• 13 feb. 2014
  • Raspunsuri: 14
  • Vizualizari: 8.589

Articulatia femuro-patelara  pot fi o sursa de dureri, atunci cand nu reuseste sa functioneze corect. Alinierea incorecta sau stresul excesiv la nivelul articulatiei pot duce la uzura cartilajului. Aceasta produce durere, redoare articulara, si umflarea articulatiei genunchiului. Mai multe probleme diferite pot afecta rotula si santul femural, adica articulatia femuro-patelara. Aceste probleme pot afecta oamenii de toate varstele.

Acest articol va ajuta sa intelegeti :

•modul in care functioneaza rotula
•de ce se dezvolta problemele la rotula
•ce se poate face pentru a trata aceste probleme

Ce este rotula, si ce face?

P2Rotula este un os mobil situat pe partea din fata a genunchiului. Acest os unic este infasurat de catre muschii din partea anterioara  a coapsei, muschii cvadriceps,si se continua cu tendonul rotulian care se insera pe tibie. Tendonul cvadriceps impreuna cu rotula, dau numele de mecanismul de extensie sau mecanismul antigravitational. Desi ne gandim la el ca un singur dispozitiv, mecanismul de extesie are doua tendoane separate, tendonul cvadriceps aflat deasupra rotulei si tendonul patelar, sub rotula.

p10

Contractia muschiului cvadriceps forteaza genunchiul sa se indrepte. Rotula actioneaza ca un punct de sprijin pentru a creste forta muschiului cvadriceps.

p8

Partea inferioara a rotulei este acoperita cu cartilajul articular, parte neteda si alunecoasa prin care se articuleaza cu femurul. Aceasta suprafata ajuta la alunecarea rotulei intr-un sant special facut de femur. Acest sant este numit santul femural.

Doi dintre muschii coapsei se ataseaza pe rotula si ajuta la controlul pozitiei sale in santul femural, atunci cand genunchiul se indreapta. Acesti muschi sunt Vastul Medial Oblic(VMO) si Vastul Lateral (VL). VMO este localizat pe partea interna a  coapsei, si VL se afla de-a lungul partii exterioare a coapsei. In cazul in care sincronizarea dintre cei doi muschi este oprita, rotula poate fi scoasa de pe „pista”.

                           Cauze

Cum se dezvolta aceste probleme?

P1Probleme de obicei apar atunci cand rotula sufera uzura. Cartilajul care sta la baza rotulei incepe sa degenereze, o stare uneori mentionata ca condromalacia rotulei. Uzura se poate dezvolta din mai multe motive. Degenerarea se poate dezvolta ca parte a procesului de imbatranire, la fel cum actioneaza si miile de km la o masina.

Una dintre cele mai comune cauze de dureri de genunchi, este modul in care rotula se misca in santul femural cand se exercita miscari de flexie – extensie la nivelul genunchiului. Cvadricepsul ajuta la controlul rotulei pentru a ramane in sant. In cazul in care o parte din cvadriceps este atrofiat, poate aparea un dezechilibru muscular, ce atrage deplasarea rotulei in partea musculara mai tonifiata. Rotula, la randul sau, provoaca mai multa presiune asupra cartilajului articular, si apare un stres femuro-patelar. In timp, aceasta presiune poate deteriora cartilajul articular.

Atrofia  muschilor din jurul soldului, poate de asemenea afecta in mod indirect rotula si poate duce la dureri articulare femuro patelare. Atrofia muschilor abductori ai soldului, pot duce la dezechilibre in alinierea intregului membru – inclusiv la nivelul articulatiei genunchiului. Acest lucru duce la miscarea anormala a rotulei in santul femural, si in cele din urma la durere in jurul rotulei.

Multi pacienti sunt confuzi atunci cand terapeutul fizic incepe exercitii pentru a consolida si echilibra muschii soldului, dar exista un motiv foarte bun pentru care terapeutul se concentreaza pe acest domeniu.

