similare cu sarcinile de lucru si activitatile sportive. Alte exercitii vor lucra cotul in moduri care sunt similare cu sarcinile de lucru, si activitatile sportive pe care obisnuiti sa le practicati. Terapeutul va va ajuta sa gasiti modalitati de a face sarcinile zilnice fara sa puneti prea multa presiune pe cot. Este posibil sa aveti nevoie de terapie fizica timp de doua sau trei luni. Ar putea dura intre patru si sase luni pana veti atinge iar nivelul inalt de munca si activitati sportive. Inainte de a finaliza sesiunile de terapie fizica, terapeutul va va invata cateva tehnici care va vor ajuta sa evitati viitoare probleme.

e5e6

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua , ma numesc denisa si am 15 ani si fac gimnastica de performanta de o saptamana fac pauza cu un cot deoarece sambata trecuta la un antrenament in timp ce faceam mi-a pocnit si ma durea cand il miscam , a inceput putin sa ma doara cu o zi inainte sa se intample asta .
Acum sunt tot in pauza si tot ma doare.
Am fost la un doctor si mi-a spus ca am epicondilita .

Anonymous

Si de atunci tot este putin umflat si vanat . Timp de 7 zile am facut laser si fizio si am luat midocalm si norofen , dar nu mi-a trecut .
Dumneavoastra ce credeti ca trebuie sa ma operez ?
Zilele astea am sa fac un RMN

Anonymous

Buna ziua, In luna Martie am simtit o durere acuta in zona cotului drept . Am mers la ortopedie unde, medicul de acolo mi-a recomndata infiltratii cu Dyprophos (2 fiole ). Am facut aceste infiltratii dar durerea a reaparut dupa aproximativ 1 saptamana . Am mers iarasi la ortopedie ,doamna doctor care era atunci acolo , mi-a recomandat fizioterapie. Am facut fizioterapie 10 sedinte . In timpul sedintelor , durerea s-a accentuat , devenind insuportabila uneori. Dupa terminarea sedintelor de fizioterapie ( app. 1 luna ) , durerea nu s-a ameliorat , uneori neputandu-mi misca degetele . Am efectuat un… Read more »

Anonymous

Buna ziua domnule doctor. In urma cu 4-5 saptamani au aparut dureri sacaitoare in zona cotului. Nu a existat o lovitura si nu pot localiza momentul aparitiei. Am jucat de 2-3 ori tenis dupa multi ani si suspectez ca aceasta ar fi cauza. Acum 2 saptamani am fost la medicul de familie care mi-a prescris antiinflamatoare (arcoxia 90 mg timp de 5 zile). Durerea a incetat chiar incepand cu a treia zi de la administrare, dar am facut o miscare gresita si durerea a reaparut. Doctorul mi-a prelungit tratamentul cu antiinflamatoare inca 5 zile. Din pacate am continuat sa merg… Read more »

Anonymous

Buna ziua domnule doctor.
V-am urmat sfaturile si situatia este mult mai buna. Doresc sa va multumesc pentru tot. Rar am intalnit oameni atat de dedicati binelui ca dumneavoastra. Sunteti un profesionist si un om cu o tinuta morala ireprosabila.
Cu recunostinta,
Radu

Anonymous

Bună ziua. Mă numesc Mihai, şi am 45 ani, activitatea mea profesională , de-a lungul timpului sa desfăşurat în domeniul construcțiilor, amenajări interioare, dar mai ales în cel al instalațiilor (instalator), ca urmare a utilizării repetate a bormaşinilor cu percuție, vibrațiile acestora , dar şi ridicarea obiectelor grele ; calorifere , centrale din fontă ,lucratul in frig şi umezeala …. ,acestea , şi-au pus „amprenta ” asupra sănătății ,; amorțeli ale brațelor , dureri la coloană (suportabile) sau de durată scurtă, câteva zile … şi mai nou , dureri perpetue ale cotului drept , cam de trei luni ,care se… Read more »

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x