Cura instabilitatii anterioare a umarului prin procedeul Bankart

  • 4 ian. 2015
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 1.249

Articulatia umarului ofera o arie de miscare atat de mare si o flexibilitate mult mai crescuta decat alte articulatii din corp, fiind in consecinta si articulatia cea mai predispusa la luxatii si subluxatii. Traumatismele recurente, luxatiile scapulohumerale sau laxitatea congenitala a partilor moi poate duce la o afectiune cronica numita instabilitate articulara.

Procedeul Bankard este o tehnica chirurgicala prin care se incearca recastigarea stabilitatii umarului. Este indicata in luxatiile recidivante de umar, dar uneori aceasta tehnica este folosita ca prima intentie dupa o luxatie acuta scapulo-humerala. Tehnica presupune reinsertia artroscopica a elementelor capsulo-ligamentare din partea anterioara a articulatiei umarului, cu ajutorul unor ancore.

poza8Componetele osoase ale articulatiei umarului sunt capul humeral si  cavitatea glenoida a scapulei.  Stabilitatea articulatiei este oferita de catre capsula articulara si ligamentele gleno-humerale. Capsula articulara este un manson cilindric, fibros, lax, situat in jurul capetelor osoase, asigurand libertatea necesara miscarilor si indepartarea suprafetelor articulare cu cca 20 de mm. Este formata din fibre superficiale longitudinale si circulare mai profunde. Capsula porneste de la nivelul scapulei si se insera pe capul humerusului, astfel incat cei doi tuberculi humerali raman in afara cavitatii articulare. Partea inferioara a capsulei este subtire si laxa, aceasta zona generand o incidenta crescuta a luxatiilor antero-inferioare de umar. Deasupra capsulei se gaseste muschiul supraspinos, anterior muschiul subscapular, posterior muschii infraspinos si rotund mic. Practic in jurul ei se gaseste coafa rotatorie. Capsula articulara este strabatuta de capul lung al muschiului biceps brahial, care trece prin articulatie si se insera pe scapula.

poza2Ligamentele articulare: sunt benzi fibroase considerate ingrosari ale capsulei articulare. Dintre ele amintim: ligamentele glenohumerale (superior, mijlociu, inferior) situate pe fata anterioara a articulatiei, ligamentul coracohumeral, ligamentul coracacromial.

Luxatia de umar este cea mai frecventa luxatie si, in 96% din cazuri apare in urma unui traumatism. Luxatia anterioara se produce prin mecanism de abductie, retroflexie si rotatie externa fortata a bratului, practic printr-o cadere pe mana cu bratul in aceasta pozitie. Varietatea antero-interna este cea mai frecventa, in timp ce luxatia posterioara, produsa prin hiperrotatie interna, adductie si anteflexie este cea mai rara.

Luxatia glenohumerala are o incidenta de 2% in populatie, si 7% la atleti. Poate fi anterioara –inferioara (90%),  posterioara (4%), inferioara sau erecta (1%). In 1% din cazuri se asociaza cu fractura capului humeral sau cavitatii glenoide. Luxatia de umar presupune intotdeauna o ruptura a capsulei anterioare a umarului, mai exact o dezinsertie de la nivelul marginii anterioare a cavitatii glenoide, atat a capsulei cat si a ligementelor gleno-humerale.

poza4 ??????????????

Tehnica chirurgicala poate fi efectuata atat pe cale deschisa, cat si artroscopic, dar in ultimul deceniu tehnica miniinvaziva a luat o amploare foarte mare, prezentand numeroase avantaje: 3 incizii de 1 cm, complicatii minime, recuperare rapida, spitalizare de 1-2 zile, costuri mai mici. Interventia se efctueaza cu anestezie generala( AG IOT), sau loco-regionala (bloc interscalenic sau supraclavicular), decizia apartand medicului anestezist.a9

Ulterior pacientul este pozitionat fie in „beach chear position”, fie in decubit lateral, decizia apartinand medicului ortoped.  Se efectueaza o incizie de cca 1 cm in partea posterioara a articulatiei umarului la 1,5-2 cm inferior si 1 cm medial de unghiul postero-lateral al acromionului. Este primul portal si este foarte important pentru ca prin acesta se introduce artroscopul in articulatie si in spatiul subacromial. Ulterior se inspecteaza aceste 2 spatii si se contabilizeaza leziunile descoperite. Apoi se efectueaza portalul anterior: este plasat standard intre ms biceps brahial, ms subscapular si capul humeral. Acest portal poate fi efectuat din interior in exterior, sau invers. Trebuie avut grija la nervul musculocutanat, situat la 1 cm medial si 3 cm distal de procesul coracoid. Tehnica externa se efectueaza cu ajutorul unui ac, prin care se stabileste pozitia ideala a portalului. Ultimul portal este cel antero-inferior: poate fi efectuat din afara inauntru sau invers. Trece prin 1/3 inferioara a ms subscapular, intre nervii musculocutanat si axilar. Este folosit in special in repararea instabilitatilor anterioare de umar. Ulterior trebuie pregatita marginea anteriora a cavitatii glenoide pentru reinsertie. De aceea se foloseste un instrument special prin care se produce o sangerare la nivelul osului, aceasta sangerare fiind foarte importanta in vederea vindecarii.

poza3Ulterior prin capsula articulara si ligamentele gleno-humerale sunt trecute fire sau benzi mai late pentru ancorare. Reinsertia efectiva a elementelor capsulo-ligamentare la os se face cu ajutorul unor ancore. Dr. Andrei Ioan Bogdan foloseste ancore Arthrex: PushLock sau SwiftLock de 4,5mm. In general este nevoie de 2, maximum 3 ancore. La sfarsitul operatiei membrul superior este plasat intr-un sling (imobilizare). Interventia dureaza in medie 90 de minute. Ulterior pacientului i se administreaza antibiotice, antialgice si antiinflamatoare.

A doua zi dupa operatie pacientul este externat, cu indicatiile aferente legate de recuperare si de controalele ulterioare. Mobilizarea precoce pasiva a articultiei umarului este absolut necesara pentru ca pacientul sa isi recapete mobilitatea normala. Pacientul este indrumat catre fizioterapie si kinetoterapie sub indrumarea unui medic de recuperare.

Pacientul trebuie sa inteleaga ca dupa operatie are anumite limitari in mobilitate, adica ii este interzis sa faca anumite miscari. De asemenea, programul de recuperare dureaza cateva luni de zile, uneori 6-8 luni.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul umarului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

pp

 

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x