• 23 feb. 2013
  • Raspunsuri: 3
  • Vizualizari: 1.103

a4Luxatia acuta rotuliana are o incidenta de 5,8 la 100.000 locuitori pe an, cu o crestere de 29 pe 100.000 locuitori, in grupa de varsta 10-17 ani. Dislocarea patelara laterala reprezinta cea mai comuna patologie si tratamentul ortopedic este cel recomandat. Recurenta dupa tratamentul conservator este de 15-44%.

Pacientii se prezinta in urgenta la spital cu o proeminenta in partea laterala a genunchiului (rotula deplasata), acuzand dureri intense.

 a5      r3

Diagnosticul este usor de pus efectuandu-se o radiografie de genunchi. Uneori luxatia se reduce spontan in cursul deplasarii pacientului catre spital.

 a1 a3

r7 r5 rx2

Tratament. Reducerea inchisa si imobilizarea femuro-gambiera 3 saptamani (atela speciala care fixeaza rotula in pozitia corecta), cu permisiunea de a incarca pe membrul afectat imediat. Miscarile de flexie sunt permise dupa 3-4 saptamani. Afectarea cartilajului articular apare la 95% din pacientii aflati la prima luxatie, in acest caz recomandandu-se o artroscopie de rutina pentru evaluarea afectiunii.

r6Indicatii pentru tratamentul chirurgical au: afectarea osteocondrala, intreruperea ligamentului patelofemural medial, esecul tratamentului ortopedic. Este indicat sa se efectueze un examen RMN dupa o luxatie acuta de rotula pentru a contabiliza leziunile produse, in vederea stabilirii prioritatii unui tratament chirurgical. Tratamentul chirurgical consta in refacerea aripioarei rotuliene. Daca leziunea este recenta (sub 14 zile), este indicata sutura ligamentului patelo-femural intern. Daca leziunea este cronica, se recomanda reconstructia ligamentului cu muschiul gracilis. Recuperarea postoperatorie variaza intre 45 de zile, in prima situatie, si 90 de zile in a doua situatie.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

3 Comments

  1. Ana Maria spune:

    Buna seara!Am o intrebare,fiului meu i s-a deplasat rotula ,astazi am scos ghipsul dar el inca nu poate indrepta piciorul..ce trebuie sa fac in aceasta privinta?

  2. Ion_Marian spune:

    Buna seara sunt marian lucrez in strainatate am 4 zile de cand am cazut si mi sa deplasat rotula the la genunchi in exterior Dar acum e maI sus de locul ei cu mult sunt internat intrun spital de 4 zile vor sa ma opereaze pe mine nu ma doare exagerat de tare Dar nu pot sa misc piciorul in fata de la genunchi in jos ! Sa-l misc in spate pot am forta in tendone Dar nu pot la 90° din cauta sa rotula estate deasupra genunchiului ! Intrun cuvant este totul ok inafara de. Ca rotula este deasupra genunchiului si nu pot sa misc piciorul in fata de la genunchi in jos! Vam explicat cum am stiut si eu mai bn! Vor sa ma opereaze maine va rog sa ma ajutati sa’mi spuneti si mie pe intelesul la tot omu ce riscuri sunt ! E posibil sa nu mai merg normal niciodata? Mie frica am copii acasa care trebuie sa le asigur paine ca nu am plecat sa ma inbogatesc! Va rog frumos ajutatima sa inteleg si eu sa nu fiu cobai u la astia aici! Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.