O problema similara se poate intampla atunci cand sincronizarea muschilor cvadricepsului este oprita. Exista patru muschi care formeaza muschiul cvadriceps. Asa cum am mentionat mai devreme, VMO este unul dintre acesti patru muschi. VMO este pe partea interioara a partii frontale a coapsei. VL ruleaza pe partea exterioara a coapsei. Persoanele cu probleme femuro patelare au uneori probleme in sincronizarea dintre VMO si VL. VL se contracta inainte de VMO. Acest lucru tinde sa traga rotula catre exteriorul marginii genunchiului. Rezultatul, este o presiune anormala pe suprafata articulara a rotulei.p9

Un alt tip de dezechilibru poate exista din cauza diferentelor de forma ale oasele genunchiului. Aceste diferente, sau variatii anatomice, sunt ceva cu care oamenii se nasc. Unii oameni se nasc cu un unghi mai mare decat normal, in locul in care femurul si tibia se reunesc la nivelul articulatiei genunchiului. Femeile tind sa aiba un unghi mai mare aici decat barbatii. Rotula in mod normal, sta in centrul acestui unghi, in santul femural. Cand muschiul cvadriceps se contracta, unghiul de valgizare al genunchiului se indreapta, impingand rotula catre partea exterioara a genunchiului. In cazul in care acest unghi este crescut, rotula tinde sa mearga spre exterior cu o presiune mai mare. Acest lucru conduce la o problema similara cu cea descrisa mai sus. Cand rotula aluneca prin sant, se deplaseaza spre exterior. Acest lucru pune presiune mai mult pe o parte decat pe cealalalta, ceea ce duce la deteriorarea cartilajului articular de la baza.

P3

In final, variatiile anatomice ale oaselor genunchiului, pot aparea astfel incat o parte a canalului femural sa fie mai mic decat in mod normal. Aceasta creeaza o situatie in care santul este prea superficial, de obicei, pe partea exterioara a genunchiului. La persoanele care au un sant de mica adancime, uneori, rotula aluneca lateral din canal, provocand o dislocare patelara. Acest lucru este nu numai dureros atunci cand apare, dar poate deteriora cartilajul articular sub rotula. Daca acest lucru se intampla in mod repetat, degenerarea articulatiei femuro patelare apare destul de rapid.

p4

Simptome

Cum se simt problemele patelare ?

Cand oamenii au probleme femuro patelare, raporteaza, uneori, o senzatie de alunecare a rotulei. Acest lucru este considerat a fi un raspuns reflex la durere, si nu se datoreaza unei  instabilitati in genunchi.

Alte persoane raporteaza o durere in partea din fata a genunchiului sau de-a lungul marginilor rotulei. Aceste simptome pot fi cauza unor probleme cu modul in care rotula se aliniaza in canalul femural. Dar simptomele de durere patelara se pot intampla, chiar si atunci cand rotula pare sa fie aliniata in mod corespunzator.

Exista probleme femuro patelare atunci cand exista o deteriorare a cartilajului articular sub rotula. Acest lucru nu inseamna neaparat ca genunchiul va fi dureros. Unii oameni nu au probleme. Altii au dureri vagi in genunchi, care nu sunt centrate intr-un anumit loc. Uneori, durerea este simtita de-a lungul marginii interioare a rotulei, desi aceasta poate fi simtita oriunde in jurul sau in spatele rotulei. De obicei, persoanele care au probleme femuro patelare, intampina dureri la mersul in jos pe scari sau dealuri. Mentinerea genunchiului indoit pentru perioade lungi de timp, de exemplu la sedinte, in masina sau la un film, poate provoca durere.

Genunchiul poate scoate un sunet rontait atunci cand se urca sau coboara scarile, sau se aseaza in pozitia ghemuit. In cazul in care exista o cantitate considerabila de uzura, se poate simti un clic in timp ce se indoaie genunchiul. Acest lucru se poate intampla atunci cand suprafata neregulata a partii inferioare a rotulei, freaca santul femural. Genunchiul se poate umfla la efort si devine rigid si incordat. Acest lucru se intampla, de obicei, deoarece are loc acumulare de fluid in interiorul articulatiei genunchiului, uneori numita apa la genunchi. Acest lucru nu este unic pentru probleme de rotula, si se produce atunci cand genunchiul se inflameaza.

