• 2 iun. 2013
  • Raspunsuri: 135
  • Vizualizari: 27.594

ct3Fracturile de calcaneu sunt printre cele mai dificile, fiind o provocare pentru fiecare chirurg ortoped. Statistic vorbind ele reprezinta aproximativ 2% din totalul fracturilor, fiind mult mai frecvente la barbati intre 21 -45 ani (90%). Din totalul fracturilor de calcaneu cam trei sferturi prezinta un traiect intraarticular.

Anatomie

Calcaneul este cel mai mare dintre oasele piciorului. Superior, calcaneul se articuleaza cu talusul prin intermediul a 3 suprafete articulare (posterioara, medie si anterioara), iar anterior se afla osul cuboid. Partea posterioara a calcaneului este denumita tuberozitatea posterioara iar sub suprafata articulara medie se afla sustentaculum tali. Suprafata articulara posterioara este cea mai mare si cea mai importanta suprafata de incarcare a greutatii. Suprafata posterioara a tuberozitatii reprezinta punctul de insertie a tendonului Achilian; plantar se pot observa procesul lateral si procesul medial, originea muschiului abductor mic al degetelor si a muschiului abductor haluce respectiv.

Semne si simptome

In functie de intensitatea traumatismului fracturile de calcaneu se pot prezenta cu durere, echimoza si edem local in cazul traumatismelor usoare, si cu leziuni severe ale partilor moi pana la fracturi deschise in cazul traumatismelor grave. Din cauza edemului local, flictene pot aparea la nivelul calcaiului si a gleznei. Tratamentul chirurgical trebuie amanat pana la rezolvarea leziunilor partilor moi.

Diagnostic

Investigatiile radiologice initiale sunt radiografiile de glezna si de calcai (fata si profil) si radiografia axiala de calcaneu (Harris). Daca radiografiile evidentiaza o fractura de calcaneu cu traiect intraarticular sau cominutiva, un CT de calcaneu este indicat. Anumite repere pot fi evidentiate pe radiografiile de profil la nivelul calcaneului, si anume unghiul Bohler si unghiul Gissane. Unghiul Bohler este determinat de doua linii, una care uneste cel mai inalt punct al procesului anterior cu cel mai inalt punct al suprafetei articulare posterioare si a doua care uneste ultimul punct cu cel mai inalt punct al tuberozitatii posterioare. Valoarea normala a acestui unghi este intre 20o si 40si scade in functie de tasarea calcaneului. Unghiul lui Gissane este format de portiunea descendenta a fetei posterioare la unirea cu fata anterioara. Valoarea normala a acestui unghi este intre 95o si 105o. Incidenta anteroposterioara poate evidentia un traiect de fractura ce se extinde in articulatia calcaneocuboida.

 

c3 c4

c6 c7

CT-ul a inlocuit o mare parte a incidentelor speciale din radiografia standard si este recomandat in cazul fracturilor cominutive, intraarticulare si pentru planning-ul preoperator.

ct3 ct4

ct5 ct1

Clasificare

Initial fracturile de calcaneu se imparteau in intraarticulare si extraarticulare. Cele extraarticulare putand fi localizate anterior (proces anterior), medii (corp) sau posterior (tuberozitate). Bohler clasifica fracturile de calcaneu in tip I – unghiul Bohler o, tip II – unghiul Bohler = 0o, tip III – unghiul Bohlero. In 1952 Essex-Lopresti impartea fracturile de calcaneu in 2 tipuri: tip “limba” si depresiune articulara.

a1

Tratament

Tratamentul ortopedic (non-chirurgical) este indicat in cazul fracturilor extraarticulare fara deplasare sau minima deplasare, fracturi intraarticulare fara deplasare, fracturi de proces anterior cu mai putin de un sfert din articulatia calcaneocuboida afectata, pacienti cu boala vasculara periferica severa sau diabet tip I, pacienti tarati, leziuni extinse ale partilor moi. Tratamentul consta in imobilizare in atela gambieropodala pana la remiterea leziunilor partilor moi (edem, flictene), urmata de o cizma gipsata sau orteza fixa cu piciorul in pozitie neutra. Mobilizarea articulatiei gleznei se face cat mai devreme, fara incarcare in membrul afectat 10-12 saptamani.

Tratamentul chirurgical este indicat in cazul fracturilor intraarticulare cu deplasare care afecteaza suprafata articulara posterioara, fracturi ale procesului anterior ce afecteaza mai mult de un sfert din articulatia calcaneocuboida, fracturi ale tuberozitatii posterioare cu deplasare, fracturi cu luxatia calcaneului. Operatia trebuie efectuata in primele 3 saptamani de la traumatism dar nu inainte de remiterea edemului si a flictenelor. Remiterea edemului poate fi evaluata prin “testul ridurilor”.

Fracturile procesului anterior se trateaza prin reducere deschisa si fixare cu suruburi. Pacientul poate merge cu sprijin partial si cu incaltamainte cu talpa de lemn 10 – 12 saptamani postoperator.

