• 14 ian. 2013
  • Raspunsuri: 33
  • Vizualizari: 19.085

z2Tratamentul fracturilor de rotula a trecut prin multe schimbari si dezbateri panasa se ajunga la metodele de astazi. Initial s-a incercat tratamentul conservator prin imobilizarea genunchiului in extensie, dar rezultatele au fost proaste, inclusiv absenta consolidarii si pierderea mecanismului extensor. Pasul urmator a fost reducerea deschisa si fixarea interna cu brose percutane sau materiale alogrefe precum tendon achilean, tendoane de cangur sau piele. In 1877, Sir Hector Cameron a executat prima operatie de reducere deschisa si fixare interna cu fir de argint trecut prin gauri prin rotula pentru a stabiliza fragmentele. In prezent fracturile de rotula se trateaza prin fixare cu suruburi, hobanaj, patelectomie partiala sau totala.

Anatomie. Rotula este cel mai mare os sesamoid din corp. Forma rotulei este triunghiulara, cu baza proximal si varful distal. Trei sferturi din suprafata posterioara sunt acoperite de cartilaj articular, impartit in doua de o creasta verticala – fata laterala si fata mediala; fata laterala fiind mai mare. La o rotula normala, grosimea cartilajului articular poate depasi si 1 cm. S-a demonstrat ca rotula are o retea vasculara extraosoasa si una intraosoasa. Vascularizatia extraosoasa provine din sistemul arterial geniculat. Tendonul cvadricipital, rotula si tendonul rotulian formeaza mecanismul extensor. Principala functie a acestui mecanism este sa mentina corpul in pozitie dreapta, contrar fortei gravitatiei. Zona de contact dintre rotula si femurul distal difera in functie de pozitia genunchiului.

z3

Mecanismul de producere – incidenta fracturilor de rotula este mai mare intre varstele 20-50 si la barbati. Mecanismul principal este un traumatism direct la nivelul rotulei prin cadere de la inaltime sau accident rutier. Mecanismul indirect de producere a fracturii este prin cadere de la inaltime sau hiperflexie a genunchiului, prin care fortele mecanismului extensor depasesc forta intrinseca a rotulei. In acest caz apare o fractura transversa cu sau fara cominutia unui pol.

Diagnostic. In cazul traumatismelor directe, pacientul prezinta edem local, durere si impotenta functionala.a3 Traumatismele indirecte se prezinta cu edem dureros si incapacitatea de a flecta coapsa pe abdomen cu genunchiul in extensie. La palpare se poate evidentia punctul de maxima durere sau chiar un defect osos.

Contuzii sau plagi deschise trebuiesc evaluate pentru o posibila comunicare cu articulatia genunchiului. Fracturile deschise de rotula reprezinta urgenta chirurgicala si trebuiesc debridate in primele 6-8 ore. In cazul fracturilor inchise, evacuarea hemartrozei scade presiunea in genunchi si reduce durerea locala.

Radiografiile sunt metoda standard de diagnostic. AP, profil si axiala sunt incidentele ce trebuiesc evaluate. Radiografia de profil evidentiaza deplasarea fragmentelor si continuitatea suprafetei articulare. Tot pe aceasta incidenta se poate verifica pozitia rotulei: o rotula cazuta sau “patella baja” poate indica o ruptura de tendon cvadricipital, o rotula asezata sus sau “patella alta” poate fii un semn de fractura de rotula sau ruptura de tendon rotulian.Acest lucru se poate verifica prin metoda Insall care foloseste raportul dintre lungimea rotulei (pe profil) si lungimea tendonului rotulian. Acest raport este de 1.0 intr-un genunchi normal.

-Cateva reguli ce trebuiesc urmarite cand se evalueaza pozitia rotulei:

1) rotula trebuie sa se afle pe mijlocul santului intercondilian;
2) inaltimea rotulei

r1 r4 r16

r7 r12 r13

 

Clasificare. In afara de clasificarea AO, nu exista un sistem universal acceptat pentru clasificarea fracturilor de rotula. Majoritatea studiilor clasifica aceste fracturi in deplasate si nedeplasate. In functie de traiectul de fractura, cele nedeplasate pot fi transverse, verticale sau in stea. Fracturile cu deplasare pot fi transverse, in stea, cominutive sau osteocondrale.

                                           a1Tratament conservator. Tratamentul nonchirurgical se rezuma la fracturile fara deplasare cu un mecanism extensor intact. Indicatiile pentru aceasta metoda de tratament sunt mai putin de 3mm deplasare intre fragmente si mai putin de 2mm deplasare la nivelul suprafetei articulare. Tratamentul consta in imobilizare in aparat gipsat circular femuropodal 4-6 saptamani.

Noi va recomandam orteza fixa de genunchi pentru 4-6 saptamani.

Tratamentul chirurgical. Principiul de baza este reducerea fracturii si fixarea fragmentelor cu brose Kirshner sau cu suruburi si stabilizarea acestora prin hobanaj cu o sarma subtire, in forma de “8”, pe suprafata anterioara a rotulei.

r3 t4

 t3 t5

Patelectomia partiala – se practica in cazuri speciale cand exista cominutie importanta la nivelul unui pol si nu se poate supune fixarii interne. In acest caz se extrag fragmentele osoase si se reface insertia tendonului la nivelul rotulei.