Diagnostic

Cum identifica doctorii aceste probleme?

p11Diagnosticul incepe cu o istorie completa a problemei la genunchi, urmat de o examinare a genunchiului, inclusiv a rotulei. Dupa o vizita la ortoped, acesta va poate recomanda o radiografie. Radiografia poate determina daca rotula este aliniata corect in santul femural. Mai multe radiografii facute cu genuchiul indoit, din mai multe unghiuri diferite, pot determina daca rotula pare sa se miste prin canalul femural in alinierea corecta. Radiografiile pot arata de asemenea, mai ales atunci cand problemele sunt de mult timp. Acest lucru este adesea mentionat ca condromalacia rotulei.

p5

Diagnosticarea problemelor la rotula poate fi confuza. Simptomele pot fi usor confundate cu alte probleme la genunchi, deoarece simptomele sunt deseori similare. In aceste cazuri, alte teste, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica ( IRM ), pot fi sugerate. De obicei, acest test este realizat pentru a cauta leziuni, cum ar fi lacrimi in meniscuri, sau ligamentele de la genunchi. Descoperirile recente in calitatea de scanari RMN, au permis medicilor sa vada cartilajul articular prin scanare, si sa determine daca acesta este deteriorat. Acest test nu este dureros.

p7

In unele cazuri, artroscopia poate fi utilizata pentru a pune diagnosticul definitiv, atunci cand exista inca o intrebare cu privire la cauza problemei la genunchi. Artroscopia este o operatiune care implica plasarea unui mic aparat de fotografiat TV cu fibra optica in articulatia genunchiului, care permite chirurgului sa se uite direct la structurile din interiorul articulatiei. Artroscopia permite medicului sa vada starea cartilajului articular, de pe partea din spate a rotulei dumneavoastra. Marea majoritate a problemelor femuro patelare sunt diagnosticate fara a recurge la interventii chirurgicale, si artroscopia este, de obicei, rezervata pentru a trata problemele identificate prin alte mijloace.

Ce optiuni de tratament sunt disponibile?

Tratamentul nechirurgical

Tratamentul initial pentru o problema patelara incepe prin reducerea inflamatiei in genunchi. Medicul dumneavoastra va poate recomanda odihna si medicamente anti – inflamatorii, cum ar fi aspirina sau ibuprofen, mai ales in cazul in care problema vine de la efort. Terapia fizica poate ajuta in stadii incipiente, la reducerea durerii si inflamatiei. Terapeutul fizic poate utiliza masaj cu gheata si cu ultrasunete, pentru a limita durerea si umflarea.

Bandajarea rotulei va poate ajuta sa faceti exercitii si activitati cu mai putina durere. Se pot folosi si orteze speciale pentru rotula. Pacientii raporteaza mai putina durere si o functie imbunatatita cu aceste forme de tratament.

Cand durerea si inflamatia sunt sub control, terapeutul fizic va lucra cu dumneavoastra pentru a imbunatati flexibilitatea, forta, si echilibrul muscular in genunchi.

Interventia chirurgicala

Daca tratamentul nechirurgical nu a imbunatatit starea dumneavoastra, chirurgia poate fi urmatorul pas. Procedura folosita pentru probleme femuro patelare variaza. In cazurile severe o combinatie de una sau mai multe din urmatoarele proceduri pot fi necesare.

Metoda artroscopica

Artroscopia este uneori utila in tratamentul problemelor femuro patelare ale genunchiului. Privind direct la suprafetele cartilajului articular din rotula si santul femural, este modul cel mai precis de a determina cat de multa uzura exista in aceste domenii. Chirurgul dvs. poate urmari, de asemenea, modul in care rotula se misca prin sant, si poate fi capabil de a decide daca rotula se misca in mod normal. In cazul in care exista zone cu daune ale cartilajului articular, unelte tehnici operatorii pot fi utilizate de catre chirurg pentru a netezi suprafata si reduce durerea

Refacerea cartilajului articular

In mai multe cazuri de artrita patelara avansata, chirurgii pot opera pentru a repara sau restaura cartilajul deteriorat. Tipul de interventie chirurgicala necesara pentru cartilajul articular, se bazeaza pe dimensiunea, tipul, si localizarea daunelor. Impreuna cu un tratament chirurgical pentru a repara cartilajul, alte proceduri pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la alinierea rotulei, si astfel mai putina presiune este plasata pe cartilajul in curs de vindecare.

