• 28 ian. 2013
 • Raspunsuri: 102
 • Vizualizari: 11.295

Anatomie. Din cele 2 oase ale gambei, tibia sustine majoritatea greutatii corpului. Capul peroneului este locul unde se insera ligamentul conlateral extern si tendonul bicepsului femural. Platoul tibial se imparte in hemiplatoul medial si lateral. Hemiplatoul medial este mai mare, concav si acoperit de cartilaj hialin. Hemiplatoul lateral este mai mic, convex si de asemeni acoperit de cartilaj hialin. Platoul tibial este acoperit de meniscul intern si meniscul extern, ancorate de platou prin ligamentele coronare. Proximal si anterior, aproximativ 3 cm de suprafata articulara, se gaseste tuberozitatea tibiala – locul de insertie al tendonului patelar. Lateral de acesta se gaseste tuberculul lui Gerdy unde se insera fascia iliotibiala. Stabilitatea genunchiului este data de ligamentele colaterale medial si lateral (in plan frontal) si de ligamentele incrucisate in plan anteroposterior. Structuri ce sunt in pericol de a fi lezate la nivelul 1/3 proximale a tibiei sunt nervul peronier comun care trece la nivelul colului peroneului, si trifurcatia arterei poplitee in a tibiala anterioara, a tibiala posterioara si a peroniera.

z2

Mecanismul de producere. Cele mai frecvente cauze sunt accidentele auto si caderea de la inaltime. Aceste fracturi sunt rezultatul unei forte axiale directe, de obicei cu piciorul in var sau valg, iar daca genunchiul este in extensie, condilii femurali infunda platoul tibial. Directia, puterea si localizarea fortei ce actioneaza asupra platoului determina tipul de fractura si gradul de cominutie.

Semne si simptome. O fractura de platou tibial trebuie suspicionata la fiecare pacient ce se prezinta cu durere si edem local la nivelul genunchiului dupa un traumatism. Deobicei este prezenta si hemartroza.

Diagnostic. Investigatiile radiologice includ incidentele anteroposterioare si laterale ale genunchiului. In cazul fracturilor cu infundare severa si cominutie, o incidenta cu piciorul in tractiune este necesara.

In cazul fracturilor cu infundare articulara o examinare CT este obligatorie.

Clasificare. Clasificarea Schatzker este cea mai folosita in prezent pentru fracturile de platou tibial. Aceasta imparte fracturile in 6 tipuri. Tipul I – fractura hemiplatou lateral cu deplasare; Tipul II – fractura hemiplatou lateral cu deplasare si infundare; Tipul III – fractura hemiplatou lateral doar cu infundare; Tipul IV – fractura hemiplatou medial cu deplasare si infundare; Tipul V – fractura ambelor hemiplatouri tibiale; Tipul VI – linia de fractura se extinde in diafiza tibiala.

Tratament.

Tratamentul ortopedic. Fracturile fara deplasare si infundare se pot trata ortopedic cu ajutorul unei orteze de genunchi, fara a calca pe piciorul lovit 3 luni si cu mobilizarea pasiva a genunchiului cat mai repede, adica dupa 14-21 de zile. Urmeaza apoi o perioada de 8-12 saptamani de sprijin partial pe picior cu incarcare progresiva ulterioara. Imobilizarea prelungita a genunchiului poate duce la redoare articulara si atrofia musculaturii coapsei.

Tratamentul chirurgical consta in principal din fixare interna cu suruburi sau cu placuta in functie de gradul de stabilitate a fracturii.

Fracturile Schatzker I pot fi reduse ortopedic prin tractiune si fixate percutan cu suruburi de 6.5 -7.3mm diam. La pacientii cu osteopenie se poate fixa o placuta pentru stabilizarea fracturii.

Fracturile Schatzker II de obicei nu se pot reduce prin metode ortopedice, de aceea trebuie intervenit chirurgical. Fragmentul infundat trebuie ridicat pentru a reface suprafata articulara, grefa osoasa poate fi necesara pentru a mentine fragmentul elevat, iar fixarea se face cu suruburi de spongie. Deoarece aceste fracturi sunt frecvente la persoanele in varsta, o placuta de sustinere poate fi necesara.

Fracturile Schatzker III prezinta doar infundarea unui fragment ce poate fi la periferia platoului sau central. Reducerea se face de obicei printr-o fereastra ce se face in corticala opusa si ridicarea fragmentului infundat. Pentru fixare se pot folosi suruburi de spongie 6.5-7.3mm sau mai subtiri, de 3.5mm pozitionate mai aproape de suprafata articulara.

Fracturile Schatzker IV se reduc intraoperator si necesita fixare cu placa si suruburi pentru a contracara fortele ce actioneaza asupra hemiplatoului medial.

Fracturile Schatzker V se fixau initial cu 2 placute, una pentru fiecare hemiplatou. Cu introducerea placilor blocate, aceste fracturi se pot fixa cu o placa pe partea laterala a tibiei cu suruburi ce se blocheaza in placa, fiind astfel suficiente pentru a face fata fortelor ce actioneaza la nivelul hemiplatoului medial. Aceasta metoda este mai putin invaziva.

Fracturile Schatzker VI implica o disociatie metafizo-diafizara. Dupa reconstructia suprafetei articulare, segmentul articular poate fi fixat cu placa cu suruburi, doua placi sau o singura placa si un fixator extern contralateral. Daca linia de fractura metafizara este transversa atunci o placa este de ajuns. Dara traiectul de fractura este oblic atunci corticala opusa trebuie fixata de asemeni.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

 

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

102 Comments

 1. Uricec Emilia spune:

  Buna ziua.In octombrie 2012 am avut o fractura de platou tibial cu infundare si deplasare.In prezent este consolidata cu placuta si suruburi pe care urmeaza sa le scot.Dupa peroada de recuperare am observat ca piciorul este instabil din articulatia genunchiului si aluneca spre exterior.Va rog sa-mi spuneti care ar putea fi cauza acestei deplasari.Va multumesc

  • Maria spune:

   Buna ziua!
   Tatal meu a suferit in urma cu 2 luni o fractura de platou tibial extern cu minima infundare si separare si un traiect in metafiza superioara. A facut tromboza care a dus la embolie pulmonara.
   De 5 zile este sub tratament terapeutic cu heparina injectabila. Acum se face si trecerea pe antigoagulant oral Sintrom. In cateva zile va fi externat. In situatia acestei tromboze si a EP, care sunt pasi pe care trebuie sa ii urmeze in recuperarea piciorului?
   Va multumesc!

