• 7 ian. 2013
  • Raspunsuri: 36
  • Vizualizari: 12.715

f1Mecanism de producere: femurul este cel mai mare os din corp, cu o vascularizatie buna si inconjurat de masa musculara importanta, de aceea este nevoie de un traumatism de intensitate mare pentru a se produce fracturile de femur. Mecanismele se impart in 2 categorii: la pacientii tineri apar dupa un traumatism de intensitate mare (accidente rutiere, caderi de la inaltime), iar la persoanele invarsta dupa cadere de la acelasi nivel. Fractura de femur este rezultatul uneia din urmatoarele forte ce apar la acest nivel: indoire, compresiune axiala sau rasucire.

Semne si simptome: la inspectie se poate observa deformarea coapsei si scurtare, cu crepitatii osoase la palpare. Coapsa este umflata din cauza hematomului format. La examinare, un control vascular trebuie efectuat pentru a evidentia posibile leziuni vasculare. O inspectie riguroasa a coapsei trebuie facuta pentru a gasi eventuale plagi ce pot comunica cu focarul de fractura (fractura deschisa).

Diagnostic: radiografiile de femur AP si laterale sunt primele investigatii. Acestea trebuiesc evaluate pentru a stabili directia focarului de fractura, cominutia, lipsa de masa osoasa, calitatea osului. Radiografiile corecte trebuie sa includa intregul femur. O arteriografie este necesara cand se suspicioneaza leziuni vasculare.

f2 f3  f7 

f5 f4

Clasificare:

– in fuctie de locul anatomic: 1/3 proximala, 1/3 medie si 1/3 distala
– in functie de gradul de cominutie: Winquist and Hansen clasifica fracturile in 4 tipuri:

1) fara cominutie;
2) fragment mic in fluture;
3) fragment mic in fluture cu cel putin 50% contact intre corticalele fragmentelor;
4) fragment mare in fluture sau cominutie cu < 50% contact intre fragmente;
5) cominutie importanta fara contact intre fragmente.

a1

TratamentFractura de diafiza femurala este o urgenta chirurgicala, dar poate fi amanata daca exista alte tr1leziuni traumatice care pun in pericol viata pacientului. In aceasta situatie, interventia chirurgicala este temporizata, iar osul este partial stabilizat printr-o tractiune osoasa. Tractiune transscheletala trebuie efectuata imediat dupa internarea pacientului pentru a realinia si reface lungimea femurului, pentru a minimaliza distrugerea tesuturilor moi, pentru a limita sangerarea si a creea un oarecare confort pacientului. Tractiunea se efectueaza prin introducerea unei brose de 2.0mm la nivelul 1/3 proximale a tibiei sau la nivelul metafizei distale a femurului, si amplasarea de greutati cu ajutorul unui mechanism de scripete care sa tina coapsa in tensiune.

 

Tratamentul chirurgical de electie este osteosinteza cu tija centromedulara anterograda zavorata static sau dinamic. 

 

a4

Planificarea preoperatorie include studierea atenta a radiografiilor (AP si profil) pentru a determina lungimea tijei a3si diametrul canalului medular, pentru a studia morfologia femurului si gradul de cominutie. Alegerea tijei corespunzatoare se face masurand membrul sanatos de la nivelul trohanterului mare pana la condilul lateral. Pacientul este pozitionat in decubit dorsal (cu fata in sus) pe masa ortopedica si se verifica reducerea fracturii sub control radiologic. Reducerea trebuie mentinuta pe tot parcursul introducerii ghidului, alezarii si introducerii tijei. Alezajul, adica introducerea unor freze cu diametre progresive pe canalul medular, este un pas operator ce a fost dezbatut in multiple studii si proiecte de cercetare. Initial tija centromedulara era introdusa fara alezaj. Argumente contra alezajului erau cresterea presiunii centromedulare, cresterea presiunii in arterele pulmonare, cresterea posibilitatii embolismului grasos si a disfunctiilor pulmonare. Studii au aratat insa ca alezare permite alegerea unei tije cu diametrul mai mare, creste rata consolidarii fracturii, iar complicatiile pulmonare se datoreaza traumatismului, nu alezajului. Alezajul creste fluxul sangvin la nivelul periostului si astfel incurajeaza depunerea de elemente osteoformatoare la nivelul focarului de fractura, grabind vindecarea.

