• 23 feb. 2014
  • Raspunsuri: 9
  • Vizualizari: 9.974

Sindromul de plica este o problema interesanta care apare atunci cand o structura anatomica, normala, de la nivelul  genunchiului, devine o sursa de durere din cauza unui accident sau din cauza suprasolicitarii. Diagnosticul poate fi uneori dificil, dar daca acesta este sursa durerii la nivelul genunchiului, atunci ea poate fi usor tratata.

Acest articol va ajuta sa intelegeti mai bine:

•ceea ce este plica mediala
•cum sindromul plicii poate cauza probleme
•ce pot face medicii pentru a trata afectiunea

medial-plica-syndrome-1

Ce este plica mediala, si ce face ?

Plica este un termen folosit pentru a descrie un pliu in capsula articulatiei genunchiului. Imaginati-va capsula interna a articulatiei genunchiului, ca nimic mai mult decat un manson de tesut. Acest manson de tesut este format din tesutul sinovial, un material subtire, alunecos care tapeteaza toata articulatia. La fel cum un croitor lasa pliuri suplimentare de material la partea din spate a manecii unui tricou pentru a permite miscarea nerestrictionata a bratelor, mansonul sinovial de tesut are pliuri de materiale care faciliteaza o buna mobilitate a articulatie.

Patru pliuri de plica sinoviala se gasesc in genunchi, dar numai una pare a provoca probleme. Aceasta structura se numeste plica mediala. Plica mediala se ataseaza la capatul inferior al rotulei si se prelungeste in partea mediala, pentru a se atasa la condilul femural intern. Cei mai multi dintre noi (50 – 70 la suta ) avem o plica mediala, care nu provoaca nici o problema.

Cum cauzeaza plica probleme la genunchi?

Plica mediala cauzeaza probleme atunci cand este iritata. Acest lucru poate avea loc pe o perioada lunga de timp, cum ar fi atunci cand plica este iritata de anumite exercitii, miscari repetitive sau statul in genunchi. Activitati in care indoiti si indreptati genunchiul in mod repetat, cum ar fi alergatul, ciclismul, sau urcatul scarilor, pot irita plica mediala si provoaca sindromul plicii mediale.

Leziunile la plica se pot intampla, de asemenea, dintr-o data, cum ar fi atunci cand genunchiul este lovit in zona din jurul plicii mediale. Aceasta se poate intampla de la o cadere sau chiar de la apasarea pe genunchi in timpul unui accident de automobil. Acest prejudiciu la genunchi poate provoca plica, iar tesutul sinovial din jurul plicii, se poate umfla si poate deveni dureros. Prejudiciul initial poate duce la cicatrici si ingrosarea tesutului plicii pe viitor. O plica ingrosata si cu cicatrici este mult mai susceptibila de a cauza probleme mai tarziu.

Cum se simte sindromul de plica?

p3Simptomul principal cauzat de sindromul plicii este durerea. Poate exista, de asemenea, o senzatie de ruptura in interiorului genunchiului, atunci cand genunchiul este indoit. Acest lucru se datoreaza frecarii plicii ingrosate peste marginea rotunda a condilului femural intern. De obicei, plica este sensibila la atingere. La oamenii slabi, tesutul care formeaza plica poate fi de fapt simtit ca o banda fina sub piele. In cazuri rare in care plica mediala este foarte  iritata, genunchiul se poate umfla.

Diagnostic

Cum va sti medicul ca este vorba despre sindromul de plica ?

Diagnosticul incepe cu o istorie si un examen clinic. Examenul este folosit pentru a incerca sa determine unde este localizata durerea, si daca banda de tesut poate fi simtita. Radiografia nu va arata plica. Radiografiile sunt utile pentru a determina daca sunt prezente alte conditii care pot genera durere, atunci cand nu exista un diagnostic clar.

Daca exista incertitudini in diagnosticul, sau in cazul in care sunt suspectate alte leziuni in afara de sindromul plicii, medicul poate sugera imagistica prin rezonanta magnetica (RMN ). Aparatul RMN foloseste undele magnetice pentru a arata tesuturile moi ale corpului. De obicei, acest test este indicat pentru a investiga  leziuni la nivelul meniscurilor sau ligamentelor genunchiului.. O tomografie computerizata ( CT ), poate fi de asemenea folosita pentru a vedea daca plica s-a ingrosat. Cele mai multe cazuri de sindrom de plica nu vor avea nevoie de teste speciale, cum ar fi RMN sau scanare CT.

p1 p2

In cazul in care istoria si examenul fizic sugereaza cu tarie ca un sindrom de plica este prezent, artroscopia poate fi sugerata pentru a confirma diagnosticul si trata problema in acelasi timp. Artroscopia este o interventie chirurgicala minim-invaziva si se realizeaza cu o camera de luat vederi care se introduce in articulatie, fapt care permite chirurgului sa se uite direct la structurile din interiorul articulatiei genunchiului. Artroscopia permite chirurgului sa vada starea intregului genunchiului si sa determine daca plica mediala este inflamata.

Cum se trateaza sindromul plicii ?

Majoritatea persoanelor cu sindromul plicii isi vor reveni, fara interventii chirurgicale. Scopul principal in cazul tratarii plicii este de a reduce inflamatia. Acest lucru poate necesita limitarea activitatilor precum alergatul, ciclismul, sau urcatul scarilor.

Tratamentul nechirurgical

Medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente anti – inflamatorii, pentru a reduce inflamatia. Pachetele de gheata pot ajuta la reducerea inflamatiei si umflarii din zona plicii. Masajul cu gheata este usor si eficient.Puneti gheata intre trei si cinci minute in jurul zonei inflamate, pana se simte amortita, ulterior repetati de cateva ori pe zi procedura pentru 3-4 zile.