Eliberare laterala

In cazul in care problemele dumneavoastra de rotula par a fi cauzate de o problema de aliniere, o procedura numita eliberare laterala poate fi sugerata. Aceasta procedura se face pentru a permite rotulei sa revina la o pozitie mai normala, si pentru a reduce presiunea asupra cartilajului articular. In aceasta operatie, ligamentele din partea laterala a rotulei sunt taiate, sau eliberate, pentru a permite rotulei sa alunece mai mult spre centrul canalului femural. Aceste ligamente in cele din urma se vor vindeca cu cicatrice si vor umple golul creat de interventia chirurgicala, dar acestea nu vor mai trage rotula la exterior la fel de puternic ca inainte de operatie. Acest lucru ajuta la echilibrarea mecanismului cvadriceps, si la egalizarea presiunii asupra cartilajului articular din spatele rotulei.

Refacerea ligamentului femuro-patelar intern (MPFL)

In unele cazuri de nealiniere patelara severa, o eliberare laterala in sine nu poate fi suficienta. Pentru probleme de luxatii patelare repetate, chirurgul poate fi nevoit sa regleze mecanismul extensor. Pe langa eliberarea laterala, tendoanele de pe marginea interioara a genunchiului (partea mediala) vor necesita o retensionare prin plicaturare sau o reconstructie cu ms. gracilis.

Realinierea osoasa

Daca nealinierea este severa, insertia tendonului patelar poate fi mutata pe tibie impreuna cu pastila osoasa. Prin mutarea unei sectiuni a osului unde tendonul patelar se ataseaza la tibie, chirurgii pot schimba modul in care tendonul trage rotula prin santul femural. Acest lucru se face chirurgical. De obicei, osul este refacut pe tibie cu suruburi. Aceasta procedura schimba rotula pe partea mediala. Odata ce se vindeca dupa operatie, rotula ar trebui sa se aseze mai bine in centrul canalului, raspandind presiunea in mod egal pe cartilajului articular din spatele rotulei.

p6

Reabilitarea nechirurgicala

Pacientii cu probleme femuro patelare pot beneficia de patru-sase saptamani de terapie fizica. Scopul tratamentului este de a calma durerea si inflamatia, pentru a corecta dezechilibrele musculare, si de a imbunatati functia rotulei.
Tratamentele cum ar fi ultrasunetele, stimularea electrica, si gheata pot fi folosite pentru a ajuta la controlul durerii si umflarii.
Dezechilibrele musculare sunt de obicei tratate cu intinderi si exercitii de consolidare. Exercitiile de flexibilitate sunt adesea concepute pentru muschii coapsei si ai gambei. Exercitiile cu ghid sunt utilizate pentru a maximiza controlul si puterea muschilor cvadriceps.
Terapeutul poate emite o proteza de genunchi sau va poate invata cum sa aplicati o banda la genunchi. Terapeutii proiecteaza, de asemenea insertii speciale de pantofi, numite orteze, pentru a imbunatati alinierea genunchiului si functia rotulei.

Dupa interventia chirurgicala

Multi chirurgi vor avea pacientii lor care iau parte la terapie fizica oficial, dupa o interventie chirurgicala la genunchi, pentru probleme femuro patelare. Interventiile chirurgicale implicate mai mult pentru realinierea rotulei sau ale procedurilor de restaurare pentru cartilajul articular, necesita o intarziere inainte de a merge la terapie. Reabilitarea poate fi mai lenta pentru a permite osului sau cartilajului sa se vindece inainte de a pune mai mult efort pe genunchi.

Primele cateva tratamente de terapie fizica sunt concepute pentru a ajuta la controlul durerii si umflarii de dupa operatie. Kinetoterapeutul va alege exercitii pentru a ajuta la imbunatatirea miscarii genunchiului, si pentru a reda tonifierea muschilor cvadriceps. Stimularea musculaturii, folosind electrozi pe muschiul cvadriceps, ar putea fi necesara in primul rand pentru a obtine din nou miscare musculara.