c1

t11 t4 t3

Tija centromedulara se poate introduce si retrograd de la nivelul genunchiului.  Indicatiile acestei metode sunt pacientii politraumatizati, facturi bilaterale de femur, fracturi ale metafizei distale, fractura asociata a coloanei, fractura ipsilaterala de col femural, acetabul, rotula sau tibie. Contraindicatii sunt mobilitatea scazuta a genunchiului (flexie de 34 pana la 52 grade este necesara), fracturile subtrohanteriene.

t12

Tratamentul postoperatorDupa stabilizarea fracturii de femur nivelul durerii scade, pacientul se poate mobiliza si recuperarea medicala poate fi inceputa aproape imediat. Mobilizarea activa a musculaturii coapsei cat si a genunchiului poate fi inceputa imediat postoperator. Studiile arata ca pacientii cu fractura de 1/3 medie de diafiza femurala operati cu tije centromedulare zavorate static cu 2 zavoare distal pot fi lasati sa calce pe membrul operat intre 2-4 sapt postoperator fara a pune in pericol montajul. Fracturile cu interesare a 1/3 proximale sau distale a femurului au parte de tratament postoperator diferit in functie de gradul de cominutie si stabilitatea montajului. Controale radiologice succesive ar trebui facute la 6 saptamani, 12 saptamani si 6 luni. Dinamizarea montajului, adica extragerea zavorului distal poate fi facuta la 2 luni de la operatie, iar tot montajul poate fi scos la minim 1 an de la operatie in urma demonstrarii radiologice a consolidarii complete.

t2 t3

t9 t6

t8 t5 t7

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Complicatii.

Neurologice: nervii care risca sa fie lezati sunt femuralul, sciaticul, peronier si rusinos. Pareza de nerv rusinos poate apare in special in cazul tractiunii extensive a membrului inferior. Lezarea nervului sciatic si peronier poate apare prin intindere excesiva in cadrul manevrelor de reducere a fracturii. E putin probabil ca aceste leziuni sa apara atunci cand reducerea este facuta manual, ele fiind mai des intalnite cand se folosesc intrumente speciale de reducere.

Vasculare: Lezarea arterei femurale este o complicatie foarte rara, dar foarte grava.

Alinierea deficitara a fragmentelor reprezinta o angulatie mai mare de 5 grade in plan sagital (flexie-extensie) si plan coronal (varus-valgus). Cea mai mare rata de angulare o prezinta fracturile proximale – 30% in comparatie cu cele distale – 10% si cele medii – 2%. Aceasta complicatie poate fi prevenita intraoperator prin atentie sporita la reducerea fracturii, directia conductorului si a alezajului, cat si directia tijei.

Lipsa consolidarii si deterioarea montajului de osteosinteza (ruperea tijei sau a suruburilor) este o complicatie rara in prezent, si se trateaza prin reluarea osteosintezei cu o tija mai groasa sau inlocuirea suruburilor.

Infectia este o complicatie redutabila, dar din fericire foarte rara. Se trateaza prin indepartarea tijei, toaleta chimica si chirurgicala, antibioterapie si fixarea provizorie sau definitive a fracturii cu fixator extern. Dupa asanarea infectiei se reia osteosinteza dupa aceleasi principii.

Redoarea genunchiului si blocarea genunchiului. Un oarecare grad de blocare a genunchiului poate apare dupa o fractura de femur in functie de gradul leziunii muschiului cvadriceps (in special vastul intermediar). Aceasta complicatie poate fi prevenita sau tratata prin mobilizarea activa a genunchiului imediat postoperator. De obicei complicatiile la nivelul genunchiului dispar in 6-12 saptamani de la operatie.