O injectie cu cortizon in plica, sau pur si simplu in articulatia genunchiului, va poate ajuta sa reduceti inflamatia rapid. Cortizonul este un medicament anti – inflamator puternic, dar ar trebui sa fie utilizat cu moderatie in interiorul articulatiilor.

Chirurgiep6

Daca toate incercarile non-chirurgicale de a reduce simptomele nu au avut succes, chirurgia poate fi o optiune. De obicei, un artroscop (mentionat mai devreme) este utilizat pentru a elimina plica. Camera TV mica este introdusa in articulatia genunchiului printr-o incizie. Odata ce plica este localizata cu artroscopul, instrumentele mici sunt introduse printr-o alta incizie pentru a taia tesutul plicii si pentru a inlatura structura. Zona prin care plica este eliminata, se vindeca cu tesut cicatricial. Nu exista probleme asociate cu inlaturarea plicii, asa ca nu-i veti simti lipsa.

p4 p5

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro

Reabilitare – La ce sa ma astept dupa tratament?

Reabilitarea nechirurgicala

Daca tratamentul este nechirurgical, ar trebui sa fiti in masura sa reveniti la activitatea normala in termen de patru pana la sase saptamani. Ati putea lucra cu un kinetoterapeut  in aceasta perioada. Tratamentele implica stretching si exercitii de tonifiere a musculaturii.

Tratamentele, cum ar fi ultrasunete, masaj, si gheata, pot fi utilizate pentru a calma inflamatia in plica. Sesiunile de terapie includ, uneori, ionoforeza, care foloseste un curent electric usor pentru a impinge medicamentul anti-inflamator in zona inflamata. Acest tratament este util mai ales pentru pacientii care nu pot tolera preparatele injectabile.

Dupa operatie

Chirurgul dvs. va poate sfatui sa lucrati cu un kinetoterapeut dupa interventia chirurgicala. Primele sesiuni de reabilitare sunt proiectate pentru a usura durerea si umflarea, pentru a va ajuta sa incepeti miscarea genunchiului bland, si sa faceti exercitii de tonifiere a musculaturii coapsei. Pacientii rareori trebuie sa utilizeze carje dupa acest tip de interventie chirurgicala.

Cand programul evolueaza, sunt alese exercitii mai dificile. Aceste exercitii imita activitati familiare, cum ar fi ghemuitul, intinsul, si urcatul sau coboratul treptelor. Aceste exercitii ajuta la mentinerea presiunii pe genunchi, in timp ce faceti un antrenament dificil pentru muschii picioarelor. Terapeutul va lucra cu dvs. pentru a va asigura ca nu simtiti durere in plus in genunchi, in timpul exercitiilor. Scopul terapeutului este de a va ajuta sa pastrati durerea sub control, de a creste puterea muschiului cvadriceps, si pentru a recastiga mobilitatea la nivelul genunchiului. Cand va reveniti complet, vizitele regulate la cabinetul terapeutului vor lua sfarsit.

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

3 3 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua, am 1,78 si 58 kg si de aproape o saptamana am o durere continua la genunchiul stang, atunci cand stau in picioare mai mult sau merg mai mult, ma doare foarte tare. Simt o durere si parca o presiune. Imi puteti spune ce ar putea fi? Cel putin, ce banuiti ca ar putea fi? Multumesc

Anonymous

Buna ziua! Fetita mea de 2 ani si 6 luni prezinta, de aprox. 6 saptamani, o inflamatie in partea superioara a genunchiului drept. I s-au efectuat o multime de analize de sange si 2 radiografii, care nu arata nici o problema. Cu toate acestea, pentru ca inflamatia genunchiului nu dispare, a primit diagnosticul de artrita idiopatica juvenila, forma monoarticulara. Mentionez ca simptomele pe care le are sunt identice cu cele descrise de dvs. pentru sindromul de plica mediala – inclusiv, la palpare, senzatia ca deasupra genunchiului vibreaza o banda subtire. Medicul care s-a ocupat de ea crede ca, la o… Read more »

Anonymous

Buna ziua, in urma cu o zi am efectuat un examen RMN la genunchiul drept, am fost cu rezultatul la medicul ortoped, iar raspunsul a fost ca una din plici este mai dura decat cealalta, iar din aceasta cauza cand solicitarea fizica este mai mare se umfla genunchiu. Rezultatul RMN este: – piese scheletice cu raporturi normale – meniscuri cu semnal omogen – ligamente incrucisate si colaterale fara modificari decelabile – cartilaj de acoperire cu suprafata uniforma si grosime normala – os spongios cu semnal omogen infiltratie edematoasa a tendonului muschiului popliteu – mici acumulari fluide la nivelul burselor peripaletare,… Read more »

Anonymous

Bună ziua, an fost operată acum două zile la genunchiul stâng ,mi sa efectuat meniscectomia artistică a genunchiul cu gonartroza implicită + aplica mediopateralara gradul 4 , mă interesează dacă trebuie să fac recuperări și cât măr costă? Mulțumesc anticipat și!

Anonymous

Buna seara! De ceva timp am niste dureri la genunchi-ul drept; ma trezesc noaptea din somn cu durere si cu genunchiul blocat la 90 de grade si dureri insuportabile ,am fost la un consult la un doctor ortoped care mi-a recomanadat un RMN, in raportul medical de la RMN toate sunt normale iar ca si concluzie scrie PLICA MEDIALA TIP B. Momentan doctorul e plecat in concediu si mi-ar placea sa aud inca o parere. Va multumesc

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x