• 24 mart. 2013
  • Raspunsuri: 33
  • Vizualizari: 14.784

i4Tendinita calcica, apare atunci cand se formeaza depozite de calciu in tendoanele musculare ale umarului, in special in muschiul supraspinos.  Tesuturile din jurul depozitului se pot inflama, cauzand o durere puternica la nivelul umarului. Aceasta afectiune este destul de comuna. Apare de cele mai multe ori persoanele cu varsta de peste 40 de ani.

Desi evolutia acestei entitati patologice este bine studiată, cauzele sale raman inca necunoscute. Este vorba de o modificare fibrocartilaginoasă dintr-un tendon inca viabil prin metaplazie condroidala. S-a propus ipoteza vasculara cu degenerarea fibrelor tendinoase care precede calcificarea pe baza existentei unei zone foarte slab vascularizate imediat proximal de insertia supraspinosului (“critical zone” a lui Codman).

  i1 PCL5c Metadateidokument i5

Tendinita calcica apare in tendoanele coafei muschilor rotatori. Depozitele de calciu se formeaza, de obicei, in tendonul muschiului supraspinos.

Exista doua tipuri diferite de tendinita calcica la umar: calcifiere degenerativa si calcifiere reactiva. Uzura/degenerarea care apare cu inaintarea in varsta, este principala cauza de calcifiere degenerativa. Pe masura ce imbatranim, fluxul de sange din tendoanele coafei rotatorii scade. Acest lucru slabeste tendonul. Din cauza uzurii/suprasolicitarii, fibrele tendoanelor incep sa se destrame si se rup, la fel ca o franghie uzata. Astfel, se formeaza depozite de calciu in tendoanele deteriorate, ca parte a procesului de vindecare.

shoulder_calcific_anatomy02Calcifierea reactiva este diferita. De ce apare, nu este clar. Nu pare a fi legata de degenerare, desi este mult mai probabil sa provoce dureri de umar mai puternice decat calcifierea degenerativa. Medicii privesc calcifierea reactiva in trei etape. In etapa de pre-calcifiere, tendoanele se schimba in moduri favorabile pentru formarea depozitelor de calciu. In etapa de calcificare, cristalele de calciu sunt depozitate in tendoane. Apoi, ele incep sa dispara. Organismul pur si simplu reabsoarbe depozitele de calciu. In mod ironic, este posibil ca durerea sa apara abia in acest stadiu. In etapa de post-calcificare, organismul vindeca tendonul, si tendonul este remodelat cu tesut nou. Nimeni nu stie ce declanseaza organismul sa absoarba depozitele. Dar, odata ce acest lucru se intampla si tesutul incepe sa fie remodelat, durerea, de obicei, scade sau dispare cu totul.

Cauze.  Nimeni nu stie cu adevarat ce cauzeaza tendinita calcica. Uzura severa si rupturile, imbatranirea, sau o combinatie a celor doua, sunt implicate in calcifierea degenerativa. Unii cercetatori cred ca depozitele de calciu se formeaza, deoarece nu exista suficient oxigen la tesuturile tendonului. Altii spun ca presiunea de pe tendoane le poate deteriora, provocand depozitele de calciu sa se formeze. Calcifierea reactiva este un mister si mai mare. Acest tip de problema apare la pacientii mai tineri si pare sa dispara de la sine, in multe cazuri.

Evolutia cronologică a tendinopatiei calcifiante cuprinde 3 faze diferite:

-Faza initială, precalcificare, în care începe procesul de metaplazie, dar pacientul este asimptomatic.
-Faza de calcificare propriu-zisă, cu o subfază de formare a depozitelor calcice dure si calcaroase, o subfază stationară de lungime variabilă si subfază resorbtivă. Aceasta din urmă este vinovată de simptomatologia cu aparitia durerilor prin reactia inflamatorie pe care o provoacă.
-Faza postcalcică în care depozitele calcice au fost înlocuite de tesut granular si se reorganizează în structura colagenică normală a tendonului. Durerile dispar în această perioadă.