4 7 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

36 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

am avut un accident rutier si am avut traumatisme multe politrauma iar acum am diafiza femurala dupa 10 luni nu mam vindecat va rog sami spuneti daca mai pot merge cu acest picior

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Din descrierea dstra inteleg ca osul nu s-a vindecat. In acest caz ar trebui sa vad radiografiile ca sa va ofer mai multe informatii. In rpincipiu nu puteti merge sau duce o viata normala pana ce osul nu se vindeca. O zi buna!

Dr. Andrei Ioan Bogdan

Anonymous

Buna Ziua,

Am suferit o fractura cominutiva de femur drept (4 fragmente osoase) in urma unui accident sportiv. Am fost operat in urma cu aproape 4 saptamani si mi s-a introdus o tija de titan in os prin genunchi fixata cu 4 suruburi (retrograd sau cam asa ceva – cer scuze daca gresesc) . Problema mea este mobilitatea genunchiului care este foarte redusa (cam 30 de grade) si durerea de la nivelul acestuia. Este normal avand in vedere timpul scurs ? Ce as putea face sa imbunatatesc acest lucru?
Va multumesc!
Cu respect : Mihai Ungurean

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Din pacate nu este normal, ar trebui sa mai aveti uneori dureri dar mobilitatea sa fie la cel putin 90 de grade de flexie.
Va sfatuiesc sa imi trimiteti un rand de radiografii pe adresa de mail dr.andrei.bogdan@gmail.com si sa faceti un RMN, tinand cont ca tija este de titan. Astept ambele investigatii.
Dr. Andrei Ioan Bogdan

Anonymous

Buna ziua ,am suferit un accident rutier cu o luna in urma, am o fractura complicata de femur si o fractura la vertebra lombara 1 ,am avut o interventie chirurgicala dar nu prea reusita citeva fragmente de oase sunt slab fixate sunt internat in chisinau si medicii nu pot lua o decizie de a ma reopera sau nu,va rog sa ma ajutati.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu inteleg cum as putea sa va ajut, pentru ca noi nu putem decide pentru ei. Numai Bine!

Anonymous

Buna ziua, Am o diferenta la membrele inferioare, aporximativ de 4 cm. Am decis ca as vrea sa ma operez deoarece coloana mea prezinta scolioza si stiu ca cu cat va trece mai mult timp sau voi avea copii starea mea se va inrautatii. Din cand in cand prezint dureri la unul dintre membre mai ales daca nu port in papuci un talonet special inantat. Am citit ce ati scris despre fractura femurului si vroiam sa va intreb daca o operatie de scurtare a femurului cu 4 cm este cam la fel? Si deasemenea dupa cat timp poate piciorul meu… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Din ce cauza aveti aceasta diferenta de lungime?
De cand?
Ce varsta si greutate aveti?

Anonymous

Buna ziua,
Cred ca din nastere, dar pe parcurs ce am inaintat in varsta si odata cu formarea oaselor diferenta s-a marit. Am descoperit-o pe la 6 ani si era de 1,5 cm. Mi s-a spus ca chirurgical nu se poate face nimic doar dupa 18 cand am incetat din crestere. Am 20 de ani 73km, 171cm.

Anonymous

Buna seara! Acum 2 ani am suferit un accident rutier in urma caruia am avut femurul rupt. Dupa introducerea tijei , nu am reusit sa mai merg corect si inca mai am dureri la frig. In urma controlului medical, Doctorul mi-a spus ca osul nu s-a sudat complet si sa mai stau cu el cel putin pana in vara aceasta. Precizez ca recuperarea a constat in exercitii facute de mine acasa, exercitii date de domnul doctor. Bugetul familiei nu mi-a permis sa fac in privat recuperare. Rugamintea mea la dumneavoastra este , daca imi puteti da un sfat cu privire… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Motivele sunt doua: fie osul nu a consolidat, de obicei in 90% din cazuri fiind viciu chirurgical, dar simptomul principal este durerea, fie este o problema de recuperare si in acest caz trebuie sa va vada un medic de recuperare.
Lipsa unei recuperari adecvate poate duce la deficite moderate sau majore.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua acum 3 luni in urma am avut un accident rutier si din pacate mi s-a rupt femurul.Am fost operat,mi s-a bagat o tija…Acum dupa 3 luni mi-am facut un CT pt ca am dureri deasupra genunchiului si abea pot merge,cu ajutorul unei carje si chiar si asa foarte greu La rezultatul CT-ului mi-a iesit urmatoarele: Fractura cominutiva cu 3 fragmente mari si unul milimetric de diafiza femurala proximala femur drept, cu mici fragmente de calus formate de o parte si alta a focarului de fractura. Sunt 3 fragmente principale de os, cele 2 craniale subtrohanteriene au fractura verticala… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu va pot da un raspuns obiectiv pentru ca rezultatul chirurgical depinde de tipul de fixare(ce tija, cate suruburi, ce dimensiuni, etc), gradul de recuperare, de particularitatea fracturii.
Va astept la o consultatie!

