• 12 iul. 2014
  • Raspunsuri: 14
  • Vizualizari: 7.254

Unele articulatii din organism au mai multe sanse de a dezvolta probleme in conditii normale de activitate, fara accidente traumatice. Dupa varsta de 40 de ani, uzura fiziologica a articulatiei va duce la aparitia artritei. Acest tip de artrita este numit osteoartrita. Medicii, uneori, se refera la acest tip de artrita, sub numele de artroza. Articulatia acromioclaviculara a umarului este un loc extreme de comun pentru aparitia osteoartrita, la persoanele de varsta mijlocie. Degenerarea articulatiei acromioclaviculara poate fi dureroasa, si poate provoca dificultati in utilizarea umarului in activitatile de zi cu zi.

Anatomie – Ce este articulatia acromioclaviculara?

Umarul este alcatuit din trei oase: scapula (omoplatul), humerus (osul bratului), si clavicula. Partea omoplatului care formeaza acoperisul umarului si se conecteaza cu clavicula, este numit acromion. Articulatia unde acromionul si clavicula se unesc este articulatia acromioclaviculara. In unele privinte, articulatia acromioclaviculara este ca orice alta articulatie, fiind formate din doua component osoase, acoperite cu cartilaj articular. Cartilajul articular ofera o suprafata cauciucata, care permite oaselor sa alunece unul peste altul. Cartilajul, de asemenea, functioneaza ca un fel de amortizor. Cu toate acestea, articulatia acromioclaviculara este diferita de alte articulatii, cum ar fi ale genunchiului sau gleznei, deoarece gradul de miscare este mic. Articulatia acromioclaviculara trebuie doar sa fie suficient de flexibila, pentru ca umarul sa se miste liber. Articulatia acromioclaviculara isi modifica raporturile osoase doar un pic cand se misca umarul.

Cauze – De ce apare degenerarea articulatiei acromioclaviculara?

Oamenii folosesc umarul constant, in viata de zi cu zi. Solicitarea care rezulta face ca osteoartrita articulatiei acromioclaviculara sa fie o afectiune comuna. Articulatia acromioclaviculara este sub stres constant cand bratul este utilizat deasupra capului. Halterofili si alte persoane care ridica in mod repetat greutati mari deasupra capului, tind sa aiba o incidenta crescuta a bolii, si de multe ori la o varsta mai tanara. Osteoartrita articulatiei acromioclaviculare se poate dezvolta, de asemenea, ca urmare a unei leziuni in articulatie, cum ar fi o disjunctie a articulatiei acromioclaviculare. Acesta afectiune este destul de comuna. O disjunctie de obicei, apare in urma caderi pe umar. Umarul se vindeca initial, fara mari repercursiuni, dar multi ani mai tarziu degenerarea cauzeaza durere in articulatia acromioclaviculara.

Simptomatologia

images(2)In stadiile incipiente, osteoartrita articulatiei acromioclaviculare provoaca, de obicei, durere si sensibilitate la palpare in partea anterioara a umarului, si in jurul articulatiei. Durerea este de multe ori mai rea atunci cand bratul este adus peste piept, deoarece aceasta miscare comprima articulatia. Durerea poate fi vaga, pacientul simtind o jena sau durere la nivelul umarului, partii din fata a pieptului, si gatului. Zona care corespunde articulatiei, poate fi inflamata comparativ cu umarul contralateral. Este posibil ca articulatia sa trosneasca odata cu miscarile umarului.

Diagnostic

Medicul dumneavoastra va face un istoric medical detaliat, si va va pune intrebari despre starea dumneavoastra de sanatate, si cum va afecteaza simptomele modul de viata. Va trebui sa raspundeti la intrebari despre leziunile pe care le-ati suferit in trecut la umar. Veti fi pus sa situati durerea dvs. pe o scara de la 1 la 10. Medicul dumneavoastra va dori, de asemenea, sa stie cat de mult va afecteaza durerea sarcinile de zi cu zi.

Diagnosticul osteoartritei articulatiei acromioclaviculare se face de obicei prin examen fizic. Articulatia este de obicei sensibila. Un element cheie este durerea simtita atunci cand articulatia este comprimata. Pentru a testa acest lucru, bratul dvs este usor tras spre piept. Medicul dumneavoastra poate injecta un anestezic local, cum ar fi lidocaina, in articulatie. In cazul in care articulatia acromioclaviculara este problema, injectia va reduce temporar durerea.