Patelectomia totala. Orice alta metoda de fixare interna trebuie luata in considerare inainte de a aplica aceasta metoda. Patelectomia totala este indicata in cazul fracturilor de rotula cu cominutie severa.

Tratamentul postoperator. Recuperarea medicala se face in functie de stabilitatea montajului. Cu o fixare stabila a fracturii, mobilizarea activa si incarcarea greutatii cu membrul fixat in orteza fixa in extensie este permisa. Mobilizarea activa a articulatiei genunchiului se face dupa vindecarea partilor moi, ceea ce poate dura de la cateva zile pana la 2-3 saptamani. Daca la 4-6 saptamani exista dovada radiologica de consolidare, atunci incarcare totala si exercitii de rezistenta sunt acceptate.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Complicatii. Deplasarea fragmentelor sau refracturarea apare in cazul mobilizarii excesive si precoce a

r18genunchiului. Tratamentul consta intr-o noua interventie chirurgicala.

Prezenta dureroasa a implantului. In cazul hobanajului, unul din dezavantaje este aparitia durerii data de inflamatie locala provocata de implant. Acest lucru poate fi evitat daca intraoperator portiunile proeminente din implant sunt bine acoperite de parti moi. Extragerea hobanajului rezolva aceasta complicatie.

Blocajul articular. Mobilitatea functionala se realizeaza printr-o fixare stabila a fracturii si recuperare medicala postoperator. In unele cazuri insa, se poate observa o pierdere in gradul de flexie a genunchiului. Toate eforturile trebuiesc facute pentru a recapata mobilitatea articulatiei, prin kinetoterapie intensiva, cel putin 6-8 saptamani. Daca acest lucru nu este posibil manipularea articulatiei sub anestezie este recomandata. O ultima solutie o reprezinta interventia artroscopica pentru indepartarea aderentelor ce s-au format la nivelul genunchiului.

4.3 3 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

33 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Orice fractura este insotita de fenomene vasculo-nervoase(membrul se umfla si doare). Acestea pot dura pana la 8 luni posttraumatism. Va sfatuim sa faceti fizioterapie care are efect antiinflamator, si kinetoterapie pentru reluarea mobilitatii. Puteti merge si la dr Andrei Bogdan pentru o consultatie. Va dorim mult succes!

bari ellif-235

Buna ziua,Sunt femeie,am 1.65 si 60 kg,46 ani. Am avut o fractura nedeplasata de rotula,am stat 10 zile cu atela si 15 zile cu gips circular.Dupa ce mi s-a scos gipsul mi s-a recomandat o orteza si fizioterapie .Nu am facut fizioterapie,doar exercitii de kinetoterapie la domiciliu deoarece riscam ca in timpul fizioterapiei sa fortam rotula.Au trecut 5 saptamani de la accident,pot sa merg,doar genunchiul este umflat,(pun gheata)dar nu cred ca este o solutie pe termen lung.Zona unde este rotula este dureroasa si nu pot sa cobor scarile normal,si se aud niste scrisnituri pe la incheieturi .mi s-a recomandat sa… Read more »

Anonymous

Buna ziua! Am o problema cu rotula,mi sa deplasat a 4 oara dar de data asta de 2 luni nu pot merge doar in carja! Doctorul la care am fost doar ma consultat si nu mia facut radiografie! Mi sa zis ca nu mai are ce sami faca decat sa ma opereze si sami puna 2 suruburi deoarece am prin un soc si mi se poate deplasa oricand.As vrea si parerea dumneavoastra si totodata daca imi puteti spune ce fel de suruburi ar fi mai bune ca si material! Va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuiesc facute investigatii complexe: CT genunchi, Rx axiala membru iar in functie de rezultate se stabileste indicatia chirurgicala.

Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, am o fractura deplasata de rotula, mi-a fost aplicate implant si imobilizat cu brose. Medicul care m-a operat nu mi-a spus daca este nevoie sa extraga implantul dupa regenerare.Sunt doua saptamini de cand am avut interventia chirurgicala.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da este nevoie dupa 1 an.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua am o fractura cu deplasare la nivelul rotulian, e târziu dacă se face intervenția chirurgicală după 3 săptămâni de la accidentare?
Mulțumesc anticipat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In principiu da.
Dara chiar daca ati ajuns la 3 saptamani, e singura solutie in sine. Numai bine!

Anonymous

Tocmai am fost diagnosticata cu fractura de rotura mi sa pus atela gipsata si mi sau recomandat injecti pentru coagulare vreau sa stiu daca aceste injecti sunt necesare mentionez ce am doar 17 ani

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da sunt absolut necesare. Numai bine!