   • Buna ziua.
    Nu am inteles daca a fost operat sau nu.
    Daca nu, atunci teoretic ii trebuie o orteza de genunchi cu balama, pe care o foloseste in mod continuu 3 luni si nu calca pe picior 8-10 saptamani.
    Si trebuie mers intr-un centru de recuperare pentru fiziokinetoterapie.
    Numai bine!

  • Dumitru Mariana spune:

   Pe 8 august am cazut de pe un scaun si mi s-a spus ca am fractura de platou tibiat cu infundarede 8mm.Nu s-a intervenit chirurgical.Ce trebuie sa fac si in cat timp ma recuperez?Va multumesc mult!

 2. Ortopedieclinica spune:

  Buna ziua. Este posibil ca in urma traumatismului sa fi suferit si o ruptura a ligamentului incrucisat anterior, sau o alta cauza ar putea fi lipsa tonusului muscular la nivelul coapsei. Chiar daca ligamentul s-a rupt atunci, refacerea lui nu a fost o prioritate, mai mult nu avea indicatie de ligamentoplastie decat dupa consolidarea fracturii. Va sfatuim sa mergeti sa va scoateti implanturile, apoi sa efectuati un RMN, care va identifica cauza instabilitatii de genunchi. Succes!

 3. Lucian spune:

  Buna ziua,

  In2005,in urma unui accident, am suferit o fractura de platou tibial.Diagnostic:fractura cu separare-infundata(Schatzker II) platou tibial lateral.Din mai multe motive nu am reusit pana in prezent sa merg sa mi se scoata placuta ce mi s-a implantat cu ocazia operatiei.In urma unei cazaturi la servici,am auzit o paraitura la acelasi picior(stang) si m-a durut dar acum pot sa merg binisor.Am fost la ortoped si mi-a spus ca trebuie sa ma duc sa-mi scoata placuta .Va rog sa-mi spuneti daca sunt lezate si ligamentele genunchiului dat fiind ca mai am unele dureri in acesta.

 4. Ortopedieclinica spune:

  Buna ziua. Nu va putem spune daca ligamentele au fost afectate in urma traumstismului fara o consultatie si investigatii suplimentare. Va sfatuim sa mergeți la medicul ortoped si sa aveti încredere in el. Succes!

 5. Ortopedieclinica spune:

  Buna ziua. Nu va putem spune daca ligamentele au fost afectate in urma traumstismului fara o consultatie si investigatii suplimentare. Va sfatuim sa mergeți la medicul ortoped si sa aveti încredere in el. Succes!

 6. Claudiu DUMITRU spune:

  Buna ziua!Am fost operat de fractura de hemiplatou tibial acum 5 ani.Am 2 placute si 6 suruburi.Mai are rost sa le scot dupa atatia ani,avand in vedere ca nu ma deranjeaza deloc la mers?Multumesc.

 7. Ortopedieclinica spune:

  Buna ziua. Depinde de varsta in mica masura. In principiu nu. Succes!

 8. Sorin spune:

  Buna ziua,

  La o fractura cominutiva de hemiplatou tibial extern, la care procedura a fost de grefarea defectului cu grefoane proprii si introducerea unei brose Kirsher, unde s ar afla pe scara I-VI Schatzker ? Multumesc

 9. Vlad P. spune:

  Am suferit o fractura de platou tibial in urma unei loviri cu tonfa de catre un jandarm. In urma unui RMN si CT rezultatul este: fractura nedeplasata de platou tibial extern postero – lateral drept cu fragment individualizabil de 20x13mm nedeplasat, epnsament lichidian intraarticular in cantitate mica cu densitati compatibile cu o origine hematica subacuta, fara alte traiecte de fractura si minima displazie rotuliana.
  Tratamentul a fost sub forma de atela gipsata 1 sapt, cu injectii fragmin 5000, si scoaterea de 2x de lichid hematicein (~70ml si 30). Accidentul s`a produs acum 5 sapt, iar de 3 sapt merg cu carja. Dureri nu sunt foarte mari. dar exista. Intrebarea mea este: orteza din prima imagine afisata mai sus in articol (cea albastra) mi-ar fi buna? Cam cat credeti ca mai dureaza pana pot incepe recuperarea, avand in vedere ca nu s`a urmat nici o operatie si tratamentul a fost ortopedic foarte rapid. Tin sa precizez ca nici in ziua accidentului, si nici acum, nu ma doare la palmare zona, decat prin apasare medie-mare.

  • Andrei Ioan spune:

   Buna ziua. Orteza este buna, dar dstra nu aveti voie sa calcati pe picior 75 de zile de la accident, altfel fragmentul fracturat se poate infunda / tasa si fractura se poate deplasa. Aveti grija!

 10. vasile spune:

  Am si eu o intrebare am fost operat de o fractura de semiplatou tibial acum o luna si la ultimul control mi a zis doctorul ca inca nu pot calca ci doar sa incep sa indoi genunchiul as dorii sa stiu daca este normal sa stau atata si cam in ce consta recuperarea daca pot sa stiu

  • Andrei Ioan spune:

   Buna ziua. In mod normal nu aveti voie sa calcati 3 luni pe membrul pelvin respectiv, iar pentru recuperare trebuie sa discutati cu un medic de recuperare. Numai bine!

