• 21 aug. 2013
  • Raspunsuri: 11
  • Vizualizari: 21.007

b1Bursele reprezinta spatii anatomice, de dimensiuni mici, situate la locul de insertie al muschilor pe os. Inflamarea uneia sau mai multor burse poarta numele de bursita.  Cand apare bursita, cantitatea de lichid sinovial care se gaseste in mod normal in aceste spatii anatomice, creste, iar bursele se maresc in volum. Astfel, din punct de vedere clinic, bursitele se prezinta ca niste formatiuni tumorale, mobile, de dimensiuni variabile, de consistenta scazuta, pline cu lichid.

Cauze:

-Traumatismul: o cadere pe cot sau o lovitura puternica la acest nivel.b4
-Presiunea prelungita la nivelul cotului: meseriile care presupun o pozitie cu coatele pe suprafete dure, timp indelungat, pot cauza inflamarea bursei.
-Infectia: in urma unei intepaturi la nivelul cotului, germenii pot patrunde la nivelul bursei si provoca o infectie. Bursa infectata isi va mari dimensiunile, si vor aparea semnele inflamatorii locale: pielea cotului va deveni rosie, calda si sensibila la atingere. -Daca infectia nu este tratata, lichidul se poate transforma in puroi.
-Alte afectiuni ale pacientului:  artrita reumatoida sau guta sunt asociate cu cresterea riscului de aparitie a bursitei de cot.

b3

Simptome

Bursita se caracterizeaza printr-o umflatura la nivelul cotului, de dimensiuni variabile (poate ajunge la dimensiunile unei mingi de tenis). Apare durerea care se accentueaza la flexia cotului sau la palpare. Pielea este rosie, calda, pacientul poate sa faca temperatura, frison. Daca bursita se infecteaza, si nu este tratata corect,  in timp util, infectia poate perfora pielea (fistuliza), se poate raspandi de-a lungul bratului/antebratului sau poate ajunge in sange cu efecte mult mai grave. Starea generala a pacientului cu o bursita suprainfectata se altereaza rapid.

b2 b7

Diagnostic

Diagnosticul de certitudine presupune efectuarea urmatoarelor investigatii:

-radiografii, care pot arata probleme ale osului sau pot identifica depozite de calciu în structurile mio-entezo-articulare.
-ecografia mio-entezo-articulara arata îngrosari, cresteri de volum sau rupturi ale tesuturilor moi, precum bursele sau tendoanele.
-RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) arata mici rupturi si traumatisme ale tendoanelor, ligamentelor, cartilajelor şi la nivel muscular.

Se poate recolta, prin punctionarea bursei, un mic esantion din lichidul acumulat pentru a exclude o infectie sau pentru a vedea daca bursita e cauzata de guta. Analizele de sange nu sunt de obicei necesare pentru diagnostic.

          b5

Tratament

Repausul, fasa elastica, aplicarea de gheata şi folosirea antialgicelor sau antiinflamatoare nesteroidiene,  reduc durerea si inflamatia. Este necesara  apiratia lichidului, pentru ca ajuta la diminuarea simptomelor, iar proba aspirata va fi trimisa catre laborator pentru a identifica eventualele bacterii. Pana la identificarea exacta a bacteriei trebuie sa urmati un tratament cu un antibiotic cu spectru larg pentru a preveni progresia infectiei. Odata identificata bacteria raspunzatoare de infectie, veti urma un tratament cu un antibiotic tintit.

In situatia in care bursita nu raspunde la tratament, iar semnele inflamatorii locale persista, se recomanda tratamentul chirurgical: excizia bursei impreuna cu continutul ei.

Este o interventie chirurgicala simpla, care presupune o incizie centrata pe bursa, evacuarea formatiunii si sutura in straturi anatomice Postoperator veti avea o atela gipsata pentru 5-7 zile, pentru a proteja tesuturile si sutura. Acasa veti continua cu tratamentul antibiotic pentru 5-7 zile.

