Tratamentul chirurgical al fracturii de cap radial

  • 20 apr. 2013
  • Raspunsuri: 1
  • Vizualizari: 2.087

Fractura de cap radial se produce prin incarcare axiala directa, datorita stresului aparut intre capul radial si capitulum, prin devierea cotului in valg (intre brat si antebrat apare un unghi obtuz deschis extern) sau intr-o luxatie de cot. Cel mai frecvent apare in urma unui traumatism prin cadere cu mana si cotul in extensie. Fracturile izolate de cap radial sunt usor de tratat. Dar cheia succesului in tratamentul fracturii de cap radial este identificarea si tratarea afectiunilor asociate. Acest principiu este foarte important daca fractura este cu deplasare sau daca implica tot capul radial. In cazul unei fracturi complexe de cap radial, trebuiesc investigate si diagnosticate fractura asociata de capitulum sau ruptura ligamentului colateral medial al cotului.

Indicatia de tratament chirurgical

In functie de tipul de fractura, de gradul de cominutie si de gradul deplasarii fragmentelor, in prezent au indicatie absoluta de tratament chirurgical fracturile simple cu minima deplasare care blocheaza miscarea de pronatie-supinatie, fracturile cominutive si fracturile cu deplasare.

Factorii care influenteaza tratamentul chirurgical, tehnica aleasa si momentul operator, sunt:

-gradul de cominutie al fracturii, in sensul ca un numar mai mare de 3 fragmente nu au indicatie de reconstructie si fixare cu placa si suruburi, sau suruburi individuale, decat daca sunt sufiecient de mari ca sa poata fi fixate ferm
-gradul de osteoporoza, care uneori nu permite fixarea fracturii si determina medicul sa faca rezectia capului radial
-marimea fragmentelor: daca sunt foarte mici nu pot fi reatasate si fixate ferm, astfel ca se indica rezectia capului radial
-gradul de impactare si deviere a capului radial, care uneori nu permite refacerea anatomica si fixarea ferma a fragmentelor.

Optiunile tratamentului chirurgical

-Rezectia capului radial: fara inlocuirea lui cu o proteza este inca o metoda foarte buna de tratament, mai ales la pacientii varstnici, dar si in cazul unei fracturi-luxatii de cot, fara fractura de proces coronoid.
-Rezectia capului radial cu inlocuirea acestuia cu o proteza. Din punct de vedere al stabilitatii, inlocuirea capului radial cu o proteza ofera rezultate functionale bune, initial, dar in timp determina artrite repetate, sinovita si in final, artroza.
-Rezectia partiala de cap radial: in prezent s-a renuntat la aceasta optiune chirurgicala, datorita gradului de instabilitate prezent postoperator, lipsei formei anatomice a capului radial care va conduce in timp (cativa ani) la atroza de cot, cu limitarea miscarilor articulare si dureri foarte mari.
-Reducerea fracturii si fixarea cu placa si suruburi sau suruburi individuale: are indicatie ori de cate ori exista sansa uei refaceri anatomice a capului radial, si a unei fixari stabile, ferme. Este cea mai frecventa optiune de tratament chirurgical.

    adult_elbow_fx_radial_head_screw   ALIGN radial head

Tehnica chirurgicala

Odata stbilita indicatia chirurgicala, pacientului i se recolteaza analizele uzuale si cele necesare reevaluarii bolilor asociate, ii sunt explicate riscurile operatorii (diferite de la pacient la pacient), tipul de anastezie si implantele folosite. In general se opteaza pentru o anestezie loco-regioanala, la nivelul plexului brahial, care presupune o injectie latero-cervicala sau axilara, prin care membrul este anesteziat 12 ore.

Exista mai multe tipuri de aborduri chirurgicale:

Kocher: intre muschiul anconeu si muschiul extensor ulnar al carpului. Este cel mai frecvent utilizat abord, este posterior, relativ simplu si ofera o abordare si o vizibilitate buna intraoperator. Are riscuri mici de a leza nervul interosos posterior. Trebuie protejat ligamentul colateral extern al corului.
Kaplan: intre muschiul extensor scurt radial al carpului si muschiul extensor comun al degetelor.

Dupa efectuarea abordului, se evidentiaza focarul de fractura si se face o reevaluare, in vederea alegerii tratamentului chirurgical corect.  Dupa reducerea focarului de fractura in pozitie anatomica, se practica fixarea lui cu suruburi individuale Herbert sau cu placa si suruburi. Tipul de placuta, numarul si grosimea suruburilor sunt alese in functie de particularitatea cazului.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Am avut si eu o fractura cap radial cu luxatie dupa interventia chirurgicala si punerea in atela de ghips 21 de zile nu pot sa -mi misc mana de la incheietura palmii (stanga -dreapta) .Este normal ,o sa-i revina .Tin un baston in mana si-l inting pe masa iar apoi vreau sa-l rotesc dar ceva ma retine si ma doare.Am incerca si cu o minge mica sa o rotesc co palma e greu dar mai nu ma las batuta .Cum pot sa progresez mai repede ?Multumesc !

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x