 11. petri mihaela spune:

  Buna ziua am o fetiţa de 5 ani care a suferit o fractura oblica lunga,mediodiafizara tibie stânga si stam de 7 saptamani in gips mai avem 1 sapt si facem 2 luni apoi urmeaza recuperarea .La ultimul control rezultatul a fost urmatorul :radiografia prin gips ,gama fata si profil arata axare buna calus bun,conform perioadei.Asta inseamna ca suntem pe drumul cel bun? Va multumesc.

 12. vicol maria spune:

  Buna ziua, in urma unei cazaturi m-am ales cu ofractura de platou tibial stang Schatzker v, avand 68ani, cuosteoporoza sistemica, BRDminor, insuficienta venoasa cronica membre inferioare. Accidentul a avut loc in data de 26.09.2014, iar dupa radiografia facuta la 50 zile totul este bine ca prindere. Am inceput chinetoterapia si mersul cu sprijin pe carje, insa durerile in picior sunt destul de mari in mod special noaptea. Stiu ca voi avea voie sa incep sa calc progresiv pe picior abia dupa 90 zile. Va rog cu stima sa imi spuneti daca recuperarea totala se va face intr-un timp lung si daca durerile vor continua tot restul vietii. Va multumec cu stima si respect Maria. 27.11.2014

  • Buna ziua.
   Durerile nu vor fi tot restul vietii, pe masura ce o sa va reluati mersul si o sa va recastigati mobilitatea, ele vor scadea si vor disparea in final. Recuperarea depinde de gradul de osteoporoza, greutate, vointa, tonusul muscular, de cat de multa recuperare veti face…in medie 2-3 luni de la reluarea mersului.
   Numai bine!

 13. Valeria spune:

  Buna ziua. In urma unui accident de masina prietenul meu a fost diagnosticat cu fractura de platou tibial si a suferit o interventie chirurgicala in care i s-a implantat o proteza(placuta) cu 8 suruburi. Dupa o sapt de la operatie, i s a inlocuit ghipsul cu o orteza si a fost extarnat. La 2 zile de cand am ajuns acasa, am observat ca glezna piciorului operat este umflata si nu da semne ca ar da inapoi (se fac 3 zile). Este normal? Pozitia este totdeauna culcata cu piciorul putin ridicat sustinut de o perna. In plus fata de asta pana acum isi putea roti glezna fara sa aiba dureri acum nu o mai poate misca fara sa aoba dureri. Ne puteti sfatui va rog daca acestea sunt semne ca ar trebui sa mergem la spital sa consultam un doctor? Multumesc!

  • Buna ziua. Acest edem distal de zona fracturata sau imobilizata, poate sa apara. Va sfatuiesc sa verificati daca orteza sau pansamentul nu sunt foarte stranse si ar putea obstructiona intorcerea venoasa. O alta sursa este chiar tromboza venoasa care insemana durere pe glezna si gamba, tumefactie locala(umflatura), impotenta functionala…o complicatie redutabila. De aceea va sfatuiesc pentru a fi sigur de diagnostic, sa nmergeti la medicul dstra pentru o consultatie. Numai bine!

 14. bogdan spune:

  Buna seara! In urma cu 30 zile am suferit un accident auto (pasager locul dreapta fata) din care m-am ales cu o fractura de platou tibial de tip 2. La o saptamana de la accident dupa care am facut un rmn, un ct si mai multe radiografii am fost operat, s-a refacut suprafata si a fost prinsa intr-o placuta cu 8 suruburi. Mi s-a spus ca nu am voie sa calc pe picior timp de 3 luni, iar la 45 zile sa pot face flexiuni din genunchi si sa renunt la orteza. As vrea sa va intreb in acest caz cam cat dureaza perioada de recuperare si daca se poate recupera total articulatia, daca o sa mai pot schia vreodata sau sa joc fotbal in general sa fac sport? Multumesc!

  • Buna ziua.
   Recuperarea dureaza 4-6 luni de la operatie…teoretic o sa puteti, dar raspunsul este subiectiv pentru ca nu stiu particularitatea cazului si rezultatul chirugical. Tratamentul si investigatiile ca si conduita: foarte bune!!!!
   Dar sanse sunt sa recuperati complet, cu amendamentul ca aceasta articultie va „imbatrani” mai repede ca cea sanatoasa. Asta veti vedea in timp, nu poate fi anticipat. Este doar o supozitie.
   Numai bine!!

 15. Andrei spune:

  Buna ziua, in urma cu 1 luna am avut un mic "accident" la schi. Am facut RMN si au iesit 2 probleme:
  -edem osos posttraumatic platou tibial extern ce asociaza o fractura parcelara in portiunea posterioara a platoului tibial extern.
  – modificari de tip bursita adiacente ligamentului colateral intern
  As dori o parere din partea dvs. in legatura cu rezultatul RMN. O zi buna!

 16. Brandeu Maria spune:

  Buna seara, sotul meu in 24 Decembrie 2014 a fost accidentat pe trecerea de
  pietoni si a suferit o fractura de platou tibial stang si pareza posttraumatica de nerv sciatic
  popliteu extern .S-a practicat tractiune si dupa 6 zile a fost operat si s-a montat o placa cu 8 suruburi Am inceput kinetoterapia electrostimulare neuromusculara drenaj limfatic de 2 luni dar din pacate dorsi flexia piciorului nu poate face doar halucele schiteaza dorsi flexia Mersul cu carjele este destul de dificil deoarece este si un genu vagum instalat dupa operatie Intrebarea mea ar fi daca la 6 luni de la operatie se poate indeparta placa si suruburile iar la 9 luni de la operatie se poate face operatie pentru proteza de genunchi si indreptarea genuvagumului deoarece pareza nu stiu daca va mai fi reversibila Multumesc mult!