Fracturile tuberozitare au indicatie operatorie cand exista riscul lezarii partilor moi posterioare din cauza fragmentului deplasat, partea posterioara este foarte proeminenta, complexul gastrocnemian-solear este afectat. Tratamentul chirurgical consta in reducerea fragmentului posterior si fixarea cu suruburi de spongie de 6.5mm canulate sau normale, si securizare cu cerclage pentru neutralizarea fortelor musculare ce actioneaza asupra tuberozitatii.

t8  t7

Tratamentul fracturilor intraarticulare se poate face prin reducere inchisa si fixare interna, sau reducere deschisa si fixare interna. Prima metoda este indicata in special fracturilor tip “limba”, sau in cazul fracturilor cu afectare extensiva a partilor moi. Aceasta metoda consta in folosirea unei brose pe post de levier pentru reducerea fracturii si fixarea percutana cu suruburi de spongie de 6.5mm. A doua metoda consta in reducerea deschisa a fracturii printr-un abord in “J” medial sau lateral si fixarea cu suruburi sau cu placa premulata si suruburi, cu sau fara folosirea de grefa osoasa.

t3 t5

t6 t4

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Complicatii

Tendonita/Stenoza peroniera consta in impingement lateral si subluxatia tendoanelor peroniere. Aceasta problema este mai frecventa in cazul tratamentului ortopedic. In cazul interventiei chirurgicale, in special metoda Kocher, se pot forma aderente si stenoza tendoanelor peroniere. Tratamentul consta initial in fiziokinetoterapie, iar in cazul in care problema nu se rezolva se recurge la tenoliza sau extragerea materialului de osteosinteza (daca este cazul).

Durere cronica in zona calcaneana plantara din cauza distrugerii arhitecturii suprafetei plantare a tuberozitatii posterioare. Singurul tratament este cel simptomatic, prin folosirea de talonete plantare.

Cea mai frecventa complicatie in urma tratamentului chirurgical este dehiscenta plagii care apare aproximativ 4 sapt dupa operatie. Factori de risc pentru aceasta complicatie sunt: fumatul, diabetul, fracturi deschise, obezitatea, sutura plagii intr-un singur strat. Majoritatea plagilor dehiscente au o evolutie favorabila; infectia sau osteomielita apar in 1%-4% din fracturile inchise si 19% din fracturile deschise. Tratamentul consta in imobilizarea piciorului intr-o gheata gipsata cu fereastra la nivelul plagii si pansamente zilnice cu substante care promoveaza granularea. In cazul infectiei, debridare chirurgicala si tratament antibiotic intravenos in functie de antibiograma este tratamentul. In cazul osteomielitei superficiale placa si suruburile pot fi pastrate, macar pana la vindecarea fracturii (aproximativ 6 luni). Dupa asanarea infectiei se inchide plaga, sau daca acest lucru nu este posibil se practica un lambou cutanat. In cazul osteomielitei difuze, materialul de osteosinteza este extras impreuna cu tesuturile si osul necrozat. Un spacer cu antibiotic este plasat la nivelul plagii. Dupa debridari repetate si 6 saptamani de antibiotic se repeta antibiograma si daca plaga este curata se practica artrodeza subtalara cu grefa osoasa din creasta iliaca.

Artroza subtalara apare in cazul in care fractura intraarticulara la nivelul articulatiei posterioare nu este redusa adecvat sau suruburile patrund in articulatie, sau cand cartilajul articular este deteriorat din cauza traumatismului. Daca artroza subtalara este evidentiata clinic si radiologic, aceasta trebuie verificata ca fiind cauza durerilor. Acest lucru se poate face prin injectarea de anestezic local in spatiul subtalar. Daca durerea se remite, masuri non-chirurgicale pot fi aplicate, precum orteze, AINS, modificarea incaltamintei. Daca aceste masuri nu functioneaza se recurge la artrodeza subtalara cu grefa osoasa.

3.8 4 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

135 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

D-le doctor am avut o fractura de calcaneu deschisa neoperata si dupa 3 saptamani s-a infectatat ,accidentul s-a intamplat acum 20 de ani de atunci si pana acum rana nu sa inchis si curge in permanenta ,am fost curatat ,chiuretat de foarte multe ori . nu am avut implant de metal de nimic alt ceva .Ce se intampla? mai pot face ceva????

Anonymous

Buna ziua, In data de 10.02.2016 am coborat de pe o treapta inalta de cca. 45-50 cm pe o denivelare cu piciorul drept care s-a rotit cu talpa spre medial iar eu m-am dus cu corpul in lateral dreapta si am cazut. Piciorul s-a edematiat si a devenit dureros. Am facut radiografii al caror rezultat a fost controversat, un coleg sustinand ca am o fractura iar altul ca nu. As dori daca se poate sa va trimit pe mail pozele radiografiilor si sa-mi spuneti opinia dvs. privitor la existenta sau nu a unei fracturi si conduit terapeutica. Va multumesc anticipat.… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Calitatea radiografiilor poate genera un subiectivism.
In al doilea rand poate fi o fractura fara deplasare care nu se vede in prima saptamana posttraumatic, ci din a doua.
De aceea va sfatuiesc sa faceti un CT care va elucida diagnosticul si tratamentul
Numai bine!

