Artroplastia soldului

c24Artroplastia soldului este o interventie chirurgicala care presupune inlocuirea articulatiei normale cu una artificiala, si aici ne referim atat la capul femurului cat si la cavitatea cotiloida apartinand osului bazinului.  Este o interventie chirurgicala majora ce necesita indemanare din partea chirurgului ortoped si a intregii echipe medicale ( anestezist, balneofizioterapeut etc) dar si cooperare si rabdare din partea pacientului si a familiei acestuia.

Protezarea soldului are indicatie in mai multe afectiuni, dar cele mai frecvente sunt fractura de col femural si coxartroza. De asemenea este indicata NACF, tumori, poliartrita reumatoida. Scopul operatiei este de a scadea sau elimina durerile pe care pacientul le percepe la nivelul soldului si coapsei, redarea mobilitatii articulatiei, dar si reluarea rapida a recuperarii, mobilizarii si mersului pentru a putea prevenii complicatiile date de statul in pat: infectii urinare, pneumonie, escare, trombaza venoasa.

Vom prezenta si dezbate pe rand protezarea soldului in cazul celor 2 afectiuni.

1.  Fractura de col femural

f5 f1 f3

In acest caz putem vorbi despre 2 tipuri majore de inlocuire a articulatiei soldului si anume:

A)  Hemiartroplastia de sold in care se inlocuieste doar partea femurala a articulatiei soldului ( se scoate capul femural ) si care se poate realiza la rand-i in doua mari feluri – Proteza Cervicocefalica – de tip Austin-Moore de regula – o metoda relativ ieftina care se adreseaza pacientilor foarte batrani si tarati, mai putin cooperanti, dar si cu inconvenientul ca are o durata de viata mai scurta in sensul ca apar complicatii – in general – mai rapid de la data interventiei chirurgicale legate de dureri la nivelul soldului operat ( cotiloidita ), la nivelul soldului opus prin fortarea piciorului sanatos in exces dar si printr-o potrivire relativa a diferitelor componente ale protezei cu femurul pacientului si Proteza Bipolara-o varianta de hemiartroplastie mai moderna dar si mai costisitoare in care componentele protezei sunt in intregime personalizate femurului operat, ea fiind metoda de electie pentru o fractura de col femural la un pacient de peste 80 de ani, tarat, care avea un sold normal inainte de producerea fracturii cu o speranta de durata de viata a protezei mai lunga decat proteza de tip Moore.

  m1o3 IndianJOrthop_2012_46_3_297_96387_u8

Bipolar-Head_large 21008tn Bipolarhemiarthroplasty

B) Artroplastia totala de sold sau proteza totala de sold cu cele 2 mari variante: proteza totala necimentata pentru pacientii mai tineri si cea totala necimentata indicata pacientilor de 70-80 de ani tinand cont in fiecare caz/situatie de starea generala a bolnavului, experienta echipei chirurgicale, posibilitatile de ingrijire postoperatorie imediat si tardiv ale pacientului si nu in ultimul rand de cat de cooperant este pacientul. In aceste 2 variante si costurile totale sunt mai mari dar speranta de viata a protezei este de asemenea mai mare.

c19 c20 c23

m3 c22

 2. Coxartroza

Boala degenerativa a articulatiei soldului caracterizata prin limitarea progresiva a miscarilor soldului, insotita de dureri, de cauza variata sau necunoscuta. De regula in stadiile operabile sunt afectate atat partea coxala a articulatiei adica cavitatea cotiloida cat si capul femural care se articuleaza cu cavitatea cotiloida motiv pentru care amandoua trebuiesc inlocuite.

c2 c1 c7

Astazi, aceasta boala, in stadiile avansate si cand starea generala a pacientului o permite are/beneficiaza de tratament chirurgical si anume de protezarea totala a soldului.

Exista 2 variante si anume protezarea soldului cu proteza totala necimentata sau cu proteza totala cimentata. Protezac15 necimentata realizeaza potrivirea dintre componentele sale si organismul acceptor prin frecarea (pilirea)  cu freze (pile) care cresc progresiv in dimensiuni pana la atingerea dimensiunii dorite in ceea ce priveste componenta acetabulara (coxala, cotiloidiana, a bazinului) in fapt o hemisfera goala si articularea acesteia cu componenta femurala care reprezinta o hemisfera ce se aplica unei tije  (pene) introdusa in interiorul femurului dupa o prealabila pilire a acestuia (canalului femural ) cu ajutorul unor freze (pile) de dimensiuni progresive pana la o potrivire cat mai buna.

In aceasta situatie contactul dintre os si proteza este direct osul crescand  in suprafata poroasa a componentelor acetabulara (coxala) si femurala pana cand le fixeaza ferm. Miscarile sunt asigurate de o bila metalica,( mai rar ceramica) care se roteste  in interiorul unei hemisfere goale, cu dimensiuni corespunzatoare de plastic (mai rar din ceramica).

