• 24 feb. 2013
  • Raspunsuri: 10
  • Vizualizari: 7.484

Artroscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă folosită pentru a evalua şi trata leziunile din interiorul articulaţiilor. Avantaje artroscopiei faţă de intervenţia tradiţională:

knee-copy-minim invazivă
-cicatrici minime
-spitalizare scurtă, de câteva ore pana la 24 de ore
-reintegrare rapidă psiho-sociala si familiala
-complicaţii aproape absente

Artroscopia îi permite ortopedului să stabilească cu exactitate diagnosticul şi să trateze leziunile intraarticulare. Artroscopia este frecvent folosită la nivelul genunchiului pentru:

-leziuni ale cartilajului articular
-leziuni meniscale
-rupturi ligamentare, cum ar fi rupturile de ligament încrucişat anterior (LIA); acestea sunt principalele leziuni  întâlnite la fotbalişti sau la cei care fac sporturi de pivotare (handbalişti, baschetbalişti sau schiori).
-corpi străini articulari
-sinovite cronice(inflamatii ale membranei sinoviale)
-artroze ale genunchiului
-luxatii recidivante de rotula

Artroscopia este precedata de investigatii clinice si paraclinice care ofera medicului diagnosticul preoperator. In timpul interventiei chirurgicale, initial toata articulatia genunchiului este explorata, contabilizandu-se  si comparandu-se leziunile descoperite cu cele descrise la investigatiile paraclinice.

Leziunile meniscale sunt de 4 tipuri esentiale: Longitudinal, Orizontala, Oblica, Radial.

Artroscopia destinata afectiunilor meniscale  se efectuează într-o sală de operaţii dotată corespunzător şi durează aproximativ 30-60 minute. Anestezia este frecvent rahidiană. Medicul anestezist  discuta cu pacientul, în cadrul consultului preanestezic, pentru a evalua starea generala de sanatate. De obicei consultul preanestezic se efectueaza in preziua interventiei chirurgicale, cand pacientului i se recolteaza si analizele sangvine.

Interventia presupune efectuarea a 2 incizii minime (2-3 mm) de o parte si de alta a tendonului rotulian, prin care se introduc: camera de luat vederi si instrumentarul necesar. Imaginile captate de camera sunt vizualizate de catre medic si pacient pe un ecran. Dupa interventie pacientul este adus in salon, iar in decurs de 12 ore se poate mobiliza in picioare. In perioada imediat urmatoare piciorul trebuie tinut sus pe o perna, iar o punga cu gheata trebuie aplicata 3-4 zile. Este permis sa incarce cu toata greutatea din seara operatiei. Tratamentul postoperator consta in antibioterapie (3zie), antialgice la nevoie, antiinflamatoare. Pansamentul se schimba la 48 de ore, iar firele se suprima la 14 zile.

Chirurgia artroscopica a leziunilor meniscale presupune:

Meniscectomia: este un subiect controversat.

Studiile clinice, experimentale si biomecanice au demonstrat ca meniscurile sunt componente integrante, vitale ale genunchiului si ca de integritatea lor depinde viitorul genunchiului. Meniscectomia se adreseaza rupturilor care nu pot fi reparate sau care reparate nu restaureaza functia meniscala. Tipul de meniscectomie practicat depinde de ruptura si variaza de la partiala la subtotala si totala. Orice meniscectomie se reazlizeaza cu maxima parcimoniozitate, cunoscute fiind functiile deosebit de importante ale meniscului si consecintele tardive ale exciziei sale (artroza genunchiului).De preferat va fi, de cate ori este posibil, meniscectomia partiala de tip circumferential, care pastreaza marginea periferica a meniscului si odata cu ea si functiile de transmitere si preluare a incarcarii. Rezultatele meniscectomiei partiale sunt mult superioare rezultatelor meniscectomiilor subtotale sau totale.

Meniscectomia partiala este de 2 tipuri:

-segmentara, in care partea extirpata implica intreaga latime a meniscului intr-un anumit sector, deci si o parte din marginea periferica;

-circumferentiala in care partea extirpata cuprinde, pe o anumita lungime, portiunea centrala a meniscului, fara a-i afecta insa periferia.

 m15

m17

Leziunea de menisc nu este o urgenta chirurgicala, decat daca genunchiul este blocat (nu poate fi flectat sau extins).  Totusi o leziune de menisc neglijata va determina, pe langa simptomatologia caracteristica (durere, impotenta functionala partiala, hidartroza), un proces de fibrilare si fragmentare a cartilajului articular, practic va duce in timp (5-10 ani) la instalarea unui proces artrozic ireversibil.