  • Buna ziua.
   Tratamentul sau conduita corecta consta in evaluare EMG, pentru a vedea locatia unde este lezat nervul sciatic. Din descrierea dstra am inteles ca aveti cateva opinii medicale ortopedice, dar eu o sa o emit pe a mea independent de celelalte. In primul rand leziune a de sciatic NU este ireversibila. O interventie facuta de un plastician, poate determina o refacere a nervului, tanand cont ca ei refac structura nervoasa chiar daca nervul este sectionat, folosind grefe din alte zone. Deci zona trebuie evaluata si tratata. Legat de fractura, aici discutia este mai ampla, si depind de caracteristicile operatiei facute si fracturii existente initial. Varianta pe care ati emis-o este plauzibila, dar nu este singura. Se poate incerca reluarea osteosintezei cu grefa din creasta iliaca si control artroscopic, daca suprafata articulara nu este grav afectata. Depinde si de varsta pacientului. Ar trebui sa vad radiografiile, si mai corect este sa faceti un CT. Numai bine!

 17. Beganu Danut spune:

  Buna ziua!pe data de 24 iulie am suferit un accident din pricina caruia mi s-a fracturat platoul tibial in 8 fragmente dar fara deplasare,iar ligamentele incrucisate au fost smulse cu parte osoasa.am stat 4 saptamani cu puciorul in gips si alte4 cu orteza.Am inceput recuperarea dar piciorul a ramas flexat la15-20 grade.nu l pot indrepta.Ce exercitii de recuperare sunt recomandate in astfel de cazuri?multumesc!

  • Buna ziua. Va sfatuiesc sa mergeti la o noua evaluare si noi investigatii la medicul ortoped, pentru ca deficitul este foarte pacatos, si este o mare problema daca nu se remediaza. Prin kinetoterapie este posibil sa nu rezolvati problema complet.
   Numai bine!

 18. Nicolae-Nacu Msrioara spune:

  Buna ziua
  In2014 am suferit o fractura de tibie so peroneu cu deplasare deasupra gleznei
  Dupa fizioterapie vuate greutate reusit sa merg destul de bine
  Pe25.10.2015 la un an pe acelasi picior sting fractura tibie si peroneu cu usoara deplasare 1/3 superioara platou tibial
  Initial se propune operatie dar se.revine si mi se comunica cs nu trebuie operat. De imobilizraza in atela gipsata o saptamina,.apoi de aplicaap. gipsat circular peste atela.
  Voi rrveni la control pe 25.11.2015
  In prezent am dureri , fav fraxi de 04 ml. si iau amtiinflator
  Va rog din suflet un sfat o recomamdare
  Multumesc anticipat

 19. Camelia B. spune:

  An urma unui rmn la genunchi concluzia a fost. .lia rupturi partiale ,totale fibrilare leziuni elongative rupturi partiale fibrilare ligament colateral intern ,respectiv retinacul petelor intern. Edem osos cu traiect de fractura subcondrala tibial postero_extern. Trebuie operat sau terapie?

 20. Anda Suta spune:

  Buna ziua,

  acum 1 saptamana am cazut la ski si vineri seara am ridicat RMN, spital Sanador care arata.
  – Plaja de edem osos/contuzie la nivelul portiunii postero-laterale a platoului tibial pe fondul careia se observa un traiect hipointens T1 – fractura oculta
  – Ligament incrucisat anterior desirat, edematiat, intreruptin 1/3 medie.
  Ma puteti ajuta cu o parere si o indrumare, ce as putea sa fac mai departe?
  Numai bine!

  • Buna ziua. In primul rand va astept la o consultatie pentru a vedea exact ce leziune asociate, pe langa leziunea de ligament incrucisat anterior, exista in compartimentul extern. Cazul este eminamente chirurgicale. In primele 6 saptamani posttraumatism, trebuie sa faceti fiziokinetoterapie, apoi se face operatia. Va astept la o consultatie!

 21. Maria Cotruta spune:

  Buna ziua!
  Va rog frumos sa-mi da-ti un sfat, sunt confuza si nu stiu ce sa fac.
  In urma cu 8 saptamini am cazut la sky . Medicul mi-a zis sa stau imobilizata cu un genunchier 4saptamini care n-permis flexia la nivel de genunchi apoi alte 4 saptamini alt genunchier care deja permite indoirea dar fixeaza lateral.
  Din initiativa mea am mers si am facut rezonanta magnetica si am avut un soc cind am aflat ca am pe linga ceea ce se banuia–ruptura partiala de ligamente(colateral medial, lateral, si incrucisat anterior) inca so o fractura a platoului tibial de tip depresiune-centrala cu plaja mare de edem perilezional.
  Nu am calcat pe picior 4 saptamini dupa care am lasat cirjele si am mers pe ambele picioare dupa cum am primit indicatii de la medic….
  Cit e de grav si ce se poate de facut in cazul meu? Sunt din R. Moldova, as putea sa ma programez la o consultatie la D-stra?
  Va multumesc anticipat.

  • Buna ziua.
   In primul rand sigur ca puteti, chiar va sfatuiesc sa veniti pentru ca aveti niste diagnostice serioase.
   Tinand cont ca au trecut 8 saptamani si ati dat drumul la flexie de 4, teoretic ar trebui sa fi recuperat pana acum flexia sau macar 110-110grade.
   In functie de ceea ce o sa vad pe RMN, examenul clinic, etc…o sa stabilim ce este de facut.
   Va rog sa luati legatura cu asistenta mea din Sanador: Carmen la 0732717947 ca sa stabiliti cu ea cand ne vedem.
   Puteti sa imi trimiteti pe email dr.andrei.bogdan@gmail.com CD-ul cu RMN-ul ca sa stiu exact ce aveti.
   Numai bine!