0309_5

Simptomatologia.  In timp ce calciul este depozitat, se poate simti doar o durere moderata, sau nici un fel de durere. Dintr-un motiv necunoscut, tendinita calcica devine foarte dureroasa atunci cand depozitele sunt reabsorbite, sau odata ce au generat o inflamatie puternica la nivelul umarului. Durerea si rigiditatea pot duce la pierderea mobilitatii umarului. Ridicarea bratului poate deveni dureroasa. In cazurile severe, durerea poate interfera cu somnul.

calcific_2

Tratamentul tine cont de faptul că evolutia naturală a bolii se îndreaptă aproape întotdeauna spre remisiune. De aceea, terapia conservatoare este de prima intentie pentru toti pacientii. Presupune terapie fizica si kinetica, medicatie antiinflamatorie si injectii corticoide.

Tratamentul initial va consta, probabil, in odihna si medicamente anti-inflamatorii. Medicul dumneavoastra va poate sugera o injectie cu cortizon in cazul in care durerea ramane severa, chiar si dupa ce ati incercat alte tratamente nechirurgicale. Cortizonul este un steroid foarte puternic. Cortizonul poate fi foarte eficient in relaxarea temporara a inflamatiei. In momentul in care depozitele de calciu sunt reabsorbite, durerea poate fi deosebit de puternica. Medicul dumneavoastra va poate sugera eliminarea depozitelor de calciu prin introducerea a doua ace mari in zona, si clatire cu ser fiziologic steril. (Serul fiziologic este pur si simplu o solutie cu apa sarata.) Aceasta procedura se numeste lavaj. Uneori, lavajul sparge particulele de calciu. Apoi, ele pot fi indepartate cu ajutorul acelor. Eliminarea depozitelor de calciu poate ajuta la accelerarea vindecarii. Chiar si atunci cand lavajul nu reuseste sa elimine depozitele de calciu, el poate reduce presiunea de pe tendon, ceea ce duce la durere mai putina. Medicul dumneavoastra va va recomanda, probabil, un medic de recuperare, care se va ocupa de programul de reabilitare. La inceput, terapia se concentreaza pe ameliorarea durerii si inflamatiei. Tratamentele pot include caldura sau gheata. Terapeutii pot aplica tratamente cu ultrasunete. Ultrasunetele au aratat unele beneficii in reducerea dimensiunii depozitului, o functie imbunatatita a bratului, si mai putina durere. Cu toate acestea, pentru a profita pe deplin de aceste beneficii, tratamentele cu ultrasunete trebuie sa fie repetate de multe ori (de pana la 24 de ori), intr-o perioada de sase saptamani.

shoulder_calcific_intro01Terapia cu unda de soc este o forma noua de tratament nechirurgical. Aceasta foloseste o masina pentru a genera impulsuri de unde de soc in zona inflamata. Pacientii primesc, in general, tratamentul o data pe saptamana, timp de trei saptamani. Impulsurile sunt gandite pentru a ajuta la spargerea depozitelor de calciu, pentru ca organismul sa-l poata absorbi mai usor. Studiile recente indica faptul ca aceasta forma de tratament poate usura durerea si reduce dimensiunea depozitului.

Tratamentul chirurgical. In cazul in care durerea continua, iar pacientul isi pierde mobilitatea, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala. Exista mai multe metode chirurgicale:

Rezectie artroscopica
image10Cele mai multe interventii chirurgicale pentru tratarea tendinitei calcice a umarului, sunt interventiile  artroscopice. Chirurgul foloseste artroscopul pentru a localiza depunerea de calciu in tendonul coafei rotatorii. Odata ce depozitul este gasit, chirurgul foloseste instrumente mici pentru a taia (elimina), depozitele de calciu, si apoi spala zona. Cristalele de calciu libere trebuie sa fie eliminate. Ele pot fi foarte iritante pentru tesuturile inconjuratoare.

Rezectie deschisa
In cazuri rare, chirurgia deschisa este necesara. In chirurgia deschisa, chirurgul ajunge la depunerea de calciu prin taierea muschiilor si altor tesuturi din jur. Tendonul in sine este taiat pentru a permite indepartarea depunerilor de calciu. Chirurgul elimina cristalele de calciu, apoi inchide operatia.

