• 4 aug. 2013
  • Raspunsuri: 39
  • Vizualizari: 17.979

n3Notiuni de anatomie: zona tarsiana poate fi delimitata de linia articulara Chopart proximal, si linia articulara Lisfranc distal. Tarsienele includ 5 oase: navicular, cuboid, cuneiform medial, mediu si lateral. In ciuda multimii de suprafete articulare, aceasta regiune este practic imobila in comparatie cu glezna sau antepiciorul. Lipsa mobilitatii se datoreaza structurii anatomice, si anume densitatea ligamentelor plantare care mentin oasele tarsiene unite. Regiunea tarsiana, datorita rigiditatii axiale, este responsabila de legatura dintre glezna si antepicior. Schimbari in pozitia oaselor tarsiene pot duce la o dezaliniere glezna-antepicior.

Fracturile osului navicular

Fracturile navicularului pot impiedica miscarile articulatiei talonaviculare si pot altera functiile piciorului. Mecanismul de producere poate fi un traumatism direct, traumatisme sportive, cadere de la inaltime sau accidente auto. Din cauza rigiditatii zonei, pacientul poate prezenta leziuni asociate. Clinic pacientul se prezinta cu edem local la nivelul piciorului, durere la mobilizare si la palpare si echimoza locala. Diagnosticul se pune in baza radiografiilor de profil si anteroposterioare.

n5 n1

Clasificarea fracturilor naviculare se face in functie de localizarea fracturii: fracturi tuberozitare, avulsii, fracturile corpului si fracturi de stres. Fracturile corpului se datoreaza unei incarcari axiale intense care impacteaza capul talusului in navicular. Fracturile corpului se impart in 3 tipuri: tipul I – care imparte navicularul in doua fragmente dirsal si plantar; tipul II – care imparte navicularul in 2 fragmente lateral si medial; tipul III – care prezinta cominutie importanta a fragmentelor.

n4

Tratamentul fracturilor naviculare nu depinde de tipul fracturii ci de efectul pe care il are asupra pozitiei osului si de pastrarea sau nu a congruentei articulatiei talonaviculare. Criteriile cele mai importante pentru un rezultat pozitiv sunt refacerea lungimii coloanei mediale si congruenta articulatiei talonaviculare. Fracturile fara deplasare se trateaza cu aparat gipsat 6 – 8 saptamani si mers fara sprijin pe piciorul afectat. Tratamentul chirurgical este indicat in fracturile instabile sau deplasare intraarticulara mai mare de 2 mm. Tratamentul chirurgical consta in fixarea interna a fracturii cu surub de 2.7, 3.5 sau 4 mm. Postoperator piciorul se imobilizeaza in atela gambiero-podala 6 saptamani dupa care se incepe recuperarea, fara sa se sprijine in piciorul afectat o perioada de 3 luni.

Fracturile osului cuboid   

c2Leziunile osului cuboid pot aparea solitar sau in asociere cu leziuni talonaviculare, sau leziuni la nivelul articulatiei Lisfranc. O fractura de cuboid poate fi destul de subtila, dar consecintele la nivelul coloanei laterale a piciorului pot avea repercusiuni asupra functiei normale a piciorului.

Mecanismul de producere consta in traumatisme directe la nivelul fetei dorsale a piciorului, dar cel mai des reprezinta o flexie plantara fortata si abductie cauzand compresie axiala la nivelul cuboidului. Clinic pacientul se prezinta cu durere locala, edem si echimoza pe partea laterala a piciorului. Diagnosticul pozitiv se pune pe radiografiile de fata si profil.

Clasificarea fracturilor de cuboid consta in 3 grupe: grupa A – fracturi extraarticulare, grupa B – afectarea unei singure articulatii (calcaneocuboida sau metatarsocuboida), grupa C – afectarea ambelor articulatii.

c3

Tratamentul fracturilor fara pierderea lungimii coloanei laterale sau fara instabilitate interosoasa este cel ortopedic si consta in aparat gipsal gambieropodal 4-6 saptamani fara incarcarea greutatii.