Proteza cimentata in mare parte este asemanator de introdusa (montata) cu diferenta ca realizarea contactului si c23egalizarea/congruenta intre componentele protezei si organism  este mijlocita de un ciment acrilic care fixeaza componentele de os. Indicatiile difera in sensul ca ea se adreseaza pacientilor mai varstnici, cu sansa mai mica de deteriorare a montajului in cursul vietii.

Aceste 2 metode sunt mai scumpe atat in ceea ce priveste implantul (proteza propriu-zisa) cat si spitalizarea si consumul de materiale sanitare si medicale.

Ce trebuie sa mai stiti?

Fiind o afectiune cronica, pacientul decide etapa evolutiva a bolii in care se va interveni chirurgical. In trecut pacientii erau sfatuiti sa astepte cat mai mult inainte de a lua decizia de protezare a soldului. In prezent a fost abandonata aceasta gandire, deoarece se considera ca cei mai importanti ani din viata pacientului sunt cei care urmeaza, iar artroplastia soldului ii permite pacientului sa duca o viata normala. Momentul operatiei trebuie ales de comun acord de pacient si medicul curant cand afectiunile asociate ale pacientului sunt ameliorate si constantele biologice sunt normalizate.

Operatia este una de dificultate medie pana la ridicata in functie de varsta, afectiunile asociate, amploarea interventiei si in concluzie va avea intotdeauna riscuri si complicatii posibile.

Cand am voie sa merg si sa calc pe piciorul operat?c11

 Mersul fara sprijin (cu cadru) este permis cat de repede posibil, de sprijinit pe piciorul operat – variabil intre 1-2 zile postoperator pana la 60-90 de zile dupa interventii sau reinterventii laborioase sau cu complicatii.

Cat dureaza spitalizarea?

 Intre 3 zile si …. pana cand cazul este considerat rezolvat chirurgical.

Care este perioada de recuperare?

In mod normal recuperarea incepe din a 3-a zi postoperator, indiferent de tipul de proteza ales, prin mobilizarea pacientului in semisezut, prin contractii musculare, diferite miscari la nivelul soldului, si dureaza intre 45 si 90 de zile, in functie de varsta pacientului, afectiunile colaterale, tipul de proteza ales, tonusul muscular preoperator.

Prin aceasta interventie pacientul isi recapata mobiliatea soldului si lungimea membrului?

In mod normal, da. Postoperator prin kinetoterapie, pacientul isi va recapata mobilitatea si tonusul muscular, durerile vor disparea, iar membrele se vor apropria ca lungime (depinde de diferenta existenta preoperator).

c21 c22

Dar pentru ca nu exista boli ci exista bolnavi si fiecare individ este unic, pentru mai multe informatii si lamuriri asteptam intrebarile dumneavoastra.

Care sunt pasii care trebuie urmati de catre un pacient cu coxartroza?

1. pacientul trebuie sa se informeze despre boala lui si sa inteleaga ca singurul tratament curativ care ii ofera o viata normala este protezarea articulatiei afectate.
2. sa isi aleaga un medic curant care il poate opera
3. sa efectueze investigatiile necesare pregatirii interventiei chirurgicale: radiografii/CT/RMN in functie de particularitatea cazului, urocultura, consult stomatologic, cardiologic in functie de varsta, analize de sange.
4. sa stabileasca impreuna cu medicul curant tipul de proteza necesar, aceasta fiind diferita de la caz la caz. In general costul protezelor variaza intre 1000 si 3000euro, dar exista si program national de protezare, prin care protezele sunt oferite gratuit pacientilor. Dar ATENTIE: aceste proteze sunt in general de calitate inferioara si au o durata de viata mai mica, fiind destinate mai mult persoanelor varstnice!!
5. sa inteleaga riscurile protezarii: infectia intraspitaliceasca si tromboza venoasa. Aceste doua complicatii sunt in prezent rare, in marea majoritate a spitalelor si incidenta lor depinde de gradul de curatenie din spital si de modul in care se respecta protocoalele de aseptie din sala de operatii si de ingrijire ale pacientilor. In cadrul spitalului Sanador, din 2009, nu a existat nici un caz de infectie intraspitaliceasca in cadrul sectiei de ortopedie, la pacientii operati pentru protezarea articulatiilor.
6. sa inteleaga ca perioada de recuperare este scurta, si depinde de varsta pacientului, tipul de interventie, complianta pacientului, starea generala preoperatorie, greutate, afectiuni colaterale. In medie dureaza intre 1 si 3 luni – vezi protocolul de recuperare!
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasa un comentariu ⇒