Perioada de recuperare dupa meniscectomie este de 2-4 saptamani, timp in care pacientul va urma un program de fizio-kinetoterapie. Un sportiv de performanta va relua antrenamentele dupa 4 saptamani.

Sutura de menisc este solutia ideala in tratamentul leziunii de menisc.a2

Din pacate nu orice leziune de menisc este suturabila, mai mult in 1 din 10 cazuri se poate tenta repararea meniscului. In cazul leziunilor vechi procentul este mai mic.

In prezent este acceptat ca leziunile longitudinale,verticale  situate in 1/3 periferica a meniscului cu o lungime mai mare de 1 cm pot si trebuie sa fie reparate. In cazul in care exista concomitent o leziune reparabila si una ireparabila, sutureaza prima leziune si se rezeca a doua. Aceste 2 tipuri de leziune apar mai ales in incercarea de a debloca brutal un genunchi in blocaj. In cazul asocierii unei leziuni longitudinale de menisc si a unui LIA incompetent se vor sanctiona chirurgical ambele leziuni prin sutura meniscala si ligamentoplastie, pentru ca sansele de vindecare ale rupturii cresc foarte mult ca urmare a acumularii de factori chemotactici si mitogeni in urma ligamentoplastiei.

s1 s2

Daca este vorba de o suferinta cronica, in care deterioararea cartilajului articular este difuza, extinsa si progresiva, sutura de menisc nu are indicatie.

Exista mai multe metode de suturare a meniscului:

-inside-out: in care firele se sutura sunt directionate din interiorul genunchiului la periferie
-outside-in: este facila pentru rupturile din 2/3 anterioare ale meniscului si dificila pentru ripturile posterioare.
-all inside: se adreseaza numai rupturilor din 1/3 posterioara.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna seara! Am trecut de curand printr-o artroscopie cu sutura de menisc. Diagnosticul a fost leziune de grad 3 menisc intern, longitudinala. Intrebarea mea e ce sporturi o sa mai pot practica pe viitor? In special fotbalul m-ar interesa.
Va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Orice sport fara restrictii.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! De 2 ani de zile am probleme cu genunchiul drept ,am fost la doctor , si mi-a spus că am fisura verticala a cornului posterior al meniscului lateral 1/3 externa ce atinge suprafata articulara, asta este ce sa vazut la RMN , acesta mi-a spus ca trebuie sa imi faca o artroscopie pentru a se rezolva problema , intrebarea mea este daca aș putea sa aleg sa mi se faca o anestezie locala , deoarece ma sperie gandul de a face rahie sau sa fiu anesteziata total , avand in vedere ca nu am trecut niciodata printr-o operatie.… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Din pacate nu. Doar rahianestezia este indicata. Dar nu va speriati, procedura este simpla.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. Am efectuat un RMN la genunchi si am primit urmatorul diagnostic: 1. modificari artrozice femurotibiale cu pensare de spatii articulare,importanta medial, efilarea spinelor tibiale si formare de osteofite 2. modificari de artroza femuropaterala cu pensare de spatii articulare femuropaterale si formare de osteofite 3. menisc medial cu hipersemnal difuz, intens neomogen, cu modificari degenerative, cu aspect de leziune complexa gr. 3/4 cu distructie de masa meniscala la nivelul corpului mensical si cornului posterior 4. menisc lateral fara leziuni vizibile 5. LIA, LIP, LCM, LCL in limite normale 6. cartilaje de acoperire subtiate, neregualte, cu leziuni focale de cartilaj… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa exact care este situatia si fara sa vad filmele.
In principiu aveti indicatie chirurgicala.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua!
Diagnosticul meu este leziune completa corn posterior menisc intern si LIA iar doctorul mi-a spus ca se vor face ambele interventii in acelas timp iar costul operatiei va fi o anumita suma plus kitul pentru repararea LIA si in functie de ce va gasi in timpul operatiei la menisc pot fi alte trei sume destul de maricele in functie de ruptura.Puteti sa imi spuneti pentru ce ar putea fi aceste sume si in ce constau ele?din ce am citit se taie din el ori este suturat….sutura costa atat?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa discutati aceste detalii cu medicul dstra. Numai bine!

Anonymous

Buna seara,

Am făcut și eu o operație de menisc de o săptămână și de atunci genunchiul este umflat. Nu se dezumfla orice i-aș face. Credeți că este normal?Precizez ca fac fizio și kinetoterapie.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, este posibil. Dupa 1 luna se va desumfla.
Spor la recuperare!

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x