Anonymous

Buna seara,

Va multumesc pentru raspunsul foarte rapid. Sa inteleg ca repetarea radiografiilor in a doua saptamana ar elucida diagnosticul? Eu locuiesc si lucrez in Ploiesti si nu stiu daca colegii de la radiologie au experienta in interpretarea unui astfel de CT. Va multumesc inca o data.
Cu stima dr. Badescu

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Teoretic si preactic este mai simplu sa interpretati un CT decat o radiografie, deci faceti CT.
Diagnosticul este sigur
Numai bine!

Anonymous

la 4 ani de la operatii ptr fractura de calcaneu tot se umfla glezna este normal/

Anonymous

D-le doctor acum un an de zile mi s-a umflat picioru drept, la glezna, am facut un film si mi s-a spus ca nu am nimica. anul acesta dupa paste a inceput sa mi se umfle si mai jos pana la degetul mare, am facut alt film si apoi la cererea medicului un rmn. pe baza filmului m-a diagnosticat cu artrita calo-calcaneana, iar dupa rmn artrita subtalara. la rmn mi-a mai iesit eroziuni osoase cu detasari osoase, lichid in teaca tendoanelor, etc. in concluzie scrie ca am modificari severe de artrita talo-calcaneana. iar doctorul mia recomandat interventie chirurgicala, artrodeza subtalara+sinovectomie+biopsie,… Read more »

Anonymous

D-le doctor am avut o fractura de calcaneu acum 2 luni jumatate, am facut flictene in primele 3 zile …Le-am tratat cum se cuvine mi s’a pus un gips cu toc pe care l’am tinut 2 luni , piciorul este inca umflat o sa merg si la niste sedinte de fizioterapie, cand merg schiopatez nu pot merge normal asta trebuie sa devina o obijnuinta? nu ma supara calcaiul cand merg ci partea laterala a gleznei , mi-am cumparat taloneta plantara dar ma deranjeaza mai rau cand merg nu stiu ce sa mai fac dati-mi va rog niste sfaturi . Cu… Read more »

Andrei Ioan

Buna ziua.
Este mult prea devreme pentru concluzii: este posibil ca situatia sa se remedieze, sau mai bine zis este foarte probabil, dar este posibil sa ramaneti si cu dureri…asta depinde de tipul de fractura sau daca fractura a avut traiect intraarticular sau nu, daca a fost cu deplasare sau nu,etc. Pentru a da un raspuns obiectiv ar trebui sa veniti la o consultatie ca sa vad piciorul si radiografiile. O zi buna!

Anonymous

Buna ziua .Am avut o fractura calcaneu cu infundare am fost operat mi sa montat o placuta .Am facut recuperare singur ..mers cu bicileta ..mers pe jos..fac alpinism catarare..mai am unele dureri cind fortez prea tare .Am 3 ani de la operatie… multumit…deocamdata.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Cu placere, dar nu am inteles cu ce va pot ajuta. Cred ca daca faceti toate lucrurile descrise, aveti un rezultat foarte bun. Niciodata glezna dstra nu va mai fi ca inainte de accident. Numai bine!

Anonymous

Am avut o fractura de calcaneu fara deplasare, am stat cu piciorul in ghips 4 saptamani dupa care am mers la control. Doctorul mi-a spus ca osul e vindecat nimai ca inca imi e umflata glezna si mai am cateva vanatai la glezna.. mi-a dat sa fac bai cu sare la picior in fiecare seara si sa ma ung cu nurofen gel de 2 ori pe zi.. am facut asta de 4 zile fara nici un rezultat. Vreau si eu sa stiu cat va trebui sa fac ce mi-a spus doctorul?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Simptomele descrise vor dainui 6-8 luni, deci trebuie in primul an sa faceti fizioterapie, sa va ungeti cu antiinflamatoare zilnic, sa evitati statul in picioare mult timp, mersul pe jos pe distante lungi, sa carati obiecte grele, terenul accidentat,trebuie sa aveti incaltaminte foarte comoda. Numai bine!

Anonymous

Bună, am și eu o întrebare, vă rog să-mi răspundeți, ieri am avut o fractură de călcâi, după ce mi s-a făcut mai multe raze, mi s-a spus că îi deplasat, mi l-au pus în ghips. Problema e ca am dureri f mari care nu mă lasă să dorm, îmi trece pe moment doar când iau codeina, calmant ce mi l-au dat de la spital, îi normal sa ai dureri așa insuportabile??? Vă rog să-mi răspundeți

Anonymous

P. S. Nu știu exact ce înseamnă deplasare, mi-au spus că un os nu este în poziția corecta. Aștept răspuns. Mulțumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca v-au spus ca fractura este cu deplasare, inseamna ca v-au spus ca aveti indicatie chirurgicala absoluta. Dar ceea ce va spun eu este o discutie subiectiva pentru ca nu mi-ati spus exact ce os este fracturat. Calcaiul are trei oase…Cum s-a produs fractura? Ce varsta si greutate aveti? Fumati? Imobilizarea este o teorie contradictorie pentru ca in fractura de calcaneu, in primele 5-7 zile nu se pune gips….Sunt multe necunoscute. Va sfatuiesc sa mergeti si sa consultati din nou medicul curant.
Numai bine!

