• 24 ian. 2013
  • Raspunsuri: 10
  • Vizualizari: 4.131

La sfarsitul flexiei, procesul coronoid intra in fosa coronoida, iar la extensia maxima, olecranul se potriveste in fosa olecraniana. Orice mic dezechilibru aparut in aceasta regiune poate produce o restrictie a mobilitatii. Articulatia cotului, normal, este extinsa gravitational, iar extensia fortata este facuta de muschiul triceps. Tricepsul actioneaza cu flexorii cotului (biceps si brahial) tinand cotul drept si rigid. Axa de pronatie si supinatie trece prin capul radial proximal si prin cartilajul triunghiular al ulnei distal. Mecanic, pronatia si supinatia pot fi restrictionate de afectiuni ale articulatiei cotului, articulatiei mainii si oasele antebratului. Pronatia este controlata de muschiul mare pronator si de muschiul pronator quadratus. Supinatia este facuta de biceps si de supinator. Cotul este o articulatie a carei mobilitate poate fi afectata grev de anumite afectiuni, de aceea examinarea clinica a cotului trebuie sa fie minutioasa, atenta si facuta de un medic cu experienta.

Repere importante

  Nervul median, artera brahiala (trec medial de tendonul bicepsului si superficial, de muschiul brahial). Nervul radial si ramura posterioara interosoasa trece lateral de tendonul bicepsului. Nervul ulnar trece prin spatele epicondilului medial, la nivelul cotului. Extensorii principali au originea pe epicondilul lateral, iar flexorii, au originea pe epicondilul medial.

Afectiunile cotului

1.“ Cot de tenisman” – de departe, cea mai comuna cauza de durere a cotului. Pacientii vizati au varsta in general 35-50 ani.
2.Cubitus varus si cubitus valgus/ instabilitatea articulatiei cotului.
3.Paralizie tardiva a nervului ulnar.
4.Sindrom de tunel ulnar si nevrita ulnara.
5.Bursita olecraniana.
6.“Cot de doica” – sub varsta de 5 ani.
7.Osteoartrita si osteocondrita disecanta.
8.Artrita reumatoida.
9.Tuberculoza cotului.
10.Miozita osificanta.

Inspectia

La examinarea clinica a cotului se cauta inflamatii si deformari ale articulatiei cotului, atrofii musculare, care sunt sugestive pentru o artrita reumatoida sau artrita infectioasa (de exemplu TBC). Cotul inflamat este tinut intr-o pozitie de semiflexie. Se inspecteaza existenta nodulilor reumatoizi, bursitei olecraniene. Pacientul este rugat sa faca extensie a articulatiei cotului (bilateral), urmarindu-se orice diferenta aparuta intre cele doua articulatii. In cubitus valgus, unghiul format de antebrat si corp este deschis. In cubitus varus, antebratul este foarte aproape de cot (cauza cea mai comuna a alterarii unilaterale a acestui unghi este o fractura supracondilara veche). Unghiul de deschidere se masoara cu goniometrul, astfel, la barbati fiind de 11 grade (raza 2-26 grade). La femei este de 13 grade (raza 2-22 grade).

Mobilitatea

Extensia

Extensia totala este de 0 grade. Limitarea extensiei totale este comuna in osteoartrita, artrita reumatoida, fracturi vechi (in special fracturi de cap radial).

Hiperextensia

Articulatia cotului poate fi extinsa dincolo de pozitia neutra, pana la 15 grade este considerata normala, mai ales la femei. Peste aceasta valoare se urmareste hipermobilitatea in articulatii (de exemplu sindromul Ehlers-Danlos).

Flexia (test screening)

Se roaga pacientul sa-si atinga cu degetul ambii umeri. O diferenta intre cele doua articulatii devine foarte usor vizibila prin comparatie. Unghiul de flexie poate fi masurat cu goniometrul, valoarea sa normala fiind de 145 grade. Restrictia flexiei este comuna in general dupa toate fracturile din zona articulatiei cotului, si in toate formele de artrita.

Pronatia/supinatia

Pacientul tine coatele in flexie la 90 grade, ele fiind in adductie, si este rugat sa-si tina palmele in sus (in supinatie) comparandu-se cele doua miscari. Aceeasi pozitie, doar ca pacientul este rugat sa faca pronatie.

Supinatie

Pacientul strange in pumn un creion si se masoara unghiul facut de creion, din pozitia neutra, pana la supinatie maxima. Valoarea normala este de 80 grade.

 Pronatie

Se masoara in acelasi fel, doar ca pacientul este rugat sa faca o miscare de pronatie, unghiul normal facut de creion fiind de 70 grade.