Anonymous

buna ziua baiatul meu are ruptura de femur la picioru drept ce exerciti de recuperare ami sugerati are 4 luni dela operatie merge calca pe picior dar schiopateaza

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa continuati recuperarea si sa mergeti la o reevaluare la medicul ortoped.
O zi buna!

Anonymous

buna ziua .in urma cu o luna am suferit un accident de munca .adupa 4 zile am fost operat mi s-a introdus pe la nivelul soldului o tija centromedulara zavorata dar care a necesitat deschiderea focarului pentru a putea prinde un fragment de os.in urma operatiei mi s-a recomandat mobilizare activa fara sprijin pe membrul operat 10 saptamani,dar eu nu reusesc sa flexez genunchiul mai mult de 20 de grade.am intrebat daca este necesar sa fac cv recuperare kinetoterapie dar a zis ca o sa isi de-a drumul genunchiu …oare e ceva normal sa nu pot flexa articulatia genunchiului in… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va rog sa faceti o radiografie, sau daca aveti deja sa mi-o trimiteti pe dr.andrei.bogdan@gmail.com ca sa va dau un raspuns obiectiv.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! În urma cu 8 luni socrul meu a suferit o interventie chirurgicală la picior , avand fractură de femur , i sa introdus tija gama 2. In momentul actual , dupa 8, luni de operatie pacientul nu poate merge decat cu ajutorul carjelor iar ultima radiografie arata o mare absorbtie de os in zona fracturii , unde pe radiografia facuta dupa 3 luni de operatie era format calus. Mentionez ca pacientul are 63 de ani si nu suferă de alte afectiuni grave. Mai mentionez ca nu i sa prescris nici un tratapent post operator dupa operatie , gimnastica… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti sa discutati cu medicul curant pentru imi este greu sa ma pronunt fara sa vad radiografii.
Numai bine!

Anonymous

Va pot trimite si radiografia de dupa operatie si mai recenta daca doriti. Dati-mi numai modalitatea. Va multumesc!!! Doctorul care a efectuat operatia nu mai este de gasit.

Anonymous

Buna seara, pe data de 7 feb am avut Un accident rutier…pe data de 11 m-au operat av and femurul drept fractura iar stangu fractura deschisa in trei locuri ce am necesitat Un fixator extern ce il numesti satelit:))…. acum am 6 saptamana de la ambele operatii! Fac gimnastica medicala acasa de 3 sapt, am ajuns la Un unghi de 90 grade dar daca genunchiului il mai indoi simt ca ma inpunge la piciorul drept ( femur), mi sa atasata o placa de 20 cm si 7 suruburi, este posibil? De CEL stang mi sa pronuntat ca tre sa il… Read more »

Anonymous

Buna ziua, Acum 5 ani,in aprilie 2012,mama mea,nascuta in 1936,a suferit o fractura supracondiliana de femur la piciorul drept,fractura rezolvata prin osteosinteza cu retronail.Totul a decurs foarte bine pana acum circa 2 saptamani cand au inceput sa apara dureri din ce in ce mai accentuate in zona fracturii(genuchiului).In pozitia culcat durerile sunt mai suportabile insa la mers sunt foarte puternice,cu greu poate merge cu sprijin in baston. Care pot fi cauzele acestor dureri, ce pasi trebuie urmati pentru a incerca diminuarea(eliminarea) lor si care sunt eventualele riscuri,tinand cont de varsta ? Mentionez ca nici acum nu a fost extrasa tija… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfafuiesc sa o duceti pe mama dstra la spital in vederea efectuarii unor radiografii, pentru a se stabili cauza exacta a durerilor. Ulterior se poate stabili modul de rezolvare.
O zi buna!