Dupa operatie
Reabilitarea dupa o operatie la umar, poate fi un proces lent. Probabil va trebui sa participati la sesiuni de terapie timp de sase-opt saptamani, si trebuie sa va asteptati la recuperare deplina in timp de trei-patru luni. Punerea umarului in miscare cat mai curand posibil, este foarte importanta. Cu toate acestea, acest lucru trebuie sa fie echilibrat cu necesitatea de a proteja tesuturile in curs de vindecare. Chirurgul dvs. va va recomanda sa purati o fasa pentru a sprijini si proteja umarul, timp de cateva zile dupa interventia chirurgicala. Tratamentele cu gheata si stimulare electrica, pot fi utilizate in timpul primelor sedinte de terapie, pentru a va ajuta la controlul durerii si inflamatiei de la operatie. Fiziokinetoterapeutul  poate utiliza, de asemenea, masaje si alte tipuri de tratamente pentru a usura spasmele musculare si durerile. Terapia poate progresa rapid, dupa o simpla rezectie artroscopica. Este necesar sa evitati sa faceti activitati prea intense. Terapia merge mai lent dupa o interventie chirurgicala deschisa. Terapeutii asteapta, de obicei, pana la doua-trei saptamani inainte de a incepe exercitiile de mobilitate. Exercitiile incep cu miscari pasive. In exercitiile pasive, articulatia umarului este miscata, dar muschii stau relaxati. Terapeutul misca usor articulatia, si intinde treptat bratul dvs. Este posibil sa va invete cum sa faceti exercitii pasive la domiciliu. Terapia activa incepe dupa aproximativ patru-sase saptamani de la operatie. Veti putea sa folositi puterea musculara proprie in exercitii active de gama de miscare. Puteti incepe cu exercitii izometrice usoare de consolidare. Aceste exercitii lucreaza muschii, fara sa afecteze tesuturile in curs de vindecare. Dupa aproximativ sase saptamani, treceti in alta etapa a recuperarii. Exercitiile se concentreaza pe imbunatatirea puterii si controlului muschiilor coafei, si muschiilor din jurul omoplatulului. Terapeutul va va ajuta sa reantrenati acesti muschi, pentru a mentine stabilitatea umarului. Acest lucru ajuta umarul sa se miste uniform in toate activitatile dumneavoastra. Unele dintre exercitiile pe care le veti face, sunt concepute pentru a antrena umarul in moduri care sunt similare cu sarcinile de lucru si activitatile sportive. Terapeutul va va ajuta sa gasiti modalitati de a face sarcinile zilnice, fara a pune prea mult accent pe umar. Inainte de finalul sesiunilor de terapie, terapeutul va va invata o serie de modalitati prin care puteti evita problemele viitoare. Dvs. veti fi responsabil in continuare de efectuarea unor exercitii la domiciliu.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul umarului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

pp

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

33 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua. Am facut o artroscopie la umar diagnosticul fiind tendinita calcifianta. Ce exercitii imi sunt recomandate dupa operatie? Pentru durerea de trapez ce se poate face? Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa discutati cu un medic de recuperare, in vederea unui program corect de fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna
Am o tendinopatie cu o calcifiere de 1 cm,il am de un an,am facut tratament antiinflamator,o durere mare cu usturime,mancarime.
Ce imi recomandati?
Vă mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Sa faceti o ecografie de unar si sa veniti la o consultatie. Va astept!

Anonymous

Buna!Am fost operata acum 5 luni la umarul drept pentru inflamatie la masa musculara.Acum a inceput iar sa ma doara umarul si s-a inflamat iar,ce ar mai fi de facut?Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu pot sa va spus pentru ca informatiile sunt insuficiente. Trebuie sa stiu exact ce ati avut, ce operatie s.a efectuat, sa faceti o noua ecografie si apoi putem stabili exact. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua!Operatia a fost de scoatere a burstei si marirea spatiului pt masa musculara(taiat din masa osoasa).

