• 4 mart. 2014
  • Raspunsuri: 4
  • Vizualizari: 17.167

Un loc comun pentru o bursita este pe partea laterala a soldului. Aici un tendoanele musculare trec peste trohanterul mare, iar inflamatia de la nivelul bursei dintre tendon si trohanterul mare este numita bursita trohanteriana. Bursa este invelisul fascial al unui muschi si a tendonului respectiv. Aceasta problema este comuna la persoanele mai in varsta. Se poate, de asemenea, sa apara la pacientii mai tineri, care sunt extrem de activi in exercitii, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, sau ciclism.

Anatomie

t4Articulatia soldului este formata din cavitatea coriloida numita si acetabulum, de la nivelul bazinului care inconjoara 2/3 din capul femural, acesta avand forma unei sfere aproape perfecte. Muschii  de la nivelul regiunii fesiere si muschii coapsei in partea anterioara, inconjoara articulatia soldului. Trohanterul mare, este localizat pe partea exterioara a femurului, imediat sub capul femural, si reprezinta locul de insertie ai musculaturii din regiunea fesiera.

Gluteus maximus sau muschiul fesier mare, este cel mai mare dintre acesti muschi, si se insera inferior de marele trohanter. Intre muschiul fesier mare, ms tensor al fasciei lata si trohanterul mare exista o frecare odata cu miscarile efectuate la nivelul soldului, in urma caruia bursa de la acest nivel se poate inflama.. O bursa este un sac subtire de tesut care contine lichid pentru a lubrifia zona si a reduce frecarea. Bursa este o structura normala, care se poate inflama, afectiunea purtand denumirea de bursita.

Cauze

t9Uneori, o bursa poate deveni inflamata ( umflata si iritata ), din cauza unei frecari prea mari sau din cauza unei traumatism direct in zona respectiva. O bursa inflamata poate cauza durere, deoarece miscarea face ca structurile din jurul bursei sa amplifice inflamatia. Frecarea poate creste la nivelul  bursei in timpul mersului pe jos, alergatului, ciclismului, dar si in cadrul altor activitati sportive.

O alta cauza este retractia sau tensionarea muschiului tensor al fasciei lata, din cauze necunoscute de cele mai multe ori, care trece ca un manson peste trohanterul mare si cauzeaza durere. Ms fesier mare se ataseaza la acest tendon lung. In timp ce mergeti pe jos, ms. fesier mare  trage si mai mult acest tendon pe trohanterul mare, cu fiecare pas. In cazul in care tendonul este strans, se freaca de bursa.

Frecarea duce la iritatii si inflamatii. Frecarea poate incepe, de asemenea, daca muschiul fesier mijlociu este slab, in cazul in care un picior este mai lung decat celalalt, sau, daca alergati pe suprafete inclinate. Cele mai multe cazuri de bursita trohanteriana apar treptat, fara nici un accident evident. Bursita trohanteriana poate aparea dupa inlocuirea artificiala a articulatiei soldului, sau a altor tipuri de interventii chirurgicale la sold.

Cauza poate fi o combinatie de schimbari in modul in care soldul functioneaza, modul in care este aliniat, sau modul in care s-a format tesutul cicatricial postoperator. O lovitura sau cazatura pe sold poate provoca sangerari in bursa, formand un hematom. Sangerarea nu este grava, dar bursa poate reactiona la sange si se poate inflama. Inflamatia face ca bursa sa se ingroase de-a lungul timpului. Aceasta ingrosare, iritatia constanta, si inflamatia pot duce la cronicizarea afectiunii.

Simptome

t3Primul simptom al bursitei trohanteriana este, de obicei, durerea. Durerea poate fi simtita in zona soldului deasupra sau la nivelul trohanterului mare. In cele din urma durerea poate iradia in jos, in partea exterioara a coapsei. Cand problema progreseaza, simptomele produc un schiopatat atunci cand mergeti pe jos, si puteti simti rigiditate in articulatia soldului. In cele din urma, durerea va fi prezenta si in repaus, si poate provoca chiar si probleme de somn.

 

 

Diagnosticul

t7Diagnosticul de bursita trohanteriana incepe cu o anamneza si un examen clinic local. Acest lucru ofera multe informatii necesare pentru a pune diagnosticul. Medicul dumneavoastra va dori sa stie cand a inceput durerea, si care sunt miscarile care provoaca durere. Va fi facut un examen clinic pentru a determina daca schiopatati si care este amplitudinea miscarilor de la nivelul articulatiei soldului, pana apare durerea.

Vor fi recomandate radiografii de sold (fata si profil), pentru ca medicul sa se asigure ca nu exista alte anomalii la nivelul soldului. Pe radiografii, de obicei, nu apare bursita trohanteriana. Radiografiile sunt recomandate pentru a exclude alte probleme care pot fi cauza durerii de sold.

Uneori este dificil de spus daca durerea pe care o simtiti este din cauza bursitei trohanteriana, sau a artritei soldului. O radiografie poate da mai multe informatii despre starea articulatiei soldului in sine. O investigatie si mai utila este o ecografie de parti moi, centrata pe zona dureroasa, care va pune diagnosticul clar de bursita trohanteriana.

