• 3 sept. 2013
  • Raspunsuri: 13
  • Vizualizari: 5.640

Artroscopia este o procedura prin care chirurgul ortoped inspecteaza, diagnosticheaza si repara problemele care exista intraarticular. Cuvantul artroscopie provine din 2 cuvinte grecesti: arthro care inseamna articulatie si shopein care inseamna a privi. Practic cuvantul artroscopie insemna a privi in articulatie. Artroscopia de umar presupune introducerea unei camere de luat vederi (artroscop) in articulatia umarului, astfel fiind nevoie de 2 sau 3 incizii de cativa mm pentru a efectua aceasta interventie. Aceasta metoda miniinvaziva genereaza dureri foarte mici postoperator, iar perioada de recuperare se scurteaza.

Artroscopia de umar se efectueaza din 1970, iar progresele chirurgicale apar anual prin imbunatatirea instrumentarului operator si aparitia unor noi tehnici operatorii.

Artroscopia presupune initial investigarea articulatiei umarului cu scopul de a vizualiza elemente anatomice principale (capul humeral, cavitatea glenoida, labrumul glenoidal, ligamentele scapulo-humerale superior, mijlociu si inferior, ligamentul coraco-humeral, ms subscapular, ms suprascapular) si leziunile descrise in urma investigatiilor efectuate de catre pacient (ecografie, RMN).  Ulterior, prin repozitionarea trocarelor de lucru se investigheaza si spatiul subacromial.

Cand este indicata artroscopia de umar?

Atunci cand exista o durere de umar care nu cedeaza cu tratamentele non-chirurgicale: repaus, tratament medicamentos, fizioterapie, infiltratii locale. Totusi, orice umar dureros trebuie in primul rand investigat, printr-o ecografie sau un RMN. Ulterior in functie de afectiunile care genereaza durerea, se indica tratamentul chirurgical sau nu.

meniscIndicatiile absolute ale artroscopiei de umar sunt urmatoarele:

-Leziunea de coafa rotatoriea6
-Impigment subacromial, subcoracoidian
-Corpi liberi intraarticulari
-Leziunile SLAP
-Instabilitati de umar (luxatie recidivanta)
-Artroza acromio-claviculara
-Capsulita retractila
-Calcificari periarticulare

Pregatirea preoperatorie. Inainte de aceasta interventie chirurgicala, pacientul trebuie investigat pentru a descoperi si trata alte probleme medicale concomitente. Este nevoie de analize de sange, electrocardiograma, radiografie pulmonara. Daca exista si alte probleme medicale, va fi nevoie de investigatii suplimentare. Inainte de interventie un medic anestezist o sa va consulte, astfel puteti decide impreuna cu dumnealui tipul de anestezie necesar. Artroscopia de umar se efectueaza cu anestezie generala sau locoregionala (laterocervicala).

a2 a8

Artroscopia de umar dureaza in medie 60 de minute, si depinde de tehnica chirurgicala folosita pentru a trata leziunea existenta.

Pozitia pacientului  trebuie sa faciliteze medicului accesul complet asupra articulatiei. Exista doua pozitii frecvent folosite:a5

-beach chair position: pacientul este in pozitie de semisezut, ca si cum ar sta intru-un balansoar.
-decubit lateral: pacientul este asezat pe partea sanatoasa, pe o parte.

   a4

 Fiecare pozitie are avantaje si dezavantaje, iar alegerea pozitiei depinde de medicul ortoped, dar si de tehnica chirurgicala care urmeaza sa fie efectuata. Ulterior, dupa alegerea pozitiei, pacientul este izolat cu campuri sterile.