Anonymous

sant un tata disperat si cer ajutorul unui specialist ortoped avand an vedere ca an data de 28 .12 2014 fica mea de 17 ani a avut un accident de masina grava an care si-a distrus calcaneul drept. medicul care sa ocupat de reconstruirea osului era rezervat an a da detalii dar dupa 3 zile terapie intensiva a fost transferat la pediatrie aici un dr pediatru solicita o alta interventie chirurgicala .LA CARE EU NU SANT DEACORD VA ROG AJUTATIMA CE SA FAC UNDE SA-MI DUC COPILU CU OSUL CALCANEU DREP ZDROBITA DUPA SPUSELE MEDICULUI DE GARDA AN ZIUA ACCIDENTULUI… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In primul rand de unde sunteti? Daca sunteti sau puteti ajunge in Bucuresti, va astept la spitalul Floreasca intr-o dimineata ca sa imi aratati radiografiile si pot sa va spun ce este de facut si ce sanse de reusita exista…sunati-ma la numarul 0757021567!
Va astept!

Anonymous

revin cu precizari urmatoarea interventie chirurgicala ar fi peste 2 saptamani dupa spusele dr-ului pediatru acest mesaj scriu acum la ora 1. 53 min 1/2/1015 ca urmare noi parinti nu stim ce sa facem dar ceea stiu nu sunt deacord cu aceasta interventie an orasul meu cer ajutorul unui medic spesialist in ortopedie ca sami salvez piciorul copilului meu nr nostru tel este 07586787710

Anonymous

suntem din satu mare si copilu nostru nu poate fi transportat an prezent se afla la spital judetean satu mare sectia pediatrie ortopedie a fost operata de urgenta de doamna dr Podina lavinia ,dupa spusele doamnei dr calcaneul este zdrobit an bucati mici

Anonymous

si din pacate abia o putem misca din pat si ca urmare este imposibil de transportat pe un drum asa de lung si cum am precizat suntem din localitatea SATU MARE JUD SATU MARE

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Cu un sfat va pot ajuta, mai mult nu pentru ca distanta este foarte mare. Pentru un sfat imi trebuiec poze: radiografii si poze cu piciorul fara pansamente. Poate va lasa sa faceti poze la radiografii si cand o panseaza. Numai bine!

Anonymous

Imi cer scuze ca s-a dublat textul si cred ca nu se mai înțelege mare lucru. Reiau aici "V-aș ruga daca se poate sa imi oferiți sfatul dvs. In urma cu 4 zile, in urma unei sărituri mai in forță, m-am ales cu o durere puternica in călcâie. Practic imediat dupa săritură, am si simțit durere fulgerătoare si nu am mai putut calca din pricina ei. In cateva ore dupa am ajuns la urgente ortopedie unde mi s-a făcut radiografie si s-a stabilit ca oasele nu sunt afectate, deci este vorba despre contuzie calcaneana bilaterala. Întrucât alăptez, tratamentul a constat… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa faceti un RMN de glezna ca sa nu aveti o fractura care nu s-a vazut la Rx. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Dn-le doctor de cateva luni am o durere destul de puternica in calcaiul drept.Am facut o radiografie acum o luna dupa care mi s-a spun ca am pinteni iar bolta plantara este cazuta.Cateva zile dupa asta m-am uns cu tot felul de antiinflamatoare si nimic.Dupa am facut infiltratie in zona respectiva dupa care m-am simtit mai bine 3-4 zile urmand ca mai apoi sa ma doara si mai tare.Am inceput imediat dupa sa fac fizioterapie(bai,curenti,ultrasunet,masaj)timp de 2 saptamani…nimic!Port de la inceputul durerii talonete cu care e mai ok dar am zile in care ma doare ingrozitor si cand… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Discutia este complexa si depinde de varsta dstra, de greutate, daca aveti un picior plat sau nu, daca aceasta deformare a generat alte inflamatii sau nu, etc…numai bine!

Anonymous

Buna ziua …D-LE DOCTOR in urma cu o luna am suferit o fractura deschisa de calcaneu de gr. III ca urmate a unei cazaturi de la o inaltime foarte mare, inyerventia chirurgicala a fost de urgenta, fiind plasate 2 broshe pentru a inchide fractura…am stat internata timp de 2 saptamini…dupa care piciorul mia fost ghipsat pt 4 luni, locul fracturii si a broshelor eate deachis, spuneti-mi va rog ar putea avea careva complicatii de la aceste broshe, ce as putea intreprinde pt a nu depozitiona pt imi este foarte incomod sa ma misc si inca mii frica…si care ar putea… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Fractura pe care o aveti dstra are un prognostic foarte prost, cu perioada foarte lunga de recuperare si rezultate slabe in timp, din pacate.
Aveti grija de plaga si brose asa cum v-a invatat medicul curant. Perioada aproximativa de recuperare dupa o astfel de fractura, conform literaturii este de 3 ani.
Numai bine!