Anonymous

Buna ziua, In noiembrie 2015 am fost diagnosticata cu tendinita calcifianta la umarul drept, va scriu exact diagnosticul pus in franceza,eu fiind in Belgia…"Présence de deux calcifications s’éntendant sur 15mm au dessus du trochiter. Tendinopathie calcifiante de sous-scapulaire et du supra-épineux et un moindre mesure de la infra-épineux." Sunt in concediu medical de la 1 ianuarie 2016, am facut kinetoterapie dar fara rezultat. Medicul a facut si doua infiltratii cu cortizon,prima in 14/01 si a doua ieri 27/04. Mi-a propus operatia ca fiind singura solutie pentru eliminarea calciului depus, interventia urmand a se face la microscop si sa-mi aspire calcificarile,deci… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu va faceti griji, va recuperati complet daca faceti fiziokinetoterapie dupa operatie. Numai bine!

Anonymous

Bună ziua! Am făcut operație pe 16 mai la umărul drept diagnosticul fiind tendinita calcifiantă.De 2 luni fac fizioterapie iar de circa 1 lună am început si cea în apă. Părea că merge bine și făcusem progrese dar de aproximativ 1 săptămână au început din nou durerile și mobilitatea brațului a scăzut! !Chirurgul care m-a operat spune ca este o recuperare lentă si nu trebuie să mă preocup. .credeți că aș putea rămâne cu brațul blocat? Puteți să îmi spuneți părerea dumneavoastră? Vă mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu cred ca veti ramane cu bratul blocat. Pot aparea caderi de acest gen in cursul recuperarii.
Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului curant.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua In noiembrie 2015 am fost diagnosticata cu tendinita calcifianta la umarul drept acuma sunt bine dar am o intrebare poate sa reapare dupa un anumit timp? Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da poate sa reapara. Depinde de foarte multi factori.
Trebuie sa faceti kinetoterapie de intretinere de 2 ori pe saptamana tot timpul.
Numai bine!

Anonymous

buna ziua,am facut o radiografie la umar sting si rezultatul este urmatorul:Modificari degenerative artrozice la nivelul umarului obiectivitate prin; – spatiul articular gleno-humeral ingustat,-osteocondensarea subcondrala a glenoidei cu formarea de mici chiste subcondrale si prezenta de osteofit marginal inferior la nivelul glenoidei humerale,- calcificari heterotope milimetrice pe aria de proiectie a tendonului capului lung al bicepsului,-calcificari milimerice intraarticulare acromio-claviculare.Sfericitatea capului humeral pastrata.Mentionez ca am dureri de ami da lesin si se duc in spate si in piept.va rog mult sa ami spuneti ce sa fac ca au devenit insuportabile.Ca pastile iau Lyrica de 25mg. dimineata si seara.va multumesc si astept… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Cazul este chirurgical in principiu.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, In luna Iunie a acestui an, tatăl meu a fost curentat și trântit la pământ.A fost la urgente și i s-au făcut o serie de investigații iar pentru durerea de la umar i s-a prescris un gel și un antiinflamator. Durerea de la umar a rămas și a hotărât sa consulte alți doctori care i-au prescris cam același tip de tratament. In aceasta luna, Septembrie, a fost la încă un doctor care i-a spus ca nu mai poate sa facă absolut nimic și o sa rămână cu aceasta durere toată viața deoarece i s-au calcificat muschii. Este posibil… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Teoretic e posibil orice dar nu ma pronunta fara sa.l vad. Numai bine!

Anonymous

Buna seara ,am fost diagnosticata cu tendinită calcifianta si mi s-a recomandat artroscopia mi s-a spus ca pot sa încerc si fizioterapia dar nu prea are efect ,am făcut o infiltrație azi dar eu tot simt ca imi pică umărul ,nu ma mai doare asa rău dar tot simt ,am un disconfort
Sa fac artroscopia său sa încerc întâi celelalte forme de tratamente ?nu prea mai pot sa muncesc ca ma doare rău .
Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Daca ati fost coordonata corect si ati urmat tratamentele fara rezultate, merita sa va operati. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. Eu am fost diagnosticata cu tendinita calcificanta la unul din coate, am urmat sedinte de fizioterapie si infiltratii cu cortizon, dupa 6 luni durerile au inceput iar si se pare ca mi.a fost afectat si celalalt cot. Acum dupa tratament simt la ambele maini o oboseala constanta. Nu stiu unde sa ma mai indrept deoarece nu mai vreau infiltratii cu cortizon