Procedura

Interventia incepe prin injectarea unui lichid (ser fiziologic) in articulatie. Aceasta faciliteaza vizualizarea intraarticulara a structurilor anatomice. Apoi este introdus artroscopul intraarticular prin partea posterioara. Imaginile captate de catre camera sunt proiectate pe un ecran video, astfel pot fi vizualizate elementele articulatiei umarului.

a2  a1

a3

In timpul artroscopiei de umar, medicul introduce prin alte trocare, instrumentele (pense, foarfeca, shaver, ancore, etc) necesare pentru a rezolva leziunile existente. In artroscopia de umar se folosesc 5 portale (locul unde se fac inciziile) standard:

1. Posterior: este primul portal si este foarte important pentru ca prin acesta se introduce artroscopul in articulatie si in spatiul subacromial. Ulterior se inspecteaza aceste 2 spatii si se contabilizeaza leziunile descoperite. Portalele urmatoare depind de afectiunile descoperite la inspectie. Portalul posterior este plasat la 2 cm sub zona postero-laterala a acromionului si la 1 cm postero-medial de acesta.
2. Anterior: este plasat standard intre ms biceps brahial, ms subscapular si capul humeral. Acest portal poate fi efectuat din interior in exterior, sau invers. Trebuie avut grija la nervul musculocutanat, situat la 1 cm medial si 3 cm distal de procesul coracoid. Tehnica externa se efectueaza cu ajutorul unui ac, prin care se stabileste pozitia ideala a portalului.
3. Standard lateral: se foloseste strict pentru a lucra in spatiul subacromial. Se palpeaza spatiul dintre spina scapulei, acromion si clavicula, si din acest punct se coboara o linie 2 cm sub acomion. Se foloseste un ac pentru a verifica intraarticular daca pozitia portalului este corecta.
4. Antero-lateral: lateral de linia care uneste acromionul cu procesul coracoid. Se foloseste in sutura de coafa rotatorie.
5. Postero-lateral

6. Antero-inferior:Poate fi efectuat din afara inauntru sau invers. Trece prin 1/3 inferioara a ms subscapular, intre nervii musculocutanat si axilar. Este folosit in special in repararea instabilitatilor anterioare de umar.
7. Portalul superior :in spatiul dintre acromion, spina scpulei si clavicula.Este folosit in rezectiile distale de  clavicula.               

a9

Recuperare.

Postoperator. Dupa interventie, pacientul ramane internat in spital 1-2 zile pana va fi externat. Va primi pe durata spitalizarii medicamente pentru durere si antibiotice. Membrul este imobilizat partial intr-un bandaj Dessault pentru cateva  zile.

Acasa. Cu toate ca recuperarea dupa o artroscopie este mult mai rapida fata de o interventie clasica, totusi vor trece cateva saptamani pana o sa recuperati in totalitate articulatia umarului. Trebuie sa va asteptati la durere si disconfort, cel putin o saptamana postoperator. Daca interventia este ampla (sutura coafa rotatorie, Bankard, sutura SLAP), durerea va persista cateva saptamani. Gheata va duce la scaderea durerii si a inflamatiei.

Trebuie sa aveti grija sa nu dormiti pe umarul operat in primele saptamani, pentru ca surerile si disconfortul se pot accestua. Dupa cateva zile (4-5zile), bandajul Dessault poate fi inlocuit cu o fasa/sling. Puteti face baie, dara fara sa udati bandajul si inciziile. Firele se suprima la 14 zile postoperator. Kinetoterapia joaca un rol foarte important in programul de reabilitare. Un program de exercitii veti primi din patea medicului ortoped, personalizat in functie de interventia chirurgicala efectuata. Exercitiile trebuie urmarite de catre un kinetoterapeut pana la terminarea perioadei de recuperare.

Este foarte important sa urmati cu strictete si seriozitate programul de recuperare pentru ca interventia chirurgicala sa fie un succes.

Complicatii. In general, pacientii nu se asteapta sa aiba complicatii dupa o artroscopie de umar, iar medicii nu si le doresc. Dar, da orice interventie, artroscopia de umar are cateva complicatii, minore:

-Potential de infectie
-Sangerare excesiva
-Leziuni vasculo-nervoase

Inainte de interventia chirurgicala toate aceste complicatii vi se vor aduce la cunostinta.

