• 22 iul. 2014
  • Raspunsuri: 25
  • Vizualizari: 10.397

Bicepsul brahial, unul dintre muschii dominant ai bratului, este implicat in activitatile functionale ale membrului superior, atat datorita dimensiunilor sale cat si datorita orientarii spre articulatiile umarului si ale cotului. In extremitatea proximala, bicepsul prezinta doua insertii tendinoase distincte, pe scapula, care prelungesc capul lung si capul scurt al bicepsului brahial.

O ruptura proximala  a muschiului biceps brahial implica o leziune la nivelul umarului, prin care capul lung al muschiului se dezinsera de la nivelul scapulei. Se intampla cel mai adesea la persoanele de varsta mijlocie, si apare, de obicei, din cauza stresului repetat, fiind o leziune degerativa.  La tineri, ruptura apare in urma unor accidente sportive: ridicarii de greutati, sau in momentul in care apare o contractie musculara brusca, intensa la nivelul bratului, cum ar fi o cadere cu cotul in extensie.

Incidenta rupturilor tendonului capului lung al bicepsului brahial este in crestere continua. Majoritatea rupturilor bicepsului brahial survin la adultii cu varste cuprinse intre 40 si 60 ani, ce prezinta in istoric simptome ale umarului. Bratul dominant este cel mai frecvent implicat, probabil datorita utilizarii excesive, in comparatie cu bratul nedominant. Rupturile capului lung survin in procent de 96% din totalul rupturilor bicepsului brahial, in timp ce procentul rupturii distale a tendonului si rupturii capului scurt este de 3%, respectiv 1%.

shoulder_biceps_rupture_intro01

Anatomie

biceps_brachii1314374789636Muschiul biceps brahial face parte din loja anterioara a bratului. Muschiul isi are originea la nivelul umarului prin doua tendoane separate: capul lung si capul scurt. Capul lung porneste de la nivelul scapulei si este alaturi de tendonul muschiului popliteu (genunchi), singurul tendon care are trece prin articulatia umarului.  Tendonul  are traiect prin santul bicipital, si este tinut pe loc de ligamentul humeral transversal. Capul scurt al bicepsului porneste de la procesul coracoid al omoplatului. Muschiul se insera la nivelul antebratului prin capatul distal, avand functia de a executa miscarea de flexie a antebratului pe brat, si de anteflexie a bratului. Tendoanele sunt alcatuite din fibre de colagen. Firele de colagen sunt aliniate in manunchiuri unul langa altul. Deoarece firele de colagen sunt paralele si foarte ordonate, tendoanele au o rezistenta mare la tractiune. Acest lucru inseamna ca pot rezista la forte mari care trag de ambele capete ale tendonului.

Capul lung al bicepsului prezinta un risc important de ruptura si modificari degenerative datorita functiei sale mecanice si pozitiei sale, aflandu-se in proximitatea coafei rotatorilor, santului bicipital si acromionului. Majoritatea rupturilor se produc la nivelul insertiei tendinoase a muschiului pe os, atat proximal cat si distal. Patologiile frecvent asociate, care contribuie, de asemenea, la ruptura capului lung al bicepsului brahial sunt reprezentate de patologia coafei rotatorilor, pinteni ai santului bicipital si instabilitatea soldului. Studii histologice ale rupturii tendonului au relevat rezultate similare. Rupturile non-traumatice, incluzand aici si pe cele ale bicepsului brahial, prezinta semne de degenerare, aflata in stadii avansate. Modificarile care se produc includ tendinopatie hipoxica, degenerare mucoida, lipomatoza si tendidopatie calcifianta. Atat la pacientii simptomatici, cat si la cei asimptomatici ce prezinta rupturi (care nu sunt eminamente limitate doar la rupturi ale bicepsului), rareori se gasesc tendoane intacte, fara modificari degenerative. Desi etiologia modificarilor degenetative ramane inca neclara, mai multi factori de risc contribuie la aceasta patologie. Pacientii mai tineri pot prezenta rupturi ale tendonului capului lung al bicepsului brahial (TCLBB) consecutiv unei caderi traumatice, unor exercitii de heavylifting intense sau pot surveni in timpul activitatilor sportive (snowboarding, fotbal, etc.)