Anonymous

Buna ziua, am 19 ani si acum 2 luni am avut un accident rutier si am ruptură de femur cu deplasare, piciorul este mai scurt cu 1 cm fata de celălalt. Cam in cat timp pot călca pe picior, voi avea probleme la mers din cauza ca este mai scurt cu 1 cm sau nu vor fi probleme?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Informatiile sunt sumare ca sa va dau un raspuns obiectiv. Ati fost operat? Cand? Ce implant aveti? Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, domnule doctor.
Acum un an mi s a protezat soldul stang datorita necrozei de cap femural. Dupa operatie piciorul cu proteza este mai lung cu 1 cm.
Mi am adaptat incaltamintea dar nu e prea grozav pt ca acum fac fasceita plantara la piciorul scurt. Si sunt f nemultumita de acest neajuns cu lungimea.
Am 49 de ani, osteopenie, 1.71 si 79 kg. Ce solutii chirurgicale exista? Credeti ca m ati putea ajuta?

Anonymous

Bună ziua! Am avut un accident rutier în urma căruia am suferit multiple fracturi. Cea care îmi pune probleme este fractura 1/3 inf femur stg. Cominutiva. Operația a fost făcută pe 11 aprilie. Dr. Ortoped la controlul de la 3 luni mi a spus ca nu am voie sa calc încă o luna și jumătate. Am vartsta de 43 de ani. De ce este asa de lenta consolidarea osului. Ce tratament este indicat pentru accelerarea formarii calusului ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu pot sa va raspund daca nu vad radiografiile.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara .Am avut un accident rutier ca pieton și am suferit o fractura diafiza 1/3 cominutivă la femur stg am fost operat la Floreasca am fost la control la 3 săptămâni de la operație și d-ul doctor mi-a spus ca este bn ca pot calcă ușor in picior, dar eu am o nelămurire bucata sărită din os (3-4 cm)nu a fost așezată și este Paralela cu osul in muschi.. este normal? Și ce pot face?……

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu este o problema in sine.
Operatia este corect efectuata. Discutia este extrem de ampla, dar decizia este una corecta.
Aveti incredere in medicul dstra.
Numai bine!

Anonymous

In urma unui accident mi s-a rupt femurul( am 19 ani ). Am 3 saptamani de la operatie. Genunchiul se indoaie aproape complet, femurul nu ma doare deloc, merg intr-o carja si nu am nici o problema. Ba uneori fac si pasi fara nici o carja. E vreo problema grava daca merg fara carje ? Imi poate afecta tare operatia ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului curant. Nu stiu exact ce operatie ati avut.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua

Bunica mea a suferit o fractura de diafiza femurală, din păcate la spital nu au vrut sa o operează din cauza vârstei ( 90 de ani ) , de doua luni este acasă la pat . Ni sa spus ca nu este nimic de făcut , bunica este in stare buna de sănătate .

Exista vreo soluție sa o mai ajutam cu ceva ? Am putea sa mobilizam piciorul cumva, sa evitam deplasarea fracturii la fiecare mișcare pe care încearcă sa o facă ?
Mulțumesc frumos
O zi buna va doresc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa urmati un tratament complex de fizio, kineto si hidroterapie. Se pot asocia si infiltratii.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Am 22 de ani si in urma unei cazaturi de la etajul 5, am un femur rup in 3 bucati. A trebuit sa stau o saptamana cu extensie la picior ,pentru ca operatie la coloana era prioritara, insa acum am o tija care este prinsa intr un surub in capul femurul si unul jos la genunchi. A trecut o luna de la operatia la picior. Eu pot sa imi misc piciorul insa am niste dureri foarte mari in genunchi si unde este capul femurului. Nu inteleg daca este normal, mai ales ca uneori simt ca mi se misca… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta, fara sa vad radiografii. Discutati cu medicul dstra curant.
Numai bine!

36
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x