Fracturile oaselor cuneiforme

Aceste leziuni sunt destul de rare, si se prezinta de obicei in asociere cu alte leziuni tarsometatarsiene. Mecanismul de producere este de obicei o incarcare axiala directa sau indirecta la nivelul osului.

Clasificarea acestor fracturi consta in 3 grupe: grupa A – fracturi extraarticulare, grupa B – fracturi partial articulare, grupa C – fracturi intraarticulare. Majoritatea fracturilor se trateaza ortopedic cu aparat gipsat. Tratament mai agresiv este necesar in cazul instabilitatii osoase sau pierderea pozitiei anatomice a osului.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

3 3 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

39 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Ce se poate face pentru durere
la osul deasupra degetului mare .

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In primul rand trebuie sa mergeti la un medic ortoped in vederea unei consultatii, astfel o sa obtineti un diagnostic.
Apoi veti beneficia de un tratament. Durerea nu este o boala, ci un simptom!
Numai bine!

Anonymous

buna ziua, am fost sa imi fac o radiografie a labei piciorului drept din cauza durerilor pe care le resimt cand calc desculta. acum 3 ani am mers desculta pe podul de la mamaia si am calcat pe un nit si am auzit un trosc in talpa. nu am bagat prea mult de seama, dar de curand din cauza suprasolicitarii piciorului (m-am mutat in casa noua si a trebuit sa stau foartea mult in picioare si sa asez mobila, carti, haine, etc… ) a inceput sa ma doara in talpa si sa trosneasca la fiecare pas. am fost la radiolog… Read more »

Anonymous

Bună ziua.În data de 25.05.2017 am încercat să sar peste un* mic pârâu*din stradă(asta ptr că strada era inundată).Am călcat pe vârful piciorului drept moment în care am simțit un pocnet în talpă ,am simțit durere când mișcam degetul mare în deget și în mijlocul tălpii.Am fost la urgență unde în urma unei radiografii mi-au pus dg. Entorsă MT-F rază 1 și am primit tratament cu Vimovo 2/zi și unguent Voltaren timp de 5 zile .am respectat cele indicate însă in continuare simt durere în talpă și nu pot călca pe interiorul tălpii ci doar pe lateral. Dumneavoastră credeți că… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Probabil aveti o ruptura a fasciei plantare.
Va trebuie neaparat RMN.
Numai bine!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului dstra, intr-adevar va trebuie o artrodeza.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua d-le dr. Apelez la dvs. deoarece am gasit acest site destul de explicit si am nevoie de un sfat. Ma aflu in Amsterdam, Olanda, in delegatie de serviciu. Sambata, 11 iulie am suferit un accident, cazand in picioare de la o inaltime de 3m. Precizez ca am 44 ani, 1,73m si aprox 80 kg. Am ajuns la spitalul Meanders din Amersfoort unde am fost operat de urgenta la piciorul stang si mi s-a pus o cizma ghipsata la piciorul drept. Diagnosticele scrise inca nu le-am vazut. In schimb am vazut radiografiile si CT-urile. Toate documentele imi vor fi… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aparitia hematomului este o reactie normala, post fractura-operatie-traumatism.
Succes la operatii!

Anonymous

Multumesc ptr sfat si urari. Sunt mai linistit, chiar daca hematomul la deget, se pare ca se intensifica.
Astept sa imi transmiteti pe mail, unde va pot gasi.

Anonymous

b ziua ! Am avut o fractura de cuneiform fara deplasare.Am stat o saptamana cu atela si 3 saptamani cu cizma gipsata. Am 40 de zile dupa ce mi s-a luat gipsul,pot pasi usor,dar mi se umfla piciorul aproape pana la genunchi si se roseste.Ce as putea sa fac sau dupa cat timp scap de aceasta inflamatie?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la chirurgie vasculara si sa faceti si fizioterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,am suferit o entorsa grad.2, mi s-a pus atela si gips pentru 5 zile,urmând apoi sa imi pună gips circular pentru 18 zile.Mi se pare o durata de imobilizare cam mare pentru o entorsa

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca diagnosticule este corect (se pune pe baza de ecografie, doar ecografie), atunci nu este nevie de imobilizare.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, am o fisura de navicular DREPT si mi s-a recomandat a purta o orteza timp de 4 saptamani. In acest caz, as putea conduce o masina in aceasta perioada? Ma refer la a da jos orteza cat timp ma aflu in masina pentru a putea simti pedalele si a o purta in continuare dupa ce m-am dat jos din masina.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu aveti voie. Numai bine!