bicep-tear2

Cauze

shoulder_biceps_tendonitis_intro01Rupturile proximale de biceps brahial apar in general la persoanele care au intre 40 si 60 de ani. Oamenii din aceasta grupa de varsta care au avut probleme la umar pentru o lunga perioada de timp, au cel mai mare risc. De multe ori bicepsul se rupe dupa o lunga istorie de dureri de umar, pacientii fiind diagnosticati in antecedente cu tendinita.  Stresul repetat la care este supus de-a lungul anilor, determina aparitia leziunilor partiale ale tendonul. In cele din urma, capul lung al bicepsului se slabeste (isi pierde rezistenta)  si devine predispus la rupturi. Examinarea paraclinica a tendonului in majoritatea rupturilor, arata existenta unor leziuni degenerative. Degenerarea intr-un tendon inseamna o structura modificata, anarhica a fibrelor de colagen care scade rezistenta tendonului la fortele de tractiune.  O ruptura a tendonului bicepsului poate aparea in urma unui traumatism aparent minor. Cand se intampla fara nici un motiv aparent, ruptura se numeste netraumatica. Adultii cu rupturi coafei muschilor rotatori, au de obicei si o ruptura in tendonul bicepsului, deoarece umarul cu leziune de coafa are o mobilitate mai mare, si poate avea un impact asupra tendonului bicepsului.

Simptome

clip_image027Pacientii de multe ori simt o pocnitura in partea de sus a umarului, urmata de o durere imediata si ascutita. Durerea de multe ori dispare repede intr-o ruptura completa, deoarece presiunea exista in tendon, inainte de ruptura, dispare. Foarte des, durerea este greu de localizat sau vaga, iar prezentarea clinica e complicata de alte patologii asociate ale umarului, ce includ leziuni ale coafei rotatorilor, impingement sau instabilitatea umarului. Durerea poate surveni in timpul repausului sau se poate accentua in timpul noptii, si poate iradia in profunzimea muschiului brahial sau distal, de-a lungul zonei de inervatie a nervului radial. Activitatile ce includ folosirea bratelor deasupra capului pot exacerba simptomele. Rar, pacientii pot prezenta un „click”, cu adductia si rotatia umarului si un tenton al capului lung instabil. Curand, se pot dezvolta vanatai in partea superioara a bratului, care se pot raspandi pana la cot. Tonusul muscular al bratului scade, pacientului fiindu-i mai greu sa faca flexia cotului si anteflexia bratului. Tendonul bicepsului se poate rupe uneori numai pana la jumatate. Daca este asa, nu poate fi simtita sau auzita o pocnitura. In schimb, partea din fata a umarului poate fi pur si simplu dureroasa, iar musculatura isi pierde tonusul si forta, in incercarea de a efectua aceleasi miscari specifice unei rupturi complete de biceps.

Diagnostic

Medicul dumneavoastra va avea nevoie in primul rand de un istoric medical detaliat. Va trebui sa raspundeti la intrebari despre umar, daca simtiti durere sau slabiciune, si modul in care aceasta afecteaza activitatile dvs. obisnuite. Veti fi, de asemenea, intrebat despre durerile de umar din trecut, sau leziuni. Examenul clinic este adesea cel mai util in diagnosticarea unei rupturi de tendon al bicepsului. Medicul dumneavoastra poate mobiliza  bratul pentru a vedea care miscari sunt dureroase. Palpand zona muschiului si tendonului, medicul poate spune de multe ori daca tendonul este rupt. Pot fi necesare cateva radiografii. Radiografiile arata oasele care formeaza articulatia umarului si pot arata modificari osoase, care au contribuit la ruperea bicepsului. De exemplu, pot fi vazute osteofite pe radiografii ( mici proeminente osoase ). Radiografiile pot arata, de asemenea, daca exista alte probleme, cum ar fi o fractura. Radiografiile obisnuite nu arata tesuturile moi, cum ar fi tendoanele, si nu vor arata o ruptura de biceps. Medicul dumneavoastra poate solicita, de asemenea, o scanare imagistica prin rezonanta magnetica ( RMN ). Aceasta este calea cea mai sigura de a verifica daca tendonul bicepsului este partial sau complet rupt.

Tratamentul nechirurgical

Medicii trateaza, de obicei, un tendon rupt al bicepsului, fara interventii chirurgicale, dar indicatia terapeutica depinde de varsta pacientului si de gradul de activitate. Fara o interventie chirurgicala de refixare a tendonului rupt, pacientului pierde o parte din forta musculara a bratului. Capul scurt al bicepsului este inca atasat, si continua sa furnizeze putere la miscarile de flexie, astfel incat ruptura capului lung al muschiului va determina doar o scadere a fortei musculare, nu si o impotenta  functionala (imposibilitatea de a efectua anumite miscari). Flexia cotului poate fi afectata, dar miscarea de rasucire a antebratului, cum ar fi atunci cand utilizati o surubelnita, este de obicei afectata mai mult. Daca nu se repara, un biceps rupt reduce puterea de rasucire a antebratului (miscarile de pronatie-supinatie) cu aproximativ 20 %. Masurile non-chirurgicale ar putea include o fasa pentru a sustine umarul. Pacientii pot primi medicamente anti-inflamatorii, care ii vor ajuta la scaderea durerii. Medicii pot recomanda pacientilor sa lucreze cu un medic de recuparare. La inceput, terapeutul va va da sfaturi despre cum sa va odihniti umarul, si cum sa faceti activitatile zilnice fara a pune presiune suplimentara pe zona inflamata. Terapeutul poate aplica gheata si stimulare electrica pentru a va usura durerea. Exercitiile fizice sunt folosite pentru a tonifia treptat muschii.