Anonymous

Multumeac muult de raspuns, ma asteptam la un prognostic cam rau..dar acum chiar sunt la pamint…spuneti-mi va rog perioada acesta de imobilizare nu este prea mare, ca urmarr sa afecteze perioada de recupere…si daca puteti sa-mi spuneti ce parere aveti despre oxigwnarea hiperbara ar putra asigura un rezultat mai bun…spuneti-mi va rog destul de sincer am sanse sa ma intorc la un mers cit de cit normal…multumesc mult …

Anonymous

Buna seara , ACM 2 zile am sărit de pe un acoperiș si mam trezit cu piciorul stâng ca n mai puteam sa mai calc pe el mai mult durerea porneste din mijlocul tălpii si n ma pot lasa deloc pe picior decât pe vârfurile degetelor , c e de facut ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa mergeti neaparat la spital in vederea unui examen ortopedic si a unei ecografii.
Pana atunci: gheata local, Voltaren gel de 2 ori pe zi, piciorul sus pe o perna.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, am cazut de pe un scaun acum 3ani si am dureri la glezna, am facut acum un RM acum si rezultatul este;Traiecte venoase dilatate in teritoriul marii si micii safene. Leziuni trumatice sechelare la nivel de ligament deltoid-orientare anatomica pastrata. Fractura calcaneala veche consolidata,cu deformarea fetei dorsale calcaneale. Leziuni degenerative grosiere localizate astragalo-calcaneal si adiacent maleolei…,asociind osteofitoza si leziuni de cartilaj. Va rog sa-mi spuneti daca ma ajuta kinetoterapie si tratament cu; MSM,Traumel s . Va multumesc anticipat

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Da va ajuta, dar tratamentul corect si definitiv este chirurgical: artrodeza calcaneo-astragaliana.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua acum 7 saptamani am fost operat pentru o fractura de calcaneu cominutiva fixata cu placa si 12 suruburi urmata de imobilizarea cu o atela gipsata.Incepand de ieri mi s a recomandat sa merg cu o gheata ortopedica ajutandu ma de carje si calcarea cu piciorul operat cu cca 50% din greutate. In prezent nu pot flexa laba piciorului stanga-dreapta absolut deloc iar miscarea sus-jos doar 50%. ? Dureri nu am decat in zona gleznei unde simt o piedica f puternica ca si cum doua oase s ar lovi intre ele. Doctorul curant m a asigurat ca articulatia a… Read more »

Anonymous

D.le doctor sotul meu a cazul de la inaltime si are la ambele picioare fractura de calcaneu stangul e mai grav .urmeaza sa fie operat la ambele picioare .ce sanse de recuperare are( are 38 de ani nu este fumator si nu sufera de alte afectiuni) daca as sti diagnosticul vi l-as scrie.mentionez ca e la spit.din Botosani si inca nu e operat are o sapt.de cand are fracturile.multumesc

Anonymous

La multi ani, d-le doctor! Pe 01.08.2015 am cazut de la o inaltime de 3,5m, alegindu-ma cu o fractura de calcaneu cu deplasare. Datorita edemului, s-a intervenit chirurgical in data de 14.08.2015, practicandu-se reducerea inchisa a fracturii de calcaneu cu fixare interna cu placa de calcaneu + suruburi. Totul a decurs normal, vindecare, control dupa 6 saptamani. Mentionez ca, piciorul l-am pus jos dupa 3 luni. Problema mea, dupa4 luni si jumatate am mobilitate undeva la 30%, cu durere mai nou acum la maleola exterioara, fibula si tendonul achilian. Asta numai la mers si la flexii si extensii. Am facut… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca s-a pus placa si suruburi, atunci fixarea a fost deschisa, nu inchisa…
In al doilea rand aceasta fractura este foarte foarte pacatoasa, perioada de recuperare fiind foarte lunga…pana la 3 ani, iar rezultatele slabe, aparand in timp artroza subtalara indiferent de cat de bine a fost operata fractura.
Va sfatuiesc sa faceti multa fizio-kinetoterapie, innot, mers pe bicicleta.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. D-le doctor as vrea sa imi spuneti parerea dv. in noiembrie 2015 coborand din cabina camionului am alunecat si m-am oprit in asfalt exact in calcaiul drept. la spital dupa o serie de raze nefiind siguri au decis sa fac si un tac dupa care au decis ca este o fractura de calcaneu cu deplasare si m-au incaltat cu o gheata de ghips pina sub genunchi zicand ca e foarte posibil necesitatea unui intervent chirurgical si mi-au spus sa ma prezint la control dupa o saptamana la spitalul ortopedic. Acolo au decis sa raman cu ghipsul,intrebandui de urmari… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Fractura de calcaneu cu deplasare are indicatie operatorie, in general. Numai bine!