Miscarile de pronatie/supinatie sunt restrictionate dupa fracturi ale cotului. Pierderea mobilitatii poate aparea si dupa luxatii sau osteoartrite reumatoide.

Palparea

Se palpeaza epicondilii humerusului si olecranul. Cu cotul aflat in flexie, se formeaza in partea posterioara a bratului un triunghi echilateral (epicondilul lateral, epicondilul medial, olecranul). In subluxatii, acest triunghi este deformat.

Se palpeaza epicondilul lateral urmarindu-se orice slabiciune. Dupa injectarea de hidrocortizon local, durerea devine mai difuza (in cazul “cotului de tenisman”). Se palpeaza epicondilul medial, durerea aparand atunci cand exista o ruptura a ligamentului colateral ulnar, sau in traumatisme ale epicondilului medial.

Durerea la nivelul olecranului este rara, cu exceptia fracturii la acest nivel si a bursitei olecraniene infectate.

Se apasa ferm cu policele in partea laterala a cotului, intre capul radial si humerus, in acelasi timp pacientul fiind rugat sa alterneze o miscare de supinatie cu una de pronatie ale antebratului. Durerea apare atunci cand exista o afectare a capului radial, osteoartrite si osteocondrite disecante.

Se palpeaza plica cotului pe ambele parti ale tendonului bicepsului, in timp ce pacientul face miscari de flexie si extensie ale cotului (20 grade), urmarindu-se prezenta unor formatiuni anormale la acest nivel (de exemplu miozite osificante).

Teste aditionale

“Cot de tenisman” – cotul in flexie, pronatie maxima, se face extensie, iar daca apare durerea la nivelul epicondilului lateral se indica acest diagnostic. Ca si alternativa durerea poate sa apara si prin pronatia mainii cu cotul in extensie maxima.

Testul cu scaunul – pacientul este rugat sa ridice un scaun (cantarind aproximativ 3,5 kg), cu coatele in extensie si umerii flectati la 60 grade. Dificultati in efectuarea acestui test, plus durerea care apare lateral, la nivelul articulatiei cotului afectat sunt sugestive pentru “cot de tenisman”.

Testul Thomsen – pacientul este rugat sa inchida pumnul, sa faca dorso-flexia incheieturii mainii si extensia cotului. Se incearca o flexie palmara a mainii, in timp ce pacientul opune rezistenta. Durerea severa la nivelul epicondilului lateral este sugestiva este sugestiva pentru “cotul de tenisman”.

Testul Golfer – cotul in flexie, mana in supinatie, apoi se incearca extensia cotului si se urmareste aparitia durerii la nivelul epicondilului medial.

Teste ale nervului ulnar – se inspecteaza portiunea mediala a cotului, in timp ce pacientul face miscare de flexie si extensie a articulatiei cotului. Nervul este vizibil la pacientii subponderali.

Alte teste – atat cubitus varus, cat si cubitus valgus pot fi testate prin miscari laterale si mediale ale articulatiei cotului, in extensie si flexie (30 grade).

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
rodica rusu

de 5 saptamini am o durere la cot la os am luat antireumatice am masat cu creme dar cu nimic numi trece ce poate fi ultimile analize arata aslo mare ce poate fi am 48 de ani multumesc

Alex-1364

Am fractura la osul ulna. Sunt in ghips de 5 zile. Continui sa am dureri. Este ceva normal?

Anonymous

BUNA seara am fost operat a 3 a oara la cot, deoarece am avut o fractura veche de epicondil medial ce sa transformat in pseudoartroza am avut doua brose introduse in cot acum 2 ani, iar acu sau rupt si mi sa bagat un surub insa a trecut o luna si ceva si cu tot cu fizioterapie degeaba am rămas cu o redoare de cot ce e de facut

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu pot sa ma pronunt tinand cont ca ati avut 3 operatii, fara sa vad starea actuala si radiografii.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua am o fetita de un an si trei luni si are amandoua coatele in valgus , exista tratament pentru aceasta afectiune fara operatie ? Va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da exista dar depinde cat de mare este deformares.
Va sfatuim sa mergeti la un medic ortoped pediatru.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua am si eu o intrebare? Am baiatul cel mic de 10 ani care are probleme cu ambele maini adica cotul ii iese intr-o parte de ce va spun aceasta deoarece mai am un baiat de 17 ani care face fotbal de performanta si are ambele maini strambe cu coturile iesite in afara si nu poate sa tina mainile drepte.Ce ma sfatuiti sa fac?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped de copii. Numai bine!

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x