Tratamentul chirurgical

Chirurgia este rezervata pacientilor tineri sub 50 de ani si pacientilor activi, sportivi indiferent de varsta (de exemplu: un pacient de 60 de ani care joaca tenis de 2 ori pe saptamana, are indicatie de reinsertie).

clinical6-1 IntJShoulderSurg_2011_5_3_68_86236_f5

Tenodeza

Este o interventie chirurgicala facuta pentru a ancora capatul rupt al tendonulului bicepsului. O metoda comuna, care presupune ancorarea tendonului rupt la nivelul capului humeral. Intervetia poate fi facuta clasic sau artroscopic. Chirurgul incepe prin a face o incizie pe partea din fata a umarului, chiar deasupra axilei, dupa palparea prealabila a tendonului.  Muschii superficiali sunt separati astfel incat chirurgul sa poata localiza capatul deteriorat al tendonului bicepsului. Capatul tendonului este reparat prin indepartarea tesutului deteriorat, si reinserat cu ajutorul unei ancore speciale.

Dupa operatie

Imediat dupa operatie, va trebui sa purtati o fasa pentru umar pentru aproximativ patru saptamani. Unii chirurgi prefera ca pacientii sa inceapa un program de exercitii usoare, la scurt timp dupa interventia chirurgicala. Atunci cand veti incepe vizitele la recuperare, primele sesiuni de terapie fizica pot implica tratamente cu gheata si stimulare electrica, pentru a ajuta la controlul durerii de la operatie. Terapeutul poate utiliza, de asemenea, masaje si alte tipuri de tratamente pentru a usura spasmele musculare si durerile. Veti incepe sa efectuati treptat exercitii pentru a imbunatati circulatia in antebrat, cot, si umar. Exercitiile mai grele pentru muschiul biceps sunt evitate, cel putin patru sau sase saptamani de la operatie. Terapeutul poate incepe cu exercitii usoare de tonifiere. Aceste exercitii lucreaza muschiul biceps, fara a implica tendonul in curs de vindecare. La aproximativ sase saptamani, incepeti sa faceti tonifiere mai activa. Pe masura ce progresati, terapeutul va va invata exercitii pentru a tonifia si stabiliza muschii, si articulatiile cotului si umarului. Unele exercitii va vor ajuta sa miscati mana, in moduri care sunt similare cu sarcinile de la locul dvs. de munca si activitatile sportive pe care obisnuiti sa le practicati. Terapeutul va ajuta sa gasiti modalitati de a face sarcinile zilnice, fara a pune prea mult accent pe umar. Este posibil sa aveti nevoie de terapie fizica pentru sase pana la opt saptamani. Este nevoie, in general, de trei sau patru luni de la interventia chirurgicala, pana puteti incepe sa faceti exercitii mai puternice pentru biceps. Inainte de finalul sesiunilor de terapie, terapeutul va va invata o serie de modalitati prin care puteti evita viitoare probleme.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul umarului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

pp

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

25 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna seara!
Sunt antrenor de tenis de camp, fosta campioana naționala si in urma cu câteva luni am lovit o minge in lateral deasupra umărului .Efectul mi-a aruncat bratul spre spate el fiin ridicat puțin mai sus de nivelul umărului.Acum cand ridic racheta deasupra capului ma doare umarul.Pot juca fara nici o problema, dar nu mai pot servi.Nu pot lua o pauza pentru ca asta imi este meseria dar nu imi dau seama cat de grav este.Sper sa ma puteti ajuta.
Va multumesc!

Anonymous

Salut, de 2 luni ma doare capul lung al muschiului biceps, medicul mia administrat 2 injectii locale in muschi, durerea practic scade, dar pocnitura se mai aude, imi puteti spune cam cit ar putea sa mai dureze aceste starii? Practic sportul si imi este limitat timpul de odihna deacum, mersi)

Anonymous

Buna ziua
Am o problema serioasa.
In urma cu 6 luni am ridicat un obiect foarte greu ,am simtit o pocnitura in umar si muschiul a cazut in jos.
Pana acum 2 zile nu am fost la doctor.
Azi am facut o ecografie si mi sa spus ca am un tendon de muschi rupt.
Intrebarea este urmatoarea se mai poate repara cumva ( operatie .terapie) va mai fii bratul cum a fost ?
Va multumesc anticipat.