Recuperarea

In cateva zile, dupa interventia chirurgicala, cand durerile au scazut si starea generala a pacientului s-a imbunatatit, se incepe recuperarea:

-presupune efectuarea zilnica a unor exercitii fizice care cresc mobilitatea

-mobilizarea articulatiei, prin flexie si extensia cotului, chiar si pasiv, pentru a preveni aparitia redorii.

-pe masura ce durerea dispare se continua aceste exercitii şi se adauga altele pentru a tonifia musculatura periarticulara.

-intensitatea efortului se face gradual si exercitiile se vor efectua pana la limita aparitiei durerii.

Pentru a preveni reaparitia sau aparitia bursitei se vor înlocui activitatile care agraveaza simptomele: cele care implica miscari repetate, tensioneaza articulatiile si muschii. Sederea la birou timp indelungat poate cauza bursita, deci trebuie facuti cativa pasi la fiecare ora.

Daca un anumit sport cauzează bursita, trebuie luate în considerare antrenamente care sa-i arate pacientului miscarile adecvate, verificat echipamentul pentru a fi potrivit marimii, fortei si abilitatii pacientului. Articulatiile si zonele de presiune trebuie protejate. Bursitele pot recidiva daca nu se fac exercitii de stretching sau daca nu se tonifica muschii si nu se schimba modul de efectuare a unor activitati.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Stimate dle dr/Andrei Ioan Bogdan.
bursita fara dureri cu articulatia mobila dar cu marimea unei mingi in cat timp se poate rezolva este interzis condusul masinii[este vorba de mana stanga]
va multumesc.Suzana

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Se rezolva eminamente chirurgical, deci asteptarea nu este o solutie. Succes!

Anonymous

Stimate d-nule doctor, Sotul meu a facut o bursita de olecran de marimea unei mingi de tenis la aprox. 5 zile dupa o lovitura la cot. S-a prezentat la serviciu de urgente ortopedie, unde i-a imobilizat partea anterioara a bratului si antebratului in ghips, lasand libera zona cotului. In plus i s-a prescris tratament medicamentos: augumentin si antiinflamatoare nesteroidiene si comprese cu gheata. A doua zi s-a retras partial umflatura de la nivelul cotului, dar s-a invinetit si s-a umflat antebratul, zona laterala. Mentionez ca pielea nu este fierbinte si nu acuza senzatie de zvacnire in antebrat. Este normala aceasta… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Da evolutia poate fi considerata normala. Continuati tratamentul, care este corect. Dar este posibil ca bursita sa nu se vindece.
Numai bine!

Anonymous

AM O BURSITA DE 2 ZILE LA COTULSTING SI LA CEL DREPT UNA MAI MICA PINA DUPA PASTE NU AM TIMP DE A MERGE LA MEDIC VREAU MAI EXACT CE FEL DE ANTIINFLAMATOR SA IAU PE LINGA VOLTAREN GEL MULTUMESC

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Oricare: Voltaren gel, Diclofenac, Keto spray…etc. Sarbatori fericite!

Anonymous

Buna seara,
tatal meu, 86 de ani, a fost diagnosticat, in urma cu aprox. o saptamana, cu bursita de cot iar ca tratament – Celebrex si Diclofenac unguent. De ieri, i s-au umflat gleznele si degetele de la ambele picioare si in continuare cotul este umflat. Este reactie adversa la medicamente sau se agraveaza? Ce-i de facut?

Anonymous

Buna ziua stimate domnule doctor. Am o bursita la cot, provocata in urma unei cazaturi, aceasta nu este mare si asi prefera sa nu merg la medic. Pana acum am folosit gheata si asi dori sa stiu ce asi mai putea folosi.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
O fasa elastica 2 saptamani.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, stimate domn doctor.
Pt recidiva unei bursite la degetul mare la picior, oare pe langa gheata, duclofenac pastile si gel, si repaus total, mai este ceva de facut? Oare acest repaus cam cat timp poate dura? Lichidul din bursa se va absorbi singur in cat timp? Multumesc din suflet!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie antiinflamatoare, fizioterapie, repaus, gheata.
Numai bine!

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x