 22. maria spune:

  Buna-ziua,

  Pe 15.10.2015 am suferit o fractura cominutiva de platou tibial drept tip Schatzker V prin cadere de la 1.5-2m, pe 19.10.2015 am fost operata, s-a facut osteosinteza cu o placa de inox si 10 suruburi.Am avut imobilizare cu atela gipsata femuropodala 6 saptamani, cand am suferit si o complicatie (TEP, aparuta chiar daca faceam tratament anticoagulant cu Clexane 0.4 mg/zi si care a fost rezolvata la Cardiologie cu heparina) ,alte 6 saptamani cu orteza mobila (care sa permita flexia genunchiului), apoi am avut permisiunea medicului sa calc pe picior cu o incarcare de 5-10kg timp de 45 zile, totodata incepand si kinetoterapia pentru refacerea musculaturii si imbunatatirea flexiei genunchiului. Din 02.03.2016 am reluat mersul cu incarcare normala si marea problema este ca flexia genunchiului nu s-a imbunatatit cu nimic fata de momentul in care am renuntat la orteza mobila, adica am flexie de maxim 50 grade.
  Mentionez ca piciorul arata relativ bine, nu mai este umflat decat foarte putin in zona gleznei.
  Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat, o recomandare, ce as putea sa mai fac sa-mi imbunatatesc functia genunchiului.
  Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua.
   Singura varianta este o artroscopie de genunchi cu mobilizarea genunchiului sub anestezie.
   Numai bine!

   • maria spune:

    Va multumesc, d-le doctor!
    Medicul care m-a operat este de parere ca orice interventie asupra genunchiului ar trebui amanata pana la 1 an de la operatie(dupa ce s-ar scoate si materialul de osteosinteza). Ingrijorarea mea este daca amanarea nu ar face sa fie tardiva interventia artroscopica pentru mobilizare.
    Va multumesc!

 23. Bianca spune:

  Buna seara,

  Dupa o operatie pentru fractura de platou tibial cu infundatura si deplasare care a fost fixata cu brose Kirschner cam cate zile este normal sa doara piciorul?

  Am inceput ceva exercitii pt perioada postoperator – includ si flexie.

  Multumesc,
  Bianca

 24. Cojocaru Nicoleta spune:

  Buna seara! Pe data de 16. 04.2017, am căzut destul de urat si m-am ales cu o fractura de hemiplatou tibial si fractura incompleta rotula, genunchi stâng. In urma radiografiilor care mi-au fost făcute mi s-a recomandat sa nu calc in picior 3 luni. Precizez ca nu am avut dureri deloc, nici nu s-a umflat piciorul(pot spune ca radiografia am făcut-o mai mult întâmplator), pe mine ma durea plaga( pt care am fost cusuta). La 2 luni de la accident au început sa apăra dureri si de aceea sunt cam îngrijorată. Piciorul este liber, fără atela sau gips iar de îndoit il îndoi normal. Va rog sa imi Spune-ți dacă este normal sa apăra durerile la 2 luni de la accident. In tot acest timp
  nu am călcat deloc in el.Mulțumesc mult! Nicoleta Cojocaru

 25. Bănică Mirela spune:

  Bună ziua,
  În data de 1.05.2017 am căzut intr-o groapă și am fost diagnosticata cu fractura de platou tibial cu înfundare ,mi s-a spus, sub 5 mm.
  La serviciul de urgență mi pus atelă gipsată,am fost internată (nu era medic ortoped de gardă).
  A doua zi medicul ortoped mi-a explicat că datorită vârstei (59 ani) și datorită faptului că înfundarea este sub 5 nu este indicatie pentru operație.(poate fi și osteoporoza).
  Așa că vom merge pe varianta clasică, mi-a fost îmbrăcat piciorul cu atela in gips și mi s-a spus că va fi schimbat cu gips ușor. Așa s-a întâmplat la o lună, când mi-a fost schimbat cu gips-ul de rășină. Am stat cu gips-ul 47 zile,timp în care singurele deplasări au fost cu cadrul fără a călca pe picior.(deplasări stricte doar pentru necesități.)
  Am fost la ultimul control când mi s-a dat jos gips-ul,am făcut radiografie , lucrurile arătau normale.
  Am primit indicație sa incep flexari , să port orteză și în următoarele 14 zile să nu calc pe picior.
  Așa am și făcut, doar că dacă după ce mi-a fost dat jos gips-ul aveam genunchiul umflat și vânăt în zona fracturii,la 2 zile mi s-a umflat și învinețit glezna și simt o durere și la tendon.Am luat antiinflamator Tador și unguent Lioton gel.
  Spuneți-mi vă rog dacă orteza mă ajută în faza aceasta, ținând cont că nu umblu și dacă inflamațiile și invinetirea de la gleznă sunt normale..

  • Buna ziua.
   Nu putem cataloga ca normal sau anormal nici un simptom.Putem spune ca ele pot sa apara.
   Trebuie sa incepeti un program complex de recuperare si probabil totul va fi in regula.
   Acest program va dura probabil 4-6 luni.
   Numai bine!

 26. Bănică Mirela spune:

  Bună ziua,
  Am văzut răspunsul d-voastra, mulțumesc.
  Au trecut 5 zile de când nu mai am gips-ul, în zona gleznei nu dispare umflătura nici după repausul nocturn,ba chiar s-a colorat în gălbui și îmi amorțesc degetele de la picior.

  • Buna ziua.
   Culoarea este normala fiind generata de resorbtia hematomului.
   Legat de amorteli si alte simptome, trebuie sa incepeti un program complet de recuperare cu fizio si kinetoterapie si sa luati Allanerv 2 tb/zi 1 luna.
   Numai bine!

 27. Costel spune:

  Am suferit pe data de 08.05.2017 o fractura de platou ti bial si ofractura de tibie .60de zile nu am voie sa pun piciorul in pamint.de la30de zile fac recuperare.cind pot merge fara cirje? Sunt fortat dupa80de zile sa merg .trebuie sa merg la serviciu.

 28. Bănică Mirela spune:

  Mulțumesc mult , sper să fie bine !