Rezultate pe termen lung. In functie de particularitatea cazului, recuperarea difera de la pacient la pacient. Exista situatii in care procedeul chirurgical este simplu (acromioplastie, sinovestomie, indepartarea depunerilor de calciu) iar recuperarea este extrem de rapida, pacientul putand sa se intoarca la serviciu dupa 7-10 zile, in conditiile in care nu are o munca foarte solicitanta din punct de veder fizic.

pp

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul umarului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

unde pot trimite imagini RMN de umeri bilaterali sa vad daca este nevoie de interventie artroscopica ? Mentionez faptul ca ma dor foarte tare umerii dar mobilitatea lor inca este buna. Am efectuat un examen RMN iar rezultatul de acolo a fost ruptura cvasicompleta tendon supraspinos la ambii umeri. Va multumesc !!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Indicatia chirurgicala nu se pune doar pe baza unor investigatii RMN, pentru ca in stabilirea unei astfel de indicatii conteaza si alti parametrii: varsta, gradul de activitate, etc.
Va astept la o consultatie in vederea unui diagnostic corect.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, am 22 de ani si este a treia oara cand am umaru drept imobilizat, prima data am avut intindere de ligamente si fisura, si in ultimele dati mi-a sarit umaru( luxatie)….asta in decurs de aproape 3 ani, si in toata perioada asta am avut mereu dureri, mi sa spus ca va trebuii sa fac operatie ca sa nu mai am probleme. Sunt curioasa cam cat costa operatia si tot ce mai include( spitalizare si ce o mai fi…) va multumesc anticipat

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Pentru informatii legate de pret si spitalizare la spitalul Sanador, puteti suna la 0732717947. Numai bine!

Anonymous

Buna. Sunt curios cat este pretul Artroscopiei la umar sau leziunea Bankart? Nu stiu daca este acelasi lucru sau sunt 2 interventii diferite. Dupa astfel de intervetii este necasara spitalizarea sau nu? Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Pentru informatii legate de costuri: 0732717947.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,

Am putea lua legatura prin e-mail pentru o discutie cu caracter stiintific?

Dan Batalu

Anonymous

Buna seara,domnul doctor.
Va rog frumos sa-mi raspundeti si mie,daca vreti,la doua intrebari
-dupa tenotomia bicepsului,la scurt timp,se poate face tenodeza acestuia?
-care ar fi diferentele de performanta ale unui brat cu bicepsul tenomiat,fata de un brat cu bicepsul tenodoziat?
Va multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Diferentele nu sunt mari daca pac este varstnic sau sedentar, dar la tineri poate exista o diferenta.
Tenotomia intrarticulara, teoretic, e urmata imediat la tineri de reisertia distala a tendonului.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,ma numaesc Pamela si am nevoie de un sfat de la dv.Locuiesc in Germania sunt asistenta medicala si din Februarie 2019 au inceput durerile la umarul drept( lucrez in medicina ambulanta si fac tratamente la domiciliu si am peste 30 de pacienti in tura ) Am facut MRT si am fost diagnosticata cu Impingement Syndrom umarul drept. Medicii din Germania m-au sfatuit sa ma Operez ( ridic zilnic pacienti ) si mi-au spus ca timpul de recuperare este intre 4-6 saptamani. Medicul de Familie si Medicul din Spital mi-au recomandat sa fac masaj la umar (Krankengymnastik) pana ma hotarasc… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa incepeti un program complex de fiziokinetoterapie, si infiltratii.
Daca rezultatele nu sunt multumitoare, va operati.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara!Am fost operata in Germania la umar (Artroscopia umarului ) .Am 4 saptamini si 3 ori am avut ore de gimnastica .Mina inca nu o pot ridica in sus si durerile inca mai sunt..Aş dori sa ma ajutati cu niste sfaturi…ce exercitii aş putea face acasa adaugator?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa intrati intr.un program complex de fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x