Anonymous

Va multumesc

Anonymous

Buna seara! In urma cu un an si jumătate am făcut o operație de calcaneu la care mi sa aplicat o grefa,vreau sa va întreb dacă trebuie sa mai extrag grefa de acolo sau pot ramine cu ea,Menționez ca merg șchiopătând si am dureri suportabile mai ales cind stau in pat.va mulțumesc !

Anonymous

Buna seara…acum 4ani am avut ruptura de calneu la ambele picioare a stat cu ele in gips 35 de zile apoi am facut recupare. Acum sunt bine dar daca stau mai mult de 3 4 in picioare ma dor foarte rau si ma afecteaza la mers, durerea aceasta persista cam doua zile in care ma deplasez destul de greu. Ce as putea sa fac?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. In primul rand un RMN, unde se va observa probabil o artroza subtalara. In functie de rezultat se poate continua discutia care este ampla. Numai bine!

Anonymous

Buna seara, sotul meu a alunecat de la 50 cm, a fost dus la urgenta. A facut radiografie si CT si a fost pus in ghips, Domnul Doctor a zis ca nu trebuie operat. Nu il doare a fost umflata glezna dar sa mai tras. Stiti scumva trebuie sa poarte ghipsul o perioada indelungata. Intr-o luna se poate recupera tinand cont ca nu il doare si nu trebuie oprerat?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Daca a fost diagnosticat cu fractura de calcaneu, chiar daca nu este nevoie de operatie, perioada de recuperare dureaza in medie 6 luni. Numai bine!

Anonymous

In urma cu 2 saptamani am cazut de la 2 metri.Diagnosticul medicului a fost fractura de calcaneu. Am dureri foarte mari doar cind stau in pat. Am luat Aulin si Algocalmin, apoi Piafen, Durerea nu cedeaza la nimic. Trebuie sa port gipsul 6 saptamani iar apoi un calcai langa degete 2 saptamani apoi recuperare. Un medic specialist care mi-a vazut radiografiile a spus ca nu am deplasare. Ce pot sa fac sa scap de durerile cumplite noaptea?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa faceti un CT ca sa vedem exact care sunt caracteristicile fracturii. Pentru durere: Tramadol cu prescriptie de la medicul curant. O zi buna!

Anonymous

Buna ziua! Mama mea a suferit un accident in urma cu 3 ani si si-a fracturat calcaiele, fiind operata. Intentioneaza sa aiba o noua interventie pentru indepartarea placutelor, dar nu stiu daca se recomanda acest lucru, in conditiile in care are si tromboza. Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Este decizia medicului dstra care cunoaste situatia situatia foarte bine!

Anonymous

Buna seara. In data de 29 iulie am suferit un accident casnic, am cazut de pe o scara de la o inaltime de 1,5m. Am fost in urgenta, mi-au facut radiografii si diagnosticul a fost fractura de calcaneu. Dr.a zis repaus total pana in data de 11 august cand revin la control. In acest interval, piciorul mi s-a umflat si s-a invinetit tot aproape pana la genunchi! Este normal? Am revenit la dr.in data de 11 august, mi-au fost repetate radiografiile si mi s-a pus o cisma gipsata cu toc, pentru 3 saptamani. In data de 1 septembrie trebuie sa… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului curant tinand cont ca eu nu stiu particularitatile fracturii. Numai bine!

Anonymous

Multumesc! O zi buna!

Anonymous

Buna ziua sunt Constantin am 23de ani,63kg si am suferit o fractură multipla de calcaneu de 6 luni am stat 2luni jumate în ghips si mi-au spus că nu mă poate opera am fost acum o lună la un control si mi-au spus că oasele nu s-au prins încă și tot mă supără piciorul mă doare frecvent ,as dori si eu un sfat un tratament dacă se poate va mulțumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Imi este greu sa va sfatuiesc fara sa vad radiografiile.
In sine este absolut obligatoriu sa faceti un CT. In functie de rezultatul lui se ia o decizie in privinta tratamentului.
O zi buna!

Anonymous

Buna seara, sotul meu a suferit acum 17 zile o fractura de calcaneu drept cu minima deplasare si dl dr la inceput i-a pus la picior o atela gipsata iar acum 2 zile i-a pus piciorul in cisma de gips, intrebarea mea este daca are voie sa faca injectiile fraxiparina daca acum 6 luni a avut un avc hemoragic si ia tarosin de 3 ori pe zi. dl dr a spus ca nu este nevoie de operatie si ca trebuie sa faca aceste injectii 45 de zile.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu pot sa va raspund la intrebarea aceasta pentru ca sincer nu ma pricep. Trebuie discutat cu medicul neurolog.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.Nevasta mea a vrut sa curete un geam si punand piciorul pe coltul mesei aceasta s-a inclinat si a alunecat cu piciorul pe sol aleganduse cu o fractura de calcaneu.De fapt este o fisura de vreo 3-4 cm care este orizontala,incepand din partea din spate a calcaneului spre interior,terminand la jumatatea acestuia.Fisura descrie o linie orizontal-centrala.A stat asa,fara sa calce 5 luni dupa care medicul i-a aplicat 1 luna sedinte cu rezonanta si i-a spus sa inceapa sa mearga fara a lasa multa greutate pe piciorul afectat.Acum merge binisor dar inca o mai doare toata talpa si nu poate… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Bunaa ziua.
Nu se poate descrie trebuie sa faca din pacate. Trebuie sa ii arate un kinetoterapeut.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.D-null Dr..Am I saptamana de cand am cazut de la 3 metri in picioare pe beton si am fractura de calcaneu ,exterior nu am nimic decat ca s-a innegrit si ma mai do are cel drept .mai tare .Doctorul care mi le-a pus in gips a spus ca nu trebuie operat .vreau sa aud si alta parere. Va multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa faceti CT iar in functie de diagnostic se pune indicatia chirurgicala.
Numai bine!