Anonymous

Dupa RMN rezultatul examinarii la laba piciorului drept este: " Zone de edem osos si mici traiecte de fractura fara deplasare la nivelul cuneiformelor 1,2,3 si bazelor metatarsienelor 1,2,3 cu edem difuz in partile moi pe fata dorsala a piciorului.Cartilace articular cu semnal si dimensiuni normale.Edem la nivelul tendoanelor extensor scurt al halucelui si extensor scurt al degetelor, fara intreruperea continuitatii fibrilare"
Va rog sa-mi spuneti, in acest caz , se va pune piciorul in gips? Sau atele?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Da se imobilizeaza dar se fac si fizioterapie si tratamente cu antiinflamatoare orale. Numai bine!

Anonymous

In urma cu o saptamana am suferit o fractura parcelara de os cuboid. Initial mi sa pus o atela gipsata, apoi, dupa ce am fost consultanta de un medic ortoped a doua zi, mi s-a spus ca nu am nevoie de ea. Mi s-a recomandat doua saptamani de repaos fara a ma sprijini pe piciorul drept. E ok? Dupa cat timp pot pleca in concediu la munte?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va rog sa urmati sfaturile medicului dstra pentru ca nu stiu cum arata fractura. Faceti si un CT de mana. Numai bine

Anonymous

Buna ziua! Am suferit o fractura la osul cuboid fara deplasare. Initial fractura nu a fost observabila pe radiografia. Doar in urma RMN-ului medicii au putut spune exact ceea ce am. Stau in ghips de aproximativ 3 saptamani si ar mai trebui sa mai stau inca 2. Intrebarea mea este daca as putea scoate ghipsul mai repede de atat deoarece ma simt bine. M-am gandit sa iau in calcul posibilitatea folosirii unui orteze de tip walker in aceste 2 saptamani deoarece nu vreau sa uit cum sa merg si doresc sa ma fac bine cat mai repede, ce imi recomandati?… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Da in principiu este ok tinand cont ca aveti 3 saptamani si fractura a fost fara deplasare.
Numai bine+

Anonymous

Buna ziua, am nevoie de sfatul dumneavoastra, am 39 de ani, 176cm, 86kg.Lucrand in constructii in Anglia am pasit pe o suprafata instabila si am cazut cu piciorul in gol aproximativ 40cm, incaltat fiind cu bocanci.Cred ca toate ligamentele piciorului in afara de cele ale gleznei au fost fortate.Abia am putut sa merg pana la vestiar dupa care am topait pe un picior pana la spital unde mi-au facut 2 radiografii fata/lateral, nu a fost nicio fractura, mi-au dat sa port cizma gipsata 8 saptamani si carje.Durerea initiala a fost suportabila dar fara a mai putea calca.Dupa 10 zile edemul… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Puteti veni in Romania, trebuie sa faceti un RMN si o consultatie la ortopedie.
In functie se dg se stabileste tratamentul corect.
O zi buna!

Anonymous

Din pacate am aflat diagnosticul pe care-l banuiam de ceva vreme la un spital privat de ortopedie din Bucuresti in urma tomografiei computerizate si radiografiei cu greutate pe picior.Este vorba de luxatie de tip lisfranc cu 6mm distanta intre medial cuneiform si metatarsian 2. Doctorul din Anglia pe care l-am vizitat la 6 saptamani de la traumatim nu mi-a dat voie sa-i explic despre radiografiile facute cu greutate pe picior si am anuntat acest lucru avocatului.Ar fi fost inca timp pentru operatie, acum sunt deja aproape 3 luni si mi s-a oferit la acel spital privat din Bucuresti procedura ORIF… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie unde ati mentionat in vederea unei interventii chirurgicale.
Tehnica amintita teoretic este corecta, dar depinde de radiografie.
Numai bine!