Va fi nevoie de radiografii. Radiografiile pot arata ingustarea articulatiei si pintenii ososi din jurul articulatiei, care sunt semne de degenerare / artroza.

ACCCC ac-jt-oa-xr-ap-2

Tratament

Tratament nechirurgical

Tratamentul initial pentru osteoartrita articulatiei acromioclaviculare consta, de obicei, in odihna si medicamente anti-inflamatorii. Puteti fi directionat catre un program de reabilitare cu un terapeut fizic. Daca durerea nu dispare, o injectie cu cortizon in articulatie poate ajuta. Cortizonul este un medicament puternic, care scade inflamatia si reduce durerea. Efectele cortizonului sunt deseori temporare, dar poate da o calmare eficienta pe termen scurt.

Reabilitarea nechirurgicala

Daca nu aveti nevoie de o interventie chirurgicala, recuperarea consta in exercitii de mobilitate a umarului, apoi de tonifiere a musculaturii si fizioterapie. La inceput, exercitiile se fac cu bratul mentinut sub nivelul umerilor. Programul avanseaza pentru a include exercitii de forta pentru coafa rotatorie si muschii umerilor. Scopul este de a pune umarul in miscare fara probleme, si pentru a afla cum puteti controla simptomele. Veti trece, cel mai probabil, la un program pe care il puteti efectua acasa, in termen de patru pana la sase saptamani.

Tratament chirurgical

imagesIn cazul in care masurile non-chirurgicale nu calmeaza durerea, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Procedura cea mai comuna pentru osteoartrita articulatiei acromioclaviculare, este eliminarea unei parti mici de la capatul claviculei. Acest lucru lasa un spatiu intre acromion (piesa scapulei care intalneste clavicula) si capatul taiat de clavicula, sau mai bine zis marese spatial dintre clavicula si acromion. De obicei, numai o mica parte este indepartata, mai putin de un cm. In cursul vindecarii, articulatia se inlocuieste cu tesut cicatricial. Amintiti-va, articulatia acromioclaviculara nu se misca prea mult, dar trebuie sa fie flexibila. Tesutul cicatricial permite deplasarea, dar impiedica frecarea capetelor osului. Aceasta procedura se poate face in doua moduri. Astazi, cea mai intalnita procedura este artroscopia. Metoda mai veche, este o metoda deschisa. Medicul face o mica incizie, mai putin de doi centimetri lungime, peste articulatia acromioclaviculara. Articulatia este foarte aproape de suprafata pielii si se poate ajunge usor printr-o incizie mica. Chirurgul poate folosi apoi un ferastrau special sau un alt instrument, pentru a elimina o mica portiune din capatul claviculei.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro

Dupa operatie

treatment01Chirurgul dvs. va va recomanda sa purtati o fasa de suport pentru cateva zile, pentru a proteja umarul. Un medic de recuperare va conduce programul dvs. de reabilitare. Primele cateva tratamente de terapie se vor concentra pe controlul durerii si umflarii, care apar dupa operatie. Tratamentele cu gheata si fizioterapia pot ajuta. Terapeutul poate utiliza, de asemenea, masaje si alte tipuri de tratamente pentru a usura spasmele musculare si durerile. Terapia poate progresa in conditii de siguranta si rapid, dupa o simpla rezectie. Tratamentele incep cu exercitii de mobilitate si avanseaza treptat, in miscari active si de tonifiere a musculaturii. Este important sa evitati sa faceti prea mult, prea repede. Terapia merge mai lent dupa o interventie chirurgicala, in cazul in care se face o incizie prin musculatura umarului. Terapeutii, de obicei, asteapta pana la doua saptamani inainte de a incepe exercitiile de miscare. Veti incepe cu exercitii pasive. In exercitiile pasive, articulatia umarului este miscata dar muschii stau relaxati. Terapeutul misca usor articulatia si intinde treptat bratul dvs. Este posibil sa invatati cum sa faceti exercitii pasive la domiciliu. Terapia activa incepe dupa patru sau sase saptamani. Exercitiile de miscare va ajuta sa recastigati mobilitatea in umar, folosind musculature proprie. Puteti incepe cu exercitii usoare de izometrie. Aceste exercitii lucreaza muschii fara a pune presiune pe articulatie. Dupa aproximativ sase saptamani, veti incepe tonifierea mai activa. Exercitiile se vor concentra pe imbunatatirea puterii si controlulului muschilor coafei rotatorilor, si a muschilor din jurul omoplatului. Terapeutul va va ajuta sa reantrenati acesti muschi. Acest lucru ajuta umarul sa se miste uniform in toate activitatile dumneavoastra. Unele dintre exercitiile pe care le veti face sunt concepute pentru a obtine miscare in umar, in moduri care sunt similare cu sarcinile de lucru si activitatile sportive. Terapeutul va ajuta sa gasiti modalitati de a face activitatile zilnice fara a pune prea mult accent pe umar.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