Anonymous

BUNA ZIUA. ZILELE TRECUTE AM CALCAT PE O DALA MOBILA SI AM FOST DIAGNOSTICATA CU FRACTURA ~CIOC~ RATA CU INFERNAL TALAMICA CALCANEU. MEDICUL MI-A RECOMANDAT SA PUN COMPRESE CU APA RECE SI CREME LIOTON GEL SI DICLOFENAC GEL, INJECTII IN BURTA FRAXIPARINE , MOVALIS . NU MA DOARE, ESTE PUTIN UMFLAT SI VANAT.CREDETI CA ESTE NEVOIE DE OPERATIE SAU SE POATE REFACE SI FARA? CE IMI RECOMANDATI?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad radiografia dar in principiu medicul dstra v-a sfatuit corect. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! O prietena de ale mele a suferit o fractura de calcaneu, ulterior mi a spus ca a fost operata si i s a luat un os din picior si s a inserat acolo in calcai. Mi s a parut putin ciudat si dubios, daca i a luat os din alta parte a corpului acolo ce i mai pune? :))) va rog sa mi raspundeti si mie ca eu asa ceva nu am mai auzit pana acum!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Procedura este absolut normala. Cititi articolul cu fracturile de calcaneu. Numai bine!

Anonymous

In 27 iulie am calcat gresit si am cazut. M-am gandit ca e o entorsa. Fiindca piciorul ma durea f. tare am mers sa fac o rgr. Era normala, mi s-a spus ca e o enrtorsa si o sa treaca. Nu mi s-a imobilizat piciorul , iar repaus am facut f. putin (vreo 2 zile). Apoi m-am mobilizat cu greu, dar ortopedul a spus ca evolutia normala a unei entorse e de 3saptamani. Fiindca acuzele au persistat si dupa 3 saptamani m-am prpgramat la un RMN. Rezultatul a fost edem important 1/2 anterioara calcaneu, interesare intraarticulara si parti moi, leziuni… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Repaus absolut de la mers 6 saptamani si fiziokinetoterapie. La 8 saptamani se repeta RMN. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,am avut fractura calcaneu bilateram staaaal,cădere de la înălțime,pe data de25.08.2017,am stat numai cu gheata ,pana la prima operație, 07 .09.2017,reducere deschisa,fixarea fracturii cu placa de titan cu șuruburi blocate cu aport cotico spongios autogen stg cu recoltare grefa osoasă,după o săptămână 13 09.2017 ,si la piciorul drept acum sunt imobilizat in ghips tratament cu fraxiparina 45 zile doresc sa stiu ce am de făcut după ce dau ghipsul jos , când voi putea merge

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa faceti recuperare: fizio si kinetoterapie.
Si mersul este permis dupa 3 luni.
Numai bine!

Anonymous

Feciorul a cazut de la inalţime mare sa fracturat ambele picioare un càlcîi e fracturat complect,avem vreo speranţà ca va fi pe picioare ca şi inainte .Multumim

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Depinde de tipul de fractura si de modul in care este tratata. Numai bine!

Anonymous

Buna seara. Am avut o fractura de calcaneu cu deplasare am cazut de la3metri si am stat 45de zile cu ghipsul am facut 10 zile defizio terapie si tot nu potsastau in picior si am dureri cind merg ce pot sa fac
Va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Datele dstra sunt insuficiente.
Trebuie sa stiu cand a fost fractura, sa vad o radiografie. Va sfatuiesc sa diacutati cu medicul curant.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.Pe 7 octombrie am cazut din copac de la 3 m inaltime si m’am ales cu fractura cu deplasare de calcai.La utgenta mi sa facut punctie , apoi mi sa tras piciorul si la asezat la loc si mi-a fost pus piciorul in ghips pana mai sus de genunchi cu talpa pusa in pozitia de balerina.Dupa ce am facut rentghen medicul a spus ca totul a iesit bine si unghiul Boiller era 26 .Peste 2 saptamani am mers la control si unghiul Boiller a scazut la 16..Inca peste 3 saptamini am facut din nou control si d doctor a… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Consecinte grave oricum o sa aveti pentru ca faceti artroza in mod sigur. Perioada de recuperare este in medie de 3 ani…nu luni, ci ani. Iar imobilizarea 3 luni in functie de evolutie.
Numai bine!