Anonymous

Lucrez intr o meserie destul de grea sint măcelar in străinătate la miel si 80 la suta din job se smulge dupa 8 ani am ajuns sa fiu diagnosticata cu bursita si ruptura de tendon 7/5-6/5 mmmm dr a spus ca nu este grav dar ma doare nu mai pot lucra am facut injecție cu steroizi cu camera si tot ma doare sa schimbat durerea dar nu pot lucra imi tremura mina si nu am putere am cerut sa merg la un specialist si a trebuit sa imi fac singura programare vreau sa stiu pina ajung la specialist este grav?… Read more »

Anonymous

Buna ziua am si eu o intrebare. In urma cu 6 luni am ridicat ceva foarte greu cu bratele dupa care am auzit o pocnitura in umar si o durere atroce a bratului drept bicepsul bratului drept e cazut in jos exact ca in pozele dumneavoastra de mai sus. ( brat de popei). In urma unei ecografi mi sa spus ca am o desirura de tendon ,tendonul de sus din umar . Cat despre operatie au spus ca este imposibil de efectuat pentru ca este dificil. Intrebarea mea este credeti ca se poate opera sau nu pentru ca durerea este… Read more »

Anonymous

Va multumesc pentru raspuns mi ati dat o speranta.
Am sunat sa iau o programare dar nu raspunde nimeni, probabil ca sun cu nr din franta.Prin ce alte mijloace mai pot sa ma programez la dumneavoastra.
Pentru ca pe 22 iunie luna asta voi venii in concediu in romania si nu pot sta prea mult timp.
De aceea as fi preferat da mi fac programare din timp.
Va multumesc pt raspuns.

Anonymous

Bună ziua. Acum 2 zile am ridicat niște greutăți, iar din păcate nu mi am făcut încălzirea foarte bine, iar ziua următoare m-am trezit cu dureri mari din zona bicepsului drept mai ales, și menționez ca nici nu-mi pot îndrepta mana, având aspectul literei L, însă atunci când masez zona, mana își revine oarecum aproape, ca și poziție , dar efectul nu e unul de vindecare și gata. Ce ar putea fi? Precizez ca pun gheață și masez corespunzător mana. Credeți ca în maxim o săptămână as putea sa mi revin?va rog, un sfat. Merci

Anonymous

Buna ziua,am o problema cu bicepsul drept,am avut un accident de 2 saptamani si de atunci si cand misc mana imi tremura bicepsul,nu mai am o mobilitate foarte buna la mana si nici forta,ce as putea avea?

Anonymous

Cred ca am nevoie de o operatie ca in filmul din articol. Vreau sa stiu, este acoperita de asigurarea medicala? Daca nu, cat costa o operatie de stabilizare a muschiului.

Anonymous

Am suferit o ruptura de biceps proximal anul trecut si as dori sa stiu daca exista un timp limita in care se poate face operatia deoarece in Anglia nu vor sa mi-o faca si as dori sa vin in tara sa o fac. Multumesc.

Anonymous

Buna seara,
Am suferit in seara aceasta o ruptura de biceps si as dori sa stiu cat de urgenta este operatia.
Pot astepta 2 zile pana trece week-end-ul?

Anonymous

Multumesc!

Anonymous

Mai sus este scris:
„Anatomie

Muschiul biceps brahial face parte din loja anterioara a bratului. Muschiul isi are originea la nivelul umarului prin doua tendoane separate: capul lung si capul scurt. Capul lung porneste de la nivelul scapulei si este alaturi de tendonul muschiului popliteu (genunchi), singurul tendon care are trece prin articulatia umarului”
Ce cauta muschiul popliteu prezentat la anatomia umarului?

Anonymous

Buna seara Domnule doctor ma adresez d voastra cu urmatoarea problema: Intr-o actiune sportiva , in momentul atarnarii in brate am simtit in bratul stang o pocnitura si o mica durere.In urma acestui incident, bicepsul de la mana stanga mi a coborat spre cot. In urma examenului RMN am fost diagnosticat cu urmatorele: Hipersemnal traumatic partial la nivel de tendon bicipital(cap lung),in zona insertiei humerale; Leziune similara la nivel de tendon al muschiului supraspinos Fara leziuni osoase si fara lichid intra sau periarticular.Menisc glenoidal indemn. Va rog sa-mi spuneti parerea d-voastra daca ar fi necesara interventia chirurgicala sau este suficient… Read more »

25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x