Anonymous

Urmeaza sa mi fie extras hobanajul montat in decembrie 2016. Va rog sa mi spunti daca ulterior este necesar sa fac recuperare intr o clinica specializata, similar ca dupa montare, si la ce interval de timp dupa operatie. Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da este necesar sa faceti recuperare in jur de 30 de zile.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.In 21 februarie am fost operat la genunchi ,m-am accidentat la fotbal fisurandu-mi rotula.Mi sa aplicat aceea sarma in forma de 8.De 2 saptamani fac recuperare si parca nu se vede nici o inbunatatire.Ma deranjeaza si ma doare enorm de tare in partea de sus a genunchiului cand vreau sa-l indoi.Sa fie oare de la legaturile sarmei?Si cat poate dura o recuperare?Va multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad radiografiile.
Discutati cu medicul curant.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Am varsta de 24 de ani si in copilarie (13 ani) am avut o cazatura puternica in urma careia am suferit o fractura de rotula. Doctorul la care m-au dus parintii mi-a pus diagnosticul de luxatie de rotula si mi-a facut o radiografie. A constatat ca am acumulare de sange si lichid la nivelul genunchiului si mi-a facut operatie pentru a imi drena aceste lichide. In urma operatiei am avut gips pentru 6 saptamani. Dupa scoaterea gipsului nu puteam sa indoi piciorul nici dupa perioada de recuperare. A fost nevoie de o cadere de calciu in urma careia… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu imi pot da seama doar din descriere dstra. Trebuie sa vad radiografii.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.
Copilul meu de 7 ani a suferit o fractura de rotula. Are acea sarma in forma de 8.
As vrea sa stiu cat timp trebuie tinuta, daca extractia lor este complicata si trebuie tot asa mai multe zile de spitalizare? Multumesc anticipat!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa stiu caracteristicile fracturii. Discutati cu medicul dstra. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, am 39 ani si pe data de 18 iulie fiind in vacanta in Turcia am cazut in genunchi. Ajungand la spital acolo, mi au spus ca mi s-a spart rotula si mi s-a pus atela. Pe data de 24 iulie m am intors in tara si m am dus la urgente. Acolo mi ai pus gips circular in urma unei noi radiografii. Nicăieri nu mi s au administrat injectii sau tratament medicamentos. Nu este necesar? Ma doare foarte tare bazinul si coloana lombara. In plus, de a doua zi de la montarea gipsului, am observat că este cam… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca aveti imobilizare, da trebuie anticoagulante.
Imobilizarea trenuie sa fie fermna.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, am fractura de rotula fara deplasare. Am purtat aparat gipsat 4 săptămâni. De doua zile mi s a scos gipsul, am facut din nou radiografie si mi s a spus ca totul este în regula si sa fac exercitii acasa, adica sa ma asez pe scaun si sa flexez genunchiul. Problema este ca genunchiul este umflat si ma ține. Nu il pot indoi. Este normal sa fie asa? Pot merge cu piciorul ținut drept, in carje. Ce exerciții ma sfatuiti sa fac? Credeti ca in doua, trei săptămâni m as putea intoarce la serviciu?
Va multumesc!

Anonymous

Buna ziua, tocmai ce am suferit o interventie chirurgicală la nivelul rotulei unde mi au fost acele sarmulite in forma de 8. Vreau să stiu dacă pe viitor poate fi afecatat carilajul in urma intervenție chirurgicală si daca este necesara scoaterea acelor sarmulite pentru ca medicul nu a specificat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, sunt indicate a fi scoase.
Numai bine!

Anonymous

In cazul unei fracturi de rotula cu operatie cu montare de 2 brose si sarma…la cat timp ar trebui scoase?

Se poate trai cu ele sau e indicat sa fie scose?

Recuperarea dupa scoatere este mai usoara decat la montare?

Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa le scoateti si dupa operatie situatia este mult mai simpla.
Se pot scoate dupa minim 6-8 luni.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua,
Mama a fost operată de fractură de rotulă cu deplasare în octombrie 2018. Acum ar trebui să mergem să îi fie scoase broșele, dar nici nu mai vrea să audă de spital. Plus că ii este teamă că dacă nu mai sunt broșele, nu mai are stabilitate în picior. Are 74 de ani. Ce se întâmplă dacă nu sunt scoase acele broșe?
Mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca nu le scoate, nu va putea face RMN,ceea ce nu este deloc de neglijat.
Numai bine!

Anonymous

Bună seara, am ruptură completă de mpfl, este obligatorie operația???

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, operatie este obligatorie. Numai bine!

Anonymous

Buna seara! Vreau sa stiu daca se poate face sport de performanta in urma unei fracturi de rotula operata in hobanaj inainte de extragerea implantului. Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca operatia a fost corect facuta, si dstra faceti sau ati facut recuperare, in mod sigur puteti. Numai bine!

Anonymous

Bună ziua.
Am 41 de ani si acum 5 luni am suferit o cazatura foarte urtata, cu fracturarea rotulei in 5 bucăți .Am fost operat prin metoda hobanului. Acum am inca genunchiul umflat si nu il pot îndoi normal.Este normal?Multumesc anticipat!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Rezultatul final depinde de recuperarea efectuata dupa operatie.
Va sfatuiesc sa discutati cu medicul dstra din nou!

33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x