Anonymous

am fost operat de ruptura tendon ahilian.dupa o luna mi a fost schimbat ghipsul cu un ghips cu toc care. mi s-a spus ca pot calca in el!aici nu inteleg,pot merge cu el sau doar partial

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Puteti merge cu el dar mai civilizat este sa purtati un Walker. Este un clapar special pentru aceasta operatie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. Baiatul meu are platfus la calcaie mi sa recomandat sa poarte talonase ,pe fim aprae cum oasele sunt zdrobite ,sunt curioasa se poate corecta doar purtand talonase sau va fi nevoie de operatie Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Depinde varsta copilului. Talonetele nu sunt bune, totul depinde de varsta. Adica daca are sunt 6 ani, prin kinetoterapie se mai poate corecta.
Dupa 9 ani se opereaza.
Numai bine!

Anonymous

Buna, sunt operarta de 3 ani de calcaneu drept am montate 9 șuruburi ,am fost la medic,am făcut radiografie,mi a zic ca e bine dar totuși nu înțeleg de ce? Curge? Am luat si antibiotic si e la fel curge cine ma poate ajuta si pe mine cu un sfat va multumesc !!!!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aveti o infectie in mod cert si trebuie sa fiti tratata in acest sens.
Trebuie scoase implanturile, antibiograma, tratament cu antibiotice.
Numai bine!

Anonymous

Va multumesc

Anonymous

Buna ziua , am scris putin mai sus problema cu care ma confrunt.Vreau sa va intreb daca pentru recuperare e benefic masajul la picior.Trebuie de facut ori nu?.Multumesc.

Anonymous

Buna seara . In urma cu 12 saptamani am suferit o fractura de calcaneu. Am avut piciorul in gips 2 luni. Acum e a doua saptamana de cand calc cate putin pe picior dar nu cu toata greutatea. Cat va dura pana voi putea merge normal?Am ct si radiografii. Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
La fractura de calcaneu situatia este foarte complicata.
Teoretic depinde de tipul de fractura iar recuperarea poate ajunge si la 2 ani.
Faceti fizio si kinetoterapie 3-4 luni constant.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, in urma cu 3 luni am avut un accident de masina si m-am ales cu o fractura la tibie si calcaneu drept zdrobit. Mi-au fost introduse in calcaneu 4 brose ai un surub si tija in picior. Intrebarea mea pt dvoastra este daca mai pot merge ca inainte si daca e tarziu dupa 3 luni sa incep recuperarea, eu nemiscand piciorul in 3 luni ca nu am stiut… am 27 ani, 48 kg , 1.53 inaltime, tendoanele mele s-au scurtat si degetele de la picior sunt intepenite, ar fi posibilitatea sa mai fac vre-o operatie pt lungirea tendoanelor… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la medicina de recuperare in vederea unui diagnostic complet si sa intrati intr.un program de fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Va multumesc, mult !!! Sa aveti o zi, minunata !

Anonymous

Buna ziua am și o întrebare acum 2saptamani
Am căzut si la spital mi s-a spus că am fractură de calcaneu mi s-a pus ghips cu care trebuia să stau 4 săptămâni însă nu am rezistat nici o zi cu el! L-am dat jos mi s-a spus că nu e caz de operație dar sa nu calc o perioadă în el… Cât durează aceasta recuparare nu pot merge deloc… Nici măcar pe vârfuri

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Perioada medie de recuperare este in jur de 6 luni, timp in care va trebui sa faceti fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, Pe 26.07.2015 am avut un accident(am cazut de la 2,5 m).La Sp Universitar de Urganta Buc. mi s-a pus diagnosticul de Fractura calcaneu bilaterala si aparta gipsat pana pe data de 13.septembrie 2015. Am fost la control din doua i n doua saptamani; pe data de 24.08 2015 ” calus in curs de refacere cred ca scrie( ca nu am inteles scrisul) iar pe 6.sept am facut ultima radiografie si mi s-a spus ca o saptamana mai trebuie tinut ghipsul si apoi inlaturat. Drept pentru care pe data de 13 sep 2015 l-am inlaturat singura. In toata aceasta… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti fiziokimetoterapie cat mai mult timp.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua,in data de 25.05.2018 am fost operat de fractură calcaneu drept cu înfundare talamică,verticală și orizontală.Mi sau pus 3 șuruburi și 2 broșe sub control RX-TV și adăugare substituent osos la nivelul defectului.Piciorul e bine,nu mă doare,ușor îl pot mișca dar am observat că UNA DINTRE BROȘE MI SA MIȘCAT(sa sucit ) și parcă este m-ai înăuntru decât înainte,nu mă doare nu mă deranjează deloc acolo.După părerea dumneavastră trebuie să-mi fac griji sau e ceva normal.Vă mulțumesc,aștept o părere.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu va faceti griji. Totusi mergeti sa faceti o radiografie.
Numai bine!

Anonymous

Va mulțumesc,sănătate multă.

135
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x