 29. Bănică Mirela spune:

  Bună ziua,
  Am făcut RMN și am primit rezultatul
  Traiecte de fractura cu edem osos important ce interesează platoul tibial extrem,cu ușoară deplasare cât și înfundare cu maxim 3-4 mm.
  Ligament încrucișat anterior cu fine rupturi fibrilare fără ruptura completa.
  Ligament încrucișat posterior fără rupturi evidente.
  Tendon cvadriceps și rotulian cu aspect normal.
  Ligamente colaterale fără semne de ruptură.
  Menisc extern cu ruptura Crues II fără interesarea suprafețelor articulare la nivelul corpului meniscal .
  Menisc intern parțial cu ruptura Crues II fără interesarea suprafețelor articulare la nivelul cornului posterior.
  Modificări de condropatie în grade variate.
  Acumulări fluide in cantitate mică intraarticular, bursa și recesuri patelare și în părțile moi.
  Concluzii
  Traiecte de fractura cu edem osos important ce interesează platoul tibial extern,cu ușoară deplasare cât și înfundare cu maxim 3-4 mm.
  LIA cu fine rupturi fibrilare fără ruptura completă.
  Menisc extern cu ruptura Crues II la nivelul corpului meniscal.
  Menisc intern parțial cu ruptura Crues II fără interesarea suprafețelor articulare la nivelul cornului posterior.
  Modificări degenerative gonatrozice cât și modificări de condropatie.
  Acumulări fluide in cantitate mică intraarticular, bursa și recesuri patelare și în părțile moi.
  D.-le doctor, vă rog să-mi spuneți care este părerea d-voastra . V-am mai scris, mi-ați răspuns, acum am date în plus (RMN).
  Mulțumesc anticipat.

 30. Bănică Mirela spune:

  Mulțumesc,.
  Totul s-a întâmplat pe 1 mai 2017 așa cum v-am scris (19 iunie).
  După 47 zile cu piciorul în gips am luat inițiativa RMN-ului pentru că așa am simțit…
  Cred , că ar fi trebuit să o fac din prima zi, din păcate nu pot schimba nimic
  Mulțumesc.

 31. Rodica spune:

  Buna ziua
  In data de 19 iunie 2017 am cazut de pe scara( cam de la 1,5 m).Am fost la urgenta unde mi s a spus ca am fractura tibie fara deplasare, suspiciune de fractura platou tibial,pcior drept.Piciorul mi a fost pus in ghips de deasupra genunchiului pana la glezna. Mi a fost recomandat 18 zile imobilizare,fraxiparine 0,6mg/zi, 18 zile, aflamil 100mg, 2buc/zi timp de 10 zile.Va rog sa ma lamuriti care va fi in continuare tratamentul si dupa cat timp voi putea merge la serviciu?Eu am o carja cu care ma ajut pt deplasarile strict necesare in casa, dar mai pun si piciorul bolnav pe podea pt ca nu mi e sufienta carja pt mentinerea echilibrului.E permis? Mentionez ca am varsta de 55 ani, inaltimea 1,62m si 67 kg.Va multumesc anticipat pentru raspuns

  • Buna ziua.
   In primul rand trebuie sa faceti un RMN sauun CT pentru un diagnostic exact.
   Daca diagnosticele se confirma: nu aceti voie sa calcati deloc pe picior 3 luni.
   Si trebuie sa faceti recuperare de acum.
   Numai bine!

 32. Rodica spune:

  Va multumesc mult!

 33. Calin Adrian spune:

  Buna ziiua am 49 de ani acum 4 luni am suferit o interventie chirurgicala in urma unei fracturi platou tibial bineinteles cu placa…nu ppt sa tin piciorul drept cand merg si nu numai ce se intampla…va multumesc anticipat

 34. Cuvinciuc Jenica spune:

  Buna seara ,
  Am 48 de ani și in data de 1 mai 2017 am decis așa dintr-o data ca este mmomentul sa ma apuc de alergat pentru a mai slabi și a mai elimina sedentarismul . După trei zile de alergat , lejer , am simțit deodată ca nu mai pot sa calc pe piciorul drept , și nici sa îndoi sau sa ridic piciorul nu mai puteam și aveam și dureri f puternice sub genunchi. Am fost la medic și am făcut RMN. Rezultatul a fost de traiect orizontal de fractura la nivelul platoului tibial intern ,minima hidrartroza și mică acumulare fluida la nivelul Recașului patelo – femural de 6 mm. Precizez ca pana sa iasă rezultatul la RMN am călcat pe picior ( atât cât puteam ) pentru a merge la servici. Pe 17 mai medicul mi a pus piciorul in orteza și de atunci stau imobilizata. Am făcut și fraxiparina timp de o luna de zile .
  Îmi puteți spune, va rog frumos, cât trebuie sa mai stau cu orteza și dacă va fi nevoie sa fac și operație ( asta ma sperie cel mai tare) . Va mulțumesc anticipat pentru răspuns !

 35. Oana Colt spune:

  Buna ziua, acuma 4 saptamani am cazut pe picior de la 1.5m Mi -s afcaut o radiografie si mi s-a spus ca nu e rupt vreun os ci doar ruptura musculara profunda. Acuma o saptamana am fost la control, am facut o noua radiografie si mi s-a spus ca am fractura de platou tibial extern. Alaltaieri am facut si un CT – rezultata fractura de platou tibial extern partial consolidata. Pot inrazni sa va trimit CT-ul. Multumesc

 36. Alex bradu spune:

  Buna ziua. Acum 2 zile am cazut cu bicicleta. Am fost la spital, diagnosticul este fractura platou tibial. Acum am piciorul in ghips pt 4 saptamani. Mi se umfla deasupra genunchiului. De acolo mi a fost făcută și o punctie inainte de a pune ghips. Nu puteam sa fac mișcări simțeam că mă tine in zona genunchiului. De stat în picior nicicum . Ma voi vindeca cu ghips După o luna? Multumesc

  • Buna ziua.
   3 luni trebuie sa stati cu piciorul in gips apoi trebuie recuperare inca 3 luni. Numai bine!