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Tratamentul este tot in sfera recuperarii.
Trebuie sa faceti fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara! V-am mai scris in legătură cu problema mea la umarul stang unde am o calcifiere de 3 cm, initial a fost de 6 dar dupa trei ședințe de terapie cu unde de șoc s-au redus. Acum urmeaz o terapie cu ultrasunete si unde de șoc odata la doua zile. Durerile nu mai exista, doar uneori. Doresc sa va intreb daca totusi exista riscul sa pot face operatie in acest caz? Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa stiu diagnosticul.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara! De 2 săptămâni am fost diagnosticat cu modificări de PSH la umărul stâng, descopeinu-se în urma unei radiografii calcifieri. Două zile am târât mână stângă, apoi mi-a revenit mobilitatea, după ce am făcut 2 injecții în fund. Antiinflamator am Arcoxia de 30(nu am voie mai mult pt că am probleme cu ficatul), Lioton gel+Voltaren. Acum mai simt o durere punct exact în spațiul unde se depune aceasta calcifiere, ușor pe umăr. Medicul mi-a zis că o să ajung la operație peste ani sigur. Oare aceste dureri mă vor lăsa vreodată? De ce ar trebui să mă feresc. Vă… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuim sa faceti o ecografie in vederea unui diagnostic corect. Si apoi un tratament complet.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ….in urma ecografiei am fost diagnosticata cuPeriartrita scapulo-humerala dreapta calcifiere tendon supraspinos drept…..ce trebuie sa fac sa imi recapat mobilitatea umarului…..va multumes

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa faceti fiziokinetoterapie si infiltratii. Patologia eate foarte frecventa si rezolvarea simpla.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,
Am 58 de ani. De circa 3 ani am dureri la umarul stang. Diagnosticul (ecografie) a fost de calcificare.
Am si perioade bune, cand nu ma doare, care alterneaza cu perioade de durere mai ales in timpul somnului.
Merg la inot de circa 2 ori pe saptamana. Nu sunt o persoana sportiva, dar aceasta activitate ma tine in forma. As dori sa stiu daca inotul (brass, crowl, spate) poate duce la modificari ireversibile ale umarului in acest context. Va multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Sigur ca nu. In plus va sfatuiesc sa urmati un program complex de fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua domnule doctor In dat de 12.07.2019. Am fost la spit.ortopedie Foisor cu ceva dureri la umarul drept!In urma radiografiei am primit diagnosticul:calcificare tendon supraspinos drept!(dr.Mihai Coltan). Iar ca indicatii terapeutice:ESWT umar drept(nu stiu ce semnifica):medicatie:dicloreum 150 mg 1 cpr/zi 14 zile;midocalm 150 mg 1 cpr/zi 14 zile si Mobilat gel(aplicatii locale fara masaj)!mentionez ca acum am dureri atroce,nu pot dormi de durere,nu pot gasi nici o pozitie a mainii drepte pt a mai atenua din durere!Din 15.07 am inceput tratamentul fara nici un rezultat!Situatia mea este disperata,pt ca eu lucrez in Italia si nu stiu ce sa fac… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa urmati un program complex de fiziokinetoterapie si infiltratii.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua,

Pacienta tratata pt limfom Hodkyns,la câteva luni după tratament am început sa am dureri f mari la umărul stâng. Am crezut ca St articulațiile, din cauza purtării genții.Apoi mișcările au început sa fie limitate. Nu am reușit sa fac rmn dar am făcut radiografie. Mi s-a zis ca am o calcifiere.
E a doua oara când fac kineto, plus tens.
Ce îmi recomandați? Pare ca durerea e intensa în continuare.
Mulțumesc
Catalina 32 ani

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa faceti o ecografie de parti moi in plus, la un doctor specializat in umar, si trebuie pe langa recuperare sa fie asociate infiltratii ecoghidate cu antiinflamatoare.
O zi buna!

33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x