O injectie cu un anestezic local in bursa, poate ajuta medicul sa diagnosticheze bursita trohanteriana, dar este rar folosita in prezent. Daca injectia indeparteaza imediat durerea, atunci diagnosticul este probabil bursita trohanteriana. Cei mai multi medici vor adauga, de asemenea, cateva medicamente cu cortizon la anestezicul local pentru a ajuta la tratarea afectiunii in acelasi timp.

Tratament

Tratamentul pentru bursita trohanteriana, de obicei, incepe cu masuri simple. Cei mai multi pacienti cu bursita trohanteriana nu vor necesita o interventie chirurgicala.

Tratamentul nechirurgical

t2Bursita trohanteriana este adesea tratata cu succes, fara interventii chirurgicale. Pacientii mai tineri care au aceasta afectiune, din cauza suprasolicitarii, pot fi de obicei tratati prin reducerea activitatilor zilnice, sau prin a schimba modul in care exercita activitatile. Combinand acest lucru cu un program de exercitii de stretching si tonifiere a musculaturii si, probabil, un scurt tratament cu medicamente anti – inflamatorii se va rezolva problema. Se recomanda un program de fizio-kinetoterapie sub indrumarea unui medic de recuperare. Sunt utilizate tratamente pentru a scadea inflamatia.

Terapeutii folosesc exercitii de intindere pentru a ajuta la restabilirea gamei complete de miscare in sold. Imbunatatind forta si coordonarea in fesa si muschii soldulului, permit femurului sa se miste corect in cavitatea cotiloida, si pot ajuta la reducerea frecarii la nivelul bursei. Tratamentul poate dura patru-sase saptamani, inainte de a recapata complet mobilitatea si de a scapa de durere. In cazul in care acest tratament nu reduce simptomele, o injectie cu cortizon in bursa poate usura simptomele si ameliora starea pacientului.

Cortizonul este un medicament anti – inflamator puternic. Acesta poate reduce umflarea si durerea atunci cand este injectat direct in bursa. Daca inflamatia este recenta (mai putin de 4 luni), infiltratia cu cortizon va duce la vindecare prin remiterea completa a inflamatiei. Este nevoie de cele mai multe ori de 2-3 infiltratii. Noi recomanda aceste infiltratii inca de la inceput, pentru am obtinut rezultate mult mai rapid combinand infiltratiile cu fizio-kinetoterapie. Daca inflamatia persista de peste 4 luni, recomandam infltratii cu PRP (PLASMA REACH PLACHETES), prin care se obtine o regenerare a tesuturilor inflamate.

Tratamentul chirurgical

Chirurgia este rareori necesara pentru a trata bursita trohanteriana. Atunci cand toate tratamentele conservatoare esueaza, iar durerea este insuportabila, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Mai multe tipuri de proceduri chirurgicale sunt disponibile pentru a trata bursita trohanteriana. Scopul principal al tuturor procedurilor concepute pentru a trata aceasta conditie, este de a elimina bursa ingrosata, de a elimina orice pinteni ososi care s-au format pe trohanterul mare, si de a va relaxa tendonul muschiului fesier mare. Unii chirurgi prefera sa prelungeasca pur si simplu tendonul, iar altii prefera sa elimine o sectiune a tendonului care se freaca direct pe trohanterul mare. Ambele proceduri au rezultate bune.

t6

Reabilitarea nechirurgicala

Chiar daca nu aveti nevoie de o interventie chirurgicala, poate fi necesar sa urmati un program de exercitii de reabilitare. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa lucrati cu un kinetoterapeut. Terapeutul poate crea un program de stretching si de consolidare pentru sold. Este foarte important sa se mentina un echilibru de flexibilitate si de forta in sold. Veti progresa, probabil, dupa un program pe care il veti efectua pana la patru – sase saptamani.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

4 3 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Am nevoie de ajutorul dvs va scriu azi in ziua de crăciun va urez sărbători fericite ,,, am nevoie de ajutor dar nu am acces la măil ci pot vb doar la tel 0722131067 am nevoie urgentă sa va explić ele gata dè un ăcçident ăuțo ei de articolul dvs despre brusită trohateriana va rog ajutați mă multumesc

Anonymous

Care este cel mai bun examen imagistic pentru a releva (in situatia unei bursite) o intindere musculara, o incrucisare de ligament, vreo necroza a capului femural, etc. ? Am un RMN care indica o usoara fractura a capului femural (fractura sub-condrala), si usoare edeme osoase (aspectul unor pete usoare), insa 2 chirurgi cu prestigiu spun ca NU este o situatie chirurgicala, dar nu exclud ipoteza unui inceput de necroza (femeie, 41 de ani, fara traumatisme recente). Practic, un gest matinal, lent, de rotatie exterioara a piciorului a determinat o durere continua, in crestere, o restrangere treptata a mobilitatii (sub durere)… Read more »

Anonymous

Buna ziua ! Dl . Doctor va rog sa ne ajutați cu un sfat : de o luna fiul meu in vârsta de 14 ani a simțit in timpul Unui meci ( Menționez ca face fotbal de la 5 ani ) o durere la nivelul soldului , in urma unui control a fost diagnosticat cu bursita trohanteriana , repaus total 4 săptămâni , flamexin 1 pliculeț pe zi … durerea profunda a trecut dar simte amorțită fesa și piciorul stâng nu este tocmai in forma, as dori sa ne sfătuiți care sunt următorii pași pentru revenirea la normal și fără… Read more »

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x