   • Radu spune:

    Buna seara,in urma unei oseotomii de platou tibial extern facuta acum trei luni piciorul are o deviatie spre interior ceeace nu era inainte de interventie ,varog sa_mi spuneti ce credeti ca s_a intamplat si daca deviatia se va accentua in timp ,va multumesc

   • Buna ziua.
    Scopul interventiei este ca genunchiul sa fie deviat spre interior.
    Daca aveti si alta deviatie, nu o inteleg din descriere.
    Numai bine!

 37. Radu spune:

  Revin in legatura cu deviatia aparuta in urma oseotomiei de platou tibial extern la picior drept,incerc sa va spun ca pana la operatie privite din fata erau paralele (picioarele)iar dupa piciorul operat are o deviatie interioara l,inteband medicul cum a aparut aceasta a spus ca nu_si poate explica ce s_a, intamplat ,iar la intrebarea daca acceasta e posibil sa se accentueze in timp nu am primit raspuns

 38. Alex spune:

  La radiografie mi-a iesit fractura de platou tibial, fara deplasare/înfundare. Am avut piciorul 30 de zile in ghips, timp în care am facut fragmin, fara pastile de durere. Acum l am dat jos, este normal sa mai simt o mica durere la genunchi cand il indoi? Si tot odata e normal ca mușchii sa imi fie atrofiat si sa mi se umfle glezna?

 39. Ioan98 spune:

  Buna seara. Sunt utilizatorul cu numele Alex. Va mai deranjez cu inca o intrebare. Au trecut 20 de zile de când am at jos ghipsul, genunchiul pot sa l îndoi mai ales cu kinetpterapeutul la maxim, iar singur aproape de maxim. Intrebarea mea este e normal va si acum sa se invineteasca laba piciorului cand stau cu el in jos? Si e normal sa fie mai cald decat cel la care nu am nimic? Multumesc inca odata

 40. mihaela pad spune:

  Buna seara!

  In urma cu 3 luni ,pe 2 august mai exact , am suferit o fractura de platou tibial,confirmata si de ct. Am avut ghips pt 1 luna . Am inceput sa merg fara sustinere de 3 saptamani. Pana de cuand nu am avut dureri ,doar un fel de presiune la nivelul genunchiului ,in exterior.
  Este normal sa inceapa durerile dupa o perioada sau e din cauza efortului de a incepe sa merg cat de cat normal? mi a fost recomandata inca o perioada de 30 de zile de repaus insa as vrea sa incep serviciul. credeti ca ar fi o problema?
  Multumesc anticipat!

 41. Gaby spune:

  In prezent socrul meu este internat cu fractura de platou tibial din accident rutier si necesita operatie, insa doctorul i.a transmis ca poate sa nu fie operat dar va ramane cu ceva probleme. Este recomandata operatia sau nu?
  Pot sa va deranjez cu un apel?

 42. Mihaela spune:

  Bună ziua. Fiica mea, 18 ani, are o fractura mica de platou ți iau și i s-a recomandat orteza fixa 3 saptamani și sa nu calce pe picior, apoi sa facă bai sărate. E suficient?

 43. Stoica spune:

  Buna ziua,am o fisura de platou tibial in urma unui accident rutier și mi s-a pus o atela ghipsata timp de 6 săptămâni. Am făcut Injecții cu fragmin timp de 4 săptămâni, întrebarea mea este: nu trebuie sa fac fragmin 6 săptămâni? Și de ce am degetele amorțite de la piciorul ghipsat! Mulțumesc

  • Buna ziua.
   Va sfatuiesc sa faceti o reevaluare la medicul ortoped.
   Fragmin.ul se administreaza in functie de nivelul dstra de activitate, varsta si greutate.
   Numai bine!

   • Stoica spune:

    Buna ziua, l-am sunat pe domnul medic curant și mi-a zis ca dacă merg prin casa cu cadrul nu îmi mai trebuie fragmin… am 34 de ani și 72kg

 44. Leontina spune:

  Buna ziua!
  In urma cu 3 saptamani am avut un accident la ski si am fost operata in statiunea in care ma aflam. Diagnostic-fractura de presiune a condilului tibial lateral (adancitura platoului tibial masurata anterolateral este de 8 mm)/Lipo-hemartroza. Ruptura partiala ligamentum collaterale mediale gen.sin. Tratament chirurgical – ridicarea platoului tibial lateral si osteosinteza cu doua suruburi canulate filet scurt spongios de 6,5 mm.
  As avea cateva intrebari:
  – cat timp trebuie sa port ciorap compresiv pe piciorul sanatos, respectiv fasa pe piciorul operat (pot inlocui fasa cu ciorap compresiv?)
  – la cate saptamani pot schimba unghiul orezei la 60 de grade?
  – cate saptamani trebuie sa port orteza? (cred ca s-a facut o greseala in traducerea documentului de la spital si nu imi este foarte clar.
  Multumesc.

  • Buna ziua.
   As avea cateva intrebari:
   – cat timp trebuie sa port ciorap compresiv pe piciorul sanatos, respectiv fasa pe piciorul operat (pot inlocui fasa cu ciorap compresiv?)
   30 de zile in principiu
   – la cate saptamani pot schimba unghiul orezei la 60 de grade?
   Dupa aproximativ 2-3 saptamani
   – cate saptamani trebuie sa port orteza? (cred ca s-a facut o greseala in traducerea documentului de la spital si nu imi este foarte clar.
   10 saptamani

   Numai bine!

