Patologia sportiva la nivelul umarului

  • 1 feb. 2013
  • Raspunsuri: 1
  • Vizualizari: 3.579

Patologia sportiva la nivelul umarului se ocupă de prevenirea şi tratarea afectiunilor determinate de agenţii mecanici, fizici, chimici şi care interesează scheletul, articulaţiile, musculatura sau vasele şi nervii articulatiei scapulo-humerale, accidente care se produc in timpul desfasurarii unor activitati sportive si nu numai.

Umarul este format din mai multe entitati anatomice dintre care aminitim: articulatia umarului, articulatia acromio-claviculara, coafa rotatorie, muschii deltoid, biceps brahial, subscapular. Aceste formatiuni sunt extrem de expuse la traumatisme , de aceea afectiunile sunt foarte frecvente si variate.

Traumatismele care determina patologia sportiva la nivelul umarului pot fi directe (cadere direct pe umar, lovituri) sau indirecte (cadere pa mana sau pe cot). Umarul are cea mai mare mobilitate dintre toate articulatiile datorita raportului inegal dintre cele doua suprafete articulare ale capului humeral si scapulei, la aceasta adaugandu-se laxitatea componentelor capsulo-ligamentare si mobilitatea claviculei si scapulei. Datorita acestei libertati de miscare pot sa apara luxatii, entorse, si artrite de umar.u2

Articulatia umarului este formata din scheletul osos: capul humeral si cavitatea glenoida a scapulei. Pierderea raportului normal dintre cele doua oase se numeste luxatie si apare in urma unui traumatism indirect, prin cadere pe mana cu cotul extins. Este cea mai mare urgenta dintre toate afectiunile descrise in acest capitol, datorita durerilor si complicatiilor care le dezvolta. Se reduce ortopedic, dupa un control radiologic.

In cazul in care nu se reuseste, reducerea se reia ortopedic sub anestezie generala sau chirurgical. Din pacate in 48% din cazuri, luxatia de umar tratata corect este insotita de recidive datoritau3 instabilitatilor de umar aparute in urma traumatismului initial, dar rata de recidiva variaza in functie de varsta fiind mult mai frecventa la tineri. Luxatia recidivanta de umar se trateaza doar chirurgical prin desfiintarea breselor create de traumatism la nivelul capsulei articulare (procedeul Bankart/Latarjet).

Articulatia acromio-claviculara este predispusa la disjunctii. Acestea apar in urma unui traumatism direct pe umar, chiar prin cadere. Prin ruperea ligamentelor articulatiei, membrul superior este coborat de catre forta gravitationala si apare o treapta intre clavicula si scapula ca o treaptau5 de scara. Tratamentul este conservator in special, prin repaus si imobilizare in bandaj Robert-Jones in stadiile I/II, dar in cazul unui sportiv de performanta sau in stadiile III/IV/V, in functie de sportul practicat se indica si refacerea chirurgicala a ligamentelor.

O entitate aparte este coafa rotatorie (ms. supraspinos, infraspinos, subscapular si rotund mic) predispusa la rupturi sau dezinsertii humerale. Se gaseste in partea superioara a articulatiei umarului, si este afectata fie prin traumatisme de intensitate mica, dar repetate: hanbal, aruncatori de ciocan, culturisti, dans sportiv, fie in urma unui traumatism indirect, violent prin cadere pe mana sau cot cu bratul pe langa corp. In acest caz se poate insoti de fractura tuberculului mic al capului humeral. Tratamentul este chirurgical si consta reinsertia coafei cu ancore.

U6

Miscarile repetitive irita muschii si tendoanele si creste nivelul de frecare intre portiunea superioara au7 scapulei, acromionul, si coafa rotatorilor, fenomen cunoscut sub denumirea de sindrom de impingement. Simptomele acestei boli sunt reprezentate de durere, tumefactie locala, parestezii si furnicaturi, scaderea fortei musculare in membrul  afectat si limitarea amplitudinii de miscare a umarului. Diagnosticul se pune pe baza unui examen RMN, iar tratamentul este chirurgical prin debridarea sau sutura coafei muschilor implicati, frezarea acromionului pentru a scadea presiunea subacromiala.

Capsula articulara, chiar daca este ingrosata in partea scapulara, este predispusa la leziuni. Pot sa apara leziuni SLAP (dezinsertii sau rupturi in partea superioara a articulatiei), rupturi anterioare( in luaxtii antero-inferioare) sau posterioare. Aceste leziuni se trateaza chirurgical prin reinsertia capsulei cu ancore sau prin suturi.

 u9

Ruptura tendonului proximal al muschiului biceps brahial apare la ridicarea unei greutati mai mari sau egale cu 68u10 kg (greutatea ridicata necesara ruperii tendonului este aproximativa, tinandu-se cont si de rezistenta acestuia). Ruptura este localizata la nivelul portiunii intrararticulare, sau in partea proximala a santului intertubercular. Majoritatea rupturilor au loc la nivelul jonctiunii musculo-tendinoase sau la fixarea pe scapula. Din punct de vedere clinic se observa o proeminenta in partea mijlocie a bratului. Unii autori considera ca refacerea chirurgicala a rupturii tendonului capului lung al bicepsului brahial nu este necesara, in afara pacientilor tineri, tratamentul conservator fiind deci considerat tratament de electie. Chiar daca pacientul ramane cu un deficit esthetic, mobilitatea si forta sunt pastrate la nivelul membrului superior.

Umarul este o articulatie complexa, expusa la traumatism directe si indirecte, iar patologia sportiva la nivelul umarului este foarte variata si inselatoare. De cele mai multe ori diagnosticul necesita investigatii paraclinice multiple: ecografie de umar, Radiografie, CT, RMN. Tratamentul, in prezent, este in continua dezvoltare: cele mai noi tehnici presupun PRP, terapie cu ozon, infiltratii locale cu KENALOG.

Diagnostice frecvente:

Luxatia recidivanta de umar ->vezi mai multe
Calcificarile periarticulare ->vezi mai multe
Capsulita retractila ->vezi mai multe
Leziunile coafei rotatorii ->vezi mai multe
Leziunile SLAP ->vezi mai multe
Disjunctia acromio-claviculara ->vezi mai multe
Sindromul de impingement al umarului ->vezi mai multe

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul umarului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

pp

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Am dureri la umar si am facut un rmn, unde am diagnosticul urmator: -lama de lichid adiacenta tendonului biceps branhial, capatul lung si ligamentului coracohumeral.-minima acumulare lichidiana in articulatia acrmioclaviculara si osteofite marginale. Va rog o parere ce sa fac! Multumesc

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x