Anonymous

Maine voi suna sa ma programez la o consultatie la dumneavoastra.Ma simt ca o leguma cu acea laxitate in picior.Va multumesc pentru sfaturi!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Cu placere!

Anonymous

Buna ziua,am suferit de fractură cuneiform intermediar nu mi a pus nimeni piciorul în ghips, pentru că nu a văzut nimeni până la 8saptamani .La 6saptamani am insistat să îmi de-a sa fac RMN din cauza durerilor.Medicul insista să merg.Revin la 8 săptămâni a ieșit rezultatul fractură cuneiform intermediar plus mai multe lichid calcaneu tendosinovite…Întrebarea mea este am 9 săptămâni medicul insistă să merg mă doare și simt că de desfac oasele.Ce mai pot face? degetul mare a rămas ridicat de la sol că sa calc perfect cu solul mă doare foarte tare.In permanenta am senzație de arsură aproape de… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
La 9 saptamani nu aveti indicatie se imobilizare, ci de recuperare: fizio si kinetoterapie.
O eventuala indicatie chirurgicala o poate pune doar medicul dstra curant care a vazut filmele si stie starea piciorului.
Numai bine!

Anonymous

Vă mulțumesc pentru răspuns.Tocmai medicul curant este cel care nu a văzut că este fractură, din păcate pentru mine.Inca o data va mulțumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, acum 3sapt am cazut si am fost diagnosticata cu fractura parcelara cuneiform dedial, am stat o sapt cu atela gipsata apoi cu fasa elasteca la pat,am intrat in a 4sapt, am facut radiografie si mi au spus ca se vindeca si pot incepe sa merg, dar inca sunt vanata, si simt k ma arde calcaiul cand stau in el si ma doare knd pasesc, credeți k ma grabesc cu mersul? Si ce exerxiții trebuiesc facute inaintea miscarii? Va mulțumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Simptomele sunt normale dar trebuie sa incepeti un program de fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua , in urma unei cazaturi am fost diagnosticata cu Luxatie os navicular si fractura os cuneiform , Se recomandă Operație pentru acest diagnostic , nu am dureri doar edem .Nu vreu sa ma operez .Exista alte metode de recuperare in afara de operație.
Va multumesc frumos.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad filmele. Nunai bine!

Anonymous

Buna seara! Am vrut sa lovesc o minge cu putere si… am lovit asfaltul cu degetele, tarsienele, metatarsienele…ceva de genul. Pe moment am simtit o durere intensa in tot piciorul care a disparut cam dupa 10 min. Am putut sa merg, sa sar , am condus masina…simtind totusi o jena si durere minima la anumite miscari. In decurs de 2 ore am inceput sa simt o durere mult mai pronuntata in zona tarsienelor, chiar si a degetelor. Am tinut gheata dupa care n-am mai putut de durere, nu mai pot calca deloc , ma doare incontinuu. Precizez ca sunt insarcinata.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN cu acordul medicului ginecolog.
RMN deschis. Apoi evaluare la medicul ortoped.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,in urma unei radiografii la piciorul drept,am primit urmatoarea interpretare:
-ingustarea spatiului articular astragalo-navicular,predominant la nivelul compartimentului medial;
-osteofitoza marginala anterioara la nivelul navicularului tarsian;
-osteofitoza calcaneana plantara.
Durerea a inceput acum aproximativ 3 luni cu un debut usor dureros in mijloc langa calcai spre interiorul talpei piciorului,acum dupa o zi de solicitare ma doare foarte tare cu amortire in partea de deasupra talpei.Ce recomandari imi puteti spune pentru acest diagnostic? Va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Initial va sfatuiesc sa faceti fiziokinetoterapie si infiltratii.
In funcție de rezultate se poate ajunge si la o interventie.
Numai bine!

39
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x