Scopul terapeutului fizic este de a va ajuta sa pastrati durerea sub control. Trebuie sa va asigurati ca puneti doar o cantitate mica de greutate pe genunchiul in curs de vindecare, si ca imbunatatiti puterea si gama de miscare. Terapeutul va continua sa fie responsabil de exercitiile dumneavoastra, ca parte a unui program in curs de desfasurare la domiciliu.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

BUNA SEARA .SOTUL MEU ,IN VARSTA DE 62 DE ANI,DIABETIC TIP 1 ,A SUFERIT MAI MULTE AVC/URI SI ACUM SASE LUNI A CAZUT ,A AVUT FRACTURA LA FEMUR ,S_A OPERAT CU NISTE SURUBURI SI A STAT INTR-O POZITIE INCORECTA ,NU A FACUT RECUPERARE SI ACUM NU MAI POATE INTINDE PICIOARELE ,ARE PROBLEME CU TENDOANELE PATELARE ,VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI .NU MAI POATE DE DURERE ,SI NU POATE INTINDE DELOC PICIOARELE .VA MULTUMESC !

Anonymous

Buna seara. tocmai am fost operata pe 13eu nov . patelectomie, pateloplastie…. asa ceva. mai precis mi s-a scos rotula. intrebare. cum functioneaza un genunchi fara rotula, ca incerc sa ma dumiresc si nu pot. am ve-o 16 operatii ortopedice in total deci patelectomia a fost ultima operatie la care s-a mai putut apela. am un FFFF BUN ortoped, un kinetoterapeut care aproape m-a adoptat, voi mai putea sa merg normal? fara dureri? (sunt o incapatinata si inca mai urcam pe munti pina acu o luna). Multumesc.

Anonymous

Buna ziua dl Dr.Andrei. va rog sa ma ajutati cu un raspuns, ma doare genunchiul drept doar atunci cand fac genuflexiuni, siMt durere langa rotula spre partea inferioara a piciorului …e greu sa explic exact. .va multumesc .

Anonymous

Buna ziua.
In cazul meu, conflictul femuro patelar cred a venit pe fondul unei alinieri incorecte a rotulei (nedureroasa pana acum) peste care s-a suprapus slabirea musculaturii si o suprasolicitare. La o varsta tanara se poate trata prin fiziokinetoterapie astfel incat sa dispara complet simptomele? Daca simptomele nu au fost severe sunt sanse sa nu se mai declanseze acest conflict sau de acum incolo voi fi predispusa? Probabil nu voi reusi sa fac sport constant restul vietii..
Multumesc.

Anonymous

buna seara dm doctor am 38 ani de 5 luni am fost operata la genunchi dezaxare aparat extensor.S-a practicat operatia ELMSLIE-TRILLAT .Isade curand am efectuat un RMNsi rezultatul a fost de :ruptura de menisc posterior grad 2;si ligamentul patelar cu dimensiuni mult prea crescute 12.5mm cu hipersemnal in PD difuz neomogen (mosificari inflamatorii)mentionez ca am dureri la mers cand urc sau cobor scari o instabilitate in genunchi (senzatia ca nu am control ;ca se inmoaie genunchiul )si am dureri cand stau pe scaun (unghi de 90*)V-as fi recunoscatoare daca v-ati exprima parerea dumneavoastra.Respect maxim

Anonymous

Buna ziua ! Am trăit intrun centru de plasament timp de 23 ani . Ambele picioare nu le am putut îndoi ! De si nu m-am născut cu malformație . Din tot ce stiu , mi sau făcut foarte multe Injecții când eram in plasament . Între timp ani au trecut , abia la vârsta de 10 ani am fost trimis sa ma vadă un ortopedic . Concluzia doctor, necesita operație . Faptul ca eu nu am avut părinți , cineva trebuia sa semneze pentru mine , din păcate nimeni nu a vrut sa semneze . Am rămas cu acest… Read more »

Anonymous

care ar fi cauzele debutului acestui sindrom de stress femuro patelar?

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x