 45. Liliana spune:

  Bună ziua! În octombrie 2017 am suferit o fractură platou tibial picior stâng,în urma unui accident rutier. Am fost operată și mi s a montat pe tibie o plăcută blocantă cu șase șuruburi. Menționez că am vârsta de 46 ani. Am făcut investigații RMN în urmă căruia interpretarea este următoarea: fractură veche cu osteodinteză; traiect de fractură în curs de consolidare cap peronier stg. Insule de edem osos subcortical îa niv condilului extern al femurului și respectiv tibio-peronier stg,adiacent traiectelor de fractură. Leziune degenerativă gr.II corn posterior menisc intern și gr I/II a ambelor coarne ale meniscului extern.. Ligamentele încrucișat posterior și colaterale fără modificări decelabile. Menționez că piciorul a fost deplasat în valg extern. Din păcate alinierea nu este făcută în totalitate iar gamba este ușor deplasată către exterior. Întrebarea mea este dacă există posibilitatea să se facă o aliniere ori în urma consolidării,ori chirurgical prin ancorarea ligamentului posterior prin două șiruburi? Dacă infiltrațiile cu plasmă și ozon sunt benefice,sau dacă duc la consolidare dar piciorul rămânând cu handicap din cauza nealinierii corespunzătoare. Vă rog din suflet aștept un răspuns , o recomandare din partea dumneavoastră! Dacă se poate aș putea trimite rezultatul complet de la RMN. Vă mulțumesc!

  • Buna ziua. Dupa atatea luni, reaxarea se poate face doar chirurgical.
   Reinsertia LIP nu este necesara ca nu este smuls din descrierea dstra.
   Numai bine!

   • Liliana spune:

    Mulțumesc frumos!
    Da nu este smuls. Aș putea să vă trimit o poză după RMN?
    Puteți să-mi dați mai multe detalii , vă rog din suflet?
    În ce constă reaxarea?
    Pe ce anume trebuie să se intervină?
    Și cât durează recuperarea după această intervenție? Mulțumesc încă o dată!

 46. Angela. spune:

  Buna ziua. In 20 februarie am suferit o fractura de platou tibial stang. Nu s-a intervenit chirurgical pe motive ca nu sunt fragmente de oase,specific sunt in Londra am venit in vizita si am 57 ani. Am avut ghips si pe 15 mai mi-au dat ghipsul jos si au pus o rteza dar piciorul este umflat si acum dupa o saptamana si genunchiul il indoi foarte putin. Nu mi-au dat sa fac nimic recuperate. Ce sfat imi dati,ce ar trebui sa fac? Va multumesc mult. Astept un raspuns.

 47. Vlad spune:

  Buna seara ! Am cazut la basket iar RMN are urmatoarele concluzii:
  -fractura platou tibial
  -leziune complexa menisc intern
  -lia leziune partiana
  -contuziea femurala
  Tin sa mentionez ca nu am avut piciorul umflat sau dureri mari ! Singurul lucru este un mic deranj la indoirea picjorului…acest deranj il simt in spatele genunchiului …
  Se poate rezolva si fara operatie ? Doar prin imobilizare ? Astept un raspuns urgent

 48. Buna ziua.In data de 13 iunie 2018 am avut un traumatim la genunchiul drept. Am ajuns la urgenta. Mi s a imobilizat genunchiul cu o orteza si am facut un RMN. Rezultatul l am aflat ieri si spune asa:
  Colectie lichidiana mare la mivelul bursei suprapatelare si difuz intraarticular
  Meniscul medial si lateral sunt difuz subtiate fara fisuri semnificative
  Ligamentele incrucisate cu aspect normal
  Ligamentele colaterale medial si lateral fara modificar patologice
  Tendon patelar si cvadricipital de aspect IRM in limite normale
  La nivelul portiunii posterioare platoului tibial extern, exista o fractura/ tasare focala , fara deplasare, asociata cu efem focal al maxuvei osoase adiacente
  Fara alte leziuni de structura osoasa
  Fara leziuni de cartilaj
  Fara leziuni musculare, vasculare sau neurale
  Concluzii: Fractura – tasare focala a platoului tibial postero lateral. Hidrartroza in cantitate mare

  Am 64 de ani, 1,74m inaltime si 72 kg
  Iau tratament cu Celebrex 100 mg
  Genunchiu mi s a dezumflat
  Va rog mult de tot sa mi spuneti daca trebuie operatie si care sunt indicatiile pe care trebuie sa le urmez.
  Va multumesc din toata inima

 49. Valentina Taran spune:

  Bună ziua. Am fost operată și eu din cauza unei fracturi de platou tibial am placheta prinsă în șuruburi. Destul de frecvent pielea ce acoperă placheta este fierbinte. Este normal? Vă mulțumesc.

 50. Daniel B spune:

  Buna ziua,
  Ieri am suferit un accident cu bicicleta, iar după radiografie și CT medicul ortoped de la urgențe mi-a pus diagnosticul de „Fractura cominutiva prin avulsie platou tibial extern” ( limba pe care nu o inteleg! :-)) și a spus că NU necesita operatie. Mi-a pus piciorul în ghips de la glezna până spre coapsă și mi s-a prescris Fraxiparine 3800 UI și Arcoxia 60 mg. Am dureri mari și stau cu pungile de gheață pe genunchiul umflat, iar de pășit pe picior nici nu poate fi vorba, abia pășesc 3 m cu carjele. Va rog sa-mi spuneti ce anume doare în halul în care doare? Ce l-a făcut pe doctor sa nu recomande operatia? daca dupa cele 4-6 săptămâni de ghips în cât timp se face recuperarea? , și dacă voi mai putea face ciclism după aceasta aventură dureroasă? Risc artoze și alte complicații? 50 ani, super activ, pedalez peste 5000 km anual atât rutier cât și mountain. Va rog mult un raspuns care să facă lumină:-) Dvs. ce recomandați Respect!

  • Buna ziua. Daca nu v.a recomandat operatie, inseamna ca fractura era fara deplasare. Dupa 6 saptamani de imobilizare, v1a sfatuiesc sa faceti un program complex de fizio si kinetoterapie si infiltratii locale. Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.