pp

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

buna ziua d-nul doc.asi dori sa-mi spuneti (recomandati) referitor la acest diagnostic de mai sus un tratament,(medicament,terapie etc.)care poate sa reduca durerea si daca e poibil refacerea cartilajului sau lichidului care ajuta la mobilizarea umarului,am facut RMN si asa am aflat diagnosticul desi de f.mult timp ma dor ambi umeri dar dretul mai tare desi nu am avut nici un accident,am 52 de ani si sufar si de ulcer duodenal care ma impedica sa iau antiinflamatoare, de aceea va cer sfatul d-neavoastra ,va multumesc ! astept raspuns

Anonymous

Bună ziua domnule doctor.aș dori și eu un sfat în urma primirii rmn ului pentru mama mea.rezultatul este acesta: geoda cap humeral ,tenosinovita supraspinos ,in porțiunea distala și osteoartrita acromio-claviculara. Are 63 de ani și mai are și diabet.va rog sa î mi spuneți ce este de făcut în acest caz și dacă este nevoie de intervenție chirurgicală să î mi dați un nr de telefon al dv.va Mulțumesc. A făcut acum 4 5 luni și fizioterapie și ultrasunete dar degeaba.o doare rău.

Anonymous

Buna ziua domnule doctor,
In urma RNM umar nativ am urmatorul diagnostic: Umar stg. – LEZIUNE FIBRILARA GRAD II TENDON SUPRASPINOS; LEZIUNE FIBRILARA GRAD I TENDON INFRASPINOS; MODIFICARI INCIPIENTE DE ARTRITA ACROMIO-CLAVICULARA. OBS. CAPSULITA ADEZIVA.
Am 54 ani.
Va rog sa ma indrumati ce ar trebui facut.
Cu deosebita stima si respect, Mioara Asmarandei

Anonymous

Buna ziua, domnule doctor! IRM umar drept nativ evidentiaza contur neregulat al suprafetelor articulare acromioclaviculare, cu mici arii de edem in osul subcondral.
Tendonul supraspinos prezinta arie cu semnal crescut, fara intreruperea continuitatii fibrelor, ce asociaza acumulare fluida la nivelul bursei deltoidiene.Concluzie: Modificari de artroza degenerativa articulatie acromio- claviculara. Tendinopatie supraspinos. Mentionez ca am avut un traumatism in urma cu 10 luni. Miscarea mainii este limitata si dureroasa. Multumesc anticipat!

Anonymous

Buna seara.in urma unui CT umăr drept sotul meu a primit următorul rezultat.Discrete elemente contuzive la nivelul trochiului pe partea dreapta. Capsula articulara moderat îngroșată Posibile discrete contuzii musculare locale. As vrea sa stiu daca e ceva de rau. Multumesc anticipat

Anonymous

buna seara,in urma unui rmn la umar stang sotul a primit urmatorul rez.
ruptura de ligamente gleno humerale sup. si mediu
ruptura partiala a tendonului supraspinosului
bursita subcoracoida

hidrartroza gleno humerala
va rog o parere multumesc.

Anonymous

Buna seara! Inurma unui traumatism la umar dr. am facut RMN iar concluziile sunt: OSTEOARTRITA ACROMIOCLAVICULARA .TENOSINOVITA SUPRASPINOS SI BURSITASUBACROMIALA, Am luat antiinflamatoare dar cu precautie pt ca urmez tratament pt inima {am 3 stenturi} durerile persista ce infiltratii as putea face avind in vedere tratamentul cu Plavix Vamultumesc,

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x